12 episodes

De podcast van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.

DentTalk podcast ntvt.nl

  • Medicine

De podcast van het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.

  #12 Halitose

  #12 Halitose

  In aanvulling op het NTVT themanummer Speeksel & Mondgezondheid gaat hoofdredacteur dr. Casper P. Bots in podcast #10 (publicatiedatum: 2 november 2020) in gesprek met prof. dr. Marja Laine over halitose, oftewel mondgeur in de algemene praktijk. Wat is mondgeur? Hoe vaak komt het voor? Wat is de belangrijkste oorzaak van halitose? Hoe kan ik mijn patiënten het beste helpen? En, is de e-nose de nieuwe manier van meten?

  • 31 min
  #11 Ontdekking vierde (speeksel)klier

  #11 Ontdekking vierde (speeksel)klier

  Recentelijk publiceerden onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis mogelijk baanbrekende resultaten over een vierde speekselklier achter in de keel. In podcast #11 (publicatiedatum: 28 oktober 2020) gaat hoofdredacteur dr. Casper Bots in gesprek met de auteurs van dit artikel: Wouter Vogel, radiotherapeut en nucleair geneeskundige, en Matthijs Valstar, MKA-chirurg en klinisch epidemioloog. Daarnaast ook op veilige afstand aangeschoven aan deze virtuele tafel Arjan Vissink, hoogleraar Orale Geneeskunde en speekselklierspecialist in het UMC Groningen.Het artikel: https://doi.org/10.1016/j.radonc.2020.09.034Video: https://youtu.be/6yULo57qnAc

  • 34 min
  #10 Gebitsslijtage

  #10 Gebitsslijtage

  In podcast #10 (publicatiedatum: 19 oktober 2020) gaat NTVT hoofdredacteur dr. Casper P. Bots in gesprek met dr. Bas Loomans over gebitsslijtage. Na het zien van zeer ernstig slijtage valt een patiënt met slijtage aan de cuspidaten in het niets. Wanneer grijp ik in? Moet ik afwachten of waarschuwen? Of kan ik beter niks doen?

  • 29 min
  #9 Innovatieve technieken in de tandheelkunde

  #9 Innovatieve technieken in de tandheelkunde

  In podcast #9 (publicatiedatum: 31 augustus 2020) gaat NTVT hoofdredacteur dr. Casper P. Bots in gesprek met dr. Joerd van der Meer over innovatieve technieken: Hoe ga ik om met nieuwe technieken? Op welke wijze kan je een endodontisch kanaal het beste desinfecteren, vullen en afsluiten? Joerd van der Meer is werkzaam als endodontoloog in Zwolle en daarnaast geeft hij les en doet onderzoek op het Universitair Medisch Centrum in Groningen. Als NTVT redactielid is hij betrokken bij de nieuwe rubriek ‘Innovatieve technieken’. Wat kunnen we verwachten in deze nieuwe NTVT rubriek?

  • 25 min
  #8 Infectiepreventie en aerosolen

  #8 Infectiepreventie en aerosolen

  In podcast #8 (publicatiedatum: 29 juli 2020) zijn dr. Catherine M. C. Volgenant en dr. Alexa Laheij te gast. Hoofdredacteur Casper Bots spreekt met hen, op veilige digitale afstand,  over infectiepreventie in de mondzorgpraktijk. Zo worden de KNMT richtlijn ‘Infectiepreventie in de mondzorgpraktijken’ en de ‘Leidraad Mondzorg Corona’ besproken aan de hand van een behandeling. Hoe zit het nu op dit moment met de aerosolen? Welke persoonlijke beschermingsmiddelen werken wel en welke niet? En, waar richt toekomstige onderzoek zich op?

  • 43 min
  #7 Orale geneeskunde

  #7 Orale geneeskunde

  In podcast #7 (publicatiedatum: 29 juni 2020) spreekt hoofdredacteur Casper Bots met prof. dr. Fred Rozema. Rozema is hoogleraar Orale geneeskunde aan het ACTA en het Amsterdam UMC en voorzitter van de Vereniging Tandheelkundige Medische Interactie (VMTI). Op welke gebieden ontmoeten tandheelkunde en geneeskunde elkaar? Wat is de meerwaarde van contact tussen professionals in de mondzorg, de huisarts en de apotheek. En, op welke wijze kan je snel zicht krijgen op de relatie tussen de algemene gezondheid en de mond, oftewel, werkt MTI-scanner al?

  • 20 min

Top Podcasts In Medicine