1,309 episodes

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

Zakendoen | BNR BNR Nieuwsradio

    • News

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

    Joost Dop (Funda) over de komst van de Amerikaanse aandeelhouder General Atlantic

    Joost Dop (Funda) over de komst van de Amerikaanse aandeelhouder General Atlantic

    De Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic is sinds februari aandeelhouder van woningplatform Funda, met een belang van 24 procent. Maar is er met de komst van deze investeerder daadwerkelijk iets veranderd? Of heeft makelaarsvereniging én grootaandeelhouder NVM het bij Funda nog altijd voor het zeggen? 

    Te gast is algemeen directeur Joost Dop. 

    Macro met Boot  

    Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. 

    Ondernemerspanel 

    Drie accountantskantoren gaan in zee met een investeringsmaatschappij. En: Is huisartsenketen Co-Med bezig aan zijn laatste maanden? Dat en meer bespreken we om 11.10 in het ondernemerspanel met: Wendy van Ierschot, Oprichter van VIE people en VIE Tech Capital en Leen Zevenbergen, Oprichter van B-Corps Europe, Partner bij Been Management Consulting en walnotenboer 

    Pitches 

    Elke vrijdag is het weer tijd voor jonge ondernemingen om zichzelf op de kaart te zetten. Dat doen zij via een pitch en het doorstaan van een vragenvuur. Vandaag is het de beurt aan Alexander Kalkman van Kalkman food en Daan Maasson van Mended om hun ondernemingen te pitchen! 

    Maasbert Schouten van MaasInvest is er om de ondernemingen te beoordelen en van advies te voorzien.

    Contact & Abonneren 

    BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail.  

    Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1 hr 57 min
    De top van NL | Is er iets veranderd bij Funda sinds de komst van General Atlantic?

    De top van NL | Is er iets veranderd bij Funda sinds de komst van General Atlantic?

    De Amerikaanse investeringsmaatschappij General Atlantic is in februari definitief aandeelhouder van Funda geworden, met een belang van 24 procent. Maar is er met de komst van deze Amerikaanse partij daadwerkelijk iets veranderd bij het woningplatform? Of is het in de praktijk vooral makelaarsvereniging  en meerderheidsaandeelhouder NVM die het beleid bepaalt?

    In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Joost Dop, de topman van Funda. Presentator Thomas van Zijl vraagt hem... 

    - of hij blij is met de komst van General Atlantic; 

    - hoe hij kijkt naar de rol van de NVM binnen Funda; 

    - of Funda kan innoveren; 

    - hoe hij de toekomst van Funda voor zich ziet; 

    - of er een minister van Wonen moet komen. 

    Over Funda Real Estate 

    Funda, officieel Funda Real Estate, is een woningplatform – opgericht voor en door makelaars - met Nederlands onroerend goed. De website is met ruim 70 miljoen bezoekers per maand een van de drukst bezochte huizensites van Nederland. 

    Over Thomas van Zijl 

    Thomas van Zijl is financieel journalist en presentator bij BNR. Hij presenteert dagelijks ‘BNR Zakendoen’, het Nederlandse radioprogramma voor economisch nieuws en zakelijk inzicht, waar 'De top van Nederland’ onderdeel van is. Ook is hij een van de makers van de podcast ‘Onder curatoren’. 

    Abonneer je op de podcast 

    Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 22 min
    Compensatie zit overheidsfinanciering in de weg

    Compensatie zit overheidsfinanciering in de weg

    Compensatie zit overheidsfinanciering in de weg 

    Uit cijfers van het CBS blijkt dat de investeringen in Nederland achterblijven. Een slecht teken in een tijd waarin juist die investeringen hard nodig zijn voor de economische groei van ons land. Dat tegelijkertijd miljarden extra euro's vrijgemaakt moeten worden voor compensatie van slachtoffers van de Toeslagenaffaire, komt slecht uit. ‘Compenseren is het tegenovergestelde van investeren’, zegt macro-econoom Arnoud Boot.  

    Wat heeft de Toeslagenaffaire te maken met achterblijvende investeringen?  

    Vooropgesteld, deze mensen zijn op grote schaal tekortgedaan. Het is heel legitiem dat zij worden gecompenseerd, onder meer via de stichting van Prinses Laurentien, Stichting Gelijkwaardig Herstel (SGH). De slachtoffers van de Toeslagenaffaire zijn vermalen door het systeem, en we zien nu dat ook dat Laurentien wordt vermalen.  

    De bedragen die via de stichting, ook wel de methode-Laurentien, genoemd, zijn veel hoger dan via andere beschikbare routes voor compensatie. Via SGH kunnen ouders gemiddeld zo’n 128.000 euro ontvangen, de stichting zou aan 80 procent van de gedupeerden meer dan een ton uitkeren. Dat staat diametraal tegenover wat het ministerie uitkeert.  

    Wat is dan de algemene vraag rond compensatie van slachtoffers?  

    Of het nu de Kinderopvangtoeslagenaffaire is of het gas in Groningen, er zijn altijd schadegevallen in een economie en die moeten gecompenseerd worden. Ook bij de gevallen die niet op de voorpagina's staan. Maar de wijze waarop dat kan, is beperkt. We hebben het hier over een groot maatschappelijk verschijnsel.  

    Maar via deze Laurentien-route kunnen veel mensen rekenen op een ton. Maar het aantal mensen dat zich achtergesteld voelt, zal zich achtergesteld voelen. Die willen ook in dat regime. Maar een dergelijk schaderegime leidt tot totale ontevredenheid en een zoektocht naar hoe mensen gecompenseerd kunnen worden. En dat treft het investeringsvermogen in Nederland.  

    Op welke manier dan?  

    In de moderne democratie moet we slachtoffers onmiddellijk gaan compenseren. Dat is in veel gevallen ook nodig, bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis. Het was nodig en je moet mensen beschermen.  

    Maar compenseren is uiteindelijk het tegenovergestelde van investeren. En compenseren is uiteindelijk consumptie. Dat betekent een toename van de uitgaven en de toename van de vraag. Maar het grote probleem in onze economie is dat het aanbod achterblijft bij de vraag. Dat leidt tot een overspannen arbeidsmarkt. We kunnen geen mensen vinden dat leidt tot lage productie. Maar we moeten over van een compensatiemaatschappij naar een investeringsmaatschappij.  

    Hoe moeten we dat doen?  

    Overheidsuitgaven moeten een stap terug doen. En ik zie een positieve ontwikkelingen in het hooflijnenakkoord. Er gaat één miljard euro extra naar InvestNL, de investeringsmaatschappij van de overheid gericht op de langere termijn. Dat moet samen met ondernemers werken aan het groeivermogen van Nederland.  

    Een ander lichtpunt is het rentebeleid van de ECB. De kans is groot dat de Europese Centrale Bank volgende week de rente gaat verlagen. Dat zal een effect gaan hebben, bedrijven kunnen dan makkelijker investeringen doen. Op gebied van infrastructuur, de energietransitie. Dat betekent bedrijven, bedrijven helpen bij die transitie.  

    Daar zit dan een uitdaging voor overheden en voor de maatschappij als geheel. Door te blijven compenseren, dan is er überhaupt geen ruimte meer voor investeren. Dus maak een goede taakverdeling en zorg dat er ruimte komt voor investeren.  

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 8 min
    Beursnerd | Pharming onderuit op de beurs: omzetgroei vertraagd

    Beursnerd | Pharming onderuit op de beurs: omzetgroei vertraagd

    Pharming gaat onderuit op de beurs omdat de goedkeuring voor het middel Joenja op de Europese markt langer op zich laat wachten.

    Het nieuws is niet geheel negatief: volgens Pharming ziet toezichthouder EMA wel dat Joenja een "klinisch voordeel" heeft en dat de veiligheid van het middel ook niet in het geding is. Het is meer dat er rond productie en controle nog vragen worden gesteld. In de VS is het middel in april vorig jaar al goedgekeurd door de Federal Drug Administration.

    Biotech heeft een bijzonder verdienmodel: men haalt geld op, men ontwikkelt één of meer geneesmiddelen en men wacht een hele lange tijd totdat die middelen overal zijn goedgekeurd en de omzet gestaag groeit.

    Pharming zet in op zeldzame ziekten. Het bedrijf noemt zichzelf een "Multi-product commercial rare disease biopharmaceutical company.” Vrij vertaald: een bedrijf dat geneesmiddelen ontwikkelt voor zeldzame ziekten, waarmee je een niche in de markt pakt die vaak nog helemaal niet door anderen wordt bediend. Daar kan je best een tijdje op teren, het bouwt een goeie slotgracht om je producten heen en patiënten zijn je er dankbaar voor.

    Probleem is alleen dat je tussentijds wel veel schokken krijgt in je aandeelkoers, bijvoorbeeld wanneer het tóch wat langer duurt om een medicijn goedgekeurd te krijgen voor een grote markt.

    Topman Sijmen de Vries klaagt dan ook graag over analisten en beleggers die zijn bedrijf geen hoge waardering toekennen op de beurs. Maar daar zijn gelukkig oplossingen voor.

    Beursnerd en Beursnerd XL

    Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is er donderdag om tien voor twaalf een langere beursanalyse. Die neemt Beursnerd XL Jochem Visser voor zijn rekening.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 4 min
    De top van NL | Wat doet beveiligingsbedrijf BauWatch om de toenemde diefstal op werkplaatsen in te perken?

    De top van NL | Wat doet beveiligingsbedrijf BauWatch om de toenemde diefstal op werkplaatsen in te perken?

    In 2023 is er voor 250 miljoen euro aan spullen gestolen op bouwplaatsen. Wat kunnen beveiligingsbedrijven als BauWatch doen om dit te voorkomen? In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Ronald Boerkamp, algemeen directeur van BauWatch Nederland Presentator Thomas van Zijl vraagt hem of... 

    - BauWatch dag en nacht de bouwplaats in de gaten houdt;  

    - BauWatch met regelmaat mensen op heterdaad betrapt; 

    - een toename van diefstal goed nieuws of juist slecht nieuws betekent voor het bedrijf; 

    - er ook wel eens een dief door het net glipt; 

    - BauWatch de problemen in de Nederlandse bouwsector ook voelt. 

    Over Bauwatch 

    BauWatch begon ooit als project van bouwmateriaalleverancier Visser Assen om bouw- en werkplaatsen beter te beschermen. In 2010 is het bedrijf op eigen benen gaan staan en anno 2024 is het marktleider in de markt voor bouwplaatsbeveiliging in meerdere landen in West-Europa. 

    Over Thomas van Zijl 

    Thomas van Zijl is financieel journalist en presentator bij BNR. Hij presenteert dagelijks ‘BNR Zakendoen’, het Nederlandse radioprogramma voor economisch nieuws en zakelijk inzicht, waar 'De top van Nederland’ onderdeel van is. Ook is hij een van de makers van de podcast ‘Onder curatoren’. 

    Abonneer je op de podcast 

    Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. 

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 23 min
    Ongevraagd Advies | De Groeifaciliteit: verkapte subsidie of steun voor MKB'ers?

    Ongevraagd Advies | De Groeifaciliteit: verkapte subsidie of steun voor MKB'ers?

    De Groeifaciliteit van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is gericht op het ondersteunen van middelgrote en grote bedrijven bij het vinden van investeringen. Dit doet deze groeifaciliteit door garanties te verstrekken. Nog mooier: de verliezen die de regeling oploopt worden gedekt door de premies die ondernemers hiervoor betalen. Maar aan de Groeifaciliteit lijkt binnenkort een einde te komen. Of althans, de bedrijfsfinanciering vanuit de overheid wordt als geheel deze zomer onder de loep genomen.

    Het is tijd voor ongevraagd advies aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. En dat komt van Robert de Boeck, oprichter van investeringsmaatschappij Antea Participaties en maker van de podcast Van Alle Markten Thuis samen met Kees de Kort.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 7 min

Top Podcasts In News

FT News Briefing
Financial Times
Wall Street Breakfast
Seeking Alpha
Matter of Opinion
New York Times Opinion
ភូមិសាស្រ្តនយោបាយ
RFI ខេមរភាសា / Khmer
Cato Daily Podcast
Cato Institute
de Volkskrant Elke Dag
de Volkskrant

You Might Also Like

BNR's Big Five | BNR
BNR Nieuwsradio
FD Dagkoers
Het Financieele Dagblad
Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
Digitaal | BNR
BNR Nieuwsradio

More by BNR Nieuwsradio

Space Cowboys | BNR
BNR Nieuwsradio
Wetenschap Vandaag | BNR
BNR Nieuwsradio
Een Jaar Burgemeester
BNR Nieuwsradio
Het Nieuwe Geld
BNR Nieuwsradio
Investeren in blockchain. Wel? Niet? Nu!
Maven 11 Capital
Vastgoed gezocht | BNR
BNR Nieuwsradio