24 episodes

Intervjuer om Waldorfpedagogik och ämnen som rör skolans värld

Waldorfpodden Waldorfpodden

  • Education

Intervjuer om Waldorfpedagogik och ämnen som rör skolans värld

  Vad har hänt sedan vi senast talades vid? Uppföljningsavsnitt Inspelat 28 - 29 April

  Vad har hänt sedan vi senast talades vid? Uppföljningsavsnitt Inspelat 28 - 29 April

  Det här avsnittet är ett uppföljningsavsnitt efter avsnittet som spelades in i mars 2020. Medverkande är Britta Drakenberg, Johanna Svan, Veronica Blixt Myrsell och Caroline Bratt.
  Vi samtalar kring aktuella saker i skolans i värld som är kopplade till Coronapandemin men även om vikten av elevhälsa och utbildning.
  En mer utförlig information om innehållet i Waldorfpoddens avsnitt hittar du om du går in på https://waldorfpodden.wordpress.com/
  Hoppas att du lyssnar och att du även lyssnar på de andra avsnitten i podden om du inte redan har gjort det.

  • 40 min
  Intervjuer Om Nuvarande Läget I Skolan

  Intervjuer Om Nuvarande Läget I Skolan

  Igår när jag satt hemma och svarade på frågor kring olika saker i skolans värld fick jag plötsligt en idé. Jag kom på att trots att jag arbetar hemifrån just nu, kunde jag ju ha telefonsamtal med en handfull personer via telefon för att kolla hur de upplever det aktuella läget i skolan. Dessa telefonintervjuer kunde ju bli ett poddavsnitt om allt ifrån ev. distansundervisning till barn och ungas oro kring Coronaviruset.

  Sagt och gjort… Eller tänkt och gjort…

  VI är många som har åsikter och funderingar kring saker just nu men ingen av oss som medverkar i avsnittet är på något sätt expert- eller myndighetspersoner. Information från Folkhälsomyndigheten hittar ni här och Krisinformation hittar ni här. De som medverkar vill bara på olika sätt ge tankar och råd kring hur det går att arbeta vid en ev. distansundervisning m.m.

  Vi vet inte heller i nuläget när detta avsnitt spelas in OM Sveriges samtliga skolor kommer att behöva gå över till distansundervisning. Gymnasieskolan och högre studier har dock gjort det från och med idag.

  Telefonsamtalen:

  Inledningsvis samtalade jag med Veronica Blixt Myrsell – hennes intervju blev dessvärre lite tystare så höj ljudet en aning under den intervjun, och jag hoppas att ni inte tappar hörseln när jag pratar. Vi samtalade om det aktuella läget på Hagaskolan där Veronica är rektor.

  Därefter samtalade jag med Britta Drakenberg, ordförande i WLH:s styrelse och medlem i Idéburna skolors riksförbunds styrelse, om hennes medverkan i mötet med Skolverket, Skolinspektionen och Utbildningsdepartementet. Hon berättade om hur Idéburna skolors riksförbund arbetar och att de representerar waldorfrörelsen – även om jag felaktigt säger Waldorfskolefederationen i poddavsnittet. Titta gärna på deras hemsida.

  Efter det samtalade jag med Makz Bjuggfält på Kristofferskolan om Waldorfportalen. Det behövs mer material till Waldorfportalen och vill ni skicka in något så gör ni det på info@waldorfportalen.se Ni hittar Waldorfportalen här

  Sedan samtalade jag med Elin Öreby på Martinskolan om att distansundervisningen kan komma att bli ojämlik. Dels för att inte alla elever kan lika mycket men även för att inte alla elever har tillgång till en dator. Vi samtalade även om utomhuspedagogik och vilka fältstudier/idrottsmoment som kan vara bra att tänka på att ha om eleverna har möjlighet att vara utomhus. Här hittar ni lite information om hur Uppsala Waldorfskola arbetar med sitt skolträdgårdsprojekt samt med utomhuspedagogik.

  Slutligen pratade jag med Johanna Svahn, även hennes telefonljud kan behöva höjas en aning, som har arbetat med hemmasittare i egenskap av skolcoach på uppdrag av bl.a. Skolverket. Utifrån det kan hon mycket om distansundervisning och att möta eleverna där de kan bli mötta. Vi samtalade bl.a. om vikten av att även elevhälsan och klassföreståndare/klasslärare finns nära till hands för eleverna oavsett om eleverna kommer att arbeta på distans eller i skolan. Det är även många barn och unga som har frågor just nu och därför har Bris tagit fram råd som du hittar här. Råden till elevhälsan som vi också pratar om hittar ni här.

  • 40 min
  Hantverk Och Handarbete, Samtal Med Carin Ericsson

  Hantverk Och Handarbete, Samtal Med Carin Ericsson

  I det här avsnittet medverkar Carin Ericsson som har arbetat på Rudolf Steinerskolan i Norrköping som hantverkslärare sedan 1981. Samtalet handlar om saker som har ändrat sig i handarbetsundervisningen sedan 1980-talet men även om saker som har förblivit det samma. Vi samtalar även om vikten av att händerna får arbeta, inte bara när vi skriver utan även när vi håller i en nål- eller virknål. Vi kommer även in på att vi båda två har gått i Waldorfskola samt arbetat som waldorflärare och vi kan se båda sidor av ett mynt som har lett till att vi båda har kommit till insikter först när vi har blivit lärare.

  I avsnittet nämns Eva Malm och Ruhi Tyson och de medverkar båda i tidigare avsnitt som ni kan hitta här i bloggen eller på Soundcloud/Podcaster.

  • 28 min
  Leif Tjärnstig - avhandling, waldorflärarhögskolan och att starta skolor

  Leif Tjärnstig - avhandling, waldorflärarhögskolan och att starta skolor

  I det här avsnittet medverkar Leif Tjärnstig som arbetar på Waldorflärarhögskolan. Vi samtalar bl.a. om hans doktorsavhandling som han har arbetat med under 6 år, hur han kom att hamna på WLH samt hur det har varit att vara med på ett hörn och starta upp Waldorfskolor och Waldorfgymnasier.

  Om ni som lyssnar på avsnittet önskar att Leif ska komma till era skolor eller verksamheter och berätta mer om sin avhandling kan ni mejla till honom på leif.tjarnstig@wlh.se

  Vill n ladda ner avhandlingen hittar ni den här:I det här avsnittet medverkar Leif Tjärnstig som arbetar på Waldorflärarhögskolan. Vi samtalar bl.a. om hans doktorsavhandling som han har arbetat med under 6 år, hur han kom att hamna på WLH samt hur det har varit att vara med på ett hörn och starta upp Waldorfskolor och Waldorfgymnasier.

  Om ni som lyssnar på avsnittet önskar att Leif ska komma till era skolor eller verksamheter och berätta mer om sin avhandling kan ni mejla till honom på leif.tjarnstig@wlh.se

  Här är länken till Leifs avhandling:
  https://www.doria.fi/bitstream/handle/10024/173590/tjarnstig_leif.pdf?sequence=1&isAllowed=y&fbclid=IwAR2B9xP4j1xKVYluk-jsXDCIIZYhnqD4ZWve1gIvnwZxAm5FpdoupV86kQ4

  • 31 min
  Carlgrenskas rektor Solange Murphy

  Carlgrenskas rektor Solange Murphy

  Carlgrenskas rektor Solange Murphy medverkar i det senaste avsnittet av Waldorfpodden. Samtalet handlar bl.a. om skolans historia samt hur det är att vara med och driva en gymnasieskola. Den 11 februari är det öppet hus på skolan mellan 16.00-18.00 och ni är varmt välkomna på besök. Lyssna gärna på avsnittet och dela så andra kan få höra om en av Sveriges minsta gymnasieskolor som gärna vill växa sig lite större.

  • 20 min
  Britta Drakenberg - samtal om åren inom Waldorf

  Britta Drakenberg - samtal om åren inom Waldorf

  I det här avsnittet medverkar Britta Drakenberg som sedan 1998 har arbetat som lärare, ordförande i Waldorfskolefederationen och nu ordförande i Waldorflärarhögskolan. Samtalet handlar om gymnasiefrågor, om utbildningsfrågor samt om vilka frågor som Federationen och WLH kommer att arbeta med framöver. Britta lämnar styrelsen på Waldorfskolefederationen i mars 2020.

  • 25 min

Top Podcasts In Education