104 Folgen

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

P3 Musikdokumentär Sveriges Radio

  • Musik

Dokumentärer om vägen till toppen och livet bakom hitsen för vår tids största artister. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron

  Post Malone - den kritiserade rapparen som blev en musikalisk vilde

  Post Malone - den kritiserade rapparen som blev en musikalisk vilde

  Det här är berättelsen om Post Malone - den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som aldrig varit intresserad av att placeras i ett musikaliskt fack.

  Det är tidig lördagsmorgon, år 2015. Utanför är det sensommar och New York kokar. Det gör det också i talkshowen Breakfast Clubs inspelningsstudio. Good morning everyone, this is DJ Envy and Charlamagne da God, we are The Breakfast club and guest in the building is ... Post Malone!Framför en av de tre mickarna sitter 20-årige Post Malone, nedsjunken i stolen i en olivgrön stor t-shirt med massa hål. Det bruna, lockiga håret har han satt upp i en slarvig tofs mitt på huvudet. Han ser lite morgontrött ut, men han är taggad. I studion är det bra stämning. De snackar om Post Malones uppväxt, hans musikpreferenser och om Dallas Cowboys.Men snart tar intervjun en annan vändning.  Are you afraid that you as a white rapper may be considered a culture vulture?, frågar en av programledarna.På kort tid har Post Malone gått från att vara en nobody från Texas till en av USA:s mest omtalade artister. Med sin låt White Iverson har han tagit nätet med storm. Men långt ifrån alla jublar över den vita artisten med guldtänder, braids och som rappar om pengar, brudar och berömmelse.Kritiska röster hörs om att Post Malone bara är en i raden av vita artister som profiterar på svart kultur.P3 Musikdokumentär om Post Malone är berättelsen om den kritiserade och hyllade rapparen som blev känd över en natt och som sedan blev en musikalisk vilde.Dokumentären är gjord av Siri Hill hösten 2022. Producent Anna Lillkung. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Levi Hielle-Bergström, Amel Suljevic och Cornelia Biller.Ljudklippen i dokumentären kommer från The Breakfast Club, Snoop Dogg TV, Viral Twitch, Dash Radio, CelebNMusic 247, Noisey Raps, Skee TV, The tonight show with Jimmy Fallon, American Music Awards 2018, Celeb Watch och Howard Stern Show.

  • 58 Min.
  Thomas Stenström - småstadskillen som besegrade jante

  Thomas Stenström - småstadskillen som besegrade jante

  Det här är berättelsen om Thomas Stenström - drömmaren från Uddevalla som aldrig accepterat omvärldens begränsningar eller lyssnat på sina egna tvivel.

  Det är en sommarkväll år 2015. Sveriges nya stjärnskott, artisten och låtskrivaren Thomas Stenström, är ute på turné.Trängseln är stor längs med kravallstaketen. Publiken väntar ivrigt på att Thomas och hans band ska komma upp på scen.Atmosfären bland konsertbesökarna hade inte kunnat vara bättre. Men, det som den taggade publiken inte vet är att stämningen backstage är en helt annan.Något är inte som det ska. Totalt utslagen på golvet bakom scenen ligger 27-årige Thomas. Pulsen bankar hårt och hans ben känns som bly.Han måste bara blunda i några minuter. Samtidigt är en sjukvårdare på väg för att säkerställa att han verkligen mår bra.Under det senaste året har Thomas slagit något slags rekord i turnerande. Efter genomslaget med hiten Slå mig hårt i ansiktet flockas människor för att se honom uppträda, och under 2014 har han haft fler än 100 spelningar runt om i landet.Han älskar att stå på scen och blir lika förvånad varje gång publiken kan texterna till hans låtar och han lever på adrenalinet. Samtidigt strävar han alltid efter att göra sina spelningar bättre.Thomas har jobbat stenhårt i över ett år. Men nu är krafterna slut.Från golvet säger han matt åt bandmedlemmarna att gå ut på scenen. Han lovar att han snart kommer. Men Thomas - drömmaren från Uddevalla som aldrig kan stå still - är på väg mot en crash, trots att hans karriär knappt hunnit börja.P3 Musikdokumentär om Thomas Stenström är berättelsen om småstadskillen som besegrade jante.Dokumentären är gjord av Anna Lillkung hösten 2022. Producent Siri Hill. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Thomas Stenström, Petter Ericsson, Natasha Azarmi och Michael Schröder.Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, SVT, SR och Youtube-kanalerna Thomas Stenström, Bettis, Fisdisa, Cancerfonden, LeaMaliniemi och Alex G.

  • 1 Std.
  Tove Styrke - först Idol, sedan världen

  Tove Styrke - först Idol, sedan världen

  Det här är berättelsen om Tove Styrke - popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.

  Det är den 1 mars 2018.På den stora scenen i Milwaukee framför tusentals människor står Tove Styrke. Det här är första stoppet på den Nya zeeländska artisten Lordes USA-turné, och Tove har aldrig stått på en så stor arena förut. Det var ett tag sedan som Lorde hörde av sig och erbjöd Tove att vara förband på hennes turné. Det här är Toves stora chans, och hon är peppad till tusen. Men någonting är inte som det ska. När Tove drar igång den första låten, Borderline, som publiken vanligtvis inte kan stå still till händer ingenting.Publiken rör sig inte en tum. Tove sveper oroligt med blicken över publikhavet. Folk betraktar henne förstrött, någon kastar ett öga på klockan, en annan snackar med kompisen bredvid. Tove börjar sakta men säkert gripas av panik. I flera år har hon jobbat för att slå igenom stort utanför Sveriges gränser. Ska hennes första stora, internationella arenaspelning bli ett fiasko? Vid den här tidpunkten har Tove Styrke tagit första steget ut på en internationell arena och är på toppen av sin karriär, men vägen hit har varit minst sagt krokig. P3 Musikdokumentär om Tove Styrke är berättelsen om popundret som tar musiken på blodigt allvar och som inte väjer för de stora känslorna, på både vinst och förlust.Dokumentären är gjord av Siri Hill i oktober 2022. Producent Anna Lillkung. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Tove Styrke, Anna Östman Styrke, Tina Mehrafzoon och Linnéa Gröning.Ljudklipp i dokumentären kommer från TV4, Expressen TV, SVT, Elle-galan 2020 och musikmagasinet Diffus. 

  • 56 Min.
  Grimes - indielöftet som blev ett Twitterskämt

  Grimes - indielöftet som blev ett Twitterskämt

  Det här är berättelsen om Grimes - indieartisten som hyllats för sina egenproducerade album och sina anti-kapitalistiska ideal, ända fram tills hon trädde fram som techmiljardären Elon Musks flickvän.

  I Metropolitan Museum of Art på Manhattan hörs det smattrande ljudet från kameror. Det är en majkväll år 2018 och det har blivit dags för ett av årets största evenemang - the Met Gala.Världskändisar, artister, skådespelare och modepersonligheter poserar på den utrullade beigea mattan. Temat för kvällen är Himmelska kroppar: Mode och den katolska fantasin.Men det är inte modet som kommer vara huvudnyheten den här kvällen.Bara timmar innan galan sprids rykten om att en av världens rikaste människor, mannen som skapat bilmärket Tesla, har börjat dejta en ny tjej. Ryktena är obekräftade, men så plötsligt står de där tillsammans framför kamerorna. Elon Musk och den 17 år yngre Claire Boucher, mer känd som indieartisten Grimes.Det har gått sex år sedan Grimes slog igenom med det kritikerrosade albumet Visions, ett album som hon gjorde själv i det enkla musikprogrammet Garageband, under tre veckor, hög på amfetamin.Då beskrevs hon som indievärldens nästa stora framtidslöfte - en nytänkande visionär.Långt ifrån alla vet vem Grimes är när hon nu står bredvid Musk. Ändå sprids nyheten om det udda paret som en löpeld. Men många är genuint besvikna på att Grimes - underground-artisten som kallat sig anti-imperialist - blivit tillsammans med en labil techmiljardär som vill kolonisera Mars. Kvällen på The Met blir en vändpunkt. Grimes går från att betraktas som ett musikaliskt geni till att ses som ett skämt. P3 Musikdokumentär om Grimes är berättelsen om det kanadensiska indielöftet som blev ett Twitterskämt.Dokumentären gjordes av Anna Lillkung i september 2022. Producent Siri Hill. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Effie Karabuda, Mia Arias Tsang och Joachim Voss Sundell.Ljudklipp i dokumentären kommer från: Lex Fridman Podcast, The Zane Lowe Interview Series, Entertainment Tonight Canada, Youtube-kanalen lok, The Interview Show with David Scott, POOF! The pop show och Youtube-kanalerna Intro Magazine, The Nomenklaturist, Pop Trigger, KEXP, Access Video TV och advancedfirefly,

  • 1 Std.
  Nick Carter - Backstreet Boys och flickidolens uppgång och fall

  Nick Carter - Backstreet Boys och flickidolens uppgång och fall

  Det här är berättelsen om Nick Carter - arbetarklassungen som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman och om pojkbandet som tvingades växa upp.

  Det är den 2 januari 2002 i Tampa, Florida, och på nattklubben Pop City är festen i full gång.Musiken dunkar, och drinkarna är söta.Mitt på dansgolvet står en 21-årig blond kille med mittbena och vaggar fram och tillbaka bland de svettiga, dansande kropparna.Han är full. Riktigt full.Killen går i skytteltrafik mellan baren och dansgolvet och vid stängning börjar det spåra. Ett bråk uppstår med bartendern, och killen blir utkastad av vakterna.När han vägrar lämna området ingriper polis. 10 gånger ber dem honom att gå, och till slut är måttet rågat.Poliserna ger honom en sista varning: om han inte har dragit innan de har räknat till tre kommer de gripa honom. Killen står kvar. Utifrån sett skulle det här kunna vara vilken stökig utekväll som helst, men händelsen kommer resultera i feta tidningsrubriker och ryktesspridning. För killen som bråkar på nattklubben är inte vem som helst. Han är Nick Carter, svärmorsdrömmen i världens mest kända pojkband Backstreet Boys, och snart kommer han drabbas av kändisskapets baksidor.P3 Musikdokumentär om Nick Carter är berättelsen om en arbetarklassunge som blev Backstreet boys yngsta medlem, som gick vilse i alkoholdimman, och om pojkbandet som tvingades växa upp.Dokumentären är gjord av Siri Hill i september 2022. Producent Anna Lillkung. Exekutiv producent Hanna Frelin. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Tali da Silva, Alexander Kronlund och Maximilian Wallér Zandén.Självbiografin Facing the music and living to talk about it (2013) av Nick Carter och Backstreet Boys - Official biography (1997) av Rob McGibbon är en två av de främsta källorna i programmet.Ljudklipp i dokumentären kommer från WDSU, Amateur hour, Vevo, Celebrity Justice, Ellen Degeneres Show, Live! With Regis and Kathie Lee The Sydnerian, House of Carters, samt dokumentärfilmen Backstreet Boys: Show 'em what you're made of (2015). 

  • 1 Std. 1 Min.
  Janis Joplin - pionjären som levde som att hon inte hade något att förlora

  Janis Joplin - pionjären som levde som att hon inte hade något att förlora

  Berättelsen om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.

  Det är högsommar i Monterey, Kalifornien 1967. I år är det premiär för festivalen Monterey Pop och på scenen står Janis Joplin.Hennes långa bruna hår ligger utsläppt över axlarna. På sig har hon en ljusgul stickad klänning och utsvängda byxor i samma gula färg. Det här är Janis och hennes band Big Brother and the Holding companys största och hittills viktigaste spelning.Mycket, nej allt står på spel. Tänk att hon, Texas-tjejen från landsbygden, som för bara ett år sen harvade runt med en akustisk gitarr på små caféer i San Francisco nu står här framför tusentals människor och i sällskap med artister som Jimi Hendrix, The Who och The Mamas and the Papas. Publiken har ingen aning om vad de har att vänta och när Janis spruckna, innerliga röst skär igenom tystnaden är det som att tiden står still.Janis Joplins karriär ska precis snurra igång och där och då gör hon något som ingen har gjort förut.Där och då skapar hon musikhistoria.  P3 Musikdokumentär om Janis Joplin är en berättelse om en av musikhistoriens första kvinnliga rocklegender. Hon med den spruckna rösten som ekar än i dag. Hon som levde för scenen och sin publik men som kände sig oändligt ensam när strålkastarna slocknade.Dokumentären är gjord av Siri Hill sommaren 2022. Producent Hanna Frelin. Exekutiv producent Anna Johannessen. Tekniker Fredrik Nilsson. Programmet görs av produktionsbolaget Tredje Statsmakten Media.Medverkande: Navid Bavey och Caroline af Ugglas.Biografin Love, Janis (2005) av Laura Joplin är en av de främsta källorna i programmet.Ljudklipp i dokumentären kommer från ABC TV, The Dick Cavett Show, KTVU, Sveriges Radio, WDR, Rock and Roll hall of fame samt dokumentärfilmerna Janis (1974), Janis: Little girl blue (2015), Monterey Pop (1968) och Woodstock (1970). 

  • 1 Std.

Top‑Podcasts in Musik

ORF
Markus Dreesen | Podcast Monkey
Die Presse
ENERGY Österreich
Ina Regen
ORF Hitradio Ö3

Das gefällt dir vielleicht auch

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio

Mehr von Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio