98 episodes

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

drie boeken Wim Oosterlinck

  • Arts
  • 4.7 • 168 Ratings

Wim Oosterlinck praat met boekenliefhebbers over de drie boeken die je volgens hen gelezen moét hebben.

  #98 Stephan Vanfleteren. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens fotograaf Stephan Vanfleteren.

  #98 Stephan Vanfleteren. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens fotograaf Stephan Vanfleteren.

  Stephan Vanfleteren (1969) is fotograaf, bekend van heel wat iconische foto’s. Hij heeft een aantal groten der aarde gefotografeerd, maar ook van heel wat Belgen is zijn foto dé foto die iedereen kent. Zijn werk wordt internationaal tentoongesteld en wereldwijd gepubliceerd in kranten. Hij heeft met zijn werk ook heel wat prijzen gewonnen en kreeg een eredoctoraat aan de VUB. Hij heeft een heel aantal fotoboeken uitgebracht: Belgicum, Atlantic Wall, Charleroi, Flandrien over wielrennen, Surftribe en Portret. Een recent boek van hem is Dagboek van een fotograaf, waarin hij zijn wandelingen tijdens corona beschrijft, en waarin geen enkele foto staat. 

  We hadden afgesproken in Veurne, waar hij samen met zijn vrouw Natacha in een oud bankgebouw woont. Onderaan is zijn atelier én de uitgeverij Hannibal Books, die ze samen opgericht hebben. Voor ons gesprek gingen we naar beneden, naar een klein kamertje in de kelder, waar twee zetels staan, een tafel, en waarvan de vier muren bomvol kleine foto’s hangen, een overblijfsel van zijn retrospectief project Present. 

  Ons gesprek ging over Ilja Leonard Pfeijffer, wat er gebeurde toen Stephan Vanfleteren tegen Pfeijffer zei dat hij zijn covers lelijk vond. En hoe daaruit een intense samenwerking ontstond. Hij spreekt over zijn dyslectie, hoe die hem een trage lezer én een fotograaf maakte. Over fotografie, vormgeving en literatuur. En hoe ik stress had om een selfie te nemen met de grootste fotograaf van ons land. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Stephan Vanfleteren zijn: 

  1. Ilja Leonard Pfeijffer: La superba 

  2. Andrew Roth: The book of 101 books: Seminal photographic Books of the Twentieth Century 

  3. Dylan Thomas: Collected Poems

  • 52 min
  #97 Astrid Barbier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schaakster Astrid Barbier.

  #97 Astrid Barbier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens schaakster Astrid Barbier.

  Astrid Barbier (1996) behoort tot de Belgische schaaktop. Ze begon al op heel jonge leeftijd te schaken en werd Belgisch kampioen in 2014. Haar zus werd recent ook Belgisch kampioen, en ook haar broers zijn schakers. Na haar studies ging ze werken als coördinator kinderwerking in Brussel. 

  We spraken elkaar in het appartement in Brussel waar ze nu nog met haar ouders woont. Binnenkort gaat ze alleen wonen. We gingen zitten in de living. Astrid vertelt over schaken vanaf je vier jaar in een gezin waarin iedereen schaakt. Over het boek dat ze las tijdens haar studie en dat haar veranderde, en dan vooral de manier waarop ze communiceert. Het gaat over haar dyslectie en of dat haar schaken slechter of beter maakt. En ik vraag haar wat ze van de Netflix-reeks The Queen’s Gambit vindt. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Astrid Barbier zijn: 

  1. Ludo Enckels: Ben ik dom? 

  2. Marshall Rosenberg: Geweldloze communicatie 

  3. Naïma Charkaoui: Racisme: Over wonden en veerkracht

  • 46 min
  #96 Bart Stouten. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator Bart Stouten.

  #96 Bart Stouten. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens radiopresentator Bart Stouten.

  Bart Stouten (1956) is presentator op de klassieke radiozender Klara. Hij presenteert zijn laatste uitzending op de dag dat deze aflevering online komt. Eerder werkte hij voor literaire en culturele programma’s op de radio en maakte hij zelfs een reeks hoorspelen, ondermeer van werk van Samuel Beckett. Bart Stouten is de meest poëtische van alle radiopresentatoren. Elke presentatie van hem is bijna een gedicht. Als schrijver maakte hij een essay over Proust en Beckett. 

  Hij woont zelf in Antwerpen, maar wilde voor ons gesprek absoluut naar het Plantin en Moretus-museum in Antwerpen, de plaats waar de boekdrukkunst ontstaan is. We gingen zitten op een bankje in de tuin van het prachtige museum. 

  Bart Stouten vertelt over Marcel Proust, hoe die hem bijna letterlijk genezen heeft nadat zijn ouders en zijn zus vroeg gestorven waren. Over zijn correspondentie met de maîtresse van Samuel Beckett, en zijn ontmoeting met de Canadese bestseller schrijver van een van zijn drie boeken. Het gaat over radio presenteren en poëzie schrijven, en over wat hij gaat doen nu hij met pensioen gaat. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Bart Stouten zijn: 

  1. Marguerite Yourcenar: Hadrianus' Gedenkschriften 

  2. John Williams: Stoner 

  3. Yann Martel: Het leven van Pi

  • 51 min
  #95 Greet Op de Beeck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens ex-journaliste Greet Op de Beeck.

  #95 Greet Op de Beeck. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens ex-journaliste Greet Op de Beeck.

  Greet Op de Beeck (1971) was jarenlang journaliste bij de VRT, werkte voor radio en TV, en werd wereldberoemd in Vlaanderen door haar deelname aan De Slimste Mens Ter Wereld. In 2005 moest ze weg van de politieke redactie omdat ze een relatie had met politicus Patrick Dewael, met wie ze intussen getrouwd is. Na de VRT, en na een sabbatjaar ging Greet Op de Beeck werken als adviseur op het kabinet van Bart Tommelein en nu bij minister Bart Somers, bij wie ze adviseur communicatie is. 

  Ik was bij haar thuis in Tongeren, in een huis waar ik overal propere stapeltjes boeken zag liggen of staan, op tafeltjes of in boekenkasten. En naast één van die kasten - een kast met een speciale naam - gingen we zitten, aan een bureau, naast ons een kamer met een piano, om over boeken te praten. 

  Ons gesprek gaat over de leeskring in Tongeren waarvan ze de voorzitter is, en over de naam van de leesclub, die ook de titel van een boek is. Over de tijd die ze als kind doorbracht in de bibliotheek. Over waarom ze geen dystopische romans leest, en over haar speciaal schap. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be  De drie boeken van Greet Op de Beeck zijn: 

  1. José Saramago: De stad der blinden 

  2. Simon van Booy: De Illusie van alleenzijn 

  3. Henning Mankell: Italiaanse schoenen

  • 51 min
  #94 Walter Prevenier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor Historische kritiek Walter Prevenier.

  #94 Walter Prevenier. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens professor Historische kritiek Walter Prevenier.

  Walter Prevenier (1934)is historicus gespecialiseerd in de geschiedenis van de middeleeuwen, paleografie en oorkondenleer. Paleografie is de studie van oude handschriften. Hij doceerde aan de Universiteit Gent, maar ging in zijn carrière ook verschillende keren lesgeven in de Verenigde Staten. Hij gaf de populaire basiscursus Historische kritiek, die ik zelf ooit heb kunnen volgen. Hij is getrouwd, heeft twee dochters en twee kleinkinderen. 

  We spraken elkaar in zijn appartement aan de Bijloke in Gent. Walter Prevenier kiest drie boeken waarmee hij een heel persoonlijke band heeft, en in het geval van Stefan Hertmans - zijn eerste boek - zorgt hij zelfs voor een persoonlijke aanvulling op het boek. Ons gesprek gaat over het leven als professor aan de universiteit, over geschiedschrijving, over waarheid en leugen en wat ertussen zit, over bronnenonderzoek en fake news. Hij vertelt over het boek dat hij vond in Parijs en dat zijn leven veranderde. Over de Bourgondiërs én het boek waarmee hij nu bezig is. 

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Walter Prevenier zijn: 

  1. Stefan Hertmans: De opgang 

  2. Bart Van Loo: De Bourgondiërs 

  3. John Williams: Stoner

  • 1 hr 9 min
  #93 Fien Sabbe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens presentatrice Fien Sabbe.

  #93 Fien Sabbe. De drie boeken die je moet gelezen hebben volgens presentatrice Fien Sabbe.

  Fien Sabbe (1966) is bekend als radio- en tv-presentatrice.  Ze werkte ondermeer voor Radio Donna, presenteerde het cultuurprogramma L!nk op Canvas, ze was jarenlang gastvrouw van het Filmfestival Gent en het gezicht van de boekenprijs De Gouden Uil. Fien Sabbe werkt nu als advocate. Ze presenteert ook het boekenprogramma Uitgelezen van de Vooruit in Gent, waar ik haar enkele maanden voor deze opname ontmoette. Ik moest toen als gast zelf enkele boeken lezen en een eigen boekentip meebrengen.

  Ik ging naar haar toe in Heusden bij Destelbergen, in het huis waar ze woont met haar man en haar twee zonen. We ging zitten aan de eettafel, iets verder stond de witte boekenkast waar ze mij tijdens het gesprek mee naartoe zou nemen.

  Fien Sabbe vertelt over haar voorkeur voor dunne boeken, dat ze traag leest, maar dat er iemand in huis is die nòg trager leest. Ze vertelt hoe het is om Uitgelezen te presenteren en wat de invloed is op je leven als lezer. En we hebben geroddeld over Jos Geysels (ok, gepraat eerder dan geroddeld, maar toch. De woorden: achter zijn rug zijn toch gevallen)

  Alle boeken en auteurs uit deze aflevering vind je in de shownotes op wimoosterlinck.be   De drie boeken van Fien Sabbe zijn: 

  1. Jean de la Ville de Mirmont: De zondagen van Jean Dézert 

  2. Robert Seethaler: Een heel leven 

  3. Philippe Claudel: Het verslag van Brodeck

  • 53 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
168 Ratings

168 Ratings

Nico alias Juge ,

Elke week weer uitkijken naar een volgende …

Week na week kijk ik uit naar de lancering van de nieuwe episode van deze ppodcast, waarin je niet enkel fantastische boekentitels voorgesteld krijgt, maar ook een interessante inkijk in de bekende en minder bekende lezer. In de 94ste aflevering krijg je ook nog eens een extra epiloog bij het boek van Hertmans, De opgang. Topper, meer …

Hello Ing-bank ,

Elke week uitkijken naar nieuwe aflevering

Zegt de titel genoeg? Ja toch!
De rustige stem van Wim die bij een centrale gast peilt naar de 3 boeken die je gelezen moet hebben.
Een mooie, rustige oase in de lawaaierige woestijn van radio-drukke stemmen.
En telkens verrast worden door de keuze van zijn gasten. En tegelijk dikwijls een ander beeld krijgen van die gast.
1 nadeel: je raakt nooit meer bijgelezen.
Getriggerd? Begin dan met de aflevering met acteur Peter De Graef.

Charlietwee ,

Een aanrader

Geweldige podcast! Voor boekenliefhebbers en slow radio. Zeer interessante gesprekken. Uitstekende, geïnteresseerde interviewer.

Echt een aanrader. Ik kijk elke week uit naar de nieuwe. En altijd spijt als hij weer gedaan is. Keep up the excellent work!

Top Podcasts In Arts

Listeners Also Subscribed To