300 Folgen

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen där inget annat anges.

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Gesellschaft und Kultur

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen där inget annat anges.

  Agentmordet i Lillehammer

  Agentmordet i Lillehammer

  1973 mördas servitören Ahmed Bouchiki i den sömniga norska småstaden Lillehammer. Polisen tror till en början att det handlar om en narkotikauppgörelse i den undre världen. Men snart visar det sig att Lillehammer hamnat mitt i konflikten mellan Israel och Palestina. Och det ska visa sig att det är den israeliska underrättelsetjänsten som ligger bakom mordet.

  Medverkande:
  Dagny Bring, vittne.
  Per Erik Rustad, polis.
  Per Leif Rusten, polis
  Leif A Lier, polis.
  Yossi Mellman, journalist
  Jan Mosander, journalist


  Ett program av: Simon Moser.
  Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten.
  Exekutiv producent: David Mehr.
  Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
  År: 2020.

  • 1 Std. 2 Min.
  Våldtäktsfallet i Billdal

  Våldtäktsfallet i Billdal

  1995 blir en flicka brutalt våldtagen på hemvägen från skolan. Fallet förblir olöst i 24 år. Precis innan brottet ska preskriberas öppnar en ny DNA-lag upp för en sista chans att spåra gärningsmannen.

  Det här är berättelsen om en ovanligt våldsam överfallsvåldtäkt på en åttaårig flicka i Billdal utanför Göteborg. Gärningsmannen är spårlöst försvunnen, men trots att åren går så ger inte polisen upp. Ett år innan fallet ska preskriberas och gärningsmannen kan gå fri för alltid, så kommer en sista möjlighet att spåra förövaren via DNA-teknik.
  Medverkande: 
  Annika - lärarassistent.
  Karin Blegel - kriminalinspektör.
  Christina Widén - forensiker på polisens nationella forensiska centrum NFC.
  Kirsten Ramming Bernhardsson - utredare på polisens kalla fall-grupp.
  Anders Eriksson - chef för polisens kalla fall-grupp.
  Thomas Ahlstrand - åklagare.

  Av: Martina Pierrou.
  Producent: Ida Lundqvist.
  Ansvarig utgivare: Hanna Toll.
  År: 2020.

  • 1 Std. 4 Min.
  Självmordsbombaren på Bryggargatan

  Självmordsbombaren på Bryggargatan

  I december 2010 spränger sig en man mitt i julhandeln i centrala Stockholm. Det blir det första självmordsattentatet på svensk mark. Efteråt följer en terrorutredning som ska pågå i nästan fyra år.


  Det är bara några veckor kvar till jul och fullt med folk på stan när 28-åriga Taimour Abdulwahab från Tranås vandrar fram och tillbaka på Drottninggatan i Stockholm. På sig har han flera kilo sprängmedel.
  Först exploderar hans bil som står parkerad på Olof Palmes gata. Bara minuter senare smäller det igen på Bryggargatan, ett fåtal meter från julklappsshopparna på Drottninggatan.
  Snart står det klart att en självmordsbombare slagit till i Sverige för första gången någonsin. Attentatet blir en stor nyhet i Sverige och internationellt. Efteråt följer en terrorutredning som ska pågå i nästan fyra år. Den stora frågan: var Taimour Abdulwahab en ensam gärningsman eller en organiserad terrorist?
  Medverkande: Hanna Svanström - vittne.  Agnetha Hilding Qvarnström - vice chefsåklagare i fallet.  Magnus Ranstorp - terrorexpert och forskningsledare vid Försvarshögskolan. Peter Wixtröm - fotograf Aftonbladet. Viktor - första polis på plats. Ann Lund - vittne på Bryggargatan. Per-Anders Palmér - Taimour Abdulwahabs lärare. Eddie Davidsson - Taimour Abdulwahabs kollega och vän. Gurwinder Bhogal - journalist som studerat islamistiska grupper i Luton. Farasat Latif - sekreterare i moskén Luton Islamic Centre.
  Ett program av: Sara Olsson.
  Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.
  Exekutiv producent: Jon Jordås.
  Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
  Dokumentären gjordes 2019.

  • 1 Std. 7 Min.
  Äventyraren Göran Kropp och dödsklättringen

  Äventyraren Göran Kropp och dödsklättringen

  Äventyraren Göran Kropp bestämmer sig för bestiga världens högsta berg, Mount Everest, utan syrgas. I oktober 1995 påbörjar han sin resa mot Himalaya. På cykel.  Vi följer Göran Kropp på hans livs äventyr, uppe på 8000 meter över havet, där marginalerna mellan liv och död är ytterst små.
  Medverkande:
  David Lagerkrantz - Författare till boken Göran Kropp 8000+. Magnus Nilsson - Klättrare och ungdomsvän till Göran. Fredrik Blomqvist - Dokumentärfilmare och vän till Göran. Renata Chlumska - Äventyrare och flickvän till Göran. Robin Trygg - Äventyrare. Erden Eruc - Äventyrare.
  En dokumentär av: Karolin Axelsson.
  Producent: David Mehr.
  Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
  År: 2019.

  • 1 Std. 9 Min.
  PODDTIPS: P3 Dystopia om algoritmernas och mätandets tyranni

  PODDTIPS: P3 Dystopia om algoritmernas och mätandets tyranni

  Missa inte att lyssna på podden P3 Dystopia. Våra liv bedöms och kvantifieras allt mer i och med de digitala spår vi lämnar ifrån oss. Hur mår vi i ett samhälle där mätandet fått ett egenvärde?


  Det kändaste exemplet just nu på ett klaustrofobiskt förhållningssätt till statistik är väl Kina, med sitt sociala kreditsystem. Men det är långt i från det enda exemplet i vår tid på ett samhälle som är besatt av att allt ska vara möjligt att kvantifiera.
  P3 Dystopia borrar sig djupt ner i det så kallade mätsamhället, och pratar om allt från new public management till hur bristfälliga algoritmer, som matematikern Cathy O'Neil kallar "matteförstörelsevapen", tar allt fler viktiga beslut i människors vardag.
  P3 Dystopia finns där poddar finns!

  • 1 Min.
  Dubbelmordet på Ikea

  Dubbelmordet på Ikea

  Ett brutalt dubbelmord inne på Ikea-varuhuset i Västerås skakar Sverige. Brottet sammanfaller med flyktingkrisen 2015 och får ett stort symbolvärde, eftersom gärningsmannen är asylsökande.


  En dokumentär av: Matilda Blom och Ivan Solander.
  Producent: Jon Jordås.
  Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
  År: 2019.

  • 53 Min.

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert:

Mehr von Sveriges Radio