41 episodes

En podkast fra VESO for alle som er interessert i fiskeoppdrett og havbruk.Innhold: VESOAvsender: VESOProduksjon: Moderne Media

Fiskepodden Moderne Media

  • Technology

En podkast fra VESO for alle som er interessert i fiskeoppdrett og havbruk.Innhold: VESOAvsender: VESOProduksjon: Moderne Media

  Bakteriell gjellesykdom - LIVE

  Bakteriell gjellesykdom - LIVE

  Vi er ikke ferdig med gjeller! I dagens episode er det bakterielle sykdommer vi ser nærmere på. Denne gangen har vi fått besøk av Even Mjølnerød, doktorgradsstipendiat i fiskehelse ved Fiskesykdomsgruppen på UiB. I doktorgradsprosjektet sitt skal han prøve å gjennomføre den første genetiske karakteriseringen av den intracellulære bakterien Candidatus Branchiomonas cysticola som har vært et kjent problem assosiert med gjellesykdom i næringen i ett tiår nå. I tillegg til å bli bedre kjent med denne plagsomme bakterien skal vi snakke generelt om bakterier som patogen i oppdrettsnæringen, epidemiologi, dyrkning og sekvensering.   I tillegg til Even har vi også fått besøk av ca 80 studenter! Episoden er nemlig spilt inn live på LFFHs Næringslivsdag i Bergen.

  • 28 min
  Gjeller!

  Gjeller!

  I dagens episode skal vi stupe inn i gjellenes verden. Dette utrolige organet som kort kan beskrives som at vi mennesker hadde lungene vrengt på utsiden av halsen.
  Gjellene er i konstant kontakt med miljøet rundt, noe de håndterer overraskende bra, med tanke på alt som kan flyte rundt i vannet.
  Allikevel går det av og til galt. Innimellom fryktelig galt. Og da er det folk som dagens gjest, Alf Seljenes Dalum, er utrolig gode å ha.
  Alf er veterinær og histopatolog med et brennende engasjement for gjellehelse. Dette ble naturligvis også temaet for hans doktorgrad.
  Sammen med Alf skal vi lære det grunnleggende om gjellenes oppbygging og funksjon, vi skal snakke om diagnostikk og prøvetaking, og ikke minst hva som kan skje når gjeller utfordres.
  For et organ som bokstavelig talt bader i nærmiljøet sitt, kan det fort bli dramatisk. Enten det er smittestoffer, dårlig vannkvalitet eller enda verre, en kombinasjon, de blir utsatt for.

  • 41 min
  Alf Helge Aarskog

  Alf Helge Aarskog

  I vår nye serie "Havbruksfolk" blir vi bedre kjent med engasjerte og dyktige mennesker i havbruksnæringen. Vi skal lære mer om hvordan deres vei er blitt til gjennom ulike valg, tilfeldigheter og muligheter. Lytt, lær og la deg inspirere :) det har i alle fall vi! Første gjest ut er et kjent navn med en spennende reise fra lokale forhold på Sunnmørske trakter til store avgjørelser på globalt nivå. Vi blir bedre kjent med tidligere CEO i Mowi, Alf Helge Aarskog!

  • 46 min
  Laksenyren – funksjon, smoltifisering og nefrokalsinose

  Laksenyren – funksjon, smoltifisering og nefrokalsinose

  Endelig skal vi snakke om laksenyren! Kanskje tidenes mest imponerende organ, ifølge oss. For i motsetning til våre kjedelige menneskenyrer som kun må forholde seg til ferskvann, må laksens nyre bytte fra ferskvann til saltvann og tilbake igjen. Og tilbake igjen. Og så videre.
  Vi skal snakke om nyrens anatomi og funksjon, smoltifisering og produksjonslidelser og spesielt om nefrokalsinose. Denne litt mystiske sykdommen som man egentlig ikke vet så mye om, bortsett fra at det har vært en økning de siste årene. Det har også vært en økning av hemoragisk smoltsyndrom, kan det være en sammenheng? I tillegg skal vi selvfølgelig også prate om hva man kan gjøre fremover for å få bukt med problemet.
  For å lære oss og dere mer om dette har vi fått besøk av en innmari trivelig fyr fra Sotra som er helt oppslukt av laksenyrer, nemlig Marius Takvam. Han er PhD-student hos UiB og NORCE og heldigvis stor Fiskepodden-fan!
  Link til artikler: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2021.664588/full

  • 50 min
  Laksepox

  Laksepox

  De fleste har vel nå hørt om apekopper, så da tenkte vi det passet bra å snakke om laksens koppevirus, nemlig salmon gill pox virus. Populært kalt laksepox.
  Laksepox forårsaker en gjellesykdom som er funnet hos norsk oppdrettslaks siden 1995. Sykdommen kan ramme i alle faser av produksjonen, men vanligst er et dramatisk forløp med store tap i settefiskfasen. Heldigvis er det tiltak man kan sette inn dersom man mistenker laksepox, som faktisk kan bidra til at fisken kommer seg gjennom med livet i behold.
  For å lære oss mer om dette har vi vært så heldig å få besøk i studio av en levende legende innen fiskehelse, nemlig Brit Tørud!
  Det faktum at hun nå er pensjonist hindrer henne ikke i å jobbe videre for fiskens ve og vel, blant annet i prosjektet TRACEPOX.
  Vi skal få høre historien fra da laksepox ble oppdaget, om selve viruset, hvordan det påvirker fisken og ikke minst hva man kan gjøre dersom man får det inn i anlegget sitt.

  • 37 min
  Hjertehelse og stress hos laks

  Hjertehelse og stress hos laks

  Sammen med Ida Beitnes Johansen fra NMBU skal vi i dag snakke om hjertet til laksen.
  Hvordan det er bygget opp, hvordan det skiller seg fra vårt hjerte og hvordan det kan tilpasse seg stress.
  Laksen sitt hjerte kan nemlig både remodellere og vokse som en reaksjon på fysisk stimulering.
  Ida har skrevet en doktorgrad på nettopp hvordan laksefiskenes hjerte responderer på stress og stresshormoner.
  Takler laksen stress på samme måte som vi mennesker og hva slags stress blir den utsatt for? Ikke minst, kan stress føre til sykdom eller dårlig prestasjon?
  Alt dette og mer til skal vi får svar på i dagens episode.

  • 40 min

Top Podcasts In Technology

Lex Fridman
Jason Calacanis
Jack Rhysider
Cal Newport
Chris Tarbell & Hector Monsegur
The New York Times

You Might Also Like

Aftenposten
NRK
NRK
NRK
NRK
NRK

More by Moderne Media

Moderne Media
Untold
Moderne Media
Untold
Moderne Media
LUSCOS