98 Folgen

Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla Ansvarig utgivare: Dan Granlund

P4 Kultur Sveriges Radio

  • Philosophie

Slutade sända 2012. Kulturhändelser i det stora och det lilla Ansvarig utgivare: Dan Granlund

  Slutet kommer först

  Slutet kommer först

  P4 Kultur tar farväl och ägnar sista programmet åt början och slutet. Att få till en bra början kan vara svårt, och att avsluta snyggt är kanske ännu krångligare. Kajsa Carlsson har mött författaren Åke Edwardson, som en gång slängde ett helt färdigt inledningskapitel och alltid börjar med slutet.

  Som författare ska man lämna inledningen därhän i början av skrivandeprocessen och försöka hitta slutscenen i stället, tycker Åke Edwardson. Under sin författarkarriär har han skrivit romaner för både vuxna och unga, men mest känd är han för böckerna om kommissarie Erik Winter vid Göteborgspolisen. I höst kommer en ny Winterroman, trots att Edwardson tidigare avslutat deckarserien.
  Åke Edwardson funderar själv mycket kring sina slut,och i boken "Den sista vintern" lade han faktiskt till ett extraslut i pocketupplagan när han märkte att läsarna inte tolkade det första slutet som han tänkt.
  – Jag var nöjd som författare med det första slutet, men sedan blev jag missnöjd och då hade jag möjlighet att göra något åt det, säger Åke Edwardson.
  Ett dåligt slut kan förstöra en hel film, tycker P4 Kulturs reporter Viktor Hariz. Det är Hollywoodsluten, med såsig musik och alldeles för många ihopknutna trådar, som irriterar honom och i sin krönika ger han några avskräckande exempel.
  Vi hör även Amanda Ooms kloka ord om slutet, som också är en början.

  • 19 Min.
  Best of 2012-06-06 kl. 10.03

  Best of 2012-06-06 kl. 10.03

  Best of P4 Kultur, handlar idag om olika platser och miljöer som betyder något speciellt för oss. I dagens program berättar författaren Johan Theorin om en fyr på Öland, vi gör ett besök hemma hos Henrik Schyffert som vet det mesta om ett ljust och fräscht hem och vi går på eternitspaning i Gävle bland annat. Men allra först ska vi följa med Amanda Ooms, när hon besöker en mycket speciell brygga i Sunne i Värmland en kylig septembermorgon.

  • 43 Min.
  Med motorer i hjärtat

  Med motorer i hjärtat

  Försommaren är en högtidsstund för landets motorburna fantaster. Det är nu senaste halvårets slit i garage och verkstäder ska ge utdelning. Det är nu sportbilar och gamla motorcyklar får komma ut, glänsa, gnistra och puttra. P4 Kulturs Stefan Westrin följer med på mc-träff och försöker förstå vad det är som gör ett motorljud så vackert.

  Veckans P4 Kultur tar avstamp i Eje Lundqvists garage. Där har han motorcyklar av olika märken och årgångar. Han är mc-fantast, och trivs extra bra med kompisarna i Motorcykelhistoriska klubben i Gävleborg. De som har veterancyklar skiljer sig från många av dem som har nyare vrålåk, menar han.
  – Andra köper sina leksaker för att de har råd men de har inte kunnande. Många här har kunnande men inte råd. Och det är mycket roligare att umgås med dem. De är mer jordnära och vet mycket mer om vad de håller på med, säger Eje Lundqvist.
  Vi möter också K-G "Salle" Salander, som började köra motocross 1952. På den tiden skyddade man sig mot kylan och vinddraget genom att isolera kläderna med tidningar berättar Salle, som klarat sig igenom 29 säsonger utan några värre skador. 
  Men alla förstår inte charmen med brummande motorer och snabba bilar. P4 Kulturs krönikör Håkan Jäder berättar om hur han drabbades av motorsport som sjuåring, och hur det satte stopp för all form av fortsatt intresse för motortävlingar.

  • 17 Min.
  Hemslöjd från norr till söder

  Hemslöjd från norr till söder

  Från smörknivar via lapptäcken till skulpturer - ja slöjd spänner över ett brett spektrum och kan vara nästan vad som helst. I veckans P4 Kultur möter vi träslöjdaren Jögge Sundqvist, som gör både bruksföremål och utsmyckningar men inte vill kalla sig konstnär. Vi besöker också Liljevalchs, där man just förbereder en stor utställning för att fira hemslöjden som fyller 100 år i år.

  Det finns en helhetstanke med slöjden som tilltalar Jögge Sundqvist. Att slöjdaren kan vara med i hela kedjan, från materialinhämtning i skogen till färdig produkt i verkstaden. 
  -- Jag är både producent och konsument på samma gång, som det var förr. Jag tror att det är bra för människan att känna att man har en helhet i tillvaron, en närvaro, säger Jögge Sundqvist.
  Han har gjort konst och offentliga utsmyckningar och kommenterar gärna samhällsdebatten genom sina verk. Ett exempel är stolen "Hen", som pryds av ett skulpterat, androgynt människoansikte.
  -- Det är en intressant diskussion, för i första hand är vi människor. Så då tänkte jag att jag skulle göra en hen som kan vara både man och kvinna, säger Jögge Sundqvist.
  Hemslöjden fyller 100 år i år och det märks i hela landet. På konsthallen Liljevalchs i Stockholm öppnar snart en stor utställning med omkring 3 000 verk, jubileumsåret till ära. Just nu pågår febril aktivitet med att ställa i ordning alla rummen. Och det mest iögonfallande verket av alla är en skog bestående av 2 000 olika helt unika löv, slöjdade och inskickade till Liljevalchs från hela landet.

  • 19 Min.
  Dansen förändrar livet

  Dansen förändrar livet

  I dansens virvlar och virrvarr kan vad som helst hända. Den tystlåtna blir social, den stela mjukas upp och den svaga blir stark. I veckans P4 Kultur står dansen i centrum, rörelse som till och med kan förändra livet för den dansbitna.

  P4 Kulturs reporter Anna Törnkvist följde med Maria Niemi på lindy hop, en dansform där många även tar till sig musik- och klädstil. Varje söndag under sommaren samlas lindydansare vid dansbanan på Djurgården i Stockholm och för betraktaren kan det se ut som om man har blivit förflyttad till 1930-talets Harlem. Det är röda läppstift, skräddarsydda klänningar med smal midja och hängslen på männen.
  – Jag tycker att det är en jättefin klädstil som pasar min personlighet, säger Maria Niemi. Det är därför jag dansar lindy hop, den passar min personlighet. I lindy hop får man vara töntig, i andra danser ska man vara tuff eller sexig, jag känner mig inte bekväm med det.
  För dataprogrammeraren Björn Oskarsson handlar dans om mycket mer än att röra på sig till musik. Ingenstans har han lärt sig så mycket om sig själv som på dansgolvet. Det senaste året har han testat flera sorters dans, bland annat bugg, foxtrot och salsa, och sedan han började dansa tycker Björn Oskarsson att han har fått mer självförtroende och blivit mer utåtriktad.
  – Och jag vill försöka sprida hur roligt det är att hålla på med dans, säger han.
  Fler danslystna hittar vi i en industrilokal vid Nobelvägen i Malmö. Där har Karin Arbsjö träffat lärare och elever vid dansskolan Bowdown, dit runt 200 barn och ungdomar kommer varje vecka för att få dansa till dancehall och hiphop. För många av dem är Bowdown mer än dans. Det är ett sätt att sträcka på ryggen, ta plats och känna glädje tillsammans.

  • 18 Min.
  Best of 2012-05-17 kl. 10.03

  Best of 2012-05-17 kl. 10.03

  Välkomna till Best of P4 Kultur med fokus på musik. I det här en timme långa specialprogrammet får vi bland annat höra om Lennart Hellsings rim och visor, möta operafans och lyssna på brus. Men allra först ska det handla om eldsflammor och hårda gitarrer.

  • 42 Min.

Top‑Podcasts in Philosophie

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert:

Mehr von Sveriges Radio