31 episodes

Kratkruipers is een maandelijkse podcast over de liefde voor vinyl.
Elke maand gaat Rik in gesprek met iemand die bezeten is door het zwarte goud.
Luister elke maand naar een nieuwe aflevering en duik mee in een platenkast!

Kratkruipers Rik De Bruycker

  • Music
  • 4.9 • 15 Ratings

Kratkruipers is een maandelijkse podcast over de liefde voor vinyl.
Elke maand gaat Rik in gesprek met iemand die bezeten is door het zwarte goud.
Luister elke maand naar een nieuwe aflevering en duik mee in een platenkast!

  Kratkruipers #21 - Rik De Bruycker

  Kratkruipers #21 - Rik De Bruycker

  Op de hoogte blijven van al m'n podcastavonturen? Je kan me volgen via instagram @rikdebruycker

  • 3 min
  Kratkruipers Quarantaine: Marcel Vanthilt, Ayco Duyster, Charlotte Adigéry & Lectrr

  Kratkruipers Quarantaine: Marcel Vanthilt, Ayco Duyster, Charlotte Adigéry & Lectrr

  Hier zitten we dan: thuis. Maar gelukkig wel naast de platenkast, heerlijk. Tijd om alles een keertje te hersorteren (op genre, kleur of leeftijd?) en herontdekken. Ikzelf zet thuis plots veel meer vinyl op de laatste dagen. Waarom zou ik de haast van Spotify moeten opzoeken, als ik de artiesten hier - na m'n handen grondig te wassen - zelf kan opleggen. Alsof ze na mijn wenken een nummertje in m'n living komen spelen. En zelfs twee keer als het moet. Het heeft zo zijn voordelen: vertragen en het liefst naar 33 toeren per minuut. 

  Maar het grote nadeel: helaas kan ik op die manier m'n kot niet uit. Waar ik normaal één keer per maand naar een te ontdekken platenkast trek; zit ik hier thuis enkel met de mijne ter beschikking. Maar gelukkig heeft de heer Bell daar een oplossing voor gevonden: we bellen gewoon met andere muziekfanaten over welke muziek zij de laatste dagen door hun living jagen. 

  Presentatrice Ayco Duyster, cartoonist Lectrr, muzikante Charlotte Adigéry en zanger en presentator Marcel Vanthilt duiken van op een veilige afstand in hun platenkast. Zij delen met jou de muziek die hen de laatste dagen staande houdt. Van het muzikale café van Andy Shauf, de zonen-irriterende techno van Charlotte De Witte, de gekke kosmische geluiden van Henge tot de prachtige stem van Nina Simone. 

  Luister, deel, volg Kratkruipers op Facebook of Instagram en... laat maar weten wat je er van vindt!

  www.kratkruipers.be

  • 1 hr 20 min
  Kratkruipers #20 - Discobaar A Moeder

  Kratkruipers #20 - Discobaar A Moeder

  Discobaaaaaaar? A Moeder! Jawel, eindelijk deze twee in Kratkruipers. Ik moet toegeven: ze stonden al een hele tijd op m'n lijstje. Ik zag de twee een eerste keer ergens lang geleden in Antwerpen op een avond waarvan het einde nog steeds zoek is. Zelden zag ik twee kerels met zoveel goesting en plezier plaatje na plaatje op de draaitafels gooien. Intussen zijn ze uitgegroeid tot een Antwerps icoon en vullen ze op 6 maart de Lotto Arena onder het motto: "doe zot en pakt een groter kot". Een voorbode voor een stevig feest én voor de uitspraken die in deze aflevering zullen passeren.

  Discobaar A Moeder, dat zijn De Ras en De Schele of Papa Lakker, The Sundance Kid,... en nog een hele hoop andere bijnamen. Op hun identiteitskaart staat nochtans gewoon Wouter en Gunter. De twee zijn al jaren een begrip op heel wat Antwerpse soirées en overal waar ze komen zijn er twee constanten: feest en vinyl. Het is hun liefde voor het plaatje (groter dan dat gaatje) dat hen jaren geleden samenbracht. Naast de vele 'lattoflexbrekers', 'intermezzo's' en 'swaffelschijven' die de twee tijdens zo'n avond opgooien, hebben ze thuis een collectie staan die heel wat breder gaat. Want over muziek zijn ze het vaak meer dan eens: “muziek is iets wat ons nooit in de steek heeft gelaten”

  Rik ging langs bij De Ras en De Schele om het te hebben over hun gezamenlijke liefde voor vinyl, Biggie Smalls vs The Beastie Boys, kratkruipen in Londen en over dat je het leven vooral niet te serieus moet nemen.

  “Pak het leven niet te serieus, ge overleeft het toch niet.
  Wij zijn de discobaar van de verdraagzaamheid: er is zoveel goeie muziek, waarom zouden we in één hokje blijven hangen?”

  Luister hier, deel en laat weten wat je er van vindt!

  Meer info en afleveringen op www.kratkruipers.be

  • 1 hr 46 min
  Kratkruipers #19 - Lander Gyselinck

  Kratkruipers #19 - Lander Gyselinck

  Kling! Op een nieuw jaar vol prachtige muziek en verhalen. En dat je veel van die muziek en verhalen hier mag vinden, want daar doen we het voor bij Kratkruipers. Ook in 2020! De eerste aflevering van het jaar is er eentje met een jonge muziekgod, want zo wordt hij vaak gezien. Lander Gyselinck is al jaren een referentie in de Belgische muziek. Met z'n bands Stuff, Ragini Trio, LAB Trio, BROOS/GYSELINCK/LAHEYE,... maakt de drummer al jaren deel uit van het kruim van de Belgische jazz. Daarnaast staat hij ook eens graag achter de decks als DJ en heeft hij thuis een heel pak platen liggen. Als dat niet vraagt om een aflevering van Kratkruipers, dan weet ik het hier ook niet meer...

  Na een eerste mislukte opname hebben Rik en Lander het over Lander's eerste drumstel dat bestond uit flessen en dozen, over je compleet verliezen in muziek, z'n tijd als b-boy, en waarom DJ's maar beter wat bescheiden zijn.

  Meer info en afleveringen op www.kratkruipers.be

  • 1 hr 40 min
  Kratkruipers: Korneel De Clercq [Live in CC Nova]

  Kratkruipers: Korneel De Clercq [Live in CC Nova]

  Korneel De Clercq heb je allicht al eens gehoord, zo op een weekdag tijdens de avond. En zeker als op dat moment je radio op Radio 1 stond afgesteld. Al een aantal jaren loodst hij met z'n warme stem de luisteraars de nacht in met een hele hoop nieuwe muziek. Wonderland is zijn speeltuin en op die manier heeft Korneel een hele hoop muziek leren kennen. Muziek die hij vaak ook op vinyl koopt. En die platen nam hij mee naar Wetteren voor plaatjes en praatjes met Kratkruipers. 

  Rik en Korneel hebben het over de monoloog die radio is, hoe je met je vingers ook perfect singles kan draaien, het éne plaatje van zijn lief en z'n dansmoves! 

  Kratkruipers is trots lid van podcastcollectief Luyster.
  Hoor meer op www.kratkruipers.be

  • 1 hr 12 min
  Kratkruipers #18 - Brihang

  Kratkruipers #18 - Brihang

  Brihang, dat is die rapper waarbij ze zich in een platenzaak afvragen of ze hem nou bij de poëzie of bij de hiphop moeten stockeren. Maar voor ons is het vooral dé naam in België die je eens live gezien moet hebben. Bespaart je meteen een trip naar het theater, want daar lijkt het vaak op. RIk ging bij 'm langs in Brussel, daar woont hij nu; als een Englishman in New York, maar dan een kerel van ’t zeetje in de grootstad. Een bescheiden kerel, met een bescheiden collectie, maar met erg leuke en persoonlijke verhalen.

  Je krijgt muziek van oa. Jenny Hval, Alt J, Willem Vermandere en Opgezwolle. En we hebben het over heel uiteenlopende zaken: de schoonheid van een goeie bindtekst bijvoorbeeld, of hoe z’n vader hem in de hiphop sleurde, over wat voor zever hij het vindt om te wachten op inspiratie en over hoe z’n nieuwe plaat zal klinken, want je krijgt een exclusieve preview van een nummer dat op z'n nieuwe plaat Casco zal staan!

  Meer info en afleveringen via www.kratkruipers.be

  • 1 hr 23 min

Customer Reviews

4.9 out of 5
15 Ratings

15 Ratings

Top Podcasts In Music

Eerste hulp bij klassiek
Klara
Last Goodbye
De Tijdloze
Rock Icons
RTBF
Laura Draait Door
MNM
De Dikke Delvaux
Radio 1
De Popcast
Studio Brussel