20 episodes

I Accentpodden varvas ämnen som narkotikapolitik, rasism och demokrati, folkbildning och gårdsförsäljning, med personliga intervjuer. Bara att plugga in och lyssna!

Accentpodden Accent

  • Society & Culture

I Accentpodden varvas ämnen som narkotikapolitik, rasism och demokrati, folkbildning och gårdsförsäljning, med personliga intervjuer. Bara att plugga in och lyssna!

  Avsnitt 36 – Drinkarna

  Avsnitt 36 – Drinkarna

  I år får Accentpoddens lyssnare följa med när årets juldrinkar skapas. Bartendern Thomas Jordansson har skapat alkoholfria drinkar för Accents läsare sedan 2016. Du hittar alla hans tidigare drinkar här.


  Här är årets drinkar!


  100% jul


  Sockerlag kokt med frysta hallonCitronOxalis eller harsyraSodaFörkolnad purjolök (torka purjolöken i 300 grader i ugnen tills den är torr. Bränn sedan med en brännare tills den är förkolnad)


  Balansera sött och surt med sockerlag och citron. Häll upp i en shaker och släng ner oxalis eller harsyra samt is. Skaka ordentligt så att isen krossar oxalisen och släpper lös dess syrlighet. Sila ur shakern, häll upp i ett glas med is och toppa med lite soda. Garnera med förkolnad purkolök.


  Vinterkombucha. Foto: Jens Wingren.


  Vinterkombucha


  4 cl äpplemust3cl kaffekombucha (eller annan smaksatt kombucha)1 kryddmått japansk sojasås1 cl citron1 cl sockerlag


  Blanda alla ingredienser och skaka hårt för att jobba upp ett skum.

  • 13 min
  Avsnitt 23 – Folkbildaren

  Avsnitt 23 – Folkbildaren

  Med anledning av Gösta Vestlunds bortgång återsänder vi denna intervju från 2018.


  ”Gösta Vestlund har levt ett långt liv – fem år längre än den svenska demokratin. Accentpodden besöker honom i hans hem och pratar om folkbildning, demokrati och IOGT-NTO:s framtid.”

  • 45 min
  Avsnitt 35 – Bröderna

  Avsnitt 35 – Bröderna

  Nyktra bröder är en nybildad IOGT–NTO–förening med höga ambitioner och en stark gemenskap. Med fokus på motorcykel och nykterhet hoppas de kunna sprida den gemenskapen till fler.

  • 15 min
  Avsnitt 34 – Fotbollen

  Avsnitt 34 – Fotbollen

  Sofie Nehvonen är verksamhetsansvarig för Gatans lag i Göteborg, ett fotbollslag som riktar sig till människor med en bakgrund inom kriminalitet, hemlöshet eller missbruk. I Accentpodden berättar hon sin historia om missbruket och vad fotbollen har betytt för hennes tillfrisknande.

  • 22 min
  Avsnitt 33 – Biståndet

  Avsnitt 33 – Biståndet

  I det här avsnittet av Accentpodden pratar vi med Jens Rosbäck, chef för IOGT-NTO-rörelsens internationella avdelning. Vi tittar på finansering, samarbetspartners och hur framtiden kan se ut för det internationella arbetet.

  • 18 min
  Avsnitt 32 – Alkohollagen

  Avsnitt 32 – Alkohollagen

  Den 1 januari trädde Vietnams nya alkohollag i kraft. Men efter ansträngningar från alkoholindustrin blev lagen urvattnad. Accentpodden tittar närmare på IOGT-NTO-rörelsens arbete i Vietnam och alkoholindustrins ansträngningar att påverka lokal alkohollagstiftning med hjälp av Johan Bengtsson på IOGT-NTO-rörelsens regionskontor i Chiang Mai.  IOGT-NTO i Sydostasien  Ny lag motarbetades av alkoholindustrin

  • 32 min

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To