28 episodes

Met een tas koffie in de aanslag gaan we op geregelde tijdstippen in gesprek met interessante experten. We analyseren urgente maatschappelijke thema's, ontleden de onderliggende politieke patronen en zoeken naar een meer rechtvaardige wereld.

Koffie met Kif Kif Jonas Slaats

  • Politics
  • 4.5 • 11 Ratings

Met een tas koffie in de aanslag gaan we op geregelde tijdstippen in gesprek met interessante experten. We analyseren urgente maatschappelijke thema's, ontleden de onderliggende politieke patronen en zoeken naar een meer rechtvaardige wereld.

  De moeilijke balans tussen privacy en het verzamelen van etnische data

  De moeilijke balans tussen privacy en het verzamelen van etnische data

  Deze aflevering is een live-podcast want op 24 september organiseerde Kif Kif een panelgesprek rond “Etnische data in de strijd tegen discriminatie”. We vroegen vier experten om daarover met elkaar van gedachten te wisselen. Want meten is weten, ook in de strijd tegen racisme. Jammer genoeg wordt structurele ongelijkheid tussen verschillende bevolkingsgroepen al te weinig in kaart gebracht. Om dat euvel te verhelpen, lijkt het dan ook goed de bestaande statistieken aan te vullen met meer etnische data. Maar hoe zit dat dan met privacy? Kunnen we dat soort data wel op een voldoende veilige manier verzamelen? En wat met het risico dat etnische data misbruikt wordt om discriminatie goed te praten?

  Zeker in tijden van corona en het maatschappelijke debat rond etnisch profileren bij de politie zijn dat soort vragen relevanter dan ooit. We gingen daarover in gesprek met Rachel Waerniers van Unia, Eline Kindt van de Liga voor de Mensenrechten, Wouter Arrazola de Oñate van de Vlaamse vereniging voor Respiratoire gezondheidszorg en Pieter-Paul Verhaeghe, professor aan de VUB, bekend van zijn vele academische praktijktesten. Moderator van dienst was Nina Henkens, de coördinatrice van Kif Kif.

  • 1 hr 15 min
  Groetjes uit Shambhala

  Groetjes uit Shambhala

  De vorige aflevering met Paul van der Velde werd ondertussen enkele honderden keren gedownload. Ons gesprek over de koloniale kijk op oosterse spiritualiteit bleek dus heel populair. Daarenboven beleefden Paul en ik er zelf ook erg veel plezier aan. Daarom besloten we er een vervolg aan te breien met 'Groetjes uit Shambhala'. Dat wordt onze eigen podcastreeks over fenomenen als yoga, mindfulness, chakrahealings en shamanisme retreats. Dat alles is vandaag nu eenmaal alomtegenwoordig. Meer nog, zo’n 25 procent van de mensen in onze samenleving omschrijft zichzelf als ‘spiritueel maar niet religieus’. We dachten dus dat het hoog tijd werd om van dichterbij te onderzoeken wat die spiritualiteit precies inhoudt. Met een kritische blik – en een gezonde dosis humor – zullen we elke aflevering één specifiek thema ontrafelen.Binnenkort komt er weer een nieuwe episode van Koffie met Kif Kif, maar met deze trailer wilde ik jullie toch graag inlichten over dit nieuwe, persoonlijke project. Want ik veronderstel dat sommige trouwe luisteraars deze 'Groetjes uit Shambhala' ook wel willen volgen. Als dat inderdaad zo is, abonneer je dan via je favoriete podcastapp. De eerste episode komt er snel aan en vanaf dan hopelijk elke drie weken nog één. https://anchor.fm/groetjes-uit-shambhala

  • 3 min
  Onze koloniale kijk op oosterse spiritualiteit

  Onze koloniale kijk op oosterse spiritualiteit

  In gesprek met Paul Van der Velde -- Hoewel het onderwerp ‘religie’ de gemoederen geregeld verhit, wordt ‘oosterse spiritualiteit’ over het algemeen als iets positief gezien. Vooral het boeddhisme en moderne uitlopers daarvan zoals mindfulness zijn bijzonder populair. Maar hoe onschuldig ook, de alomtegenwoordigheid van Boeddha’s in wellness centra en kleurrijke oosterse wijsheden op Instagram, verraden uiteindelijk een behoorlijk koloniale bril op religie. Om wat beter na te gaan hoe dat precies zit, ging ik in gesprek met Paul Van der Velde.

  Paul van der Velde is hoogleraar hindoeïsme, boeddhisme, Sanskriet en Hindi aan de Radboud Universiteit en publiceerde dit jaar het intrigerende boek ‘De huid van de Goden’.

  • 45 min
  Weg met identiteit?

  Weg met identiteit?

  In gesprek met Sinan Çankaya -- Het thema ‘identiteit’ beheerst de laatste jaren een groot deel van onze maatschappelijke debatten. Invloedrijke politici schrijven er boeken over, psychologen geven er lezingen over en het dient als een verklaring voor tal van maatschappelijke wrijvingen. Maar hoe bruikbaar is die term eigenlijk? Biedt het concept ons werkelijk een heldere kijk op de samenleving of weerhoudt de focus op identiteit er ons juist van om socio-economische problemen op te lossen? Om die vragen te bespreken klopte ik aan bij Sinan Çankaya.

  Sinan Çankaya is cultureel antropoloog en geeft les aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Enkele maanden geleden publiceerde hij zijn boek 'Mijn ontelbare identiteiten'. Het boek biedt een openhartige, diepgaande en genuanceerde reflectie op thema’s als identiteit, racisme en het samenleven in de hedendaagse culturele diversiteit. Voor veel mensen met een familiale migratieachtergrond zal het vol herkenbaarheden zitten – naast inspirerende inzichten – en voor mensen zonder familiale migratieachtergrond zal het een relaas bieden dat de ogen doet opengaan.

  • 49 min
  Corona: katalysator voor economische omwenteling?

  Corona: katalysator voor economische omwenteling?

  In gesprek met Frank Vanaerschot (Deel 3) -- Dit is het laatste deel van onze driedelige reeks over geld. In het eerste deel gingen we uitgebreid in op de manier waarop geld gecreëerd wordt door banken en hoe het zich in de samenleving verspreidt. In het tweede deel bespraken we hoe de eurocrisis voor structurele achterstelling zorgde, hoe de veroorzakers van de crisis daar nog extra profijt uit haalden, hoe financieel beleid soms ook racistisch kan zijn en hoe dat alles in tijden van corona sterk dreigt toe te nemen als we de financiële sector niet democratiseren. In dit laatste deel bespreken we tot slot of er aan dit alles iets te doen valt.

  • 23 min
  Socialisme voor de rijken, hardvochtig kapitalisme voor de armen

  Socialisme voor de rijken, hardvochtig kapitalisme voor de armen

  In gesprek met Frank Vanaerschot (Deel 2) -- "Wie gaat dat betalen?" is een vraag die luid weerklinkt in coronatijden. Het is echter een foute vraag. De juiste vraag is eerder: “Wie gaan we toelaten om geld te creëren en hoe gaan we dat geld dan verdelen?”  En om daarop te antwoorden zet ik mijn gesprek verder met Frank Vanaerschot, medewerker bij Fairfin (www.fairfin.be), een organisatie die al vele jaren onze bankensector op ethisch vlak onder de loep neemt.
  In het eerste deel van deze serie gingen we uitgebreid in op de manier waarop geld gecreëerd wordt door banken en hoe het zich in de samenleving verspreidt. Want het blijkt niet zo te zijn dat er een vaste pot geld is en dat de handen van de overheden daardoor gebonden zijn in tijden van crisis. Dat werd maar al te duidelijk na de bankencrisis van 2008 toen de centrale banken duizenden miljarden euro’s uit het niets creëerden om de economie overeind te houden. Alleen werden die miljarden niet meteen gebruikt om achtergestelden in de samenleving te helpen om het hoofd boven water te houden, ze werden wel gebruikt om de banken te redden. 
  Daar waren we geëindigd in het eerste deel. In dit tweede deel hebben we het ook over de eurocrisis die volgde in de nasleep van de bankencrisis en hoe het geheel voor structurele achterstelling zorgde. Want de patronen die we toen aan het werk zagen – en de racistische ondertonen die we toen konden ontwaren – zullen ook van enorm belang zijn bij de aanpak van de huidige coronacrisis.

  • 37 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
11 Ratings

11 Ratings

Brf Vrkn ,

prima podcast

Prima luistervoer voor langere autoritten, super interessant. Ik heb na drie afleveringen al meer opgestoken dan als ik in die tijd gewoon naar het radiojournaal en bijhorende 'duidingsprogramma's' had geluisterd.

Top Podcasts In Politics

Listeners Also Subscribed To