99 episodes

Un podcast despre lume și societate.

Vorbitorincii Catalin Striblea&Radu Paraschivescu

    • News

Un podcast despre lume și societate.

    Vorbitorincii Leaders cu Nicușor Dan. Cel mai sincer interviu

    Vorbitorincii Leaders cu Nicușor Dan. Cel mai sincer interviu

    Nicușor Dan vine la Leaders pentru o ediție specială. Va fi o discuție cu multe întrebări și răspunsuri despre București, capitala pe care ne-o dorim altfel decât este acum. Să știți că vorbim despre trafic, transportul public, fațade care așteaptă reabilitarea, centrul istoric al Bucureștiului și despre veșnica problemă a apei calde și despre întreținerea parcurilor. Ce am mai aflat de la actualul primar:
    02:00 - Transportul în comun va fi cea mai bună alegere. Metroul și tramvaiul transportă cei mai mulți călători, sunt cele mai eficiente.
    08:40 - A fost un mandat heirup
    10:25 - Viitorul acestui oraș. Planul urbanistic
    18:53 - Cum se poate rezolva problema centrului istoric al București-ului
    30:30 - Jumătate din construcțiile din București erau ilegale. Avem o corupție în urbanism.
    51:02 - Echilibrul de putere între Primăria Generală și primăriile de sector
    59:08 - Tranzacții politice
    1:00:44 - În timpul mandatului său, București-ul s-a îndatorat mai mult
    1:05:56 - Ce se întâmplă cu STB
    1:09:45 - Prețul unei călătorii cu transportul în comun este mic. La vecinii unguri, de exemplu, o călătorie costă 6 lei.
    1:11:20 - A crescut numărul celor care folosesc transportul în comun, precum și numărul de vânzări de bilete și abonamente vândute
    1:15:50 - Sistemul de parcări cu plată trebuie extins
    1:21:33 - Pasagerii viitorului tren metropolitan vor câștiga timp prețios. Acesta va fi posibil pe 3 rute: Gara de Nord - Gara Obor - Gara de Vest (în apropiere de stația de metrou Păcii)
    1:36:22 - Succesele acestui mandat
    1:36:38 - Câți km de țevi de apă mai sunt de schimbat
    1:44:02 - Relația cu Matei Păun
    1:51:12 - Ce nu-i place când vine vorba despre Uniunea Europeană
    1:57:37 - Povestea sloganului ”Matematică, nu usturoi”
     

    • 2 hrs 10 min
    Baricade. Mai este România o țară de mâna a doua?

    Baricade. Mai este România o țară de mâna a doua?

    Prieteni, proiectul nostru Vorbitorincii se mărește. Alături de podcastul clasic, cu Radu Paraschivescu, și de Leaders, sosește Baricade, cu Cătălin Striblea față în față cu Radu Naum.
    Cei doi moderatori își pun la încercare părerile - Mai este România o țară de mâna a doua? Va fi o emisiune pe contre și ne propunem să avem bătălii dintre cele mai interesante. Vă așteptăm comentariile și vă mulțumim pentru fiecare like & share. 
     
    02:17 Mai este România o țară de mâna a doua? 
    17:00 Șpaga în România 
    25:03 Investiții în stadioane, zero obiective
    38:37 Siguranța pe străzile din România 
    53:53 Cazurile Moldovan și Drăgușin

    • 1 hr 12 min
    Vangheleon jurnalistic

    Vangheleon jurnalistic

    Prieteni, iar am avut multe să ne spunem, sunteți în fața unui episod de aproape patru ore. Avem povești din vacanțele de Paște, vă reamintim de conferințele „Despre lumea în care trăim” de la Ateneul Român din acest weekend, 18–20 mai, și am revenit cu noutățile promise despre lansarea cărții lui Radu, Libertatea de depresie. Invaluiri si dezvaluiri de pe la noi. Vă așteptăm.
    Ovidiu Vanghele, cel mai bun baterist dintre jurnaliști, este invitatul nostru în acest al 83-lea episod. I-am spus superstarul momentului și nu am glumit. Avem vreme să vorbim pe îndelete despre câteva dintre anchetele sale celebre ”Azilele groazei”, abuzurile sexuale petrecute la vârful eparhiei BOR și nu în ultimul rând, ”Cartelul din Carpați”.
    Avem și cărți faine, este episod și cu Diana Popescu în platou și ne amintim de plăcerile culinare din vacanțele recente.
     
    00:00 Am avut o energie senzațională și am început cu niște bancuri bune. S-a râs mult în culise. Anunțăm despre ce vom vorbi: Gala Puccini, un porumbel într-o sală de spectacole, zile de vacanță în Italia și Ungaria.
    15:06 V-am promis detalii despre lansarea cărții lui Radu, ”Libertatea de depresie”. Aceasta va avea loc la Bookfest, pe 1 iunie, la ora 15,30, de Ziua copilului și a finalei Champions League, dacă vreți să ne și vedem. Sau ne mai putem vedea pe 11 iunie, la Humanitas Cișmigiu, unde va avea loc a doua lansare. 
    54:17 Vangheleon jurnalistic
    2:29:33 Neașteptări cu trupa Eyedrops, aria Nessun Dorma cu Luciano Pavarotti, Placido Domingo și Jose Carreras  
    2:39:58 Spuma filelor vine cu titluri tare faine: Michel Bussi - Nimic nu mi te poate șterge din minte, Giorgio Bassani - Ochelarii cu ramă de aur, J.M. Coetzee - Polonezul, Laura Imai Messina- Viețile secrete ale culorilor, Jonathan Coe - Bournville
    3:15:19 Diana Popescu ne aduce recomandări culturale pentru viitorul apropiat - RAD - cel mai mare târg de artă contemporană, în premieră în România, 16-19 mai, spectacolul de dans imersiv In Between la Mina Museum, cele mai bune filme documentare de după 1990 la ARCUB, între 17 și 20 mai
    3:36:02 Oale, ulcele și tigăi cu mâncăruri alese din ultimele vacanțe

    • 3 hrs 56 min
    Cristian Ghinea. Cine a făcut România europeană. O istorie nespusă.

    Cristian Ghinea. Cine a făcut România europeană. O istorie nespusă.

    ”Societatea din România este mult mai modernă decât statul românesc” spune Cristian Ghinea, invitatul acestei ediții Leaders sub umbrela Vorbitorincilor. Iar discuția noastră pleacă de la cartea invitatului, „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”, ediție sold out, și strădaniile acestei țări de a deveni o țară ca afară, o Românie europeană, cum ne dorim cei mai mulți dintre noi. Am reușit până în prezent să atingem acest țel sau mai avem de lucru la îndeplinirea lui?
    04:55 Ce spune cartea „Cine a făcut România. Răscrucile noastre”?
    45:15 Lupta între privilegii legale și egalitate
    1:09:57 A fost România grânarul Europei?
    1:36:30 Diferențe între generații
    2:05:16 Cât de performant e statul românesc?

    • 2 hrs 41 min
    De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela

    De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela

    Prieteni, înainte de orice vă dăm vestea că la jumătatea lunii mai apare următoarea carte a lui Radu Paraschivescu, Libertatea de depresie. O să revenim cu detalii despre lansare, poate ne și vedem, nu-i așa? Scriitoarea Doina Jela ne aduce istoriile știute și neștiute ale comunismului și o să vă țină cu sufletul la gură, vă garantăm. Avem și expresii, îngrijorări, cărți de povestit, ceva fotbal din liga mare și încheiem cu supe-cremă (avem și câteva recomandări).
    00:00 - Radu Paraschivescu a dat BT pentru următoarea sa carte, Libertatea de depresie. Completăm cu noul show al lui Jimmy Carr, premiul luat de Radu și câteva bancuri.
    14:18- Am fost la premiera filmului Nasty și ne-a plăcut, mergeți să-l vedeți. Este ceva ce nu ați mai văzut. Vă așteptăm la Conferințele Humanitas (18-20 mai) și vom avea câteva invitații de dat către comunitatea noastră de plătitori. 
    35:00 - Îngrijorările sănătoase pleacă de la cartea lui Salman Rushdie - Cuţitul. Reflecții în urma unei tentative de asasinat.
    47:21 - De la Drumul Damascului la drumurile memoriei. Cu Doina Jela
    2:23:37 - Expresii pe-nțelesul tuturor: ”a promite marea cu sarea și Oltul cu totul”, ”a încerca marea cu degetul” și ”cu darea treci marea”.
    2:28:07 Neașteptări cu Taylor Swift și Vama
    2:35:58 - Spuma filelor vine cu următoarele tiluti și autori: Ioana Bâldea Constantinescu - Castelul din orașul meu, Stejărel Olaru, Liviu Tofan - Ca-n filme, Marian Tudor - Dincolo de porțile rușinii
    3:01:08 - Don Carlo și Manchester City la Fotbal și fotbalamuc
    3:20:50 - Oale, ulcele și tigăi pline cu supă-cremă

    • 3 hrs 27 min
    Andrei Caramitru. România e mai curând Texas, nu Suedia.

    Andrei Caramitru. România e mai curând Texas, nu Suedia.

    Andrei Caramitru, invitatul lui Cătălin Striblea în acest episod Leaders, stârnește în cele mai multe cazuri opinia publică prin postările sale din social media. Și are un optimism pe care ni l-am dori molipsitor, pentru că el spune că România este ”mult mai bine decât credem noi că este”. Și ne explică, pe baza cifrelor, de ce își menține afirmația. 
    Altfel, aflăm la cât a ajuns rezerva BNR, că depozitele populației au crescut, de ce a intrat și de ce a ieșit din politică, ce ar trebui resetat în economia românească, dar și că ne vom descurca în următorii ani fără banii europeni, dar ne-ar prinde bine o reorganizare administrativă. Și că suntem și foarte buni la niște capitole - mașini (pe locul 6 în Europa), IT, zona de energie. Toate atuuri pentru viitor.
    Vă mulțumim pentru fiecare like & share, în acest fel ajungem la cât mai multă lume, și pentru comentarii, pe care le așteptăm ca de fiecare dată.
     
    43:54 La ce suntem foarte buni
    1:10:41 Cum e treaba cu IQ-ul
    1:22:00 Meciul cu București-ul
     

    • 2 hrs 12 min

Top Podcasts In News

Global News Podcast
BBC World Service
The Rest Is Politics
Goalhanger Podcasts
بودكاست أريـــكة
Ghmza غمزة
The Intelligence from The Economist
The Economist
FT News Briefing
Financial Times
Piers Morgan Uncensored
Piers Morgan Uncensored

You Might Also Like

George Buhnici | #IGDLCC
George BUHNICI
Fain & Simplu Podcast
Mihai Morar
Mind Architect
Mind Architect
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
Știrile zilei. Pe scurt, de la Recorder
striblea's podcast
Catalin Striblea
VREAU SĂ ȘTIU
Boof Media