122 episodes

In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

Onderweg EO

  • Society & Culture
  • 5.0, 1 Rating

In Onderweg elke week een inspirerend mens aan het woord over zijn/haar leven en passie.

  Marco Batenburg, de dominee die niet graag in de spotlights staat

  Marco Batenburg, de dominee die niet graag in de spotlights staat

  Marco Batenburg: ‘Als je door de kerk geroepen wordt moet je ja zeggen’
  In Onderweg is Marco Batenburg te gast. Hij is preses van de PKN en dominee in de Sintjanskerk in Gouda. Hij staat van nature niet zo graag in de spotlights. Toch zijn er normaal gesproken op zondag velen ogen op hem gericht. Marco was nog maar kort lid van de synode van de PKN toen hij de vraag kreeg preses te worden. ‘Als je door de kerk geroepen wordt moet je ja zeggen’. vertelt hij. Dat de kerken door Corona maanden leeg zouden zijn had hij van tevoren natuurlijk ook niet kunnen weten. Vanaf 1 juni mogen de kerken weer mondjesmaat open. ‘We snakken naar terugkeer’, zegt hij hierover. De samenkomsten moeten aan behoorlijk wat regels voldoen. ‘Ons kerkzijn is gemankeerd maar wij kunnen niet zomaar onze eigen weg gaan. We moeten zorgvuldig zijn. Stel je voor dat er mensen ziek worden, dat kan als een boemerang naar je terugkomen, dat moet je als kerk niet willen.’
  Marco Batenburg groeide op in Sliedrecht. Hij studeerde kort wiskunde in Delft maar ging daarna Theologie studeren in Utrecht. Hij werd dominee voor de Gereformeerde bond in Zalk en later in Waddinxveen. Momenteel werkt hij parttime voor de Sintjanskerk in Gouda, een kerk die in tegenstelling tot veel andere kerken in Nederland elke zondag bomvol zit. Toen Marco werd gekozen als preses klonk er ook kritiek. Hij is immers een man en komt ook nog eens uit de behoudende hoek. Daarover zegt hij: ‘Het voelt ongemakkelijk maar je kunt niet echt wat terugzeggen. Beoordeel me maar op hoe ik het doe. Ik zit hier voor het geheel. Ik zit hier niet voor mijn eigen achterland. De kerk is van Christus en daar wil ik ook dienstbaar aan zijn’.
  Elsbeth Grutteke is in ‘Onderweg’ een uur lang met Marco Batenburg in gesprek over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

  • 50 min
  Marjon Moed onderzoekt wat en of ze nog gelooft

  Marjon Moed onderzoekt wat en of ze nog gelooft

  Marjon Moed: ‘Ik kon niet belijden wat ik moest belijden’

  In Onderweg is Marjon Moed te gast. Zij krijgt meer bekendheid door de persoonlijke documentaire ‘Single’, waarin ze onderzoekt waarom zij als dertiger nog steeds single is. Sinds kort is er een nieuwe documentaire van haar te zien; de zesdelige reeks ‘Holy Shit’. Hierin onderzoekt ze of zij nog iets wil met het christelijke geloof waarmee ze is opgegroeid. Een vraag die ook veel van haar leeftijdsgenoten bezighoudt. Naast het maken van documentaires doet Marjon nog veel meer; ze acteert, zingt en ontwerpt tassen. Vandaar dat ze zichzelf ‘creatief mogelijkmaker’ noemt. Met al haar talenten wil ze bijdragen aan ‘de dag dat alles goed komt’, vertelt ze aan Elsbeth Gruteke.
  Marjon groeit op in het christelijke Ede. Ze heeft een hechte groep van vrienden in de kerk en gaat veel naar christelijke festivals en events. Toch vindt ze het verhaal van Jezus en het kruis altijd al lastig. ‘Ben ik gek, of zijn jullie het?’ Die vraag stelt zij zichzelf vaak. Veel van haar vrienden doen uiteindelijk belijdenis. Marjon vertelt: ‘Ik heb nooit belijdenis gedaan. Ik kon niet belijden wat ik moest belijden.’
  Marjon doet in Rotterdam de theateropleiding van Codarts. Het leven buiten de christelijke bubbel bevalt haar goed. In de jaren die volgen verdwijnt de kerk steeds iets verder naar de achtergrond.

  In de documentaire ‘Holy Shit’ vraagt Marjon zich af wat ze nog gelooft. Marjon gaat tijdens haar serie in gesprek met diverse mensen; met muzikanten, theologen en kunstenaars. Marjon vertelt dat ondanks alles het geloof haar nog steeds niet kan loslaten. Omdat ze nooit belijdenis heeft gedaan heeft ze een speciaal belijdenislied geschreven waarmee ze de serie afsluit. Stef Bos zegt hierover tegen haar: ‘Over 8 jaar kun je weer een belijdenis schrijven, en acht jaar daarna weer’. Dat is voor Marjon erg geruststellend.
  Elsbeth Gruteke is een uur lang met Marjon in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.

  • 47 min
  Martijn Rutgers, hoe een hedonistische student een bevlogen voorganger werd

  Martijn Rutgers, hoe een hedonistische student een bevlogen voorganger werd

  Martijn Rutgers: 'Mijn romantische beeld van de kerk heb ik bij het grofvuil gezet’

  In Onderweg is voorganger Martijn Rutgers te gast. Niemand had in zijn jonge jaren durven voorspellen dat hij voorganger zou worden. Als rechtenstudent in Leiden hield hij er een nogal ruige levensstijl op na. Tot die ene avond dat hij met drie bier in zijn handen stond en met zichzelf werd geconfronteerd. Hij kwam tot geloof, werd voorganger in megakerk Crossroads en is vandaag de dag werkzaam in een kleinere multiculturele kerk in Amsterdam Nieuw-West die OASE heet.

  Het leven van een voorganger gaat niet over rozen. ‘Mijn romantische beeld van de kerk heb ik bij het grofvuil gezet’ vertelt Martijn. Hij is enorm enthousiast over zijn gemeente in Amsterdam West. Het is een diverse club van uitéénlopende culturen en van arme en rijkere mensen. Toch is er ook veel leed. Martijn heeft ontdekt dat het delen van zijn eigen leed ook belangrijk is. Hij zegt: ‘De Afgelopen 3,5 jaar heb ik mijn eigen gebrokenheid leren kennen.’ Ook is hij meer ruimte in zijn agenda gaan maken voor wandelen: ‘Voor mij is stilte steeds belangrijker geworden’.
  Elsbeth Gruteke is een uur lang met Martijn Rutgers in gesprek over zijn werk, zijn geloof en zijn leven.

  • 48 min
  Anna Krijger, ontdekte via de Islam het Christendom

  Anna Krijger, ontdekte via de Islam het Christendom

  ‘God was een man met een witte baard, dat beeld verdween’
  In Onderweg is schrijfster en journalist Anna Krijger te gast. Anna groeit op in een seculier gezin, wanneer zij als correspondent werkt in Jerusalem besluit zij zich aan te sluiten bij een kerk. Aanvankelijk vond ze gelovigen toch een beetje gekkies die bang zijn om dood te gaan. Wanneer zij Arabisch studeert gaat zij zich steeds meer verdiepen in de Islam. Ze leest de Koran en later ook de Bijbel. In Jerusalem vindt ze een geestelijk thuis bij een Lutherse kerk waar de sfeer ongedwongen is en waar plek is voor iedereen. Ze zegt: ‘God was een man met een witte baard, dat beeld verdween’. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek.
  Anna is naar eigen zeggen enthousiast over religie, dierenrechten, popcorn en geopolitiek. Ze leest bijna elke week een boek want literatuur is voor haar een soort medicatie. Ze heeft maar liefst negen huisdieren. Sinds een jaar is ze moeder van een pleegzoon. Van 2014 tot 2017 werkt ze samen met haar man als correspondent in Israël/Palestina. Over die periode schrijft ze het boek ‘Hipsters, Baarden, Martelaren.’ Momenteel werkt ze voor Trouw en NRC.

  • 49 min
  Renée van Riesen, theoloog en dichter

  Renée van Riesen, theoloog en dichter

  Renée van Riessen: ‘Ik zit altijd in de modus van het denken en de betekenis’
  In Onderweg is filosoof en dichter Renée van Riessen te gast. Ze geeft christelijke filosofie aan de universiteit Leiden. Ze is al vroeg gefascineerd door het werk van Plato. In 1992 promoveert ze op het proefschrift ‘Erotiek en dood’, waarbij ze dieper ingaat op het werk van de Joodse filosoof Levinas. Renée houdt van muziek, en zit het liefste met een boek in een stil hoekje. Maar door de hectiek van het leven zijn die momenten er maar sporadisch. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek.

  Renée groeit op in een ‘vrolijk gereformeerd’ gezin in Lunteren. Haar vader is een lezer, haar moeder is meer van de muziek. Van beide heeft ze wel trekjes. Renée herinnert zich nog goed hoe ze als klein meisje christelijke boeken verslindt. Met name het boek “Eva’s Bergtocht’ is haar bijgebleven. Aan de basisschool heeft ze niet erg fijne herinneringen, de middelbare school was een stuk leuker. Renée leeft op als ze het heeft over het dansen op The Beatles. Later gaat ze filosofie studeren aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

  ‘Deze tijd geeft mij veel te denken’, vertelt ze als het in dit gesprek ook over de Coronacrisis gaat. ‘Er zijn dingen die getallen te buiten gaan. Hoe meer getallen, hoe meer onzekerheid’. Praten over koetjes en kalfjes daar is Renée niet zo van. Ze zegt: ‘Ik zit altijd in de modus van het denken en de betekenis’. Elsbeth Gruteke praat met haar over haar leven, haar werk en haar geloof.

  • 54 min
  Eline Hogenboom, schrijver, spreker, ondernemer

  Eline Hogenboom, schrijver, spreker, ondernemer

  ‘Ga aan de slag met jezelf, maar het is ook een keer klaar’
  In Onderweg is Eline Hogenboom te gast. Zij staat aan de wieg van meidenplatform ‘Huis van Belle’. Ze schrijft, spreekt, onderneemt en post geregeld op Instagram. Op dit moment werkt ze aan een nieuw project waarmee ze volwassen vrouwen wil inspireren. De naam; Villa Vie. Elsbeth Gruteke is een uur lang met haar in gesprek.

  Eline groeit op in het dijkdorp Kapellen aan de IJssel op de Biblebelt, ze heeft er warme herinneringen aan. Ze groeit op met drie broers. ‘Ik was enig meisje, ik heb het zussengevoel wel gemist,’ vertelt ze.
  Als Eline 12 is verhuisd het gezin naar Nijkerk. Het is het begin van een donkere tijd. Er zijn moeilijkheden in het huwelijk van haar ouders. Zelf ontspoort ze behoorlijk als puber. Ze spijbelt, rookt jointjes en krijgt steeds meer problemen met haar ouders. Uiteindelijk gaat ze op haar 16e bij haar oom en tante wonen omdat het thuis niet meer gaat.
  In de jaren die volgen krijgt ze met behulp van therapie steeds meer grip op haar leven. Ook haar geloof helpt haar hierbij. In dit interview zegt ze: ‘Genade is een moeilijke boodschap, we willen het zelf doen’. Hoewel ze veel aan therapie en zelfonderzoek heeft gehad zegt ze ook: ‘Ga aan de slag met jezelf, maar het is ook een keer klaar.’
  Na haar studie journalistiek runt Eline bij Youth For Christ een aantal meidenclubs in de Utrechtse wijk Kanaleneiland. Het brengt haar op het idee om meidenplatform ‘Huis van Belle’ te beginnen. Een online platform waar meiden met al hun vragen en problemen terecht kunnen. Eline heeft zo’n plek juist gemist toen zij zelf tiener was.
  Inmiddels staat Eline niet meer aan het roer van het meidenplatform. Ze onderneemt, schrijft boeken en stort zich in allerlei projecten voor christelijke meiden en vrouwen. Elsbeth Gruteke is met haar in gesprek over haar werk, haar geloof en haar leven.

  • 56 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In Society & Culture

Listeners Also Subscribed To