300 Folgen

En bra historia. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

P4 Dokumentär Sveriges Radio

  • Gesellschaft und Kultur

En bra historia. Ansvarig utgivare: Alisa Bosnic

  Millenniebuggen

  Millenniebuggen

  Nyårsnatten 1999 håller världen andan. Farhågan är att datasystem ska krascha, flygplan störta och kärnkraftverk haverera. När katastrofen uteblir börjar rykten spridas. Hur stort var egentligen hotet?

  I flygledartornet på Arlanda flygplats är det ovanligt stilla kvällen den 31 december 1999.
  Den här natten vill folk inte sätta sig i ett flygplan, då ingen vet vad den så kallade millenniebuggen, även kallad Y2K, kan ställa till med. Detta trots att myndigheter och företag betalat miljardbelopp för att säkra sina system inför det nya millenniet.
  Samtidigt flödar champagnen, då världen laddar upp för årtusendets fest. I Paris förvandlas Eiffeltornet till ett lyftande rymdskepp och i Stockholm får affärsmannen Jan Stenbeck det då splittrade hårdrocksbandet Europe att återförenas på en pråm ute på vattnet, till tonerna av The Final Countdown.
  När den befarade katastrofen uteblir sprids rykten om att det är IT-branschen som blåst upp faran för att tjäna pengar.
  Millenniebuggen gjordes 2019 av Linda Aktén.

  • 38 Min.
  Tomtemålarens hemliga längtan

  Tomtemålarens hemliga längtan

  Många känner igen hans julkort men få vet som ligger bakom signaturen L.C. Lars Carlsson är en av Sveriges mest reproducerade konstnärer men bakom tomteidyllen dolde sig en hemlighet.

  Tillsammans med Jenny Nyström formade Lars Carlsson bilden av hur den svenska tomten ser ut. Trots det vet få vem Lars Carlson var.
  I P4 Dokumentären Tomtemålarens hemliga längtan berättas Lars Carlsons livsöde för första gången. Det är en berättelse om förbjuden kärlek och en livslång längtan efter revansch. För ansiktet på Sveriges mest kände tomte var baserat på Lars stora kärlek Kalle.
  För det handlar också om nittonhundratalets Sverige. Om majoritetens syn på homosexualitet och priset Lars Carlson tvingades betala.
  Programmet är gjort av Magnus Johansson på produktionsbolaget Iris Media.

  • 40 Min.
  Om natten blir jag DJ Gloria

  Om natten blir jag DJ Gloria

  Madelein Månsson, 75 år, bor på seniorboende, och lever ett kanske inte helt vanligt pensionärsliv. På nätterna sadlar hon om och blir discjockey på nattklubbar. Hur blev hon världens kanske äldsta DJ?


  Efter att i nio år ha tagit hand om sin sjuka make hamnar Madelein Månsson i en depression. Fram tills dess hade livet varit fullt av spännande utmaningar med jobb som fotomodell, med mode och många resor utomlands.
  När hon är drygt 60 år bestämmer hon sig för att livet inte kan vara slut och utbildar sig till aerobics-instruktör. Men musiken börjar ta allt större plats och så en dag är det dags för nästa steg - att anordna disco för 50-plusare. Och hon blir DJ Gloria.
  Programmet är gjort 2019 av Alice Lööf på Munck.

  • 28 Min.
  Mordet på oljemiljonären i Fagersta

  Mordet på oljemiljonären i Fagersta

  Thomas driver ett framgångsrikt företag i oljebranschen som omsätter hundratals miljoner kronor. En kväll blir han brutalt mördad utanför sin mammas hus. Varför? Svaret på gåtan är värre än alla anat.

  Här berättar Marianne, mamma till den mördade företagaren Thomas, om mordet 2009 som skakade byn, Fagersta och hela Sverige.
  Om sorgen efter sin son, oron över barnbarnet - arvtagaren - och sorgen över att se hur familjens livsverk dras ned i en konkurs.
  Programmet är gjort 2019 av Monica Elfström. Slutmix Nabaz Moheden.

  • 33 Min.

  Vi paddlar för livet

  Vi paddlar för livet

  Maria, Elisabet, Annie och Emilia....alla sitter de i samma båt. De har tre saker gemensamt: de är kvinnor, har drabbats av bröstcancer och hade aldrig suttit i en drakbåt. Men nu paddlar de för livet.

  Hösten 2017 startar Sveriges första drakbåtslag för bröstcancerberörda. Laget heter Pink Dragon Ladies och håller till i Malmö Kanotklubbs lokaler.
  Här möts kvinnor för att träna, umgås och stötta varandra. Åldrar och bakgrund varierar.
  Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i Sverige. Varje timme får en kvinna en bröstcancerdiagnos. Ändå berättar alla i Pink Ladies att de känt sig mer eller mindre ensamma om det de har varit med om - innan de blev en del av den här gemenskapen.
  Jag har aldrig paddlat innan, aldrig suttit i en kanot eller nåt liknande, och jag trodde aldrig att jag skulle göra det men, som det känns nu så vill jag aldrig sluta paddla, säger Emilia.
  Var med när laget hårdtränar inför den stora internationella tävlingen för alla världens Pink Ladies lag, som hölls i Barcelona sommaren 2019.
  Programmet är gjort 2019 av Nadia Jebril.

  • 41 Min.

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert:

Mehr von Sveriges Radio