12 episodes

Een maandelijkse podcast over Interne communicatie, sociale intranetten, adoptie en meer! Elke episode praten we over een nieuw onderwerp met een nieuwe professional uit het vak gebied en samen zorgen we ervoor dat we up to date blijven over alle ontwikkelingen binnen het vakgebied.

YellowCha‪t‬ Evolve

  • Business News

Een maandelijkse podcast over Interne communicatie, sociale intranetten, adoptie en meer! Elke episode praten we over een nieuw onderwerp met een nieuwe professional uit het vak gebied en samen zorgen we ervoor dat we up to date blijven over alle ontwikkelingen binnen het vakgebied.

  Hoe DSM een community bouwt en samenwerkt op afstand [podcast]

  Hoe DSM een community bouwt en samenwerkt op afstand [podcast]

  Als een van de eerste organisaties in Nederland riep DSM de medewerkers op om thuis te werken. Daardoor werkt Paul Beelen, global manager science communications binnen het DSM Innovation Center, al bijna een jaar thuis. In deze aflevering van YellowChat vertelt hij hoe hij onder die omstandigheden een community bouwt van de ca. 1.900 wetenschappers en ca. 1.100 innovatieprofessionals binnen het bedrijf.  Zo organiseerde Paul een digitaal event dat maar liefst een week duurde. De opmerking dat een event van een dergelijke lengte wel 'cool' moest worden, zorgde ervoor dat hij een digitale 'venue' liet ontwikkelen voor het evenement (zie screenshots onderaan), dat zo'n 1.000 deelnemers trok vanuit de hele wereld. En omdat hij in 2017 hetzelfde event organiseerde in fysieke vorm, kan hij goed duiden waarin een digitaal event verschilt van een 'innovatiefestival' waarbij mensen elkaar letterlijk tegen het lijf kunnen lopen.  Paul Beelen  Daarnaast gaat Paul in op de wijze waarop DSM omgaat met het werken op afstand en hoe het voorsorteert op een structurele aanpak van hybride werken, waarbij collega's deels vanuit kantoor werken en deels vanuit huis.  Maar in een kort artikel als dit kunnen we geen recht doen aan alle ervaringen en leerpunten die hij deelt, dus luister vooral zelf naar Pauls verhaal!  Impressie van de digitale eventlocatie die DSM inzet voor evenementen-op-afstand  Impressie van de digitale eventlocatie die DSM inzet voor evenementen-op-afstand  Impressie van de digitale eventlocatie die DSM inzet voor evenementen-op-afstand

  • 1 hr 4 min
  De (soft) skills die je nodig hebt als communicatieprofessional [podcast]

  De (soft) skills die je nodig hebt als communicatieprofessional [podcast]

  Het hele jaar zijn de meesten van ons meer thuis dan we gewend waren. En de komende periode van Kerst en oud & nieuw zal dat niet anders zijn door de lockdown. Meer dan ooit geeft dat de kans op bezinning, ook professioneel. Wat is er voor nodig om je in 2021 en de jaren erna door te ontwikkelen als communicatieprofessional? Welke skills heb je nodig? En pak je dat aan?  Daarover hebben we het in deze aflevering van YellowChat met Ingrid Schipper, managing partner bij SchaalX. Zij praat ons bij over het belang van kennis van 'digital' en het ontwikkelen van (soft) skills. En ze legt je, vanuit het perspectief van een recruiter, uit waarop je moet letten als je op zoek gaat naar je volgende uitdaging - die je maar beter geen baan kunt noemen.  Shownotes  Lees zelf het rapport Digital Insights 2020 van SchaalX.De opnames voor deze podcast vonden plaats vóór de lockdown en onder 'corona-proof' omstandigheden.

  • 43 min
  De impact van corona op interne communicatie

  De impact van corona op interne communicatie

  Welk effect heeft de coronacrisis op interne communicatie? Op de waardering ervoor vanuit de organisatie? Op de samenwerking én het gevoel van verbondenheid met collega’s? In deze nieuwe aflevering van YellowChat komen deze vragen aan de orde aan de hand van gesprekken die we hadden met vier communicatieprofessionals, te weten:  Tanja Kliphuis, senior communicatieprofessional bij de Rabobank;Rob Langeveld, verantwoordelijk voor de interne communicatie-middelen binnen het ministerie van VWS;Sanne Gorter, contentcoördinator bij De Nederlandse Bank;Annemieke Gerrits, senior communicatie-adviseur bij Blue Sky Group.  V.l.n.r.: Tanja Kliphuis, Rob Langeveld, Sanne Gorter en Annemieke Gerrits (bron: LinkedIn)  Sinds we massaal meer thuis werken, is het belang van digitale interne communicatie alleen maar duidelijker geworden. En van digitale samenwerking natuurlijk; Microsoft Teams is sinds dit jaar bij veel organisaties omarmd. En toch kan dat ook weer ongewenste effecten hebben. Daarover hebben we het in deze speciale editie van YellowChat, net als over de grotere focus op ‘human interest’ in content, de manieren waarop je als communicatieprofessional achterhaalt wat er speelt in de organisatie en welke rol dat vergt van jou als professional.  Afbeelding: Thought Catalog via Unsplash

  • 55 min
  8. Levien den Boer (Koninklijke Bibliotheek) over het succes van Biebtobieb

  8. Levien den Boer (Koninklijke Bibliotheek) over het succes van Biebtobieb

  Als adviseur landelijke kennisdeling is Levien den Boer verantwoordelijk voor het online kennisdelings- en innovatieplatform van de openbare bibliotheeksector, Biebtobieb. Dit netwerk verbindt de medewerkers van de bibliotheken door heel Nederland.  In deze editie van YellowChat vertelt Levien over de succesvolle vernieuwing die het platform vorig jaar heeft doorgemaakt, waarvoor hij als product owner verantwoordelijk was. Tegelijkertijd is hij heel actief betrokken bij het genereren van content voor het platform en trekt hij met de camera op z'n rug het land door. Dat doet hij bijvoorbeeld om presentaties op video vast te leggen en via het platform te delen. Die 'hands-on'-mentaliteit kenmerkt hem: "Ik hou heel erg van efficiëntie".  Leviens leerschool ligt overigens in een heel andere sector. Al 14 jaar is hij nauw betrokken bij een supporterscommunity van voetbalclub NAC uit Breda, B-Side Rats, waarvoor hij blogt, videointerviews maakt en podcasts verzorgt. Die achtergrond heeft hem geleerd dat het als communitymanager helpt om eerlijk, transparant en consequent te zijn.  Mooi meegenomen  Elke aflevering vragen we de gast naar een aanbeveling voor een artikel, boek of video die relevant is voor het onderwerp. Leviens tip is het boek "Organiseren van communities" van Peter Staal en Kirsten Wagenaar. Want hij is dan wel praktisch ingesteld, maar dat maakt het des te fijner om in het boek te achterhalen of hij daarbij de juiste keuzes maakt.

  • 43 min
  YellowChat - Patricia Bruisten (KPN) over het oudste sociaal intranet van Nederland

  YellowChat - Patricia Bruisten (KPN) over het oudste sociaal intranet van Nederland

  Patricia Bruisten is manager interne communicatie bij KPN. Nog wel, moeten we erbij zeggen, want op 1 april 2020 maakt ze de overstap naar UMC Utrecht. Des te fijner dus dat we haar nog net vóór die tijd konden spreken over TEAMKPN, het sociaal intranet dat de alignment onder de medewerkers van de telecomprovider helpt versterken.  Patricia Bruisten  In deze aflevering vertelt Patricia - samen met 'onze eigen' Peter Haan, die medeverantwoordelijk was voor het ontstaan van TEAMKPN - over de lessen van de afgelopen 10 jaar. Hoe het was om als eerste organisatie een sociaal intranet (in ieder geval op een dergelijke schaal) te introduceren. Waarom TEAMKPN op een bepaald moment iets té belangrijk werd. En over waar het platform de komende tijd naartoe gaat.  Genoeg inspiratie voor je eigen organisatie, denken wij, dus luister vooral.  Mooi meegenomen  Elke aflevering vragen we de gast naar een aanbeveling voor een artikel, boek of video die relevant is voor het onderwerp. Patricia Bruisten nam zelfs twee boeken mee, nl:  The Alignment Factor, Cees van RielThe Employee Journey door Sascha Becker en Wenda Bolink  N.B. Deze podcast is opgenomen voordat de overheid richtlijnen uitvaardigde om zo veel mogelijk thuis te blijven.

  • 49 min
  6. Sebastiaan van Rijnsoever (Sublime) over activatie

  6. Sebastiaan van Rijnsoever (Sublime) over activatie

  Sebastiaan van Rijnsoever is managing director van Sublime, o.a. bekend van het radiostation, en was voorheen onder meer werkzaam voor Qi, KPN en Veon. In deze aflevering van onze podcast YellowChat vertelt hij over de waarde van activaties - niet als eenmalige acties, maar als mechanisme om structurele verandering tot stand te brengen. Ook in interne communicatie.  Sebastiaan van Rijnsoever (foto: Sublime)  Zo geeft hij samen met Evolves eigen Peter Haan voorbeelden van activaties binnen KPN die het gebruik van het interne sociale platform verbeterden. Maar ze hielpen de organisatie ook 'uit de kramp' omdat de pijnlijke onderwerpen waarover gesproken werd bij het koffiezetapparaat niet geschuwd werden.  Een van de activaties betreft een gepersonaliseerde video bij het afscheid van Ad Scheepbouwer als ceo van KPN in 2011. Zie de video hieronder.

  https://www.youtube.com/watch?v=jvBCtpZeQ0M

  Luister de podcast om te horen hoe activaties bijdragen aan het tot leven brengen en actief houden van een sociaal intranet én aan een betere wereld. Je vindt de podcast in dit artikel, maar ook op je favoriete podcast-platform!  Mooi meegenomen  Elke aflevering vragen we de gast naar een aanbeveling voor een artikel, boek of video die relevant is voor het onderwerp. Sebastiaan raadt in deze aflevering dit artikel aan: "Nike Partners with the City of Portland on BIKETOWN", waarin het bedrijf beschrijft hoe het op een subtiele manier een initiatief omarmt dat past bij de waarden van het bedrijf en bijdraagt aan de omgeving waarin het ontstaan is.

  • 42 min

Top Podcasts In Business News

Listeners Also Subscribed To