
50 afleveringen

De Podcast van De Nwe Tijd De Nwe Tijd
-
- Kunst
-
-
5,0 • 3 beoordelingen
-
De Nwe Tijd is een theaterhuis in Antwerpen.
-
Maandagavond #33 - Hunkeren
Dit is Maandagavond#33 over 'hunkeren' met teksten van Suzanne Grotenhuis, Ellis Meeusen en Freek Vielen en muziek van Nele Needs a Holiday.
-
Maandagavond #32 - De essentie
De Maandagavond nummer 32 met teksten van Ellis Meeusen, Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen. Te gast is de opstapte stadsdichter Ruth Laster en de muziek is van Noa Lee!
-
Maandagavond #30
De dertigste Maandagavond stond in het teken van de oorlog in Oekraïne.U hoort muziek van Adia Vanheerentals en Simon Beeckaert. Daarnaast zijn er teksten van Rebekka de Wit, Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen. Hij las voor uit het blog van Tatjana Kirienko: helmenvolverhalen.nl/nieuws/category/oekraiumlne
-
Zo Gaat Het
"Geef me de kracht om te veranderen wat ik kan veranderen, de moed om te accepteren wat ik moet accepteren en de wijsheid om het verschil daar tussen te zien."
Voor Oerol 2019 schreef Freek Vielen een tekst over het overlijden van zijn moeder en hoe hij daar mee om kon gaan. Hij putte daarvoor uit zijn eerdere teksten, maar ook uit de wereldliteratuur. Fragmenten van Julian Barnes, Karl Ove Knausgård en Kurt Vonnegut komen op die manier langs tijdens een nachtelijke wandeling in de dagen tussen het overlijden en de begrafenis van zijn moeder.
Deze podcast werd opgenomen op 13 maart 2021 in De Werft in Geel. U hoort muziek van Harald Austbø. De tekst van deze monoloog is ook gepubliceerd bij De Nieuwe Toneelbibliotheek. -
De Tussentijd - Aflevering 7
Hoe te spreken over Corona? Hoe te spreken met vrienden die twijfelen aan de ernst van Corona? In deze zevende aflevering van De Tussentijd spreken Wannes Gyselinck, Rebekka de Wit en Freek Vielen over de moeilijkheden van een publiek debat in deze onzekere tijden. Dat doen ze aan de hand van vier artikelen waarvan ze tijdens deze podcast eentje zullen lezen:
De 'innerlijke waarheid' - van Joost de Vries, waarin hij het nieuwe boek "Het nazisme en complottheoriën" van Richard J. Evans bespreekt.
Niet aan de beurt kwamen de artikelen:
"Het gekwetste ik duldt geen tegenspraak" - van Bas Heijne.
"Pandemie of niet, de romantische westerling laat zich niets afpakken" van Olaf Tempelman.
en "Diegene die kritisch zijn over het beleid worden gedemoniseerd. Terwijl ik juist nieuwsgierig ben" van Julie Cafmeyer.
(korte titels zijn al een tijdje uit in krantenland zo blijkt maar weer)
Linkjes naar die artikelen (achter betaalmuren) vindt u op onze website: www.denwetijd.be/podcasts -
De Tussentijd - Aflevering 6
Na een korte break zijn we terug met De Tussentijd. Ditmaal zonder Rebekka de Wit, maar met een hele bijzondere gast. Wannes Gyselinck, dramaturg, schrijver, filoloog en medebezieler van theatergroep HOF, schreef een bijtend stuk over Tot in de hemel van Richard Powers. Toevalligerwijs een van de lievelingsboeken van Suzanne Grotenhuis en Freek Vielen. In deze podcast lezen ze het stuk van Wannes en gaan ze in gesprek over wat goede literatuur vermag in het aanschijns der klimaatcrisis. Is het voldoende als kunst aan de 'goede' kant staat. Of bestaat er geen goede kant in goede literatuur.
Naast het boek van Richard Powers komen de volgende klimaat- of bomenboeken kort of langer langszij:
Schorshuiden van Annie Proulx; Verweven Leven van Sheldrake; Het verborgen leven van bomen van Peter Wohlleben; Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman en De onbewoonbare aarde van David Wallace.