17 episodes

Een portret van een portretschilder.

Frans Van Giel Jozef Van Giel

  • Visual Arts

Een portret van een portretschilder.

  Nawoord van de lezer

  Nawoord van de lezer

  In 2015 was het 40 jaar geleden dat Frans Van Giel overleden is. Ook zijn tweede zoon Jef, die veel informatie aan Rosette ter beschikking stelde en zich gans zijn leven hard inspande om het werk van zijn vader te promoten is precies 10 jaar geleden overleden. Hij was mijn vader.

  • 3 min
  Besluit

  Besluit

  Frans Van Giel zal volgend jaar vijfendertig jaar overleden zijn. Hij zou de Kempen, zijn Kempen niet meer herkennen, alhoewel hij ‘de grote sprong voorwaarts’ nog heeft meegemaakt. De intieme rustige wereld uit zijn werk was in realiteit toen ook al wel verdwenen. Hij heeft die veranderende wereld niet willen schilderen, hij bleef bij het oude beeld van de Kempen vol rust en ingetogenheid.

  • 3 min
  Zelfportret

  Zelfportret

  Geen schilder of hij maakte een zelfportret. Voor de hand liggend bij gebrek aan een model, een constante oefening, een zelfreflectie, een confrontatie met het eigen ik. Heeft hij de grote meester op dat vlak – Rembrandt van Rijn – in gedachten gehad? Er is geen schilder van formaat van wie zoveel zelfportretten zijn bewaard gebleven, ongeveer 85.

  • 1 min
  Portretten

  Portretten

  Frans Van Giel zocht en vond inspiratie voor zijn onderwerpen in zijn eigen omgeving. Dat was zo voor landschappen (het Wechels, Kempens landschap in allerlei weersituaties en omstandigheden), stillevens (maakte zelf uitbundige boeketten met dahlia’s, seringen, margrieten…), interieurs (bezocht de Wechelse boeren in huis en stal), portretten (Wechelse mensen met karakteristieke koppen of representatief voor wat hij als de Kempenaar aanzag).

  • 7 min
  Kermissen

  Kermissen

  Kermis! Frans Van Giel heeft het onderwerp meermaals geschilderd, net zoals de vele werken over dorpsprocessies. Toen hij nog op het dorpsplein in Oostmalle woonde, heeft hij de kermis telkens intens meegemaakt, gezien, gehoord, geroken, geproefd, ervan genoten met al zijn zintuigen. De beelden bleven in zijn hoofd. Hij wist dat kermisdagen in het leven van de Kempense mensen hoogdagen waren: een datum met een gouden randje. Familie ontvangen was een traditie, van Pasen tot Bamis waren er kermissen en geregeld kon men bij een of andere broer of zuster de benen onder tafel gaan steken.

  • 6 min
  Processies

  Processies

  Processiezondag, meestal ook kermiszondag en feestdag van de parochieheilige was een dag als geen andere. De week eraan voorafgaande betekende een intensieve voorbereiding en een repetitie voor de schoolkinderen, de muziekmaatschappijen, BJB’ers, ruiters, en al wie in meerdere of mindere mate betrokken was met het uitgaan van de processie.

  • 5 min

Top Podcasts In Visual Arts