10 episodes

Alt du trenger å vite om dyrking, gjennom hele sesongen. Både hvordan et frø blir til en grønnsak, men også hvordan frøene kommer til butikkene og prosessene bak. Jeg snakker med personer som på en eller annen måte har noe med dyrking å gjøre.

Kjøkkenhagen min Maren K. S. Lystad

  • Home & Garden

Alt du trenger å vite om dyrking, gjennom hele sesongen. Både hvordan et frø blir til en grønnsak, men også hvordan frøene kommer til butikkene og prosessene bak. Jeg snakker med personer som på en eller annen måte har noe med dyrking å gjøre.

  Andelsgården

  Andelsgården

  De første andelslandbrukene man kjenner til oppsto i Japan på slutten av 1960-tallet. Ordningen der forbrukere inngikk direkte samarbeid med bønder ble kalt Teikei som direkte oversatt betyr partnerskap/samarbeid eller mat som viser bondens ansikt. Deretter har det spredt seg til Europa, USA, Kina og Afrika. Her i Norge er det i sterk vekst, i tråd med utviklingen i samfunnet, og per mai 2020 finnes det 84 andelslandbruk i drift som Økologisk Norge har oversikt over. Jeg har snakket Markus Brun Hustad som blant annet jobber som gartner på nye Tveten andelsgåd, på historiske Tveten gård i Oslo. Første gang Tveten nevnes i skriftlige kilder er i 1408, da den ble lagt under Hovedøya kloster. I dag eier Oslo kommune gården og det dyrkes igjen mat på gården i form av andelslandbruk.

  • 23 min
  Datsja

  Datsja

  Anders Nordrum har sammen med kona Barbro hentet frem gamle dyrkningstradisjoner fra Øst-Europa, og dyrker etter enkle prinsipper hvor kjøkkenhagen skal fungere som et spiskammers, en beredskapshage hvis det skulle bli nødvendig. Anders deler sine tanker og erfaringer for å bygge broer mellom moderne tradisjoner og den fortsatt rike og levende datsjakulturen. Til glede nå, og til nytte for andre tider.

  • 1 hr 8 min
  Det grønne skafferi

  Det grønne skafferi

  Maria Berg-Hestad, som står bak Det grønne skafferi, har gjort om den 300 kvm store hagen sin til et fantastisk spiskammers som forsyner familien på fem med grønnsaker og til dels bær og frukt fra 1. juni og ut desember. Hun er opptatt av ren og sun mat, og dyrker på naturens premisser. Finn frem notatblokka, for Maria er en utømmelig kilde til både inspirasjon og kunnskap.

  • 47 min
  Gruten

  Gruten

  Vi drikker 4 milliarder kaffekopper i året i Norge. Det blir det grut av, som i hovedsak havner i søpla. Siri Mittet tenkte annerledes og det som begynte som et prosjekt er i dag en bedrift kalt Gruten. Med den elektriske transportsykkelen, Hurtiggruten, samles økologisk kaffegrut fra Oslos kaffebarer inn og på det sorte gullet dyrkes nydelig østersopp, som igjen selges til byens eksklusive restauranter. Hør triksene og tipsene til Siri om hva dette fantastiske restavfallet kan brukes til.

  • 26 min
  Geriljahage

  Geriljahage

  I denne episoden snakker jeg med Kari Gåsvatn, journalist i Nationen og forfatter av boka Geriljahagen. Vil du stå i mot den globale matmakten, men vet ikke helt hvor du vil begynne? En liten sukkerert mot gjerdet, noen reddiker på et ledig område er en begynnelse for å forstå hvor maten vår kommer fra og kanskje stille noen spørsmål. Hvordan foregår egentlig prosessen fra frø til mat på bordet og hvem tjener penger på den?

  • 39 min
  Bokashi

  Bokashi

  I denne episoden snakker jeg med Anette Hjerde som jobber med kommunikasjon og marked i Bokashi Norge. Hun forteller oss om den enkle veien frem til næringsrik kompostjord og gjødsel på noen uker med bokashi. Vi tar også en tur ut i den allerede ganske frodige kjøkkenhagen hennes på Nesodden hvor alt er gjødslet bokashi.

  • 45 min

Top Podcasts In Home & Garden

Listeners Also Subscribed To