100 episodes

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.
Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

Orientering DR LYD Nyheder & Aktuelt

  • News
  • 5.0 • 2 Ratings

Ugens markante tendenser og begivenheder fra Orienteringsredaktionen.
Orientering Weekend spejler ugen der gik med fokus på internationale begivenheder og tendenser. Markante indslag fra Orienteringsredaktionen og et nyt blik på det, der sætter spor, skaber brud og peger fremad.

  Orientering: Bidens store økonomiske svendestykke! - 8. aug 2022

  Orientering: Bidens store økonomiske svendestykke! - 8. aug 2022

  I går vedtog USAs senat en lovpakke, der blandt andet giver 369 milliarder dollar - 2.689 milliarder danske kroner - til at nå Joe Bidens mål om, at USA's udslip af drivhusgasser i 2030 skal være reduceret med 40 procent. Men hvad kommer det konkret til at betyde for den grønne omstilling i USA. Alt det og meget mere i Orientering.
  Valgkampen er i fuld gang og nu spiller Venstre ud med et boligudspil. Partiet vil med sit nye boligudspil give kommunerne en økonomisk gulerod, når der bygges nye ejerboliger i kommunen. Helt konkret vil partiet give tilskud til kommuner, hvor der bygges flere nye ejerboliger end det historiske gennemsnit, og hvor kommunen er hurtig til at give byggetilladelser til bygherrer.
  I går lykkedes det at få et etableret en våbenhvile mellem Israel og den palæstinensiske gruppe al Jihad.
  Det skete efter tre dage med intense kampe i Gaza, som kostede 44 palæstinensere livet herunder 15 børn. Mange af dem blev dræbt i går, hvor det gik særlig slemt for sig.
  Men som altid var det svært for parterne at gå i dialog med hinanden. Derfor gik nabolandet Egypten som så mange gange tidligere ind og mæglede mellem parterne.
  Brita Kvist og Mathias Bay Lynggaard er værter. Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/lyd/p1/orientering

  • 1 hr 50 min
  Rampelys: Paul Kagame - 7. aug 2022

  Rampelys: Paul Kagame - 7. aug 2022

  Paul Kagame har skabt en politisk ideologi på ryggen af det blodigste folkemord siden holocaust. Det har givet ham magten som Rwandas leder gennem tre årtier. Han har bragt velstand og stabilitet til et krigshærget land og vinder altid sine valg med over 90 procent af stemmerne. Men kritikere beskylder ham for at være et monster, der fængsler eller likviderer enhver, der siger ham imod. Men det forhindrer ham ikke i at sole sig i anerkendelse fra den ene vestlige leder efter den anden.
  Lige nu forsøger både Danmark og Storbritannien at etablere et asylsamarbejde med Rwanda. Men hvem er den afrikanske præsident, Danmark er ved at blive venner med?
  Gæster: Johanne Højbjerg Møller, journalist. Holger Bernt Hansen, professor emeritus på Center for Afrikastudier. Søren Bendixen, Afrikakorrespondent.
  Vært: Mathias Bay Lynggaard.

  • 53 min
  Orientering: Folkeskolen risikerer igen at blive en politisk kampplads - 5. aug 2022

  Orientering: Folkeskolen risikerer igen at blive en politisk kampplads - 5. aug 2022

  Folkeskolen skal sættes fri, skoledagene skal igen kunne blive kortere, og der skal være plads til flere timer med to voksne. Det mener SF, der i dag har meldt ud, at de opsiger folkeskoleforliget. Målet var at styrke fagligheden og trivslen og at nedbryde den sociale arv, men det er ikke lykkedes, siger en af landets førende forskere i folkeskolen. Risikerer folkeskolen nu igen at blive en kastebold og politisk kampplads? Og hvad siger eleverne selv?
  Der var ikke megen forklaring at hente, da Danmarks Radios Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer, i mandags blev deporteret fra landet, som hun har dækket i 13 år. Men hvor udbredt er det, at Rusland smider vestlige journalister ud af landet? Og hvad med de lokale journalister, der ikke kan blive smidt ud? Hvad risikerer de? Vi tager en status på journalistikken i Rusland.
  Vi samler op på ugens sommertema om det valgår, der venter. Vi vender det kommende valg med to repræsentanter fra de to store oppositionspartier, Socialdemokratiet og Venstre. For hvad tænker de to partier i virkeligheden om, at der stadig ikke er en officiel blå statsministerkandidat og udsigten til, at Moderaterne måske kun vil lægge deres mandater til en regering over midten. Og hvad skiller dem ad, når det kommer til to af valgtemaerne, som vælgerne finder vigtigst, økonomi og sundhed?
  Astrid Berg er dagens vært, Tine Linde er redaktør.
  www.dr.dk/lyd/p1/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering: Kina afholder massive militære øvelser ud for Taiwans kyster - mens verden kigger bekymret på - 4. aug 2022

  Orientering: Kina afholder massive militære øvelser ud for Taiwans kyster - mens verden kigger bekymret på - 4. aug 2022

  Kina er lige nu i gang med store militære øvelser ved Taiwan - men hvor langt vil de gå? Men også samhandlen mellem de to lande vil blive påvirket. Kina har nemlig sat en stopper for importen af taiwanesiske citrusfrugter, fisk og sand. Det sker som reaktion på formanden for Repræsentanternes Hus i USA, Nancy Pelosis, omdiskuterede besøg i den taiwanesiske hovedstad Taipei. Men hvordan er stemningen blandt taiwaneserne lige nu? Og hvordan vil de kinesiske sanktioner komme til at ramme Taiwan? Det ser vi nærmere på.
  De importsanktioner, som Rusland er ramt af, rammer den russiske økonomi meget, meget hårdt, ifølge ny rapport. Og de stigende energipriser er på ingen måde nok til at holde hånden under den russiske økonomi. Siden invasionen begyndte i februar, har forskerne bag registreret flere end 1000 virksomheder, der frivilligt har mindsket eller stoppet deres forretninger i Rusland. Indtægtstabet fra disse virksomheder og deres investeringer i landet anslås til at være mere end 600 milliarder dollars.
  Nu skal vi til et af de lande, som i den grad kæmper med økonomien, nemlig Storbritannien. Lige nu står den britiske centralbank over for en historisk høj rentestigning på 0,50 procentpoint i et forsøg på at holde inflationen nede. Det vil bringe renten op på 1,75 procent - og det vil være det største enkeltstående rentehop i Storbritannien siden 1995. Det sker på et tidspunkt, hvor økonomiske situation i Storbritannien ser yderst dyster ud: Inflationen er på det højeste niveau i over 40 år, og den ventes at nå 11 procent til efteråret.
  Og samtidig skal landet ha' en ny premierminister efter Boris Johnson. Liz Truss der vil ha' skattelettelser og Rishi Sunak, der ikke vil ha' skattelettelser her og nu. Men hvad er en effektiv kur mod "den engelske syge"? Det spørger vi en ekspert om.
  Astrid Berg er vært.
  Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/lyd/p1/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering: Rekordmange partier på stemmesedlen til næste valg, men er der behov for så mange? - 3. aug 2022

  Orientering: Rekordmange partier på stemmesedlen til næste valg, men er der behov for så mange? - 3. aug 2022

  Der er femten partier på stemmesedlen ved næste valg. Og det giver udfordringer for både højre- og venstre side af Folketinget, der kan komme til at slås om hinandens vælgere, mærkesager og mod stemmespild. Især blandt nogle af små og nye partier. Vi spørger to af de grønne partier, om de ikke burde slå sig sammen. De mange partier betyder også, at der kommer til at være kamp om taletiden i valgkampen. Især under partilederdebatterne. Hvilke udfordringer giver det for tv-stationernes valgdækning, at alle skal behandles fair og have tid til at fortælle om deres politik?
  Stigende smitte med abekopper rammer lige nu særligt homo- og biseksuelle mænd. Den udvikling har i dag fået foreningen LGBT+ -Danmark, til at opfordre Sundhedsstyrelsen til at justere deres målgruppe for vaccination mod abekopper, så den også tilbydes til homo- og biseksuelle mænd. Lige nu vaccineres kun personer, der har været i nær kontakt til en smittet. Sundhedsstyrelsen herhjemme forventer at komme med opdaterede retningslinjer i næste uge. Men giver det mening at udvide målgruppen for vaccinen mod abekopper?
  Mathias Bay Lynggaard er dagens vært, Tine Linde er redaktør.
  www.dr.dk/lyd/p1/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering: Spændingerne på højt blus forud for Pelosis forventede Taiwan-besøg - 2. aug 2022

  Orientering: Spændingerne på højt blus forud for Pelosis forventede Taiwan-besøg - 2. aug 2022

  Hvis formanden for repræsentanternes hus Nancy Pelosi besøger østaten Taiwan, vil det lede til "alvorlige konsekvenser". Så markant var meldingen i går fra en talsmand for den kinesiske regering. Samtidig dukker videoer op på nettet af kinesiske tanks, der kører på bredden på det kinesiske fastland, der ligger over for Taiwan. Så hvad er det for konsekvenser, man planlægger i Kina, hvis der pludselig dukker et billede op af Nancy Pelosi i Taiwan? Og hvad får hun ud af at trodse de kinesiske trusler? Og hvad siger værdiordfører for Dansk Folkeparti og tidligere formand for Folketinget, Pia Kjærsgaard, om Pelosis planer?
  Dagens sommertema handler om fænomenet "regeringer henover midten". Et emne, der pludselig blev aktuelt, da statsminister Mette Frederiksen i sin grundlovstale den 5. juni helt uventet luftede en positiv holdning til tanken om en regering henover midten af dansk politik. Vi ser på dannelsen af Anker Jørgensens SV-regering i 1978, på de europæiske lande, der i dag har regeringer over midten, og så spørger vi en analytiker, om vi bør indstille os på en regering over midten efter det kommende valg, når målinger viser, at mange vælgere gerne vil have sådan en.
  Retfærdigheden er sket fyldest. Sådan lød det fra USA's præsident Joe Biden, da han i nat dansk tid fortalte, at en amerikansk drone har dræbt al-Qaedas øverste leder Ayman al-Zawahiri i en bolig i Afghanistans hovedstad, Kabul. Gemmestedet for en af verdens mest eftersøgte mænd lå lige midt byen og kun få minutters gang fra den tidligere danske ambassade i byen. Vi taler med journalist Nanna Muss Steffensen, som i dag har bevæget sig rundt i området, hvor terror-lederen gemte sig, og så spørger vi en analytiker, hvor drabet på al-Zawahiri nu stiller al-Qaeda.
  Astrid Berg er dagens vært, Tine Linde er redaktør.
  www.dr.dk/lyd/p1/orientering

  • 1 hr 50 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

freeeeedive ,

Classic

Været fast lytter i mange år!

Top Podcasts In News

The Australian
The New York Times
Schwartz Media
7NEWS Podcasts
ABC
Mamamia Podcasts

You Might Also Like

DR
DR
DR
DR
DR
Qvortrup Media

More by DR

DR
DR
DR
DR
DR
DR