107 episodes

Kirjailija Kalle Isokallio ja viestintäyrittäjä Jan Erola taittavat peistä siitä, mistä muidenkin pitäisi. Viikon uutisaiheet, politiikka ja talous.
Turistu on jo pitkään. Kuuntele lisää: Suplan arkisto.
https://www.supla.fi/ohjelmat/vanhat-aijat

Äreät Vanhat Äijät - ÄV‪Ä‬ Kalle Isokallio & Jan Erola

    • Government

Kirjailija Kalle Isokallio ja viestintäyrittäjä Jan Erola taittavat peistä siitä, mistä muidenkin pitäisi. Viikon uutisaiheet, politiikka ja talous.
Turistu on jo pitkään. Kuuntele lisää: Suplan arkisto.
https://www.supla.fi/ohjelmat/vanhat-aijat

    Trump pelottaa, Stubb ei

    Trump pelottaa, Stubb ei

    Kun Trump ärähtää, niin Eurooppa hypähtää. Stubb oli varmaankin turvallinen valinta, kuten olisi muutkin ehdokkaat olleet. Suomella ei voi pahimmassakaan tapauksessa koitua uudestakaan pressasta edes mainehaittaa, kun Suomella ei ole mainetta. Lakot ja lakko-oikeudet puhuttavat myös Äreitä Vanhoja Äijiä.

    • 32 min
    Valitsetko pressan vai parhaan kakkosen?

    Valitsetko pressan vai parhaan kakkosen?

    Valitaanko presidentivaalien ensi kierroksella paras kakkonen vaiko kaksi ehdokasta, jotka voivat myös voittaa vaalit? Mitä tulevan presidentin tuli muistaa, kun valinta sattuukin omalle kohdalla?

    • 25 min
    Kaikkien aikojen siltarumpu Orpon vaalipiiriin!

    Kaikkien aikojen siltarumpu Orpon vaalipiiriin!

    Ovatko Gazan tapahtumat muuttaneet suhdettamme palestiinalaisiin ja israelilaisiin muuttunut länsimaissa, varsinkin Suomessa? Tunteet ovat pinnassa, myös kannattajien joukoissa.

    Ruotsin NATO-juna etenee, kun Turkki nosti jalan jarrupolkimelta. Suomella on omakohtaista kokemusta Ruotsin sotilasmahdissa. Vuonna 1809 rakkaat länsinaapurimme juoksivat karkuun niin lujaa, että venäläiset rauhantunnustelijat saivat heidät kiinni vasta Umajassa.

    Petteri Orposta tulee pian kaikkien aikojen siltarumpupoliitikko. Vähintään neljä miljardia euroa maksava, vartin nykyistä nopeampi junayhteys Turusta Helsinkiin sai 460 miljoonan euron rahoituksen ensivaiheeseensa.
Mitä muuta rahalla voisi tehdä? Itärannikon voisi yhdistää Kotkaan asti. Tai Norjaan voisi rakentaa junayhteyden. Tai sitten voisi rakentaa nopean radan vain Turusta Helsinkiin.

    USA:n talous jaksaa yllättää. Maan talous kasvoi 4,9 prosenttia kolmannella kvartaalilla verrattuna viime vuoteen. Inflaatio laski 3,7 prosenttiin. Mistä on kyse? Toiko Kiinan-vastaiset taloustappelut tuotantoa takaisin Yhdysvaltoihin?

    • 24 min
    Paluu kuusipäiväiseen työviikkoon?

    Paluu kuusipäiväiseen työviikkoon?

    Nyt myös arkkipiispa otti köyhien puolustamisesta kantaa - ja antoi näin tukensa Helsingin Haagan sekä Turun tuomioseurakunnan ulostuloille. Kirkon ulostulot ovat raivostuttaneet oikean laidan poliitikot. Saako kirkon edustaja ottaa kantaa yhteiskunnallisiin asioihin? Jos, niin miten?


    Tampereella yli 200 työllistävä Bronto Skylift ilmoitti kuusipäiväisestä työviikosta. Millaista elämä oli silloin, kun meillä ei vielä ollut viikonloppua? Mitä se toisi tullessaan? Työttömyyttä? Vai nousiko bruttokansantuotteemme? Vai toimisiko X-Paronista tuttu tandem-tandem-metodi?


    Kreikka laillistaa 300 000 paperitonta maahanmuuttajaa helpottaakseen työvoimapulaa. Loistoidea? MItä vaihtoehtoja kreikkalaisilla on?


    Haaviston kampanjanavauksessa yllättäviä nimiä: Valtuuskunnan puheenjohtajana toimii kokoomuksen entinen kansanedustaja Jaana Pelkonen, entinen puolustusministeri Elisabeth Rehn (r.) sekä entinen ulkoministeri ja veteraanipoliitikko Pär Stenbäck (r.). Muuttuiko pelitilanne?

    Suomen Yrittäjien kysely aiheettomista sairauspoissaoloista herätti kovaa kritiikkiä. Pitäisikö pikemminkin pohtia johtamista ja työpaikkahyvinvointia? Entä jos yrittäjistä tehtäisiin vastaavia kyselyitä työntenkijöiltä, kilpailijoilta ja asiakkailta: Ovatko teetättäneet palkatonta työtä tai muuten laistaneet työnantajavelvotteitaan?

    • 29 min
    Rakkaus porkkanaksi kieliopintoihin

    Rakkaus porkkanaksi kieliopintoihin

    Syyrian länsimaissa henkipattona pidetty Al-Assad sai kutsun Kiinaan tapaamaan Xi:tä. Kiina ostaa Syyriasta öljyä, mutta taustalla on myös valtapoliitista halua rakentaa tukijalkoja Lähi-Itään. Mutta seuraava Kiinan ruutitynnyri taitaa edelleen olla Taiwan…

    Ammatillinen peruskoulutuksen palkkajakauma hämmentää: millä matkailu- ja ravintola-alan tyntekijät – tai media-alan ihmiset tulevat toimeen? Miten alle 2000 euron bruttopalkalla selviää pääkaupunkiseudulla?


    Ranskaa, englantia ja hollantia oppii. Sen sijaan suomi on vaatii suunnilleen vuoden päätoimisen opiskelun.
Suomea vaikeampaa oppia on mandarin- ja kanton-kiina, japani, korea ja arabia – joissa kaikissa on omat kirjasimet. Pitäisikö meidän kaikkien sittenkin opiskella edes englantia? Paras metodi oppia kieliä on edelleen rakkaus eli ns. lakana-linguaphone.

    • 21 min
    Euroopasta maailman vanhainkoti

    Euroopasta maailman vanhainkoti

    Media ehti jo julistaa presidentinvaalikampanjan kahden kaupaksi: Haavisto vs. Stubb!
Mutta kuka kannibalisoi kenenkin kannatusta? Onko nykyisillä valtaoikeuksilla Suomen kannalta oikeasti tärkeää, kun valitaan? Pitäisikö Suomesta sittenkin tehdä kuningasvalta?

    Peruskoululaisten määrä tulee vähenemään 82.000 lapsen verran vuoteen 2030 mennessä – siis Porin asukasmäärän verran.
    Esimerkiksi Kuhmossa ja Kihniossä oppilaiden määrä putoaa puoleen. Väestönkasvua sen sijaan on Nigeriassa, Pakistanissa ja Indonesiassa. Eurooppa on jäämässä monella tapaa historian sivumarginaaliin. Euroopasta tulee maailman vanhainkoti.

    Kiinan ja USA:n keskinäinen kauppa on romahtanut. Meksiko on nyt USA:n suurin kauppakumppani. Länsimaat puhuvat kovasti Kiina-riippuvuuden vähentämisestä. Mutta asiantuntijoiden mukaan on vääjäämätöntä, että Kiina ja USA ottavat yhteen seuraavan viiden vuoden aikana. Kiinan suojatin, Pohjois-Korean avoin asekauppa on jälleen yksi askel kohti suurta yhteenottoa.

    • 21 min

Top Podcasts In Government

N-VA
N-VA
The Real Story
BBC World Service
Americast
BBC Radio
NATO Review
Natochannel
Le Journal des tribunaux
LARCIER
Door de ogen van de Koning
RVD / Tonny Media