34 episodes

De podcast van Architectura, waarin interessante architecten aan het woord komen die stilstaan bij hun en andermans architectuur en hun visie verwoorden op boeiende maatschappelijke issues.

Architectura Podcast Palindroom

  • News
  • 4.5 • 2 Ratings

De podcast van Architectura, waarin interessante architecten aan het woord komen die stilstaan bij hun en andermans architectuur en hun visie verwoorden op boeiende maatschappelijke issues.

  De verandering van de beroepspraktijk van architecten

  De verandering van de beroepspraktijk van architecten

  De wereld verandert razendsnel en dat is meer dan ooit het geval voor het beroep architect. Wat houdt het beroep vandaag de dag in? Waar stevenen we op af? Welke rol heeft het onderwijs hierin? Kortom, hoe is het gesteld met de verandering van de beroepspraktijk van architecten?
   
  Je hoort Kristof De Roeck (All colors of communication), Vincent Van Den Broecke (Blanco Architecten) en Dirk Mattheeuws (NAV).

  Deze podcast werd medemogelijk gemaakt dankzij All colors of communication.

  • 50 min
  Bouwindustrialisatie: de weg naar efficiënter en betaalbaar bouwen?

  Bouwindustrialisatie: de weg naar efficiënter en betaalbaar bouwen?

  "Met prefab in hoogbouw kunnen we creatiever zijn dan bij traditioneel metselwerk." En toch is prefab nog geen populaire keuze. Terwijl het gebrek aan werkkrachten en efficiëntie de sector wel steeds meer in die richting duwt. Waarom wordt de stap naar prefab nog niet vaak gezet? Wat zijn de voor- en nadelen van prefab? Wat moet er veranderen zodat er vaker voor prefab wordt gekozen? En hoe zit het met de kostprijs en duurzaamheid van prefab?

  Je hoort Judith David van CONIX RDBM Architects, Maarten Peeters van Vandersanden Steenfabrieken en Vincent Termote van Loveld.

  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. Vandersanden.

  • 39 min
  Wat is de kostprijs van circulair bouwen?

  Wat is de kostprijs van circulair bouwen?

  Wat is de kostprijs van circulair bouwen? De gasten in deze nieuwe Circubuild podcastaflevering, naar een initiatief van Architectura, zijn het er alleszins over eens: circulair bouwen is duurder dan traditioneel bouwen. Maar er zit een addertje onder het gras. Als je rekening houdt met de total cost of ownership kantelt de kostprijs in het voordeel van circulair bouwen. Toon Possemiers (Cenergie), Jona Michiels (Groep Van Roey) en Joep Römgens (Schüco Benelux) klaren het uit en ze gaan op zoek naar hoe de kostprijs van circulair bouwen nog gedrukt kan worden. 

  "In een as a Service-model heeft de fabrikant meer greep op de grondstoffen waardoor hij deze kan hergebruiken. Zo wordt het uiteindelijk financieel interessanter." Toon Possemiers breekt een lans voor het as a Service-model, maar dan moet het wel goed toegepast worden. Nu wordt er volgens hem nog te veel as a Service verkocht, zonder dat het veel duurzamer is dan standaard. Jona Michiels treedt hem bij en beseft dat als de circulaire industrie echt aan betaalbaarheid wil werken, de productiviteit moet verhogen. "En dat kan alleen door een bepaalde vorm van standaardisatie."
  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele Circubuild podcastpartners. Derbigum, Schüco, GYPROC Saint-Gobain, Jansen AG.
   

  • 47 min
  De verloning van architecten

  De verloning van architecten

  Hoe is het gesteld met de verloning van architecten? Een onderwerp waar meerdere podcasts aan te wijden zijn als je weet dat architecten voorlaatste staan qua gemiddeld loon in vergelijking met andere vrije beroepen. Waar ligt de oorzaak van dit probleem? En wat kunnen we daaraan doen? We spreken erover met specialisten op verschillende niveaus. Johan Rutgeerts, emiritaat docent aan de KULeuven, Steven Lannoo van NAV en Vincent Van Den Broecke van Blanco Architecten.

  "De grootste bedreiging voor de sector is dat we onze beste mensen omwille van verkeerde redenen gaan kwijtraken aan andere sectoren en dat we de creativiteit en kennis, het enige waar we op kunnen steunen, zouden verliezen." Om Steven Lannoo (NAV) zijn bekommernis te voorkomen, moeten er aardverschuivingen plaatsvinden. Ten eerste op gebied van concurrentie, die onder andere in de wedstrijdcultuur zijn tol eist. Ten tweede de professionalisering van het ondernemerschap in het vrije beroep. Dat start in het onderwijs, maar trekt zich door op vele facetten in de sector. Een mentaliteitswijzinging zal dus nodig zijn om de sector financieel te doen krijgen wat ze verdient. 
  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. Reynaers Aluminium, Vandersanden, Assiver en All Colors of Communication.

  • 46 min
  Wat is de rol van de architect, aannemer en fabrikant bij circulair bouwen?

  Wat is de rol van de architect, aannemer en fabrikant bij circulair bouwen?

  Elk geslaagd bouwproject is het resultaat van teamwork, maar is dat bij circulair bouwen nog meer het geval dan bij een traditioneel bouwproject? Ga je anders met elkaar om als je circulair wilt bouwen? In deze aflevering van de Circubuild podcast, naar een initiatief van Architectura, spreken we daarom met de 3 betrokken partijen: Frederik Jakobs (CONIX RDBM Architects) als architect, Joeri Beneens (Beneens) als aannemer en als fabrikant Thomas Dox (Dox). 

  "Wij als architect zouden meer moeten opschuiven in de richting van aannemer, zoals aannemers en producenten ook zijn opgeschoven in onze richting." Voor Frederik Jacobs overlappen de rollen in een bouwproject steeds meer en zeker als het circulair bouwen betreft. Biedt werken met een bouwteam dan veel voordelen? En wat is de rol van BIM in een circulair project? Een antwoord op deze vragen krijg je in deze aflevering over de de rol van architect, aannemer en fabrikant bij circulair bouwen. 
  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van onze vier structurele podcastpartners. Derbigum, Schüco, GYPROC Saint-Gobain, Jansen AG.

  • 49 min
  25 jaar Koning Boudewijnstadion: De kiem van gelijmd metselwerk

  25 jaar Koning Boudewijnstadion: De kiem van gelijmd metselwerk

  Het Koning Boudewijnstadion: De iconische sporttempel die 25 jaar geleden de evolutie naar de gelijmde baksteen in gang zette. Een felrode, voegloze bakstenen muur met een monolitisch uitzicht was het begin van wat in Vlaanderen bijna de standaard is geworden in moderne woningbouw. Na 25 jaar blikken we samen met voormalig bouwmeester en architect bOb van Reeth en directeur van Omnicol, Felix de Bever terug op het opmerkelijke bouwproject van het Koning Boudewijnstadion en op de doorbraak van gelijmd metselwerk.

  Het Koning Boudewijnstadion in Brussel is niet alleen een icoon van onze Belgische voetbal- en sportgeschiedenis, maar ook een gamechanger in de architectuur. Om een monolitisch uitzicht te creëren koos bOb Van Reeth voor gelijmd metselwerk. Toen was dat een nagenoeg onbekende techniek. De Belgische architectuurwereld was vol bewondering voor de voegloze, massieve felrode bakstenen muren. En al snel kreeg het Koning Boudewijnstadion navolging, ook in particuliere woningen. Dat gelijmd metselwerk in Vlaanderen vandaag bijna de standaard geworden is in moderne woningbouw, is een evolutie die in gang gezet werd door bOb Van Reeth. Omnicol is de fabrikant van de lijm die gebruikt werd in het stadion en in talrijke andere gebouwen opgetrokken in gelijmd metselwerk. 
  Deze podcast werd mogelijk gemaakt dankzij de steun van Omnicol. 

  • 27 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In News

RTL
De Tijd
Het Nieuwsblad
De Standaard
Het Nieuwsblad
L'Echo

You Might Also Like

De Standaard
Radio 1
Radio 1
De Tijd
Alex Agnew & Andries Beckers
Lieven Scheire