26 episodes

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

De Grote Vriendelijke Podcast De Grote Vriendelijke Podcast

  • Books

In De Grote Vriendelijke Podcast bespreken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest) en Bas Maliepaard (Trouw) recente kinderboeken en interviewen een schrijver of illustrator.

  Aflevering 23, deel 2: Tonke Dragt (m.m.v. Rindert Kromhout en Laura Watkinson)

  Aflevering 23, deel 2: Tonke Dragt (m.m.v. Rindert Kromhout en Laura Watkinson)

  Tonke Dragt is een van de bekendste en meest gelezen Nederlandse (kinderboeken)schrijvers. Ze schreef zowel over de geschiedenis als over de toekomst. In het eerste deel van aflevering 23, zie de post hieronder, spraken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) vooral met de schrijfster over haar toekomstromans, die recentelijk zijn herdrukt. In het tweede deel gaat het onder meer over de Engelse vertaling van 'De brief voor de koning' (Leopold 10+) en de tv-serie die Netflix naar het boek heeft gemaakt.
  Verwijzingen in deze afleveringSchrijver Rindert Kromhout vertelt over een affaire rond het boekje 'Het verloren paspoort' van Els Pelgrom uit 1982. De hele oplage werd door justitie in beslag genomen, omdat de uitgave teveel op een echt paspoort zou lijken. Deze ‘paspoortaffaire’ is uitgebreid beschreven op de website van het Literatuurmuseum.
  Tonke vertelt nog steeds kinderboeken te lezen, zoals 'Winterhuis Hotel' van Ben Guterson (Leopold 10+, vertaling: Imme Dros). Het nieuwe deel heet ‘De geheimen van Winterhuis Hotel’ (Leopold 10+).Pas in 2013 werd 'De brief voor de koning' door Laura Watkinson in het Engels vertaald als 'The Letter for the King' en uitgegeven bij Pushkin Press. Het boek kreeg lovende besprekingen, onder meer in The Guardian. In een interview van dezelfde krant met Tonke zegt de schrijfster dat ze is geboren als sprookjesverteller.
  Vertaalster Laura Watkinson was te gast in de zevende aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast. In die aflevering is Tonke ook even te horen. Laura vertaalde ook 'Geheimen van het Wilde Woud ('The Secrets of the Wild Wood'), 'De Zevensprong' ('The Song of Seven') en 'De goudsmid en de meesterdief' (The Goldsmith and the Master Thief'), dat vroeger 'Verhalen van de tweelingbroers' heette.
  ‘De torens van februari’ (Leopold 14+), waarvan Tonke zegt dat ze het ‘moest’ schrijven, is een anoniem dagboek, waarin de schrikkeldag een belangrijke rol speelt. Dit jaar (2020) kent weer een schrikkeldag: 29 februari.
  Netflix wil nog niet prijs geven wanneer de release van de zesdelige serie 'The Letter for the King' is, maar de verwachting dat hij voor de zomer van 2020 wordt gelanceerd. De Nederlandse regisseur heet Paul Strijbits en de rol van Tiuri wordt gespeeld door de Britse acteur Amir Wilson (links). Over de rest van de cast kun je hier lezen. 'De brief voor de koning' werd eerder verfilmd door regisseur Pieter Verhoeff.
  De Facebook Fangroep van Tonke Dragt is hier te vinden.

  • 35 min
  Aflevering 23, deel 1: Tonke Dragt (m.m.v. Paulien Cornelisse)

  Aflevering 23, deel 1: Tonke Dragt (m.m.v. Paulien Cornelisse)

  Voor schrijfster Tonke Dragt belooft 2020 een bijzonder jaar te worden. Op 12 november wordt ze 90 en in het voorjaar verschijnt een grote, internationale Netflix-serie naar haar klassieker 'De brief voor de koning' (Leopold 10+). Tonke laat zich zelden meer interviewen, maar kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) mochten haar voor de 23ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast thuis in Den Haag bezoeken. In twee delen spreken ze met Tonke Dragt over haar leven en oeuvre en, op haar verzoek, met name over haar toekomstromans 'Torenhoog en Mijlenbreed' en 'Ogen van Tijgers' (Leopold 14+). Die laatste titel verscheen in november 2019 in een opgefriste versie, met een nieuw voorwoord en een vers, door Tonke geïllustreerd omslag. 
  Verwijzingen in deze afleveringInterviews & naslagwerkenTonke vertelt dat ze goede herinneringen heeft aan een eerdere ontmoeting met Bas. Het gaat om een interview in 2005 voor het tijdschrift Libelle dat je hier kunt lezen. We verwijzen naar verschillende overzichten van het werk van Dragt. In 2013 verscheen 'ABC Dragt. De werelden van Tonke Dragt' (Leopold, 8+) waarin Joukje Akveld en Annemarie Terhell haar leven en werk aan de hand van het alfabet in kaart brengen. Bas schreef daar deze recensie over en Jaap vertelde over het boek in dit filmpje. 'Als de sterren zingen' (Leopold 8+) is een bundeling van verhalen, waarvan sommige niet eerder uitgegeven zijn, waarin veel ruimte is voor de verhalen achter de verhalen. Tonke schreef er anekdotes en toelichtingen bij en er staan veel illustraties en collages in.Het onvoltooide boek & vertalingenDe laatste grote roman die Tonke publiceerde, is 'Aan de andere kant van de deur' (Leopold, 14+). In Trouw verscheen deze recensie van het boek. Tonke vertelt dat ze (vooral in haar hoofd) nog werkt aan het laatste hoofdstuk van het vervolg, 'De weg naar de cel', waarvan ze in elk geval het laatste hoofdstuk hoopt te voltooien, omdat het als losstaand verhaal te lezen is.De boeken van Tonke Dragt zijn in ruim veertig talen vertaald, van het Albanees en Afrikaans tot Russisch, Chinees en Zweeds. Een lijst van vertalingen vind je hier.
  CitatenTonke citeert de eerste regel uit het gedicht 'The Tyger' van William Blake uit 1794.
  We laten een fragment horen uit het ruwe audiomateriaal voor een animatiefilm die Harrie Geelen in de jaren negentig maakte over schrijven, interviews, regie, design en animatie. Daarvoor interviewde hij een aantal kinderboekenmakers, waaronder Tonke. De film kun je hier bekijken.
  Nieuw Babylon is de stad waarin 'Ogen van Tijgers' zich afspeelt. Een stad vol beton, met heel weinig groen. Kunstenaar Constant Nieuwenhuijs bedacht deze stad en gaf toestemming om de naam te gebruiken. In 2016 maakte het Kunstmuseum Den Haag er deze tentoonstelling over.
  Cabaretière, schrijfster en columniste Paulien Cornelisse sprak een boodschap voor Tonke in en zegt dat ze 'Ogen van Tijgers' meer dan dertig keer heeft gelezen. In het NRC schreef ze er deze column over.
  Tonke vertelt dat ze zich nog graag bezighoudt met haar poppenhuizen. Er staan er twee in haar appartement. Hieronder een foto van een klein poppenhuis, met vooraan de twee piepkleine tijgertjes die we voor haar hadden meegenomen.

  • 1 hr 3 min
  Aflevering 22: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast 2019 (m.m.v. Yvonne Jagtenberg, Gideon Samson en Manon Sikkel)

  Aflevering 22: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast 2019 (m.m.v. Yvonne Jagtenberg, Gideon Samson en Manon Sikkel)

  Onze laatste aflevering van 2019 is een feestelijke: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast! Semi-live vanuit café Cleeff in Haarlem, waar vijftig kinderboekenliefhebbers zich hebben verzameld, blikken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) terug op de belangrijkste gebeurtenissen op kinderboekengebied. Dat doen ze samen met drie auteurs die een bijzonder jaar achter de rug hebben. Gideon Samson won met zijn boek 'Zeb.' (Leopold 9+, tekeningen: Joren Joshua) de Gouden Griffel én de Nienke van Hichtumprijs, Yvonne Jagtenberg kreeg voor haar prentenboek 'Mijn wonderlijke oom' (Rubinstein 4+) het Gouden Penseel en Manon Sikkel, bekend van series als IzzyLove (Luitingh-Sijthoff 10+) en Elvis Watt (Luitingh-Sijthoff 8+, tekeningen: Annet Schaap), werd geïnstalleerd als nieuwe Kinderboekenambassadeur.

  • 1 hr 43 min
  Aflevering 21: Bette Westera en Sylvia Weve

  Aflevering 21: Bette Westera en Sylvia Weve

  Samen maken ze al jaren het ene mooie (gedichten)boek na het andere, met als hoogtepunt 'Doodgewoon' (Gottmer 8+), dat werd bekroond met de Gouden Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en een Vlag en Wimpel van de Penseeljury. Schrijfster Bette Westera en illustratrice Sylvia Weve praten in deze 21ste aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast met kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) over hun nieuwste boek 'Uit elkaar' (Gottmer 8+).

  • 1 hr 4 min
  Promo: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast 2019 (LIVE!)

  Promo: De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast 2019 (LIVE!)

  OEPS, DAT GING SNEL! Binnen drie uur waren de vijftig beschikbare kaarten uitverkocht! Had je willen komen, meld je dan aan op de wachtlijst via de bestel-link hieronder. Wie weet komen er kaarten vrij en kunnen we je alsnog blij maken.All I Want For Christmas Is... een kaartje voor de live opname van De Grote Vriendelijke Eindejaarspodcast op 13 december om 19:30u in café Cleeff in Haarlem! In deze extra lange, kerstige show blikken kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) met het volgende toptrio terug op het afgelopen kinderboekenjaar: Gideon Samson, die met zijn boek 'Zeb.' (Leopold 9+) zowel de Gouden Griffel als de Nienke van Hichtumprijs won, Yvonne Jagtenberg, winnares van het Gouden Penseel met 'Mijn wonderlijke oom' (Rubinstein 4+) en de in maart geïnstalleerde Kinderboekenambassadeur Manon Sikkel, bekend van de series over IzzyLove en Elvis Watt (Luitingh-Sijthoff 10+/8+).
  Tijdens de inloop, de pauze en na afloop is er tijd om de gasten te ontmoeten, hun werk te kopen bij de stand van Kinderboekwinkel Kiekeboek en boeken te laten signeren. Bestel snel je kaartje via Eventbrite, want het aantal plaatsen is beperkt. Bij de entreeprijs zijn één drankje, kerstkransjes en borrelhapjes inbegrepen, meer consumpties zijn aan de bar te koop. Cleeff ligt op 5 minuten lopen van station Haarlem CS of parkeergarage Cronjé (voor de deur parkeren is vaak lastig).
  Ps. van Bas: Vorig jaar maakten we ook al zo'n fijne kerstpromo met sleebelletjes! Beluister die hier.

  • 53 sec
  Aflevering 20: Dolf Verroen (m.m.v. Charlotte Dematons en Mark Janssen)

  Aflevering 20: Dolf Verroen (m.m.v. Charlotte Dematons en Mark Janssen)

  De oudste winnaar van een Zilveren Griffel ooit zit aan tafel bij kinderboekrecensenten Jaap Friso (JaapLeest.nl) en Bas Maliepaard (Trouw) in de 20e aflevering van De Grote Vriendelijke Podcast! In de persoon van schrijver Dolf Verroen komt zo'n beetje de hele naoorlogse Nederlandse kinderboekengeschiedenis samen. Zijn debuut verscheen in 1957 en nu, eind oktober 2019, komt zijn nieuwste boek uit: 'Niemand ziet het' (Leopold 12+, tekeningen: Charlotte Dematons).

  • 1 hr 2 min

Top Podcasts In Books

Listeners Also Subscribed To