
37 episodes

BlackBird podcast BlackBird podcast
-
- Business
-
-
4.8 • 4 Ratings
-
Jouw exitstrategie als ondernemer begint niet op de dag dat je beslist om je bedrijf te verkopen, maar vele jaren vooraf. Hoe gaan slimme ondernemers om met hun exitstrategie? En wat brengt het hen? In de BlackBird podcast gaat Andy Coomans telkens in gesprek met een ondernemer om het antwoord op deze vragen (en zoveel andere) te achterhalen. Elke aflevering is een authentiek, oprecht sofagesprek tussen ondernemers, waarbij geen enkel topic uit de weg wordt gegaan.
-
37. Hendrik Keeris is co-founder van Bizzy.org. Een snelgroeiende startup in data intelligence die van bij het ruwe idee al investeerders aantrok en in haar eerste jaar 1,9 miljoen kapitaal ophaalde.
Na zijn studies bundelde Hendrik Keeris de krachten met Steve Declerq om Bizzy.org op te richten, een intelligente softwaretool die zakelijke gegevens koppelt aan kunstmatige intelligentie om bedrijven inzicht te verschaffen en de facilitatie van business development of sales te verbeteren. Zelfs tijdens de ideefase gingen Hendrik en Steve direct in gesprek met ervaren ondernemers zoals Lorenz Bogaerts, Nicolas van Eenaeme en Toon Coppens, die eerder succesvolle platformen zoals Netlog, Twoo en Realo oprichtten. Deze experts voegden zich vanaf het begin als investeerders bij Bizzy. Voor de lancering wist Bizzy al 1,1 miljoen euro kapitaal aan te trekken, gevolgd door een aanvullende seed round van 800k in het eerste jaar na de lancering. Bovendien werden de pioniers die aan boord kwamen als teamleden ook betrokken in het eigenaarschap, waardoor zij op termijn kunnen meegenieten van het succes.
Twee jaar na de lancering telt Bizzy nu een team van 13 medewerkers ben koestert op zeer korte termijn internationale ambities. -
36. Luc Cuperus stond aan de wieg van LensOnline en liet samen met zijn vennoot Bert Boon het bedrijf groeien via verschillende transacties met investeerders en private equity.
Luc Cuperus stond samen met Bert Boon aan de wieg van het gekende LensOnline. Wat in Antwerpen ooit begon met het opkopen van oude brillenstocks om zo hun eigen lensvoorraad te financieren, groeide dankzij deze creatieve zet al snel uit tot een doorn in het oog van de lokale opticiens. Een positie die Luc en Bert al snel wisten om te buigen in een nauw partnership. LensOnline is een vangnet voor opticiens, maar geen hangmat. Ze versterken elkaar. Om het groeitraject verder te bespoedigen deed LensOnline inmiddels 3 transactiemomenten waarbij het eerst verschillende investeerders aan boord haalde en het bedrijf later de overstap maakte naar de private equity speler Quadrum Capital.
Bert is op vandaag nog steeds CEO van het bedrijf terwijl Luc een stap terug zette uit de operationele taken binnen het bedrijf, al blijft hij wel betrokken bij de verdere strategische stappen van LensGroup, dat naast een netwerk met opticiens in verschillende landen, inmiddels zijn businessmodel diversifieert en onlangs ook een oogkliniek heeft overgenomen. -
35. Andreas Ketels is de artistieke founder van Glowbus, een merk van exclusieve vuursculpturen dat in enkele jaren groeide naar een afzetmarkt van 26 landen in 4 continenten.
Andreas Ketels is de founder van Glowbus en een artistiek ondernemer pur sang. Hij startte zijn eerste bedrijf in de decorbouw voor theater. Zonder het plan om er een groot bedrijf van te maken maar eerder als middel om creatief te kunnen bouwen aan mooie dingen. Een van die dingen werd een design voor een vuurkorf die z’n gelijke niet kent. De eerste lijn werd getekend van wat later zou uitgroeien tot de Glowbus collectie.
Na de eerste jaren met Glowbus besefte Andreas dat het potentieel van zijn idee veel groter was dan wat hij er op dat moment uit haalde. Er was een balans nodig tussen het zakelijke en het creatieve. Deze match vond hij na een ontmoeting met Andy Coomans – ja, de host van deze podcast – en zij besloten samen met hun partners Katrien en Daisy verder te bouwen aan de internationale ambities van Glowbus. In 3 jaar tijd groeide Glowbus uit naar een netwerk met 100+ verdelers in 26 landen op 4 continenten en schaalde het bedrijf op van een klein thuisatelier naar een professionele productiesite in Heist-op-den-Berg.
Maak je klaar voor een transparant en oprecht gesprek over waardecreatie, het beschermen van je intellectuele eigendom, alsook de keuze tussen alleen te bouwen of samen te werken met een investeerder. -
34. Van de corporate wereld naar koffiesucces: maak kennis met Bart Buyse, de visionaire ondernemer achter IzyCoffee.
Na twee decennia corporate ervaring gooide Bart Buyse het roer om en kocht hij een vintage coffeetruck die hij parkeerde onder de brug aan het station van Izegem. Met een sterk businessplan haalde Bart zijn eerste financiering op voor de financiering van de truck.
IzyCoffee was geboren, en toen kwam de realiteit… Op de eerste dag in zijn coffeetruck verkocht Bart slechts enkele koffies. Hij bleef in zijn missie geloven, stuurde constant de richting bij en werd de belichaming van het woord ‘bouncebackability’. Hij demonstreerde dat de begrippen horeca en financiering wel degelijk in één zin passen. Slechts 5 jaar en enkele kapitaalrondes later is IzyCoffee de grootste koffieketen in Vlaanderen met 13 flagshipstores en een ambitieus groeiplan om in 2023 op te schalen naar 25 koffiebars. -
33. Matthias Browaeys is de bezieler van WinWinner en sinds de start van zijn ondernemerschap gebeten om crowdlending te integreren in de financieringsstrategie van bedrijven.
Matthias Browaeys is de oprichter van het bekende crowdlendingplatform WinWinner. Tijdens zijn studententijd onderzocht hij het crowdlendinglandschap in Nederland en al snel besefte hij dat zo’n platform ook nodig was in België. Bovendien was de perceptie omtrent crowdlending negen jaar geleden niet bijzonder positief, of op z’n minst nog onbekend. Talrijke bedrijven aarzelden om de stap te zetten naar het aantrekken van publieke financiering. In de beginfase van zijn ondernemerstraject stuitte Matthias op veel non-believers, maar geleidelijk slaagde hij erin om het perspectief van ondernemers op financiering in Vlaanderen te veranderen.
In deze aflevering bespreken we niet alleen zijn eigen reis en de vroege stappen van WinWinner, maar behandelen we ook het financieringslandschap, alsook de keuze tussen investeerders en financiering, evenals de essentiële aspecten van hoe ondernemers succesvol crowdlending kunnen integreren in hun financieringsstrategie. -
32. Marnik D’Hoore richtte één van de eerste online agencies op in Vlaanderen. Na een fusie en verkoop van zijn participatie, bouwt hij inmiddels al 12 jaar aan Bloovi.
Marnik D'Hoore heeft altijd producten en concepten verbonden met hun doelgroep. Ondernemen betekent voor hem voortdurend experimenteren, hoewel dit in het begin soms als een nadeel aanvoelde. Voor Marnik leek het alsof hij 'het' niet kon vinden, terwijl andere ondernemers om hem heen zich meteen op één bedrijf concentreerden en eraan bleven bouwen. Op zijn 26e vond hij een vaste koers in de wereld van online marketing. Hij richtte bSeen op, een van de eerste online marketingbureaus in Vlaanderen, en wist het uit te breiden tot een bedrijf met 25 medewerkers. Hierdoor begon Marnik zijn ondernemers-DNA beter te begrijpen. Zijn passie lag veel meer bij het creëren en lanceren van nieuwe ideeën en concepten, niet zozeer bij het managen van een bedrijf.
Na een fusie met Netlash ontstond Wijs, later opnieuw samengevoegd tot Duke & Grace. Marnik volgde zijn gevoel, verkocht zijn belang aan Cronos en startte Bloovi, oorspronkelijk voor digitale professionals maar uitgegroeid tot een content en communityplatform voor ondernemers. In de twaalf jaar sinds de oprichting van Bloovi heeft Marnik diverse initiatieven binnen dit ecosysteem gelanceerd, van een jobsite voor digitale profielen tot het organiseren van inspiratiereizen voor ondernemers. Hij weet nog steeds de juiste balans te vinden tussen het behouden van een duidelijke focus en het opzetten van nieuwe experimenten om Bloovi te versterken. En vooral, om iedere dag opnieuw de Blooming Vision waardoor ondernemers bezeten zijn te delen met de wereld.