436 episodes

Sveriges största podd om vår tids mest spännande händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.8 • 31 Ratings

Sveriges största podd om vår tids mest spännande händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

  *NY* Skyltstölden i Auschwitz

  *NY* Skyltstölden i Auschwitz

  När den symboliskt laddade skylten från koncentrationslägret Auschwitz försvinner blir det en världsnyhet. Vem som stulit skylten är ett mysterium men spår pekar mot Sverige och mot en känd ex-nazist.

  Det är en kall decembermorgon 2009 när vakterna på minnesmuseet Auschwitz upptäcker att skylten med texten Arbeit macht frei stulits. Skylten hängdes upp av nazisterna när det var ett koncentrationsläger där.
  Pawel Sawicki som jobbar som pressansvarig på minnesmuseet intervjuas av media från hela världen. Och Livia Fränkel som överlevt Förintelsen blir påmind om tiden när hon hölls som fånge i Auschwitz.
  Samtidigt påbörjas jakten på gärningsmännen. Polsk polis sätter in antiterrorstyrkor för att lösa mysteriet. Säkerhetsbevakningen av Polens gränser förstärks och polisen Bartlomiej Morek och hans kollegor får höra att de inte får sluta jobba förrän skylten och gärningsmännen hittats.
  Ett intensivt spaningsarbete leder till Sverige och en känd före detta nynazist. Hans roll i stölden blir en gåta i drygt tio år.
  En dokumentär av: Anna Maria Höglund.
  Producent: Rosa Fernandez.
  Produktionsår: 2021.
  Medverkande:
  Bartlomiej Morek   polsk polis.
  Pawel Sawicki pressansvarig på Auschwitz minnesmuseum.
  Livia Fränkel- överlevande från Förintelsen.
  Bosse Gustafsson journalist, författare.
  Anders Högström - gärningsman, föreläsare.
  Martin Hult Ogenblad - journalist.
  Björn Sandin - advokat.
  Agnetha Hilding Qvarnström - chefsåklagare.
  Jan Helin programdirektör SVT, fd chefredaktör på Aftonbladet.
  Niclas Sennerteg - journalist, författare.
  Citat från förundersökningen är inlästa av ukasz Woiski och Arvid Adrell.
  Research i Polen och översättning - Morris Wikström.

  • 55 min
  Mordet på Lotta

  Mordet på Lotta

  Dokumentär från 2018. Lotta Rudholm misshandlas till döds i sin lägenhet i Bromma. Gärningsmannen, som hon träffat på nätet ett par månader tidigare, larmar själv polisen. Han säger att allt gått åt helvete.

  I februari 2016 får Lotta och 33-åringen kontakt med varandra genom en grupp om träning på Facebook. Mannen uppvaktar Lotta med rosor och trisslotter och till en början tycker Lottas vän Jeanette att det verkar som att Lotta är lyckligt förälskad.
  Men snart ska 33-åringen visa en annan sida. Han har en lång historia av att hota och misshandla sina flickvänner och när han träffar Lotta är han nyligen villkorligt frigiven från ett långt fängelsestraff för grov kvinnofridskränkning. Snart ska också Lotta dras in i en kaotisk och våldsam relation, till synes omöjlig att ta sig ur på egen hand.
  Fyra månader efter att hon träffat mannen för första gången förs hennes sargade kropp till Karolinska, hennes liv går inte att rädda.
  Det brutala mordet väcker avsky hos allmänheten, men ska också resa frågor om myndigheters förmåga att skydda våldsutsatta kvinnor.
  Programmet gjordes 2018 av Emma Janke/Produktionsbolaget Ljudbang.

  • 1 hr 22 min
  *NY* Saddam Husseins svenska fångar

  *NY* Saddam Husseins svenska fångar

  Av misstag korsar tre svenska ingenjörer den irakiska gränsen när de jobbar i norra Kuwait, hösten 1992. De blir tillfångatagna och hamnar i ett av diktatorn Saddam Husseins ökända fängelser. Nu börjar ett storpolitiskt spel för att få dem fria.

  Morgonen den tredje september 1992 inspekterar tre svenska ingenjörer mobiltelefonistationer i Kuwait. De får ont om tid till att hinna tillbaka till ett möte i Kuwait city och bestämmer sig för att fråga om vägen i en närbelägen FN-postering. Vad de inte vet är att posteringen ligger på irakisk mark. De blir tagna av irakiska militärer och förs bort.
  Några veckor senare döms de till sju års fängelse och sätts i det beryktade Abu Ghraib-fängelset.  I Sverige jobbar UD och regeringen på att förstå hur de ska få svenskarna fria. Diktatorn Saddam Hussein som tidigare tagit västerlänningar som gisslan verkar vilja ha medicinleveranser. Men trots värdefulla leveranser blir de inte fria. Saddam Hussein har ytterligare krav.
  Medverkandelista  Leif Westberg, fängslad ingenjör. Stefan Wihlborg, fängslad ingenjör.  Bernt-Åke Westberg, bror till Leif Westberg. Alicila Westberg, dotter till Leif Westberg. Roger Gartoft, ambassadråd. Jonas Hafström, departementsråd i statsrådsberedningen i Carl Bildts regering. Nils Ingar Lundin, kommunikationschef Ericsson. Titti Nylander, korrespondent för Sveriges Radio.
  En dokumentär av Teres Hallman
  Producent: Erik Hedtjärn
  Dokumentären är publicerad 2021

  • 1 hr 4 min
  Ship to Gaza och dramat på Medelhavet

  Ship to Gaza och dramat på Medelhavet

  Dokumentär från 2020. En fartygskonvoj med beteckningen Ship to Gaza seglar genom Medelhavet. Målet är Gazaremsan intill Israel. Ingen vet då hur våldsam aktionen kommer att bli.

  Israel-Palestina-konflikten är en av världens mest omtalade och omdebatterade, och har pågått sedan mitten av 1900-talet. Trots flera fredsprocesser har oroligheter och våld blivit en del av vardagen.
  P3 Dokumentären Ship to Gaza och dramat på Medelhavet handlar om den fartygskonvoj som i maj 2010 ger sig av mot Gazaremsan, det smala område intill Israel där nästan två miljoner palestinier lever.
  Av: Anna Gjöres.
  Producent: Jalal Lalouni.
  År: 2020.

  • 1 hr 8 min
  *NY* Cannabisfabriken

  *NY* Cannabisfabriken

  I en skogsdunge på Västgötaslätten spanar polisen mot en faluröd lada. De vet inte att de är nära att spränga Sveriges största cannabisodling. Jakten på personerna bakom knarkfabriken drar igång.

  När polisen slår till mot gården upptäcker de att hela ladan är fylld med cannabisplantor, det visar sig vara över 3000 plantor och den största odlingen hittills i Sverige.
  Ett anteckningsblock med skissade hästhuvuden blir en ledtråd och snart hittar polisen ytterligare en cannabisodling på Västgötaslätten.
  Dessutom finns det spår som pekar rakt in i ett ökänt kriminellt gäng i Göteborg
  Medverkande:  Peter Sundblad, spaningsledare polisen Skaraborg.   Jenny Karlsson, vice chefsåklagare.   Martin Arkdal, gruppchef för områdespolisen Hisingen i Göteborg.  Niklas Karlsson, VD Kvänums järn.   Rickard Rang, servicetekniker.  "Daniel", elektriker.    + Inlästa citat från polisens förundersökning.
  Av: Pernilla Wadebäck.
  Producent: Rosa Fernandez.
  Ansvarig utgivare: Sabina Schatzl.
  År: 2021.

  • 1 hr 4 min
  Tvångssteriliseringarna och lobotomierna

  Tvångssteriliseringarna och lobotomierna

  Från 2006, nu i högre ljudkvalitet. Under ett mörkt kapitel i Sveriges historia använde sjukvården två oåterkalleliga ingrepp. Dels sterilisering, dels lobotomi.

  Lobotomi är ett snitt i hjärnan som medförde att personer som tidigare tvingats ligga fastspända i sina sängar blev apatiska och lättskötta. Men de förlorade även tillgången till sina känslor.
  Med tvångssteriliseringen hade samhället även ett verktyg för att reglera vilka som fick skaffa barn. Användandet av metoden breddades snabbt.
  Producerat av: Fredrik Johnsson och Kristofer Hansson.
  År: 2006.

  • 1 hr 22 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
31 Ratings

31 Ratings

Mipz1980 ,

Så bra!

Bor i Australien och älskar att lyssna på dessa. Vill ha mer!

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio