500 episodes

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Society & Culture
  • 4.9 • 34 Ratings

Sveriges största podd om vår tids mest spännande och viktiga händelser. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren

  Prinsessan Dianas död

  Prinsessan Dianas död

  Från 2018. När Prinsessan Diana omkommer i en bilolycka i Paris 1997 är hon världens mest kända kvinna och ständigt omgiven av paparazzi-fotografer. Nu börjar jakten på en syndabock.

  En dokumentär av: Robin Jonsson. Producent: Lasse Truedson/Tredje Statsmakten. Exekutiv producent: Jon Jordås/SR. År: 2018.

  • 1 hr 4 min
  Ny: Kevinfallet och de utpekade bröderna

  Ny: Kevinfallet och de utpekade bröderna

  På sommarlovets sista dag 1998 hittas fyraårige Kevin död i vassen i sjön Glafsfjorden i Arvika. Snart misstänker polisen att det som först ser ut som en drunkningsolycka i själva verket är ett mord.

  Det finns skador på Kevins kropp som får polisen att misstänka att han utsatts för våld. Till en början utreds anhörigspåret, pedofilspåret och sedan barnspåret. Men ingen verkar ha sett något. Tills en femårig pojke kommer in till polisen och säger att han såg vem som dödade hans bästa kompis Kevin.Robin Dahlén och Christian Karlsson, femåringen och hans två år äldre storebror, kommer att förhöras av polisen ett trettiotal gånger under hösten 1998 och hamnar snart i fokus för polisutredningen. Vad har de egentligen sett? Vet de mer än de berättar?Tillsammans med socialtjänsten och barnpsykologer försöker utredarna få barnen att berätta om vad som egentligen hände den där söndagen i augusti 1998. Och barnen, som först betraktades som vittnen, blev snart polisens huvudmisstänkta. I november 1998 tycks fallet vara löst och polisen Rolf Sandberg säger att Robin och Christian är skyldiga till Kevins död. Det kommer att dröja nästan tjugo år innan någon på allvar ifrågasätter utredningens slutsatser.   Man var ju barnamördare, var det man gick och tänkte. Jag hade mördat ett barn när jag var barn. Och så tänker man: Varför? Vad var det som hände? Hade de några bevis? säger Robin Dahlén.Medverkande:Robin Dahlén, Kevins bästa vän. Weine Dahlén, Robins och Christians pappa. Eva Dahlén, Robins och Christians styvmamma. Annika Karlsson, Robin och Christians mamma. Rolf Sandberg, polis. Sara Landström, psykologiprofessor. Rickard L Sjöberg, docent i neurokirurgi och medicinsk psykologi. Sven Åke Christianson, psykologiprofessor. Dan Josefsson, journalist. Niclas Wargren, åklagare.En dokumentär av: Maria Hansson Botin. Producent: Ida Lundqvist och Tove Palén. Publicerad: 2022.

  • 1 hr 32 min
  Maskeradligan

  Maskeradligan

  Från 2019. De uppträder som snöskottare, joggare, elektriker och i stulna polisuniformer. Rånarna får namnet "Maskeradligan" i media.

  I maj 1986 genomförs ett rån mot en värdetransport i Enskede i Stockholm. Rånarna är utklädda till poliser och får med sig ett byte på 3,6 miljoner kronor, vilket gör rånet till dåtidens största i Sverige. Rånaren Axel berättar här för första gången sin historia.Medverkande: Axel - en av de dåvarande medlemmarna i Maskeradligan. Ingvar Hofstedt - dåvarande kriminalinspektör. Lars Göran - ett av ligans rånoffer. Jeanette - ett av ligans rånoffer. Sven Granath - kriminolog. Flera namn i dokumentären är utbytta. Ett program av: Olivia Sandell.Producent: Roger Dackegård / Produktionsbolaget Filt.Exekutiv producent: Jon Jordås.Publicerad: 2019.

  • 1 hr 4 min
  Ny: Läktarkatastrofen på Hillsboroughstadion

  Ny: Läktarkatastrofen på Hillsboroughstadion

  Fotbollsmatchen i England slutar i katastrof. Nästan hundra Liverpoolfans dör på arenan. Och polisen lägger skulden på offren.

  Den 15 april 1989 samlas tusentals fotbollssupportrar på Hillsboroughstadion i England för att se semifinalen i FA-cupen. Misstänksamheten mellan fans och poliser är stor redan på förhand. När trängseln blir livsfarlig väljer poliserna länge att hålla nödutgångarna låsta.Medverkande: Tim Knowles, Liverpoolsupporter och matchbesökare. Richie Greaves, Liverpoolsupporter och matchbesökare. Steve Kelley, bror till Mike som dog på stadion. Evelyn Jones, journalist på Dagens Nyheter. Glenn Hysén, fotbollsspelare i Liverpool FC. David Conn, journalist på The Guardian.Phil Scraton, kriminolog och författare. En dokumentär av: Patricia Higson. Producent: Jon Jordås. Publicerad: 2022.

  • 1 hr 11 min
  IT-bubblan på 90-talet

  IT-bubblan på 90-talet

  Från 2008. Internet tar svenska folket med storm! Fler och fler surfar och mejlar. Samtidigt stiger börsen explosivt, fram tills mars år 2000. Det var då IT-bubblan sprack.

  En dokumentär av: Anton Berg.Ursprungligen publicerad: 2007. Detta är en något förkortad version från 2022, som publiceras i högre ljudkvalitet än det ursprungliga avsnittet.

  • 1 hr 7 min
  Ny: Bostonbomberna och jakten på terroristerna

  Ny: Bostonbomberna och jakten på terroristerna

  En halv miljon åskådare trängs vid Boston Marathon. Då smäller det. Målområdet fylls av rök och skadade människor. De misstänkta terroristerna kommer undan och en våldsam polisjakt drar igång.

  Det är en solig vårdag, den 15 april, 2013. Boston Marathon är världens äldsta maratonlopp som fortfarande är igång och löpare från hela världen deltar.I publikhavet, inte långt från mållinjen står Celeste Corcoran och hennes dotter Sydney.När bomberna smäller blir allt vitt. Celeste förstår först inte vad det är som hänt.Poliskommissarie Frank Hughes är hemma i sin trädgård och klipper gräset när bomberna exploderar. Han blir snabbt inkallad och de följande dagarna arbetar han tillsammans med hundratals andra poliser med att hitta gärningsmännen. De söker svaret på frågan vad som ligger bakom det brutala terrordådet.Det visar sig att över 260 människor skadats och tre dött i bombattentatet.Jakten på de skyldiga kommer pågå i flera dagar inför världens ögon.Medverkande: Frank Hughes, Police Major Massachusetts state police.   Jeff Pugliese, Police Sergeant Watertown PD.Celeste Corcoran, åskådare Boston Marathon.Sydney Corcoran, åskådare Boston Marathon.Alex Ashlock, radioprofil WBUR.Stefan Åsberg, utrikeskorrespondent SVT.Sanna Torén Björling, journalist Dagens Nyheter.Ett program av: Karolin Axelsson.Producent: Rosa Fernandez.Produktionsår: 2022.

  • 1 hr 9 min

Customer Reviews

4.9 out of 5
34 Ratings

34 Ratings

Mipz1980 ,

Så bra!

Bor i Australien och älskar att lyssna på dessa. Vill ha mer!

You Might Also Like

Sveriges Radio
Nils Bergman
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Podplay
Nils Bergman

More by Sveriges Radio

Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Sveriges Radio