
35 episodes

Het uur van de waarheid VRT MAX
-
- Science
-
-
4.9 • 8 Ratings
-
Dennis van den Buijs duikt in de wereld van nepnieuws en online bedrog, samen met factcheckers, experten en luisteraars.
Of het nu gaat over de oorlog in Oekraïne, de verkiezingen in Amerika, klimaatverandering of de coronapandemie: elk verhaal z’n complot lijkt het wel. Fakenews, misleiding en propaganda waren nog nooit zo zichtbaar: op sociale media, in onze mailbox of via berichtjes op je smartphone waarin gehengeld wordt naar data en je geldbuidel.
Maar wat is nu echt en wat niet? Hoe weet je dat? Wat is de technologie en het doel erachter? En waarom zijn we zo vatbaar voor oplichting en nepverhalen?
-
Verpesten influencers onze vakantie? En is AI te preuts?
Verpesten influencers onze zomervakantie? We vertellen hoe mensen zich laten leiden in een reiskeuze door influencers, maar vaak bedrogen uitkomen. Op wat moet je letten? Dat weet Britta Baeke, reisexpert en hoofdredactrice van Travel Express Benelux.
En verder? Is AI te preuts? Want DALL-E wil zelfs geen afbeelding van een condoom genereren. En waarom circuleren er zoveel valse quotes van historische figuren? -
Op vakantie? Op restaurant? Hoe betrouwbaar zijn online reviews? En welke mythes houden jongeren weg van anticonceptie?
Op vakantie? Op restaurant? Hoe betrouwbaar zijn reviews? 8 op de 10 gelooft ze, maar er is ook wel wat gesjoemel mee. VRT NWS-journalist Tim Verheyden vertelt hoe geloofwaardig online reviews zijn.
En verder: voor het eerst wordt er artificiële intelligentie gebruikt om verkiezingskandidaten in diskrediet te brengen, tonen enkele cases uit Turkije aan. En we onderzoeken welke mythes rond anticonceptie er bij jongeren de ronde doen. -
Mogen winkels zomaar je identiteitskaart vragen? En de wereldgeschiedenis in 50 leugens.
Steeds meer winkels vragen je identiteitskaart, onder meer om die als klantenkaart te gebruiken. Dat is een trend die privacyexperten niet graag zien gebeuren. Wanneer moet je nu wel of niet je identiteitskaart geven? We praten erover met Magali Feys, advocate gespecialiseerd in privacy.
En verder hebben we het over het bijzonder populaire Instagramkanaal Cestmocro. Hoe betrouwbaar is dat nieuwsmedium? En we geven een kleine wereldgeschiedenis in 50 leugens. -
Worden videogames te realistisch en is Syrië hét nieuwe vakantieparadijs?
Games gaan er alsmaar echter uit zien, waardoor de beelden uit die games ook misbruikt kunnen worden. We praten erover met Dries Deryckere, directeur van Digital Arts and Entertainment, de gameontwikkelaarsopleiding van de HOWEST.
En verder: het regime-Assad gebruikt reis-influencers om Syrië te promoten. En in een nieuw boek legt auteur Sander Van Der Linden uit hoe je immuun kan worden voor nepnieuws. -
Kan je nier gestolen worden na een Tinderdate?
Op TikTok doen opnieuw video’s de ronde van mensen die verklaren dat ze iemand kennen van wie de nier werd ontvreemd na een nachtje uit en nadat iemand een verdovend midden in hun glas heeft gekieperd. Kan dit eigenlijk of is het een broodje aap verhaal dat steeds terugkomt?
En verder: de kroning van koning Charles is een eindeloze inspiratiebron voor fake news. -
Mag je kotbaas zomaar camera’s plaatsen? En was Cleopatra zwart?
Camera’s en studentenkoten: wat kan er en wat niet? Is er een probleem met regelgeving? VRT NWS-journalist Tim Verheyden is gaan praten met studenten en schetst de problematiek.
En verder: in een nieuwe Netflix-reeks is Cleopatra zwart. Hoe historisch accuraat is dat? En we praten je bij over de persvrijheid in Nederland, en de heisa rond 'Ongehoord Nederland'.