65 episodes

Vos en Lommer is de podcast over dieren en groen in de stad, door Bart Geeraedts en Geert Timmermans. Geert is stadsecoloog bij de gemeente Amsterdam. Hij weet er dus alles van. En Bart wil er dus alles van weten.
En wil jij ook iets weten?
Mail je vraag naar vosenlommer@txt-producties.nl

Vos en Lommer TXT-producties

    • Education

Vos en Lommer is de podcast over dieren en groen in de stad, door Bart Geeraedts en Geert Timmermans. Geert is stadsecoloog bij de gemeente Amsterdam. Hij weet er dus alles van. En Bart wil er dus alles van weten.
En wil jij ook iets weten?
Mail je vraag naar vosenlommer@txt-producties.nl

    65# De scholekster en de citroenvlinder

    65# De scholekster en de citroenvlinder

    Een vliegende aflevering van Vos & Lommer. Luister naar het tragische verhaal van de scholekster. Wat voor leven vol gevaren hun kuikens tegemoetgaan als die ermee moeten dealen wanneer zij erachter komen dat zij tussen het grind van een plat dak uit hun ei gekropen zijn. En het volgende dier met vleugels is de citroenvlinder. Een vlinder die een zomerrust én een winterrust houdt. Misschien is het daarom dat de citroenvlinder één van de langst levende vlinders van ons land is. Hij wordt wel één jaar oud!

    • 27 min
    64# Wezel en klein hoefblad

    64# Wezel en klein hoefblad

    Wat een dapper beestje, die wezel. En toch vraag je je af hoe het komt dat we iemand 'wezelachtig' noemen als die zich bangig gedraagt. Misschien omdat ie zich schichtig beweegt? En hij komt ook nog gewoon voor in grotere parken in de stad!
    Het klein hoefblad heeft Bart ooit per ongeluk verward met een paardebloem. Deze aflevering is bedoeld als een goedmakertje voor deze dappere plant die vaak de eerste is die op de kale grond wortel durft te schieten.

    • 24 min
    63# De brandnetel en de tjiftjaf

    63# De brandnetel en de tjiftjaf

    Je gaat er niet dood aan maar vervelend is het wel als een brandnetel je te grazen neemt. Toch is het een bijzondere plant. Er zijn weinig mensen die hem niet kennen. Op de plek waar ze staan voelen veel vlinders en vogels zich thuis, hij heeft prachtige, kleine bloemetjes en je kunt hem eten en drinken. Wat wil je nog meer! De tjiftjaf bijvoorbeeld scharrelt er graag tussen rond en nestelt er graag. De vogel die z'n eigen naam zingt, maar Bart kwam erachter dat hij óók nog een andere, heel bekende, song op z'n repertoire heeft...

    • 28 min
    62# De valse wolfspin en de putter

    62# De valse wolfspin en de putter

    Laat Bart nou altijd mensen met een spinnenfobie gerustgesteld hebben met te zeggen dat Nederlandse spinnen nooit bijten. Is daar opeens de valse wolfspin! Geert vond er eens eentje in z'n boekenkast. De valse wolfspinnenbeet is vergelijkbaar met die van een bij. Maar Bart had wel een beetje gelijk want deze spin is geen Nederlandse spin. En dan is het nog maar een kleine stap naar het puttertje. Bart zag hem ooit wel in Frankrijk, maar nog nooit in Nederland. En dat is best raar, want het zijn er heel veel, het hele jaar door, ook in de stad! Maar waarom heet ie nou 'puttertje'?

    • 23 min
    61# De sijs en de berk

    61# De sijs en de berk

    De sijs is dus een echte vogel. Niet de stadse merknaam waarmee alle vogels konden worden aangeduid als 'sijsie' of 'drijfsijsie'. Dat is merkwaardig want de sijs is helemaal geen algemene vogel en zeker niet in de stad. Ook vroeger niet. De mus is veel bekender maar we hebben het niet over het 'mussie en het drijfmussie'. In de winter kan de sijs wel talrijk langstrekken richting het zuiden want 's zomers broedt ie in Scandinavië. Tussen de talrijke berken waar hij graag van eet. En laat die prachtige berk het andere onderwerp zijn van deze aflevering! De berk met de miljoenen irritante zaadjes maar ook met een zoet sap dat uit de bast gewonnen kan worden.

    • 26 min
    60# De goudhaan en de fruitvlieg

    60# De goudhaan en de fruitvlieg

    Vijf gram schoon aan de haak en acht centimeters lang. Dat is het formaat van de goudhaan. Oftewel één suikerklontje en de lengte van een bankpas. Het is het kleinste vogeltje dat je in Nederland kunt zien. Kijk vooral goed rond bij naaldbomen, coniferen etc. Of in groepjes mezen. Daar kun je hem, met z'n gele hanekam, nog wel eens zien. En een ander gevleugeld dier zul je vooral binnen aantreffen. Het fruitvliegje is een irritante bewoner van je fruitschaal. Hij is dol op een beetje gistend fruit. Of bier! Legt vele eieren in de schil van je appel. Smakelijk!

    • 22 min

Top Podcasts In Education

The Mel Robbins Podcast
Mel Robbins
The Jordan B. Peterson Podcast
Dr. Jordan B. Peterson
The Rich Roll Podcast
Rich Roll
TED Talks Daily
TED
The Subtle Art of Not Giving a F*ck Podcast
Mark Manson
Aussie English
Pete Smissen

You Might Also Like

Notenkrakers
Roots Magazine
De Vogelspotcast
Arjan & Gisbert
Toekomst voor Natuur
Anthonie Stip - De Vlinderstichting
Vroege Vogels
NPO Radio 1 / BNNVARA
De Groene Amsterdammer Podcast
De Groene Amsterdammer
Van Dis Ongefilterd
Atlas Contact / Adriaan van Dis