5 afleveringen

Meer dan 16 procent van de jongeren verlaat het Gentse onderwijs zonder diploma of kwalificatie. 669 leerlingen. Dat is een volledige school. Onderwijscentrum Gent lanceerde daarom ‘Operatie Geslaagd’, een actie om het tij te keren. In de gelijknamige podcast praten we met experts, leerkrachten, leerlingen en ouders.

Operatie Geslaagd - Onderwijscentrum Gent Operatie Geslaagd - Onderwijscentrum Gent

  • Onderwijs
  • 5.0 • 1 beoordeling

Meer dan 16 procent van de jongeren verlaat het Gentse onderwijs zonder diploma of kwalificatie. 669 leerlingen. Dat is een volledige school. Onderwijscentrum Gent lanceerde daarom ‘Operatie Geslaagd’, een actie om het tij te keren. In de gelijknamige podcast praten we met experts, leerkrachten, leerlingen en ouders.

  Jongeren klaarstomen voor de arbeidsmarkt

  Jongeren klaarstomen voor de arbeidsmarkt

  Je bent afgestudeerd, maar ben je voorbereid op de arbeidsmarkt? Weet je als tiener wel wat je competenties zijn? Wanneer jongeren zonder diploma of kwalificatie de school verlaten kunnen ze misschien wel aan het werk, maar op lange termijn ontneemt dat gebrek aan een kwalificatie hen kansen. Door nog meer op competentiegericht onderwijs te focussen, kunnen jongeren beter voorbereid de stap zetten richting arbeidsmarkt.

  Ben Van Daele werkt bij Onderwijscentrum Gent en vertelt over competentiegericht onderwijs als opstap naar de arbeidsmarkt. Het is een onderwerp dat ook Brenda Van Deursen nauw aan het hart ligt. Zij werkt bij Vorm DC, een vormingsfonds dat dienstenchequebedrijven helpt hun opleidingsbeleid uit te stippelen. Eerder was ze aan de slag bij het VormingsFonds voor Uitzendkrachten, het huidige TRAVI.

  Ook Mia De Beule schuift mee aan tafel. Als leerkracht én stagecoördinator op Richtpunt Campus Gent Godshuizenlaan weet ze als geen ander hoe leerlingen ervoor staan. Aurélie komt getuigen over haar stage en de praktijkkennis die ze op school aanleerde.

  In deze aflevering leer je meer over het steeds groter wordende belang van competentiegericht onderwijs, op welke competenties je de focus kan leggen en hoe een school hiermee aan de slag gaat.

  ‘Operatie Geslaagd’ is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

  • 28 min.
  Preventieve huisbezoeken als brug tussen school en thuis

  Preventieve huisbezoeken als brug tussen school en thuis

  De relatie die jongeren met onderwijs hebben, stopt uiteraard niet wanneer om vier uur de schoolbel rinkelt. Een partnerschap met ouders is cruciaal wanneer we willen dat meer jongeren afstuderen met een diploma of kwalificatie.

  Brugfiguren zoals Joke Waelput, die vanuit Onderwijscentrum Gent gecoacht worden door Nathalie Van Wassenhove, kunnen een rol spelen. Via preventieve huisbezoeken leren ze meer over de thuiscontext van nieuwe leerlingen uit de eerste graad. Melissa Lurquin, zorgcoördinator en leerkracht in het KTA-GITO Groenkouter, vertelt hoe die kennis helpt om ouders te betrekken en leerlingen beter te begeleiden. Leerling Ceyda en haar vader getuigen over de rol die brugfiguur Joke voor hen speelde.

  Na het beluisteren van deze aflevering weet je waarom het belangrijk is om de brug te slaan tussen gezin en school, hoe een preventief huisbezoek hiertoe bijdraagt en wat de meerwaarde van dit bezoek is voor gezin en schoolteam.

  ‘Operatie Geslaagd’ is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

  • 29 min.
  Een schoolloopbaan in een nieuwe taal

  Een schoolloopbaan in een nieuwe taal

  Stel dat je morgen verhuist naar een land waar je noch de taal, noch de lokale gebruiken kent. Hoe zou je reageren? Ieder jaar komen in Gent honderden jongeren binnen die terechtkunnen in een OKAN-klas. In zo’n onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers leren jongeren het Nederlands, en zoeken ze tegelijk hun weg in Gent en in de Belgische gewoonten en tradities. Ruben Vanhee is leraar in een OKAN-klas in het VISO en vertelt wat zo’n klas zo bijzonder maakt. Vanuit Onderwijscentrum Gent worden Ruben en zijn collega’s ondersteund door Steven Delarue, die ook mee aan tafel zit.

  Wanneer de stap van OKAN naar het reguliere onderwijs wordt gezet loopt het soms erg moeilijk. De klassen zijn groter, het tempo ligt hoger, de individuele begeleiding is minder. Gelukkig zijn er vervolgschoolcoaches zoals Ruben Feys van KTA-GITO Groenkouter, die niet alleen jongeren maar ook schoolteams begeleiden. Twee voormalige OKAN-leerlingen, Ayoub en Eric, vertellen hun verhaal.

  In deze aflevering ontdek je onder andere hoe we het persoonlijke gevoel van een OKAN-klas kunnen vertalen naar het reguliere onderwijs, waarom je als leerkracht op je taal moet letten en hoe OKAN meer is dan een taalbad.

  ‘Operatie Geslaagd’ is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

  • 26 min.
  Jongeren perspectief geven

  Jongeren perspectief geven

  Leerlingen die zonder diploma of kwalificatie de schoolbanken verlaten, hebben er vaak al een lang parcours opzitten. Ze gaan van de ene school naar de andere en komen steeds met nieuwe leerkrachten en begeleiders in contact.

  Sommigen hebben één constante in hun leven: mensen als Leen De Weirdt van het Steunpunt Leerrecht-Leerplicht. Zij helpt jongeren, zoals Romelu en Lamia die in deze aflevering getuigen, om de draad terug op te pikken. Dat doet ze bijvoorbeeld door hen te leren plannen of door hen te doen inzien dat school kan helpen om hun eigen doelen te bereiken.

  Heel wat van de technieken die Leen toepast zijn terug te brengen op het mensgericht ontwerpen. Elizabeth Verhetsel van Twisted Studio vertelt hoe leerkrachten en begeleiders die technieken kunnen inzetten in de praktijk. Ook Kaija Vanden Broeck van Onderwijscentrum Gent benadrukt het belang van het inspelen op de vragen, noden en perspectieven die leven.

  Na het beluisteren van deze aflevering weet je meer over het perspectief van leerlingen, oplossingsgericht kijken en de kracht van tijd om te groeien.

  ‘Operatie Geslaagd’ is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

  • 30 min.
  Jongeren zijn gemaakt om te leren

  Jongeren zijn gemaakt om te leren

  Hoe motiveer je jongeren op een positieve manier om naar school te gaan? Geen makkelijke vraag, maar wel een die cruciaal is als we meer leerlingen met een diploma of kwalificatie willen laten afstuderen.

  Het ABC-model van motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste biedt handvaten voor het creëren van een leer- en leefomgeving waarin jongeren op een positieve manier gemotiveerd worden en dus ook “goesting” krijgen om te leren. Jessie De Naeghel vertelt in dit gesprek hoe Onderwijscentrum Gent dit model - dat focust op autonomie, verbondenheid en competentie - gebruikte om een inspiratietraject op te starten. Samen met partners als Ludo Heylen van het Centrum voor Ervaringsgericht Onderwijs, Schoolmakers en het Steunpunt Diversiteit en Leren werden scholen aan de hand van een online leeromgeving en live intervisiesessies geïnspireerd om een schoolspecifiek actieplan uit te werken. An Schepens, van OLVI Gent (PAV-leerkracht en GOK-coördinator) en Sofie Van Landuyt van Don Bosco SDW, school voor wetenschap en techniek (leerkracht en lid van het GOK-team) vertellen over de impact van dit traject in hun school.

  In deze aflevering ontdek je onder andere hoe je ABC kan vertalen in concrete en succesvolle acties op school, hoe je ook in coronatijd kan inzetten op verbinding met jongeren en krijg je concrete tips over wat het verschil kan maken voor jongeren in die cruciale stap naar het behalen van een kwalificatie.

  Operatie Geslaagd is een podcast van Onderwijscentrum Gent, Stad Gent.

  • 22 min.

Klantrecensies

5.0 van 5
1 beoordeling

1 beoordeling

Top-podcasts in Onderwijs