34 episodes

Ben je op zoek naar wat meer diepgang in het nieuws? Dan is Podvis iets voor jou. In deze podcast van VRT NWS word je ondergedompeld in de actualiteit van de week. We belichten dat ene nieuwsfeit vanuit een andere kant en vertellen je wat je elders nog niet te horen kreeg. Haal diep adem, en duik mee, dieper in het nieuws.

Podvis VRT NWS

  • News
  • 4.2, 71 Ratings

Ben je op zoek naar wat meer diepgang in het nieuws? Dan is Podvis iets voor jou. In deze podcast van VRT NWS word je ondergedompeld in de actualiteit van de week. We belichten dat ene nieuwsfeit vanuit een andere kant en vertellen je wat je elders nog niet te horen kreeg. Haal diep adem, en duik mee, dieper in het nieuws.

  "Ik heb lotje getikt"

  "Ik heb lotje getikt"

  Ronny Janssen werd 16 jaar geleden geïnterneerd voor feiten waarvoor hij, mocht hij diezelfde feiten vandaag opnieuw plegen, niet meer kan geïnterneerd worden. Toch blijft hij in dat statuut zitten. Kafkaiaanse toestand of consequente justitie? Dat onderzoekt Dirk Leestmans.

  • 24 min
  Als de maskers gevallen zijn, de wereld na corona

  Als de maskers gevallen zijn, de wereld na corona

  Traag en niet eens zeker mogen we stilaan wat adem happen in deze harde coronatijden. De kapper, een museumbezoekje op afspraak, zelfs tegen een bal sjotten kan weer, onder voorwaarden. Hoe zal het grotere plaatje er uitzien? Pre-corona komt nooit meer terug, hoe zal onze post-corona-maatschappij draaien? En nog iets ruimer, zal het vleermuisgefladder de wereldeconomie beïnvloeden? Deze Podvis peilt naar antwoorden bij een econoom en een bioloog.

  • 18 min
  Het 65e Songfestival, een feestje in mineur

  Het 65e Songfestival, een feestje in mineur

  Het coronavirus zorgt ook voor de annulering van het Eurovisiesongfestival, voor de eerste keer in 65 jaar. Heeft zo'n massaspektakel nog een toekomst? Joris Vergeyle eert in deze podcast het verleden van het festival en zoekt uit wat de liedjeswedstrijd nog te bieden heeft, samen met expert André Vermeulen, Jean Philip De Tender en Alex Callier van Hooverphonic.

  • 26 min
  Is de EU de grote afwezige in de strijd tegen het coronavirus?

  Is de EU de grote afwezige in de strijd tegen het coronavirus?

  Er komt nogal wat kritiek op de EU, in de strijd tegen corona. Er zou te weinig coördinatie en communicatie zijn tussen de lidstaten, die elk eigen maatregelen nemen, die vaak ook tegengesteld zijn aan wat andere lidstaten doen. Maar is die commentaar terecht? En kan de EU meer doen, of doet ze al wat ze kan en zijn het de lidstaten zelf die op de rem gaan staan? Gijs Ramboer gaat in deze Podvis kijken hoe het er in getroffen lidstaten aan toegaat en praat met professor Europese Politiek Steven Van Hecke, professor Europese Economie Filip Abraham, en met Europarlementsleden Cindy Franssen en Petra De Sutter.

  • 25 min
  Is corona in Afrika de zoveelste ziekte of een sociaaleconomische ramp?

  Is corona in Afrika de zoveelste ziekte of een sociaaleconomische ramp?

  Waarom zijn er in Afrika nog maar weinig besmettingen met het coronavirus? Nog geen 30.000 van de ruim 1,2 miljard inwoners hebben het virus opgelopen en ook de sterftecijfers zijn laag, met 75 doden in het zwaarst getroffen land Zuid-Afrika. Professor Wim Van Damme van het Tropisch Instituut in Antwerpen zit als specialist in de publieke gezondheidszorg in het corona-coördinatieteam van de Congolese regering in Kinshasa. Hij spreekt van een combinatie van verschillende factoren. Mogelijk wordt de ziekte onder andere minder snel verspreid omdat de bevolking veel jonger is in Afrika. Maar hij denkt wel dat corona op grote schaal zal doorbreken, ook in rurale gebieden. "Waar moet ik mijn voedsel halen als ik niet meer naar buiten mag? We heben nu al geen voorraad in huis!" . Hippolyte Tamiley in de wijk Limete in Kinshasa is slechts een van de velen in Afrikaanse steden die bang zijn voor de beperkende maatregelen tegen corona. In Kinshasa is een volledige lockdown uiteindelijk teruggeschroefd. Professor Tom De Herdt van het Instituut voor Ontwikkelingsbeheer van de Universiteit Antwerpen ziet veel nadelen in het afsluiten van grote steden. Leiders met een autoritair trekje die de coronapandemie wegwuiven als bedrog of die de parlementaire democratie uithollen en meer macht naar zich toe trekken. "Dat zien we ook in Afrika, in landen zoals Oeganda of Togo, die als autoritair of minder democratisch worden bestempeld", zegt onderzoeker Valérie Arnould van het Egmontinstituut en de KU Leuven. "Cultureel, politiek en economisch blijven we hier een heel belangrijke speler", zegt Europees ambassadeur Bart Ouvry vanuit Bamako in Mali. Daar heeft de Europese Unie ontwikkelingsprojecten en zijn er trainingsmissies van de VN en het Franse leger.

  • 19 min
  Wil de Vlaamse regering het platteland dan toch volbouwen?

  Wil de Vlaamse regering het platteland dan toch volbouwen?

  Ondergraaft de Vlaamse regering haar eigen beleid van ruimtelijke ordening? Het lijkt er wel op, zo vrezen veel specialisten. Op een hoorzitting in het Vlaams Parlement in februari bleek dat dat instrumentendecreet op enkele vlakken net tegen het eigen beleidsplan ingaat. De meerderheid van de specialisten op de hoorzitting was kritisch tot ronduit vernietigend, vooral voor twee onderdelen uit het ontwerp-decreet: de planschade en een nieuw juridisch instrument: het convenant-contract. In deze Podvis van Jan Holderbeke en Christine Van Tichel leggen planologen An Rekkers en Hans Tindemans van de Vlaamse Vereniging voor Ruimte en Planning uit wat er zo problematisch aan is. En ook de betrokken landbouwers komen aan het woord.

  • 21 min

Customer Reviews

4.2 out of 5
71 Ratings

71 Ratings

jweinege ,

Dit is geen journalistiek

Podcast over vaccinatie is een nieuwsdienst onwaardig. Ok om anti-vaxers niet eenzelfde gewicht toe te kennen als pro-vaccinatie. De info is echter zo eenzijdig pro dat het geheel totaal niet overtuigt. Zijn er dan effectief geen bijWerkingen? Zijn alle vaccins echt nodig? Zijn er risico’s bij vaccinatie? Allemaal vragen die worden weggezet als onzin. Zo wordt het zelfs letterlijk gezegd. Is dit een overheidscampagne of journalistiek? Vrt mag kritisch weer worden.

Bladesingerz ,

Boeiend maar niet meeslepend

Boeiende onderwerpen maar niet erg goed besproken. Het voelt meer als veel fragment stukjes aan elkaar geplak dan echt een totaal aan elkaar gesproken podcast.

Sound Mirror ,

Topper

Dieper ingaan op de feiten in een ruim omvattend kader

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To