37 episodes

Met een tas koffie in de aanslag gaan we op geregelde tijdstippen in gesprek met interessante experten. We analyseren urgente maatschappelijke thema's, ontleden de onderliggende politieke patronen en zoeken naar een meer rechtvaardige wereld.

Koffie met Kif Kif Jonas Slaats

  • News
  • 4.6 • 14 Ratings

Met een tas koffie in de aanslag gaan we op geregelde tijdstippen in gesprek met interessante experten. We analyseren urgente maatschappelijke thema's, ontleden de onderliggende politieke patronen en zoeken naar een meer rechtvaardige wereld.

  Wat staat er op het spel bij het interfederaal actieplan tegen racisme

  Wat staat er op het spel bij het interfederaal actieplan tegen racisme

  Op 28 april 2021 organiseerde Kif Kif een webinar over het aankomende interfederaal actieplan tegen racisme. Samen met zes experten uit het antiracistisch middenveld en de NAPAR-coalitie gaven we toelichting bij de totstandkoming van dit plan, de mogelijke valkuilen en kansen en de rol die het middenveld speelt in dit proces. Op welke manier kunnen we zorgen voor echte verandering? Welke blinde vlekken zien we? En hoe kunnen we er voor zorgen dat we voldoende inspraak krijgen bij de monitoring van dit plan?

  Blijf scherp én op de hoogte met:

  - naparbeldium.com

  - kifkif.be

  • 1 hr 24 min
  Voorbij het wij-zij-denken van religieus versus seculier

  Voorbij het wij-zij-denken van religieus versus seculier

  Dit is Jonas' laatste aflevering van Koffie met Kif Kif. En de rollen worden even omgedraaid. Jonas is deze keer niet degene die iemand interviewt, maar wel degene die geïnterviewd wordt. Historica Tina De Gendt ging met hem in gesprek over zijn jongste boek Religie Herzien. Ze daalden dieper af in de zeven grootste misvattingen over religie en analyseerden wat die misvattingen ons leren over het wij-zij denken van seculier versus religieus.

  De microfoon van Koffie met Kif Kif wordt na deze aflevering doorgegeven aan Jade Yorks, podcastmaker en communicatiemedewerker bij Kif Kif, en de rest van het Kif Kif-team. Dus blijf zeker geabonneerd op Koffie met Kif Kif. Een volgende aflevering komt binnenkort.

  **

  En voor de trouwe luisteraars een kleine afscheidsboodschap van Jonas:

  Na zo’n 35 afleveringen is dit mijn laatste Koffie met Kif Kif. Ik wil dan ook graag de trouwe luisteraars bedanken. Het was misschien niet de bekendste podcast in het land, maar zo nu en dan kreeg ik fijne feedback te horen. Het deed uiteraard deugd dat mijn uiteenlopende gesprekken over de machtsverhoudingen in onze samenleving sommigen mensen konden informeren en inspireren. Erg bedankt dus voor de steun in dit experiment op de snijlijn van politieke analyse, culturele verdieping en sociale mobilisatie.

  Maar al stop ik met Koffie met Kif Kif, dat betekent niet dat ik ophoud met podcasts maken. Integendeel. Ik ben steeds meer van het medium gaan houden. Ik beleefde niet alleen veel plezier aan de inhoudelijke uitwerking, maar verdiepte me ondertussen ook in de meer technische facetten ervan. Als gevolg daarvan begon ik in mijn vrije tijd ook met een geheel andere podcast. De reeks heet Groetjes uit Shambhala en richt zich vooral op thema’s als religie, spiritualiteit en esoterie. Mijn reisgenoot in dit alles is Paul Van der velde, een professor hindoeïsme, boeddhisme en Sanskriet aan de universiteit van Nijmegen. Met een kritische blik en een gezonde dosis humor ontrafelen we elke aflevering een ander facet van hedendaagse spiritualiteit.

  Ondertussen werd die reeks een onderdeel van Volzin.nu, dé website over religie en spiritualiteit in de lage landen. Je kan de reeks dus daar vinden, of je kan in je favoriet podcastapp heel eenvoudig op zoek naar Groetjes uit Shambhala.

  Het lijkt dan ook op zijn plaats dat ik met deze laatste aflevering van Koffie met Kif Kif de overgang kan maken van de ene reeks naar de andere. Wat de luisteraar in deze aflevering te horen krijgt, is immers een opname van een gespreksavond rond de thema’s in mijn laatste boek. De avond werd georganiseerd door de Krook en Vormingplus Gent-Eeklo, dat ondertussen van naam veranderde tot Avansa binnen de ‘Quotes’-gespreksreeks. In de format van deze reeks vertrekt Tina De Gendt steeds vanuit verschillende citaten uit het boek dat besproken wordt. Zo ook deze keer. Ze citeerde enkele zinnen uit elk hoofdstuk als aanzet voor een diepgaande uitwisseling over verschillende facetten van onze hedendaagse omgang met religie. Het hele gesprek werd als livestream uitgezonden en opgenomen. Vandaar dat ik het uiteindelijk eveneens kon verwerken tot mijn laatste koffie met Kif Kif.

  • 1 hr 6 min
  Het spook van de radicalisering

  Het spook van de radicalisering

  In gesprek met Ikrame Kastit en Marie figoureux -- Al vele jaren houdt het thema 'radicalisering' onze beleidsmakers in de ban. Het idee leeft dat sommige jongeren plots aan het radicaliseren slaan en na enkele maanden onvermijdelijk zullen uitgroeien tot aanhangers van terreurgroepen in het buitenland. Er werden dan ook verschillende 'deradicaliseringsprogramma’s' uitgerold. Onderzoek doet echter uitwijzen dat die programma’s niet altijd even efficiënt zijn – en soms misschien zelfs contraproductief. Door de wijze waarop het debat in de media wordt gevoerd, is er daarenboven weinig ruimte voor een genuanceerd debat over het thema. Meer nog, telkens opnieuw viseert men een specifieke bevolkingsgroep en verliest men allerhande belangrijke tendensen uit het oog, zoals de uitholling van burgerrechten door de enge focus op een veiligheidsdiscours.

  Vanuit de KULeuven werkte Marie Figoureux mee aan het Conrad-project dat in kaart bracht welke frames de media hanteert wanneer ze over radicalisering spreken en hoe die frames veelal niet gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek. Vanuit de jeugdwelzijnsorganisatie Uit de Marge, werkte Ikrame Kastit dan weer mee aan een onderzoek dat laat zien wat de negatieve impact was van het radicaliseringsbeleid op het leven van vele jongeren. In deze aflevering van Koffie met Kif Kif, gingen we op zoek naar de kruisverbanden tussen beide onderzoeken.

  • 40 min
  Brazilië, Europa en verdoken slavernij

  Brazilië, Europa en verdoken slavernij

  In gesprek met Luc Vankrunkelsven -- Het woord ‘slavernij’ klinkt in de oren van velen als iets van het verleden. Of we verbinden het louter met contexten zoals oorlog. Maar niets is minder waar. Slavernij is niet louter historisch en het is jammer genoeg ook niet zo ver weg als we denken.

  Naar schatting zijn er wereldwijd zo’n 40,3 miljoen tot slaaf gemaakte mensen. Dat zijn slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid of seksuele uitbuiting. Met andere woorden: vandaag zijn er meer tot slaaf gemaakte mensen op de wereld dan tijdens het Romeinse Rijk of op het hoogtepunt van de trans-Atlantische slavenhandel. En het probleem is sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw dramatisch toegenomen. In België gaat het trouwens om zo’n 1500 mensen.

  Het is dus een heel pijnlijk, reëel en acuut probleem. Dat hoeft niet te verwonderen. Want dergelijke vormen van moderne slavernij zijn geen problemen die zich geheel onverwacht voordoen. Dergelijke vormen van moderne slavernij zijn immers inherent verbonden met onze hedendaagse economische systemen en met de ecologische roofbouw die daarmee gepaard gaat.

  In deze aflevering zit ik daarom samen met Luc Vankrunkelsven van Wervel die al vele jaren aandacht besteedt aan deze wisselwerkingen tussen uitbuiting van mensen en uitputting van de aarde. Meer specifiek doet hij al jaren onderzoek naar de manier waarop de soja- en vleeshandel tussen Brazilië en Europa één van de meest schrijnende voorbeelden is in dat alles.  --

  Meer uitleg over Luc's jongste boek vind je hier: https://www.epo.be/nl/noord-zuid/4730-een-wereld-van-verdoken-slavernij-9789064164460.html

  • 34 min
  Onderwijs in een gekleurde samenleving

  Onderwijs in een gekleurde samenleving

  Of mensen nu zelf in het onderwijs werken of niet, ze hebben dikwijls een uitgesproken visie over hoe dat onderwijs anders en beter zou moeten. Vooral de debatten over onderwijs in de context van de hedendaagse culturele, religieuze en talige diversiteit, kunnen soms hevig oplaaien. Maar die debatten blijven jammer genoeg al te vaak in emotie en persoonlijke voorkeur steken. Er wordt te weinig moeite gedaan om er ook degelijk onderzoek en heldere feiten bij te halen. Nochtans zijn die feiten wel degelijk voor handen. Orhan Agirdag bijvoorbeeld, professor pedagogische wetenschappen aan de KU Leuven en docent aan de universiteit van Amsterdam, doet er al jaren grondig onderzoek naar. In september 2020 verscheen zijn boek Onderwijs in een gekleurde samenleving, dat zijn eigen resultaten en die van collega’s overzichtelijk samenbrengt. Een gesprek voor Koffie met Kif Kif leek dan ook meer dan op zijn plaats.

  • 1 hr 2 min
  Discriminatie omwille van levensbeschouwing (De Andere Kant - deel 3)

  Discriminatie omwille van levensbeschouwing (De Andere Kant - deel 3)

  Soehaila en Michaela vertellen over hun ervaringen met uitsluiting omwille van hun hoofddoek. Samen met experte Rachida Lamrabet analyseren ze de problematiek en zoeken ze naar oplossingen.

  Dit is deel 3 van 'De Andere Kant', een reeks podcasts voor en door jongeren. In elke aflevering spreken telkens twee jongeren over hun ervaringen met racisme en discriminatie. De podcasts bieden hen zo de mogelijkheid om hun kant van het verhaal te vertellen.

  'De Andere Kant' is een productie van Samenlevingsopbouw Antwerpen. Kif Kif werd gevraag om de gesprekken in goede banen te leiden. We publiceren deze miniserie daarom ook graag via ons Koffie met Kif Kif kanaal.

  • 36 min

Customer Reviews

4.6 out of 5
14 Ratings

14 Ratings

Falkoj ,

informatief

Informatieve podcast en jammer dat het ten einde komt.
Bedankt voor de vele uren luisterplezier en opinies! :)

Brf Vrkn ,

prima podcast

Prima luistervoer voor langere autoritten, super interessant. Ik heb na drie afleveringen al meer opgestoken dan als ik in die tijd gewoon naar het radiojournaal en bijhorende 'duidingsprogramma's' had geluisterd.

Top Podcasts In News

Nieuwsblad
Nieuwsblad
RTL
De Tijd
De Standaard
BBC World Service