27 episodes

Podcast by impakták

impakták impakták

  • Science

Podcast by impakták

  XXVIII. Rosemary and Peter Grant interview

  XXVIII. Rosemary and Peter Grant interview

  An interview with Peter and Rosemary Grant about their work on Galapagos finches. What were their main findings? Would they do anything differently now? Could be there signs of "ghost" finch populations in the genome of extant birds?
  (For a Hungarian language transcript please see: https://criticalbiomass.blog.hu/2020/02/12/darwin_pintyek)

  • 35 min
  XXVII. Reneszánsz ismeretterjesztés

  XXVII. Reneszánsz ismeretterjesztés

  Andreas Vesalius anatómia atlasza, a Fabrica, mérföldkő a vizuális ismeretterjesztés történetében. A sok látványos csontváz és izomember ellenére a korabeli felhasználók érdeklődését elsősorban a genitáliák keltették fel - vannak dolgok, amelyek nem változnak. Erről és a reneszánsz ismeretterjesztés egyéb érdekességeiről beszélgetünk Margócsy Dániellel az impakták legújabb adásában.

  • 41 min
  XXVI. Hogyan alakulnak ki a nemek?

  XXVI. Hogyan alakulnak ki a nemek?

  Ha magunkból indulunk ki, viszonylag egyszerűnek tűnhet, hogy hogyan lesz valakiből férfi és hogyan nő. De halakban nem ilyen egyszerű. És vannak fajok ahol egy egyed előbb hímmé válik majd nősténnyé. Vagy épp fordítva. Az impakták 26. adásában Orbán Lászlóval beszélünk különböző szex-determinációs rendszerekről. Bővebben: https://sciencemeetup.444.hu/2018/06/24/elobb-ferfi-aztan-no-a-halak-ivarmeghatarozasa-ezt-is-engedi

  • 47 min
  XXV. ELTE kurdisztáni expedíció

  XXV. ELTE kurdisztáni expedíció

  Az ELTE kurdisztáni régészeti expedíciójának tagjaival beszélgettünk az egykori asszír birodalom egyik fontos településének számító Grd-i Tle feltárásáról, a mai régészeti expedíciók kihívásairól és Kurdisztán jelenéről.

  • 49 min
  XXIV. Honfoglalás - régészeti és archeogenetikai szemszögből

  XXIV. Honfoglalás - régészeti és archeogenetikai szemszögből

  Az impakták migrációs sorozatának zárórészében a Türk Attilával és Mende Balázzsal beszélgetünk arról, hogy tényleg Vereczkén keresztül érkeztek-e meg a honfoglaló magyarok a Kárpát medencébe, hol volt Etelköz, oda honnan érkeztek a magyarok és hogyan keveredhettek utána a már itt élő népességekkel.

  • 1 hr 16 min
  XXIII. - Tudomány-e a neveléstudomány?

  XXIII. - Tudomány-e a neveléstudomány?

  Új sorozat indul az Impaktákban, ezúttal a neveléstudományról beszélünk kutatókkal. Az utóbbi hónapokban nagy visszhangot kapott a PISA felmérés és ennek kapcsán fókuszba került az a kérdés, hogy mit és miként is lehet mérni az oktatásban. Erről is beszélgettünk Nahalka Istvánnal az ELTE Neveléstudományi Intézetének oktatójával.

  • 56 min

Top Podcasts In Science

Listeners Also Subscribed To