48 episodes

Pieter-Jan en Steven zitten samen met experten uit verschillende vakgebieden voor een toegankelijk gesprek over de kern van hun onderzoek. Moet je echt een boek of een doctoraatsthesis lezen om de boodschap te begrijpen, of … Mag het iets minder zijn?

Mag het iets minder zijn‪?‬ Steven Verbeyst

  • Science
  • 4.7 • 7 Ratings

Pieter-Jan en Steven zitten samen met experten uit verschillende vakgebieden voor een toegankelijk gesprek over de kern van hun onderzoek. Moet je echt een boek of een doctoraatsthesis lezen om de boodschap te begrijpen, of … Mag het iets minder zijn?

  #48: Sportswashing in Quatar

  #48: Sportswashing in Quatar

  We weten niet meer over wat we het meest verbaasd waren: de toewijzing van het WK voetbal aan Qatar of het feit dat Steven instemde in een podcast aflevering over voetbal. Geen paniek, MHIMZ is geen sportpodcast geworden. Wel kijken we in deze aflevering naar het mini-Golfstaatje dat het WK voetbal 2022 organiseerde. #Qatar is het bewijs dat voetbal meer is dan 22 spelers die 90 minuten achter een bal lopen waarna de Duitsers winnen (dixit Gary Lineker). Voetbal is ook #geopolitiek. Een verhaal over parels, aardgas, etentjes op het Élysée, machtsbalansen en #sportswashing. Een podcast is 60 minuten babbelen ... en op het einde moet er eentje Chinees gaan eten (dixit PJ).

  • 1 hr 6 min
  #47: Gas uit Groningen

  #47: Gas uit Groningen

  Wist u dat onder de Nederlandse provincie #Groningen het grootste #aardgasveld van Europa ligt? De gaswinning heeft de afgelopen 60 jaar enorm bijgedragen aan de welvaart van Nederland. Maar de daaruit volgende #aardbevingen veroorzaken enorme schade aan de Groningse woningen. Hoe kwam dat gas tot stand, hoe wordt het gewonnen, waar ging de opbrengst naartoe en hoe kon het zo fout lopen bij de afhandeling van de schadedossiers?

  • 1 hr 10 min
  #46: Betalen voor besluitvorming?

  #46: Betalen voor besluitvorming?

  Het was een bewogen week voor Steven. Hoewel hij trouwe fan is van Pano, brak zijn spreekwoordelijke klomp bij het bekijken van de laatste reportage Bouwpromotor Baas. In mei doctoreerde hij over overeenkomsten waarin projectontwikkelaars betalen voor stedenbouwkundige bestemmingswijzigingen. Hij was dan ook enorm verrast dat deze overeenkomsten (behoorlijk ongenuanceerd) aan bod kwamen in de reportage. Gevoelens van frustratie maakten zich (zoals maar al te vaak) meester van hem. En frustratie omzetten in een podcast-aflevering, dat is ons handelsmerk!

  • 1 hr 30 min
  #45: Mensen in de ruimte (met Silvie Kerremans)

  #45: Mensen in de ruimte (met Silvie Kerremans)

  Pas op, boven u! U merkt het misschien niet, maar op dit moment zweven er een slordige 5000 satellieten in een baan om de aarde. Plaats genoeg, zegt u? Dat valt toch tegen. Het wordt best druk buiten de dampkring, waardoor het risico op kleine of grote ongelukken dag na dag toeneemt. Vraag dat maar aan Sandra Bullock en George Clooney. Hoe gaan we om met de ruimte? Zijn sterren, planeten en andere hemellichamen van iedereen, of juist van niemand? Op de vooravond van de lancering van Artemis I zaten we samen met Silvie Kerremans Master Space Studies aan de KU Leuven. Een gesprek over ruimterecht, Frank De Winne, Elon Musk, overheidsopdrachten, de tocht naar Mars... en het eerste schaap rond de maan. Houston, we have a podcast!

  • 2 hrs 4 min
  #44: Wie verkocht Electrabel aan de Fransen?

  #44: Wie verkocht Electrabel aan de Fransen?

  Hoe komt het dat onze grootste elektriciteitsproducent en -leverancier in Franse handen is? Verkocht Verhofstadt Electrabel werkelijk aan de Fransen? Of is het verhaal genuanceerder? Beluister onze aflevering over Electrabel, een Italiaans zakenman met een doosje pralines, (de ontmanteling van) de kerncentrales en de nucleaire taks.

  • 1 hr 7 min
  #43: De Haïtiaanse Revolutie

  #43: De Haïtiaanse Revolutie

  No, I am Spartacus! We weten ondertussen allemaal dat Kirk Douglas de echte Spartacus was. 200 jaar geleden stond er echter een nieuwe pretendent op: Toussaint Louverture. Onder zijn leiderschap gebeurde er iets wat nooit eerder vertoond werd en nooit meer zou gebeuren: een slavenkolonie ontdeed zich na een jarenlange revolutie van haar ketenen. Napoleon beet in het zand. Het soevereine Haïti was geboren. En op een of andere manier heeft Balthasar Boma er ook iets mee te maken, maar die link is ons niet volledig helder meer...

  • 1 hr 35 min

Customer Reviews

4.7 out of 5
7 Ratings

7 Ratings

lutgard ondermaan ,

Waw

Eindelijk heb ik jullie ontdekt! Wat een verrijking dankjewel. Zocht al lang een belgische tegenganger voor Rudi en Freddie en de Correspondent. Ga ajb nog even door! Griet

Top Podcasts In Science

Lieven Scheire
Qmusic
Universiteit van Vlaanderen
Radio 1
Neurosapiens
Choses à Savoir

You Might Also Like