34 episodes

Vi podkaster boklanseringer, debatter og andre Manifest-arrangementer. Manifest består av Forlaget Manifest, Manifest tankesmie og Manifest tidsskrift.

Manifest podkas‪t‬ Manifest

  • News

Vi podkaster boklanseringer, debatter og andre Manifest-arrangementer. Manifest består av Forlaget Manifest, Manifest tankesmie og Manifest tidsskrift.

  Hva er venstresidens drømmesamfunn?

  Hva er venstresidens drømmesamfunn?

  Hva vil egentlig venstresiden i vårt århundre?
  Vi har invitert tre tydelige stemmer til å fortelle hvordan deres parti vil:
  · skape økonomisk rettferdighet
  · sikre mer frihet for folk flest
  · stoppe de truende klimaendringene

  Vi er inspirert av boka «Det sosialistiske manifest», som Jacobin-redaktør Bhaskar Sunkara utgir på Forlaget Manifest. Den beskriver demokratisk sosialisme på amerikansk, men her vil vi ha svarene på norsk.
  I panelet:
  • Kirsti Bergstø, nestleder og leder for programkomiteen i SV
  • Torstein Tvedt Solberg, stortingsrepresentant for Rogaland Ap
  • Marie Sneve Martinussen, nestleder og leder for programkomiteen i Rødt
  Ordstyrer: Ida Søraunet Wangberg, journalist og forfatter

  • 56 min
  USA -hva nå? Manifest Podkast

  USA -hva nå? Manifest Podkast

  USA -hva nå?
  Hvor går USA etter valget, og hva får presidentvalget å si for amerikanerne?
  Dagens Amerika er dypt splittet av økonomisk ulikhet, politisk mistillit, kulturell elitisme og nedarvet rasisme. Vil denne en gang så stolte nasjonen klare å reise seg igjen?
  Vi spør også om det finnes en levedyktig venstreside i Amerika. Eller ble siste håp slukket med nederlaget til Bernie Sanders?

  Denne samtalen er laget av forlaget og tidsskriftet Manifest.
  Vi møter amerikanske Meagan Day, som er med fra California. Hun er politisk aktivist, forfatter av «Bigger than Bernie: How We Go from the Sanders Campaign to Democratic Socialism», etterfulgt av en samtale med Thomas Seltzer, programleder for dokumentarserien UXA, og Reidar Strisland, forfatter av «Bernie Sanders og det nye USA» og organisasjonssekretær Rødt.

  Programleder er Mari Eifring, til daglig utenriksredaktør i Klassekampen.

  (Dette skulle opprinnelig være et åpent møte på Kulturhuset i Oslo, men ble kun en podkast av smittevernsgrunner. Samtalen ble tatt opp 12. november, en drøy uke etter presidentvalget.)

  • 55 min
  Boligdrømmen: boklansering og boligpolitisk debatt

  Boligdrømmen: boklansering og boligpolitisk debatt

  Den voldsomme boligprisveksten de siste årene har gjort det vanskeligere å få seg et sted å bo.

  Vi inviterer til boklansering og boligpolitisk debatt!
  I panelet:
  Ina Libak, leder Auf
  Ingunn Gjerstad, leder LO i Oslo
  Ole Pedersen, Tøyen boligbyggelag
  Kjetil Gyberg, forfatter av Boligdrømmen
  Hanna Marcussen, byråd for byutvikling, Oslo (MDG)
  Lars Aasen, leder Leieboerforeningen

  Ordstyrer: Ida Søraunet Wangberg, Manifest Tankesmie

  Norsk boligpolitikk er blant de mest markedsorienterte i Europa, og det er ingen gode alternativer til å kjøpe egen bolig til høy markedspris. Det øker forskjellene mellom dem som er innenfor og dem som blir stående utenfor boligmarkedet.

  I andre europeiske land finnes det alternativer til et frisluppet marked. Forfatteren tar oss med til København, London, Wien og Zürich, som alle tilbyr ikke-kommersielle boliger til sine innbyggere.

  Kan vi lære av andres erfaringer for å gjøre boligdrømmen oppnåelig for alle?

  Om forfatteren:
  Kjetil Gyberg (f. 1972) er frilansjournalist. Han har skrevet boka Kapitalens metropolis - byer i den nye verdenslitteraturen (2018).

  • 1 hr 13 min
  Boklansering: Rosa Luxemburg - en biografi av Ellen Engelstad og Mimir Kristjansson

  Boklansering: Rosa Luxemburg - en biografi av Ellen Engelstad og Mimir Kristjansson

  Den 15. januar 1919 ble Rosa Luxemburg, en av den demokratiske sosialismens store pionerer, myrdet av en ytre høyre milits og dumpet i Landwehrkanalen i Berlin. Med henne døde også den tyske revolusjonen og drømmen om en mer demokratisk og rettferdig sosialisme enn den som var i ferd med å vokse fram i den unge Sovjetunionen.

  Panelsamtale med forfatterne Ellen Engelstad og Mímir Kristjánsson, professor i historie Einhart Lorenz og leder for LO i Oslo sitt kulturutvalg, Bjørg Spillum. Samtalen ledes av Ingrid Wergeland, Manifest Tankesmie.

  Kunstnerisk innslag ved skuespiller Gjertrud Jynge.

  Om boken:

  Året er 1919. I Tyskland mobiliserer de høyreradikale mot «jødebolsjevikene». I Sovjetunionen er den revolusjonære entusiasmen på hell. Partidiktaturet begynner å feste grepet.

  I det krigstrøtte Berlin kjemper Rosa Luxemburg mot krig og kapitalisme. Dette er historien om den lille polsk-jødiske kvinnen og om et mord som kan ha forandret et helt århundre.

  Det er også en bok om hvordan tankegodset til en av den demokratiske sosialismens store pionerer i dag har blitt aktualisert. I en tid der både høyrepopulistiske bevegelser og den radikale venstresiden vokser, trengs Rosa Luxemburgs tanker på ny.

  Om forfatterne:
  Ellen Engelstad er redaktør i Manifest Tidsskrift, kritiker og forfatter. Hun har tidligere skrevet boken «Syriza. Den greske våren og kampen om Europas sjel» (2016), og har oversatt tegneserieromanen «Lønnsslaver» av Daria Bogdanska (2018).

  Mímir Kristjánsson er nyhetsredaktør i Klassekampen. Han har blant annet skrevet bøkene «De superrike» (2011), «Slik blir du superrik» (2013), «Frihet, likhet, Island» (2015) og «Hva ville Gerhardsen gjort?» (2018).

  Arrangementet er et samarbeid mellom Forlaget Manifest, Kulturutvalget i LO i Oslo, Arbeidermuseet og Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek.

  • 1 hr 8 min
  Politisk pub: Bilfri by. Hvordan skal byen fungere?

  Politisk pub: Bilfri by. Hvordan skal byen fungere?

  Et Oslo med mindre forurensning og renere luft gjør byen mer levelig for alle. Men hvordan vi skal få byen til å fungere, også for de som har en jobb å gjøre og er avhengig av bil?

  Når og hvordan skal varer leveres? Hvordan skal håndverkere som må ha med redskap og materialer sikres gode arbeidsforhold? Hvordan sikres handikappede framkommelighet i en bilfri by? Hvilke tilpasninger er nødvendig for at den bilfrie byen skal bli det miljøløftet vi trenger, samtidig som byen skal være det levende sentrum vi ønsker oss?

  Panel:
  Marie Loe Halvorsen, sekretær for byutviklingsbyråden i Oslo kommune
  Erik Torkelsen, Nærings-og Nytelsesmiddelarbeiderforeningen, Ringnes
  Fredrik Solvang Verner, Oslo Transportarbeiderforening
  Joachim Espe, Rørleggernes Fagforening

  Møteleder: Helene Bank, For velferdsstaten

  • 1 hr 33 min
  Politisk pub: Aleris-saken: sosial dumping i regi av offentlig sektor

  Politisk pub: Aleris-saken: sosial dumping i regi av offentlig sektor

  Aleris-saken inneholder mange sider av velferdsprofittdebatten: kvalitet i velferden, arbeidsmiljø, arbeidstid, lønn, skatteunndragelser, dokumentfalsk, bevisst underbemanning og fryktkultur.

  Innen offentlig velferdstjenester sprekker stadig saker om sosial dumping og andre forhold som krever opprydding av kommune, fagforeninger, offentlige etater, rettssystemet og Stortinget. Fagforbundets massesøksmål mot Aleris-konsernet er et av flere eksempler.

  Fagforbundet gjør nå en grundig jobb for å rydde opp i bruken av selvstendig næringsdrivende fremfor ordinære ansettelser. Det ligger en anmeldelse hos Økokrim, og varsler til Skatteetaten, Arbeidstilsynet og Fylkesmannen.

  Hva skjer? Hva kan fagforeninger og tillitsvalgte gjøre? Hvordan kan det ryddes opp?

  Kim Pilgaard, konsulent for Aleris, en av 26 saksøkere
  Siri Follerås, leder i Fagforbundet Pleie og Omsorg
  Lars Mamen, regionalt verneombud i Fellesforbundet
  Trude Stavheim, rådgiver Fagforbundet

  Møteleder: Ingrid Wergeland, Manifest Tankesmie
  Møtet ble avholdt på Kulturhuset, Oslo, 24.10.18.

  • 1 hr 23 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To