147 episodes

Geschiedenisleerkracht die moedige pogingen doet om het waarom en het hoe van de Belgische geschiedenis te ontrafelen.

Geschiedenis van Belgi‪ë‬ Geschiedenis van België

  • History
  • 4.7 • 72 Ratings

Geschiedenisleerkracht die moedige pogingen doet om het waarom en het hoe van de Belgische geschiedenis te ontrafelen.

  Mededelingen + boektip

  Mededelingen + boektip

  Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de laatste aflevering dat u deze fantastische versie van de Brabançonne door Alice Verlet beluisteren kon. Want, … dit is de laatste aflevering van geschiedenis van België. Het is ook de laatste opname in België voor minstens twee jaar. Volgende keer als er iets op deze feed verschijnt zal het onder het mom zijn van Geschiedenis Van. Een nieuw format met een nieuwe jingle. Een nieuw format want uw dienaar vertrekt voor twee jaar naar het buitenland en heeft besloten om ook op geschiedenisvlak zijn horizonten wat te vergroten. Vandaag licht ik al een tipje van de sluier op maar eerst iets helemaal anders: Een boektip. Een tip voor een boek dat u bezig kan houden tot ik mijn evenwicht wat gevonden heb en aan nieuwe content beginnen kan. Een boek dat een deel van u al gelezen zal hebben maar waarvan ik vind dat zowat iedereen het gelezen moet hebben: Sapiens van Noah Harrari.

  • 9 min
  Vergeten Verleden: Armoede en de koloniën van Wortel en Merksplas

  Vergeten Verleden: Armoede en de koloniën van Wortel en Merksplas

  Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering. Deze keer onder meer over Wortel. Niet de groente maar wel de weldadigheidskolonie. Weldadig wat? Wel in 18e eeuw had men het zich in het hoofd gehaald dat er een eenvoudige oplossing was voor landlopers, bedelaars en mensen die op een of andere manier in de armoede terecht waren gekomen: verhuizen naar the middle of nowhere en heropvoeden. En ze tussendoor laten werken natuurlijk. Van die aanpak zijn tal van voorbeelden in de Lage Landen maar in België zijn er maar twee echt erkend erfgoed: de weldadigheidskolonie in, jawel Wortel en de strafkolonie in Merksplas. Wat de logica erachter was, waarom die in Wortel en Merksplas staan en wat er uiteindelijk mee gebeurd is daar zoomen we vandaag op in. Gevolg: een aflevering vol rasphuizen, bedelaars, gevangenissen en landschappen die werelderfgoed werden. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.

  • 14 min
  Extra: Bakelandt

  Extra: Bakelandt

  Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering in afwachting van een nieuw seizoen. Deze week Bakelandt. U weet wel. De ietwat roekeloze bendeleider met het gouden hart die actief was tijdens de Franse bezetting en compleet realistisch vereeuwigd werd in stripvorm. Of was die strip misschien niet honderd procent waarheidsgetrouw? U weet wel meer fictie van het type: we nemen een historische figuur en passen die wat aan om een boeiend verhaal te vertellen dat er wat vlotter ingaat bij een eigentijds publiek. Welke van de twee was het in het geval van Bakelandt? Wel, dat zoek ik vandaag voor u uit. Dat en meer in deze aflevering van geschiedenis van België.

  • 12 min
  Extra Vergeten verleden: Neutraal Moresnet

  Extra Vergeten verleden: Neutraal Moresnet

  Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering, een zoethoudertje tot ik wat meer tijd heb om nieuwe volwaardige afleveringen te maken. Vandaag een van de meest gevraagde onderwerpen door luisteraars: Neutraal Moresnet. Ooit het Lage Landse equivalent voor Andorra, San Marino, Monaco, Liechtenstein en andere dwergstaten vandaag niet meer dan een dorp in de Ardennen. Onder een andere naam dan nog. Waarom Moresnet ooit een eigen landje was, hoe dat precies begon en waarom er een einde aan kwam zijn uiterste boeiende vragen waar ik in deze aflevering een antwoord op probeer te formuleren. Het heeft alles te maken met Napoleon, zink, vreemde compromissen , Esperanto, casino`s, smokkel en de eerste wereldoorlog. Dat en nog veel meer in deze extra aflevering van geschiedenis van België.

  • 17 min
  125. Bourgondiërs VI: Maria en Maximiliaan

  125. Bourgondiërs VI: Maria en Maximiliaan

  Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de laatste aflevering van ons reeksje over de Bourgondiërs. Vorige week sneuvelde Karel de Stoute op het slagveld bij Nancy en deze week zien we hoe zijn droom van een sterk, onafhankelijk midden rijk onmiddellijk na zijn dood aan flarden werd gescheurd door zowat iedereen. Fransen, Oostenrijkers, de Vlaamse sted en, iedereen sprong op het plots weerloos geworden Bourgondië en claimde land rechten of allebei. Te midden van dat tumult stond Maria van Bourgondië. Erfgenaam van een rijk waarvan niemand het bestaan nog herkende, hopeloos zoekend naar houvast en een manier om de storm door te komen. De keuzes die zij maakte zouden mee de toekomst bepalen van de Lage Landen. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.

  • 19 min
  124. Bourgondiërs V: Hoogmoed en de val.

  124. Bourgondiërs V: Hoogmoed en de val.

  Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de vijfde en voorlaatste aflevering van dit reeksje. Onder Filips de Goede was Bourgondië echt een dingetje geworden. Een apart rijk met zijn echte centrale instellingen, vorstenhuis en cultuur. Het enige dat nog mankeerde was een eigen kroon. En zo midden de 15e eeuw leek dat verre van een onmogelijke droom. Een droom die Karel de Stoute zou proberen waarmaken met dezelfde combinatie van diplomatiek en militair vertoon waarmee zijn voorvaderen het hertogdom groot hadden gemaakt. Dat het anders zou aflopen kon hij niet weten.

  • 21 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
72 Ratings

72 Ratings

vepeh ,

Geschiedenis België als sprookje

Je nu pas ontdekt. Ik had vroeger een leuke geschiedenis leraar. Van je zou ik ook wel les willen hebben. Vooral je humor. Zalig.

denduje ,

De Franc Ferrand van België (in wording)

Een mooie ontdekking van een leraar die met een enthousiasme waardig voor een betere zaak ons nieuwe inzichten geeft (de 10 daagse veldtocht en die generaal Daisne) of de feiten weer eens in herinnering brengt. Een geslaagde evenwichtsoefening tussen specialisatie en vulgarisatie.

FinalMarkBE ,

Diverse en fijne thema’s

Ondertussen vaste luisteraar van de podcast. Ik hou van de nuances, details en verschillende uitgangspunten die worden toegepast op elk thema. Verrijkend!

Top Podcasts In History

Radio 1
Jonas Goossenaerts & Filip Vekemans
Radio 1
RTBF
Klara
Klara

You Might Also Like

Jonas Goossenaerts & Filip Vekemans
Radio 1
Radio 1
Nieuwsblad
De Standaard
Universiteit van Vlaanderen