250 afleveringen

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

De Dag NPO Radio 1

  • Nieuws
  • 3,5 • 6 beoordelingen

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  Undercover bij PostNL

  Undercover bij PostNL

  "Het is moderne slavernij," zegt een Belgische pakketbezorger van PostNL, het Nederlandse postbedrijf dat ook in België opereert. 494 pakketjes moet hij afleveren en om dat voor elkaar te krijgen zijn er eigenlijk niet genoeg uren in de dag. Onderzoeksjournalist van het Belgische Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws Joppe Nuyts ging wekenlang als pakketbezorger undercover bij PostNL in België en legde een reeks aan sociale misstanden en fraudepraktijken vast. In podcast De Dag vertelt hij wat hij zag en hoorde.

  De reportage maakt veel los in België. Juist nu voor pakketbezorgers de drukste tijd van het jaar is aangebroken, met vandaag Black Friday en straks de feestdagen, is PostNL zwaar in de problemen gekomen. Er waren deze week invallen bij drie Belgische distributiecentra van PostNL, één werd tijdelijk helemaal gesloten en justitie in België is een strafrechtelijk onderzoek gestart.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 22 min.
  De coronapersconferentie die wél aanspreekt

  De coronapersconferentie die wél aanspreekt

  Aan de vooravond van de inmiddels 38e coronapersconferentie is het vertrouwen in het coronabeleid tot een dieptepunt gedaald. Het aldoor opschalen en afschalen van maatregelen, de versnipperde manier waarop die maatregelen gecommuniceerd worden, OMT-leden die soms op 1 dag verspreid over allerlei mediaoptredens tegengestelde uitlatingen doen, veel burgers zijn het spoor bijster. De Raad van State waarschuwt dat door die verwarring de geloofwaardigheid en effectiviteit van de maatregelen wordt aangetast.

  Volgens hoogleraar Gezondheidscommunicatie Bas van den Putte, verbonden aan de UvA, lijkt het kabinet niet meer in controle en doet de communicatie aan paniekvoetbal denken. Aan hem als expert daarom in podcast De Dag de vraag: wat moeten Mark Rutte en Hugo de Jonge morgen op de coronapersconferentie dan wel doen?

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 20 min.
  De reis van Daisy Mohr in Jemen

  De reis van Daisy Mohr in Jemen

  Bij hoge uitzondering lukte het NOS-correspondent Daisy Mohr om samen met haar cameraman Jemen binnen te komen, waar al meer dan 7 jaar een burgeroorlog woedt die het land verwoest. Ze reisde van het zuiden naar het noorden, kwam aan beide kanten van de linies, en zag Jemen op een manier die de wereld maar zelden te zien krijgt. Ze hield een audio-reisverslag bij en laat daar in de podcast De Dag delen uit horen.

  Volgens de Verenigde Naties voltrekt zich in Jemen de grootste humanitaire crisis ter wereld en het verslag van Daisy bevestigt dat beeld. Ze keek honger recht in de ogen, net als babysterfte, kindsoldaten, getraumatiseerde agressieve strijders in een psychiatrische kliniek, vluchtelingen in kampen, maar ze zag ook glimpjes van hoop: op schooltjes en aan de universiteit.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 24 min.
  Als agenten en hulpverleners doelwit worden

  Als agenten en hulpverleners doelwit worden

  De brandweer moest vluchten, een ambulance met patiënt erin kreeg een steen door de ruit en de agressie tegen de politie was zo hevig dat agenten met scherp moesten schieten. De geweldsuitbarsting van dit weekend is breeduit veroordeeld, de eerste arrestant staat vandaag voor de snelrechter en de scherven worden opgeruimd. Maar voor hulpverleners is het niet voorbij.

  Het moreel van agenten en hulpverleners staat zwaar onder druk, vertellen hun vakbonden in podcast De Dag. Bij de politie zien ze de afgelopen maanden door het toenemende geweld tegen agenten al een uitstroom op gang komen, zegt Gerrit van de Kamp van vakbond ACP. Jan Hoefnagel van de beroepsvereniging voor ambulancemedewerkers ziet ook grote problemen ontstaan. De verhalen die de media halen zijn het topje van de ijsberg, zegt hij, en het is volgens hem tijd dat iedereen hoort wat deze mensen dagelijks meemaken.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 22 min.
  De tweedeling down under

  De tweedeling down under

  De Australische premier Scott Morrisson probeerde dit weekend een opgewekte toon aan te slaan, want na ruim anderhalf jaar van extreem strenge coronamaatregelen gaan de grenzen verder open. Buitenlandse studenten en arbeidskrachten zijn onder voorwaarden weer welkom. Maar terwijl het land steeds verder van het slot gaat, groeien de protesten. De vrijheden gelden alleen voor gevaccineerde mensen en, zo zeggen de tienduizenden demonstranten die al weken ieder weekend de straat op gaan, de deelstaten trekken veel te veel macht naar zich toe. Vooral de deelstaatpremier van Victoria, waar Melbourne ligt, moet het ontgelden.

  Correspondent Meike Wijers vertelt in podcast De Dag hoe er een tweedeling tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde Australiërs is ontstaan en hoe er ook onder de grote groep ingeënte mensen weerstand ontstaat tegen de deelstaten, die zich niet altijd aan hun woord houden.

  Door de pandemie hebben de Australiërs volgens haar een lesje staatsinrichting gekregen die tot maatschappelijke en politieke spanningen leidt.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 22 min.
  Debatteren voor de bühne

  Debatteren voor de bühne

  De verontwaardiging in politiek Den Haag was groot deze week na verschillende incidenten met Forum voor Democratie. De partij vergelijkt het coronabeleid met de tweede wereldoorlog, steunt aanhangers die intimiderende e-mails aan Kamerleden sturen en dan was er nog de inmiddels veelbesproken confrontatie waarbij D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma te horen kreeg dat zijn tijd nog wel zou komen en dat hij voor een tribunaal terecht zou staan. Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat nu met alle fractievoorzitters in gesprek om te praten over omgangsvormen in de Tweede Kamer.

  Of dit nou over omgangsvormen gaat, of om een verruwing, of om iets dat meer fundamenteel is, volgens oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas staat vast dat de Kamervoorzitter voor een worsteling staat, zegt hij in podcast De Dag. Want wat is de rol van een voorzitter in dit soort situaties? Hoe moeilijk het momenteel ook is om 'de waardigheid van de Kamer' te beschermen, zoals Vera Bergkamp wil, ingrijpen is volgens Weisglas wel nodig, want democratische beginselen staan op het spel. 

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 22 min.

Klantrecensies

3,5 van 5
6 beoordelingen

6 beoordelingen

Sound Mirror ,

Andere blik op de realiteit

Verrijkende podcast om dieper in te gaan op belangrijke en soms minder zichtbare nieuwsfeiten!

Mark1323 ,

Erger met de dag

Ik luisterde dagelijks naar deze podcast omdat er telkens uiterst interessante onderwerpen diep werden besproken en vaak zaken aan te pas kwamen die via geen andere media kanalen werden besproken. Helaas biedt deze podcast 0 meerwaarde sinds gans het corona hype, overal constant hetzelfde liedje. Heel jammer dat de makers zijn bezweken aan het clickbait cultuur en geen NIEUWS meer brengen

Top-podcasts in Nieuws

Suggesties voor jou