11 episodes

Rick van Velthuysen trekt het land in om verhaal te halen over wat Nederland bezighoudt. Maak van je hart geen moordkuil. Spreek je uit. Heb een mening!

Heb Een Mening NPO Radio 2 / PowNed

  • News Commentary

Rick van Velthuysen trekt het land in om verhaal te halen over wat Nederland bezighoudt. Maak van je hart geen moordkuil. Spreek je uit. Heb een mening!

  Boswachter Arjan Postma

  Boswachter Arjan Postma

  De vooralsnog laatste podcast in de 10-delige reeks ‘Heb een mening!’ is eens niet in de standaard podcast-setting, maar met de loopmicrofoon de natuur in met de meest beroemde boswachter van Nederland: Arjan Postma.
  In hoeverre staat de stand van onze actualiteiten in relatie tot de stand van onze natuur? Is er een verband tussen hoe de natuur met situaties omgaat en wat wij als mensen hebben gecultiveerd in ons brein en het milieu?
  Postma ziet dat de mens langzaam weer terugkeert naar de basis en dat er voor onze alledaagse problemen soms een voor de hand liggende oplossing is op basis van onze flora en fauna.

  • 42 min
  Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen

  Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen

  Hij is al 5 jaar de grootste baas op de burelen van de Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam: Paul Jansen.
  Paul bepaalt als hoofdredacteur wat er dagelijks in de grootste krant van Wakker Nederland komt te staan, dus goed om te weten hoe hij tegen de laatste actualiteit aankijkt. Rick van Velthuysen probeert zichzelf een weg te banen in de psyche van de baas der aller Telegraaf-journalisten.
  Aanvankelijk was goed te merken dat Paul jarenlang voor de politieke redactie van de Telegraaf heeft gewerkt, maar beetje bij beetje krijg je als luisteraar een betere inkijk. Paul vertelt of hij tot aan zijn pensioen bij De Telegraaf blijft en of hij ambities heeft om een voorname positie in te gaan nemen in de Haagse politiek.
  Luister 40 minuten naar de chef ‘chocoladeletters’ vanuit zijn kantoor op het hoofdkantoor van De Telegraaf.

  • 40 min
  Schrijfster en columniste Marianne Zwagerman

  Schrijfster en columniste Marianne Zwagerman

  Schrijfster en columniste Marianne Zwagerman oogstte tijdens de coronacrisis veel kritiek toen zij in een column oude mensen vergeleek met ‘dor hout’. De hashtag #dorhout ging zelfs trending op Twitter. En afgelopen weekend werd ineens #geendorhout trending.
  Wat was destijds de bedoeling van Marianne met het begrip ‘dor hout’? Ontbreekt het haar aan empathie? Hebben de gebruikers van de hashtag #geendorhout wel begrepen wat Marianne Zwagerman heeft bedoeld? Voldoende reden om Zwagerman eens te bevragen in een nieuwe editie van ‘Heb Een Mening!’.
  Ook vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge verzette zich de afgelopen dagen op Twitter tegen het gebruik van het begrip ‘dor hout’. In deze editie van ‘Heb Een Mening!’ blijft ook hij niet onbesproken door Zwagerman. Sterker nog, ze kiest vol de aanval en noemt hem een clowneske verschijning die totaal niet geschikt is voor zijn politieke taak. Ze voorspelt dat ‘bloemschoen’, zoals ze De Jonge gekscherend noemt, de verkiezingen niet zal halen en dat het CDA Pieter Omtzigt maar beter te vriend kan houden.
  Een 40 minuten durende, spannende podcast, waarbij het hebben van een mening wel heel erg nadrukkelijk tot z’n recht komt.

  • 39 min
  Columniste Ebru Umar

  Columniste Ebru Umar

  Nadat Ebru Umar in 2016 tijdens haar vakantie in Turkije even vergat dat zij vanuit Turkije frank en vrij haar mening aan het delen was met het wereldwijde web, greep de Turkse ‘grote leider’ Recep Tayyip Erdogan resoluut in en zette hij Ebru voor enkele dagen vast.
  Na haar voorgeleiding mocht ze haar proces thuis afwachten, maar ze mocht Turkije niet verlaten. Na diplomatieke tussenkomst werd het haar na een kleine drie weken toegestaan om naar Nederland terug te keren, waar zij zich beschikbaar moest houden voor haar proces. Ebru heeft hierna moeite gehad om Nederland te verlaten voor een frivole vakantie en zeker naar Turkije.
  De scherpe pen van Ebru valt nog steeds onverminderd terug te lezen in haar vele columns. Ondanks het feit dat de actie van de volgelingen van Erdogan haar wel degelijk iets heeft gedaan, blijft Ebru bij uitstek iemand om uit te nodigen voor deze tweewekelijkse podcast. Ze heeft zich in haar redactionele bijdragen al nadrukkelijk uitgesproken over de belangrijke issues van dit moment: de ‘anderhalve metermaatschappij’ en het ‘nationale racismedebat’.
  Zonder blad voor de mond en met een soepele tong loodst Ebru jullie door de 40 vlotte minuten van aflevering 7 van de podcastserie 'Heb Een Mening!'. Ebru vanuit haar huis in 010 en Rick veilig op zijn vakantieadres in Spanje

  • 40 min
  Opiniepeiler en datawetenschapper Maurice de Hond

  Opiniepeiler en datawetenschapper Maurice de Hond

  Terwijl de WHO dit weekend bericht over wereldwijde recordaantallen aan nieuwe besmettingen met het Coronavirus, blijft Maurice de Hond volharden in een andere aanpak door de WHO en het RIVM.
  Waar de WHO komt met onheilspellende cijfers, daar presenteert De Hond zijn analytische samenvatting van wereldwijde rapporten en statistieken. Beetje bij beetje valt te zien dat er voorzichtig gesnoept wordt van de uitkomsten van Maurice de Hond.
  De verdedigingslijn van het RIVM en sommige bekende virologen was vaak het wegzetten van De Hond als een sociaal demograaf met geen enkele medische wetenschappelijke kennis. Toch is het begrip aerosolen in relatie tot de verspreiding van het Coronavirus steeds meer terrein aan het winnen. 239 wetenschappers uit 32 landen hebben vorige week in een open brief een dringend appèl gedaan op o.a. de WHO en dus ook het RIVM om bij de verspreiding van het virus toch vooral ook te kijken naar aerosolen en goede ventilatie, precies waar Maurice de Hond al weken op hamert.
  Blij met deze podcast gehoord te worden bij de NPO, legt De Hond het nogmaals uit aan de hand van actuele zaken. Maurice gelooft wel in het nut om op bepaalde locaties mondkapjes te gebruiken, maar vindt de 1,5 meter-maatschappij op het moment volstrekt onnodig.
  Big data vs oldskool medische wetenschap. Je hoort er meer over in aflevering 6 van de PowNed-podcast ‘Heb een mening!’

  • 39 min
  Ingenieur Leon Adegeest

  Ingenieur Leon Adegeest

  In deze aflevering spreekt Rick van Velthuysen met ingenieur Leon Adegeest, de man die als actievoerder Lelystad Airport stillegde en ons ‘de onbetrouwbare overheid’ toonde.
  Keer op keer schoot hij grote gaten in de milieurapporten van Lelystad Airport, waarmee hij verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen telkens in verlegenheid bracht, die ook nog eens de ondankbare taak had ‘de rotzooi’ van haar voorgangers op te ruimen.
  Leon Adegeest vertelt in deze podcast hoe zijn aanvankelijke gedachten dat “het ministerie wat foutjes moest hebben gemaakt” is omgeslagen naar “Dit zijn geen fouten meer, maar doelredeneren. Een strafzaak waardig, dus ik ga aangifte tegen de overheid doen!”
  Als burger wil je kunnen vertrouwen op onze overheid. Hebben gekozen politici en bestuurders ondertussen nog wel vat op de ministeries met hun ambtenaren, die steeds autonomer lijken te opereren, maar te allen tijde toch onschendbaar blijken te zijn?
  Luister naar het verhaal van Leon Adegeest, die nu zover is dat hij vindt dat Lelystad Airport, na alles wat er gebeurd is, nooit meer open zou mogen gaan, tenminste als de BV Nederland nog haar geloofwaardigheid wil blijven behouden.

  • 39 min

Top Podcasts In News Commentary

Listeners Also Subscribed To