
275 episodes

Het Kwartier VRT NWS
-
- News
-
-
4.3 • 60 Ratings
-
De redactie van Het Kwartier kiest elke weekdag 3 onderwerpen uit de brede actualiteit. Lode Roels en Sofie Vander Donckt vertellen met de hulp van experts hoe die nieuwsverhalen in elkaar zitten, zodat je erover kunt meepraten.
-
Wie mag de krant in de bus steken? De erfenis van Henry Kissinger. En dure festivals
De federale regering heeft alweer niet kunnen beslissen wie de kranten mag bezorgen. Het contract met Bpost loopt af, maar niemand wil het nieuwe contract aan de goedkoopste concurrent gunnen. Wat speelt er? Henry Kissinger is overleden: zou er vandaag nog plaats zijn voor de omstreden politiek van deze Amerikaanse Buitenlandminister? En al meer dan 300 euro voor een muziekfestival? Flo Windey en Michèle Cuvelier van Studio Brussel plaatsen die hoge prijzen in perspectief.
-
Waarom zijn er zoveel zelfmoordpogingen? Het nut van de klimaattop, en missers in boeken
Het aantal zelfmoordpogingen in Vlaanderen is in 20 jaar met een kwart gedaald, maar de cijfers blijven hoog. Hoe komt dat? Morgen begint de klimaatconferentie: wat is er gekomen van de beloftes van de vorige editie? En na een onthulling te veel is de Nederlandse versie van een boek over de Britse royals uit de rekken gehaald. Wat kan er foutlopen bij boekvertalingen? Heb je na het item over zelfdoding nood aan een gesprek, dan kan je terecht bij de Zelfmoordlijn: www.zelfmoord1813.be.
-
Zijn we te afhankelijk van Chinese technologie? PFAS in ons bloed. En Queen Nikkolah
China kan ons stroomnet platleggen, omdat het de markt van de omvormers voor zonnepanelen domineert. En dat is maar één voorbeeld. Zijn we te afhankelijk van Chinese technologie? Acht politici uit alle hoeken van het land blijken PFAS in hun bloed te hebben. Hebben we dan allemaal PFAS in ons lichaam, en moeten we dat erg vinden? Opschudding in Gent over Queen Nikkolah: een vrouwelijke, zwarte Sint. Waarom ligt het zo gevoelig om te raken aan de Sinterklaastraditie?
-
Kiest België een kant in de oorlog in Gaza? Raken we nog van files af? En Frozen wordt 10
De "emmer" van Theo Francken is vol: volgens hem steunt België Israël niet genoeg. Terwijl andere mensen net zeggen dat ons land te weinig opkomt voor de Palestijnen. Aan welke kant staan we nu eigenlijk? 2023 is op weg om het zwaarste filejaar ooit te worden. Geraken we nog van die files af? En waarom is de Disneyfilm "Frozen" na 10 jaar nog altijd een succes?
-
Gevechtspauze in Gaza, koopjes doen in de kringloopwinkel en Poolse blokkade aan de Oekraïense grens
De langverwachte gevechtspauze in Gaza is vandaag ingegaan, hoe is die tot stand gekomen en welke rol heeft Qatar daarin gespeeld?
Jan uit Hoeilaart deed per ongeluk een "Black Friday Deal"... in de kringloopwinkel! Hij kocht een schilderij van Marc Sleen voor een appel en een ei. Ingrid van de kringloopwinkel vertelt hoe ook jij koopjes kunt doen.
En aan de grens met Polen zijn twee Oekraïense truckers gestorven in een lange file, wat is daar aan de hand? -
Wilders wint, en nu? De fouten in "Napoleon" en problemen bij adoptie
Nederland trok naar de stembus en koos massaal voor de PVV van Geert Wilders. Die behaalde onverwacht meer dan 35 zetels. Wat zal er nu gebeuren?
"Napoleon", de nieuwste film van regisseur Ridley Scott, draait in de zalen. Maar er zitten ook fouten in. Historicus Bart Van Loo haalt er enkele uit.
Er is wat aan de hand bij verschillende adoptiedossiers uit Ethiopië. Bij twaalf gezinnen is sprake van mogelijke onregelmatigheden. Wat liep er mis?
Customer Reviews
Goed concept
De presentators hebben een aangename stem. De onderwerpen zijn goed gekozen, duidelijk voorgelegd. Leuk dat experts aan het woord komen. Geluidseffecten mogen er in, maar zeker niet te veel. Het is al kort. Dus je moet je aandacht er bij houden. De geluidseffecten leiden soms af.
Op zeer korte tijd een vaste waarde geworden
3 thema’s die kort, bondig en duidelijk worden uitgelegd. Super interessant!
Goed met storende bijgeluiden
Goede nieuwbriefing maar de randgeluiden en -opnames als voorgesprekken met geïnterviewde (“ik sta in brussel zuid”) is voor mij storend!
Stijn