14 Folgen

En podd om svensk bredd-, ungdoms- och elitfotboll från Svenska Fotbollförbundet.

Svensk Fotboll Svenska Fotbollförbundet

  • Fußball

En podd om svensk bredd-, ungdoms- och elitfotboll från Svenska Fotbollförbundet.

  Pop up-klubbar, är de här för att stanna?

  Pop up-klubbar, är de här för att stanna?

  Varje år startas en handfull nya föreningar bara i Stockholm. Ofta består sådana satsningar av enbart en eller max två ålderskullar. Lika ofta dras de igång av en ambitiös förälder eller tränare, som vill erbjuda en tuffare satsning än det etablerade föreningslivet. Stockholms Fotbollförbunds sportchef Kenneth Öberg är tudelad i sin syn på Pop up-klubbar. Å ena sidan drivs några av dem av passionerade eldsjälar, medan andra enbart har kortsiktiga mål för ögonen. 

  • 18 Min.
  Domaren som spränger gränser

  Domaren som spränger gränser

  Tess Olofsson skrev in sig i historieböckerna när hon i oktober 2020 som första kvinnliga domare dömde en match i Superettan för herrar. Men hon ser inget självändamål i att döma herrar. I stället drivs hon av att ständigt utmanas av matcher på högre nivå. Sveriges just nu hetaste domare tror att förebilder är A och O för att tjejer ska nå längre också som domare. Och hon vill gärna se tuffare tag mot föräldrar som inte kan uppföra sig vid sidlinjen när deras barn spelar matcher.

  • 16 Min.
  Fem år efter flyktingvågen

  Fem år efter flyktingvågen

  Hösten 2015 fylldes Kista SC:s klubbhus med människor som inte hade någonstans att ta vägen. Lagledare Sonja Dousa minns kaoset och hur hon själv fick spendera flera nätter under ett bord på en tunn yogamatta i föreningens fik. Fem år senare är flera av de hundratals människor som Kista SC hjälpte kvar inom föreningen, medan andra har dragit vidare. Vad är det som gör att fotbollen och idrotten ofta är bättre än myndigheter på att ta sig an samhällets utmaningar? Sonja Dousa tror sig veta varför och hon är säker på att hon skulle göra om det igen.

  • 18 Min.
  En mission på längre sikt

  En mission på längre sikt

  I Gränby i Uppsala är folk trötta på projekt. Stephen Odur, sportchef i IFK Uppsala, menar att det krävs långvarigt engagemang i socialt utsatta områden för att få till stånd förändringar.För så länge du inte är trovärdig bland de som bor i ett område, har du ingen chans att påverka. I stället menar Stephen Odur att föreningar måste finnas på plats år efter år och visa att de menar allvar med sin närvaro.

  • 20 Min.
  Hellre burop än tystnad

  Hellre burop än tystnad

  Glenn Nyberg är professionell fotbollsdomare och har dömt Allsvenskan sedan 2013 och varit internationell domare sedan 2016. Han har sett hur klimatet på läktarna hårdnat, men aldrig tvekat över sitt yrkesval. I vår har han haft sin längsta försäsong någonsin och till och med börjat sakna buropen från publiken.Vi hör Glenn berätta om hur han förberett sig inför årets säsong utan matcher, hur det är att döma på en tom arena och hur han ändrat åsikt om VAR.Vi pratar också med Moa Wettby, årets unga domare 2019, som berättar om attityden mot henne som tjej och domare samt vad tjusningen med dömandet egentligen är.

  • 23 Min.
  Janne och Peter om livet, längtan och avspark

  Janne och Peter om livet, längtan och avspark

  De längtar efter det mänskliga mötet, de första kramarna och stunden innan match i omklädningsrummet. Kort sagt saknar de fotbollen. Janne Andersson och Peter Gerhardsson har hanterat tristessen och saknaden efter fotbollen på flera sätt. Vi träffar förbundskaptenerna på ett öde Friends Arena för ett samtal om vad de sysslat med under pandemin, hur de förbereder sig inför kommande landslagssamlingar och vad de just nu önskar sig mest av allt.

  • 27 Min.

Top‑Podcasts in Fußball

Zuhörer haben auch Folgendes abonniert: