500 Folgen

Här hör du de personliga berättelserna som definierar vår tid. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Sommar & Vinter i P1 Sveriges Radio

  • Gesellschaft und Kultur
  • 5.0 • 2 Bewertungen

Här hör du de personliga berättelserna som definierar vår tid. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

  Zinat Pirzadeh

  Zinat Pirzadeh

  Författaren, komikern och studievägledaren Zinat Pirzadeh om kärlek, medberoende och försoning.

  Ståuppkomikern Zinat Pirzadeh berättar om hur krig och dysfunktionella relationer som barn har påverkat henne även senare i livet. Hon beskriver hur det är att vara medberoende.
  - Längtan efter samhörighet har lett till att jag fastnat i sådana relationer som verkligen inte varit bra, både när det gäller partners och vänner, säger Zinat Pirzadeh.
  Många tankar går kring snällhet. Vad är snällhet och varför kopplas det ihop med dumhet många gånger? Hur några ord kan hjälpa en annan människa och om humorns förlösande kraft att integrera människor.
  Om Zinat Pirzadeh:
  Zinat Pirzadeh, som blev utsedd till landets bästa kvinnliga ståuppare 2010, turnerar ständigt runt Sverige med sina föreställningar. Hon är också känd från filmer, radio och tv och skriver krönikor, poesi och böcker. Den senaste - Vinterfjäril - utkom hösten 2020.
  Efter sina egna erfarenheter av tvångsgifte är Zinat engagerad i stiftelsen Glöm aldrig Pela och Fadime.
  - Jag kommer att prata om krig, snällhet, utanförskap och empati. Och en del om att politikerna gömmer sina skelett i garderoben medan vi komiker dansar med dem på scenen.
  Zinat Pirzadeh är född i Iran och bor nu i Stockholm.
  Tidigare Sommarvärd 2007.
  Producent: Helene Almqvist. Programmet sänds kl 13.00, 1 januari 2021.

  • 1 Std. 4 Min.
  Olof Wretling

  Olof Wretling

  Skådespelaren och komikern Olof Wretling om humor - ett vansinnigt roligt och tråkigt program.

  VIDEO: 
  Klicka här för att komma till videon med Olof Wretlings Vinterföreställning
  Komikern Olof Wretling pratar om något så svårt som humor. Han använder sig av en flanellograf i studion för att skapa en mindmap. Fösta lappen han sätter upp är Vad är målet med humor?.
  Som ung hade Olof Wretling en höjdhopparkarriär. På träningarna roade han sig med att härma kända höjdhoppares rörelsemönster och ticks.
  - Jag kan hoppa som hela världseliten. Inte lika högt, men härma dom så alla skrattar. Jag hade nog hamnat på pallen i OS om grenen varit hoppa roligt, säger Olof Wretling.
  Vi får höra om likheten mellan friidrott och komik och om hur det har gått till bakom kulisserna med nerver, manusbearbetningar och sista-minuten-ändringar.
  Om Olof Wretling:
  Olof Wretling har som medlem i humorgruppen Klungan skapat en rad scenföreställningar. Han har senast för Wermland Opera skrivit ett nytt verk, Löparnisses jul en kaffeskröna som inspirerats av den klassiska Värmlänningarna och som sätts upp 2021.
  Olof Wretling var med och startade det populära radioprogrammet Mammas nya kille 2005. Han har också medverkat i julkalendrar och barnprogram.
  - Mitt åttonde vinterprogram ska handla om något mycket svårt, som ändå ligger mig varmt om hjärtat och jag ska gräva där jag står, jag ska prata om... humor. Det kommer bli ett vansinnigt sorgligt program och vansinnigt utmanande, antagligen vansinnigt allvarligt och med största sannolikhet vansinnigt tråkigt, så tråkigt att man knappt står ut, eftersom tråkigheten är humorns kanske viktigaste ingrediens, men inte nog med det, det kommer förstås bli vansinnigt roligt också...tror jag... och nu fick jag också en vansinnig prestationsångest.
  Född i Umeå, bor i Karlstad. Tidigare Sommarvärd 2011 och Vintervärd 2011, 2012, 2014, 2015, 2016, 2017 och 2019.
  Producent: Carolina Frände Programmet sändes 31 december 2020.

  • 1 Std. 2 Min.
  Patricia Tudor-Sandahl

  Patricia Tudor-Sandahl

  Författaren och psykologen Patricia Tudor-Sandahl om åldrandets glädje och kval.

  80-åriga Patricia Tudor Sandahl får nuförtiden oftare upp bilder från barndomen, samtidigt som korttidsminnet sviker. Hon berättar om en tuff barndom, som startade under andra världskriget i norra England.
  Hon pratar om hur det känns att bli äldre, om döden, andlighet och säger att hon fortfarande är väldigt nyfiken på vad tiden bär med sig.
  - I min inre värld lever den unga och den gamla kvinnan vid sidan av varandra. Jag har inte alltid klart för mig vilken som är vilken, säger Patricia Tudor Sandahl.
  Om Patricia Tudor-Sandahl:
  Patricia Tudor-Sandahl har skrivit ett 20-tal böcker om åldrande och andra existentiella frågor och medverkar regelbundet i Tankar för dagen i P1. Hon har varit universitetslektor i psykologi och psykoterapi och är en erfaren retreatledare.
  Hon kom till Sverige 1964 för att undervisa i engelska.
  Född i Manchester, England, bor i Vitemölla och Stockholm. Tidigare Sommarvärd 2000 och Vintervärd 2011.
  Producent: Mette Göthberg. Programmet sänds klockan 13:00, 30 december 2020.

  • 57 Min.
  Claes Elfsberg

  Claes Elfsberg

  Programledaren Claes Elfsberg om sorg, ålderism och de kommande 50 åren.

  Claes Elfsberg inleder sitt program med att berätta om den stora sorgen som drabbade honom  när hans 30-åriga dotter Hanna dog i livmoderhalscancer för snart tre år sen. Han understryker att sorg finns nästan överallt, men att många tappat bort förmågan att prata om sorgen.
  - Och ändå är det faktiskt ganska lite som behövs, vet jag numera. Det räcker ofta med att fråga hur den sörjande mår, hur hon har det och sen kanske lyssna på vad hon har att berätta, säger han.
  Han  tar upp ålderismen som han menar är utbredd i Sverige och som  innebär att äldre människor behandlas med fördomar och diskriminerande attityder.
  Och så spelar han musik som var viktig för sin dotter Hanna, några låtar som hans fru tycker om, men framför allt ger han plats för röster som han själv blir berörd av.
  Om Claes Elfsberg:
  Journalisten Claes Elfsberg har i höst uppmärksammats mycket för sin tv-dokumentär Sorgen och jag, om tankarna och känslorna efter 30-åriga dottern Hannas död.
  Claes Elfsberg kallas ibland för Mr Rapport. Med start 1975 ledde han nyhetsprogrammet i SVT i nästan 30 år.
  Född och bosatt i Stockholm.
  Producent: Mustafa Can.
  Programmet sändes 29 december 2020.

  • 51 Min.
  Johannes Anyuru

  Johannes Anyuru

  Författaren Johannes Anyuru om varför vi måste dö och varför vi måste leva.

  Johannes Anyurus program inleds med en livsavgörande resa till öknen i Jemen. Där stannar han i fyrtio dagar för att hitta hem.
  - Jag har knappt nämnt resan som nu börjar för mina bekanta hemma i Göteborg, polarna på boxningsklubben, baristan på caféet där jag brukar sitta och jobba. För hur säger man: jag måste resa bort, för att rädda mitt liv, genom att på något sätt, tror jag, mista det.
  Har talar om sufismen och om att han inte tror att det går att tala om religion utan att tala om kärlek. Och så berättar han om när han förstod att hans mamma skulle dö.
  Om Johannes Anyuru:
  Johannes Anyuru debuterade 2003 och skriver både dikter, romaner och pjäser. Hans bok De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, som handlar om ett terrordåd i Göteborg, belönades med Augustpriset 2017.
  Han konverterade till islam 2007 och har vallfärdat till Mecka.
  Johannes Anyuru är född i Borås, bor i Göteborg. Han har tidigare varit Sommarvärd 2010 och 2017.
  Producent: Thorbjörn Karlsson Programmet sänds klockan 13:00, 28 december 2020.

  • 53 Min.
  Lisa Nilsson

  Lisa Nilsson

  Sångaren och låtskrivaren Lisa Nilsson om sin mamma, musiken och livets kärlekar.

  Lisa Nilsson tar sig till ett hus, uppepå ett berg på en ö, för att få lugn och ro. Hon beskriver sig själv som en ensamvarg som trivs i sitt eget sällskap.
  Gamla brev från tidigare kärlekar och från sin mamma hittas i en låda. - En hel låda full med bortglömd kärlek. Vart tog allt det vägen? Vart tar all kärlek vägen när relationerna tar slut?
  Lisa Nilsson berättar om sin relation till mamma. Om breven, demenssjukdomen och om saknaden när hon till slut gick bort i somras.
  Om Lisa Nilsson:
  Lisa Nilsson är en mångsidig sångerska och skådespelerska senast aktuell med den hyllade föreställningen Kvinnan som är jag. Hon slog igenom 1992 med albumet Himlen runt hörnet.
  Lisa Nilsson har gett ut 13 egna album och samarbetat med många andra artister. Hon har också fått flera Grammisar.
  Lisa Nilsson är född i Tyresö och bor i Stockholm. Hon har tidigare varit Sommarvärd 2004 och 2013.

  Producent: Mark Levengood Programmet sändes 27 december 2020.

  • 49 Min.

Kundenrezensionen

5.0 von 5
2 Bewertungen

2 Bewertungen

Top‑Podcasts in Gesellschaft und Kultur

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert:

Mehr von Sveriges Radio