59 episodes

In Podcast31 koppelen kennis- en netwerkorganisatie Platform31 en onderzoeksinstituut IVO beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering praten we met experts en ervaringsdeskundigen over actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders in stad en regio direct aan de slag kunnen.

Podcast31 Platform31-IVO

    • Business

In Podcast31 koppelen kennis- en netwerkorganisatie Platform31 en onderzoeksinstituut IVO beleid, praktijk én wetenschap. In elke aflevering praten we met experts en ervaringsdeskundigen over actuele vraagstukken en slimme aanpakken waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders in stad en regio direct aan de slag kunnen.

    Trendtalk: Geef werken en ondernemen de ruimte in de stad

    Trendtalk: Geef werken en ondernemen de ruimte in de stad

    Nederlandse steden zoeken naar mogelijkheden om de juiste bedrijven op de juiste plek te kunnen vestigen. Het huidige financiële en juridische instrumentarium is daarvoor in de meeste gevallen ontoereikend. De provincie Utrecht en de regio Drechtsteden tonen aan dat herstructurering toch mogelijk is. Om hun aanpak ook elders in Nederland uit te rollen, is onder meer een landsdekkend revolverend investeringsbudget nodig, geïnspireerd op de impulsaanpak winkelgebieden.



    Zoektocht naar een nieuwe ruimtelijke economie

    Stedelijke bedrijventerreinen staan onder druk. Steeds vaker veranderen zij in gemengde woon-werkgebieden. Hoewel deze transformatie kansen biedt voor bepaalde typen bedrijvigheid, blijkt uit onderzoek dat betaalbare bedrijfsruimte voor creatieve startende ondernemers én traditionele beroepsgroepen steeds schaarser wordt. Bovendien vraagt de circulaire economie juist om méér (milieu)ruimte voor maak- en productiebedrijven, bij voorkeur op watergebonden locaties. Dit leidt tot een complexe puzzel. Er is weinig schuifruimte voor het herhuisvesten van bedrijven die moeten wijken voor woningbouw. Ook netcongestie en versnipperd eigendom maken herstructurering ingewikkeld. Dit alles vraagt om een nieuwe rol en aanpak voor overheden.



    Deelnemers aan deze Trendtalk

    Over deze onderwerpen gaat Thomas van Zijl (BNR) in deze podcast in gesprek met:


    Maarten Burggraaf, wethouder van onder andere stadsontwikkeling en MKB & Innovatiebeleid in de gemeente Dordrecht.
    Frank Hazeleger, directeur van de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht.
    Bernardina Borra, docent-onderzoeker bij de Hogeschool van Amsterdam en medeoprichter van de multidisciplinaire Coalitie Ruimte voor Werk.
    Jorn Koelemaij, projectleider en onderzoeker bij Platform31. Hij onderzoekt voor het G40-stedennetwerk hoe je bij stedelijke verdichting kunt sturen op ruimte voor werken en ondernemen.

    • 30 min
    Trendtalk: Aan de slag met een kindvriendelijke openbare ruimte

    Trendtalk: Aan de slag met een kindvriendelijke openbare ruimte

    Niet alleen kinderen hebben behoefte aan fijne speelplekken. Kindvriendelijke openbare ruimte kan zorgen voor meer gezondheid, beweging en sociale cohesie voor alle buurtbewoners. Goed ingerichte speelplekken kunnen de samenhang en leefbaarheid in de wijk versterken. Belangrijk dus dat gemeentelijke beleidsmakers zich inleven in de belevingswereld van de kinderen en hen en andere doelgroepen actief betrekken bij het creëren en beheren van die plekken. Krachtenbundeling met corporaties, scholen en partijen die zich inzetten voor de buurt en het stimuleren van sport en bewegen biedt kansen.



    Buiten spelen is niet alleen ontzettend leuk; het levert ook een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en gezondheid van kinderen. Onderzoek wijst uit dat kinderen die veel buiten spelen zich motorisch, mentaal en sociaal beter ontwikkelen en ook op latere leeftijd meer bewegen.



    Het is dus van belang om de openbare ruimte in bestaande én nieuwe wijken kindvriendelijk in te richten. Liefst op zo’n wijze dat niet alleen de jeugd ervan profiteert, maar ook andere wijkbewoners. Maar hoe doe je dat? Wat maakt de openbare ruimte kindvriendelijk? Hoe kun je ervoor zorgen dat de voorzieningen die je aanbiedt aansluiten bij de behoeften van kinderen? En hoe zorg je ervoor dat ook de belangen van hun wijkgenoten gediend zijn? Waar moet je rekening mee houden en wat bepaalt het succes?



    Thomas van Zijl (BNR) gaat hierover in deze podcast in gesprek met:




    Michel Klijmij-van der Laan, wethouder in Gouda (Gouda won in 2022 de Jantje Betonprijs voor de meest speelvriendelijke gemeente van Nederland)
    Sanne de Vries, leider van Lectoraat Gezonde leefstijl aan de Haagse Hogeschool
    Mark Wit, wethouder o.a. Openbare Ruimte in Rijswijk



    Met een korte introductie op dit onderwerp door Astrid van Egmond, projectleider sociale inclusie en leefbaarheid bij Platform31 en als onderzoeker betrokken bij de publicatie Kindvriendelijke openbare ruimte.

    • 31 min
    Zorggeschikt wonen

    Zorggeschikt wonen

    In deze Podcast31 aflevering Zorggeschikt wonen zijn we te gast in woonzorgcentrum Humanitas Deventer met drie experts die het voortouw hebben genomen in het agenderen en ontwikkelen van nieuwe woonvormen. Journaliste Dore van Duivenbode gaat in gesprek met:


    Gea Sijpkes, directeur vanwoonzorgcentrum Humanitas Deventer waar studenten en senioren samenwonen en de verbinding met de wijk wordt gemaakt in voorzorgcirkels;
    Tom Bloeming, strategisch ontwikkelmanager zorgvastgoed, bij woningcorporatie Domesta, die in het - vergrijzende plattelandsgebied - aan het bouwen is. En geeft zelf het goede voorbeeld door mantelzorger te worden voor nieuwe bewoners op zijn perceel;
    Jeroen Kemperman, senior manager strategy, business development & duurzaamheid bij ZilverenKruis en al jaren een pleitbezorger voor ‘levensloopbestendig wonen’.

    • 31 min
    Trendtalk: Bestaanszekerheid

    Trendtalk: Bestaanszekerheid

    Laten we geen minister van sociale zaken, maar een minister voor bestaanszekerheid aanstellen, die aan de slag gaat met het vereenvoudigen en harmoniseren van wet- en regelgeving en verordeningen in het sociale domein. We moeten durven kiezen en schrappen in dit complexe stelsel, zodat professionals er in de praktijk beter mee uit de voeten kunnen en inwoners er écht bij gebaat zijn. En prioriteit geven aan het zoveel mogelijk mensen aan het werk helpen, lasten verlagen en toeslagen beter laten werken en het verhogen van het sociale minimum.




    Deze en andere wensen geven experts in deze Trendtalk podcast mee aan het nieuwe kabinet. Thomas van Zijl (BNR) begeleidt het gesprek hierover tussen:


    Falgun Binnendijk | wethouder Castricum
    Diana van Loenen | wethouder Haarlem
    Beate van der Ploeg | strateeg Public Affairs Sociaal bij de gemeente Tilburg
    Ingrid Hoogstrateten | directeur Inclusieve Samenleving bij VNG
    Maxje van der Heijden | onderzoeker en projectleider bij Platform31 en één van de auteurs van de publicatie Reflectie rijksbeleid: de wensenlijst van steden en regio’s aan het nieuwe kabinet.

    • 36 min
    Trendtalk: Kansen voor regionale ontwikkeling

    Trendtalk: Kansen voor regionale ontwikkeling

    Een langjarige strategie én structureel geld zijn nodig voor de economische ontwikkeling van Nederland. En slimme coalities waarin partijen zich gezamenlijk, elk vanuit hun kracht en op verschillende schaalniveaus, inzetten voor het versterken van onze regio’s, met oog voor hun onderlinge verschillen. Er zijn al goede voorbeelden waarbij Rijk en regio’s succesvol samenwerken.

    Dat en meer stellen experts in deze Trendtalk podcast onder leiding van Thomas van Zijl (BNR):


    Carla Kranenborg- van Eerd | wethouder Economie, Innovatie en Financiën in Breda
    Sierdjan Koster | adjunct professor in Economische Geografie en Arbeidsmarktdynamiek aan de Rijksuniversiteit Groningen
    Anton Bos | adviseur Ruimtelijke economie bij BMC
    Jorn Koelemaij | onderzoeker bij Platform31 en auteur van 'Reflectie rijksbeleid: de wensenlijst van steden en regio’s aan het nieuwe kabinet'.

    • 34 min
    Trendtalk: Dilemma's bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem

    Trendtalk: Dilemma's bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem

    De productie van duurzame energie neemt rap toe. Mooi, maar het brengt ook nieuwe opgaven met zich mee. Zo is draagvlak onder omwonenden en het meeprofiteren door de omgeving van de opbrengsten wenselijk maar niet vanzelfsprekend. Hetzelfde geldt voor voldoende ruimte op het elektriciteitsnet. In deze podcast vragen we ons af of en hoe de energieambities en de voorwaarden die provincies daaraan verbinden met elkaar verenigbaar zijn en wat er gebeurt als dat niet zo blijkt te zijn. Zijn de waterstofambities die in veel provinciale bestuursakkoorden worden behandeld bijvoorbeeld realistisch? Wat is de toekomst van wind en zon op land? Hoe relateert het aan de netcongestie? En wat vergt dit alles van het Rijk, provincies, gemeenten en andere partijen?


    Deze en andere vragen legt Thomas van Zijl (BNR) in deze podcast voor aan:


    Jacqueline van Dongen, wethouder energietransitie in Zwijndrecht
    Annelies Huygen, hoogleraar Ordening van energiemarkten aan de Universiteit Utrecht en onderzoeker bij TNO
    Wim Voogd, programmamanager energietransitie bij Arcadis
    Nina Tom, Platform31. Zij analyseerde de provinciale bestuursakkoorden 2024-2027

    • 40 min

Top Podcasts In Business

The Diary Of A CEO with Steven Bartlett
DOAC
IELTS
BG Podcast Network
Business Matters
BBC World Service
HBR IdeaCast
Harvard Business Review
Coaching Real Leaders
Harvard Business Review / Muriel Wilkins
Affiliate Marketing Millionaire
ODi Productions & Kit Fach

You Might Also Like

Stuurloos
de Volkskrant
NRC Haagse Zaken
NRC
NRC Vandaag
NRC
De Stemming van Vullings en Van der Wulp
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
De Dag
NPO Radio 1