72 afleveringen

Een ontdekkingstocht door de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

Pompidou Klara

  • Maatschappij & cultuur
  • 4,0 • 38 beoordelingen

Een ontdekkingstocht door de wereld van de kunst. Chantal Pattyn en Heleen Debruyne brengen uiteenlopende gasten rond de tafel onder het motto ‘Alles voor de kunst!’

  Pompidou – donderdag 23 juni 2022

  Pompidou – donderdag 23 juni 2022

  De drie musea aan de Leie organiseren opnieuw een Biënnale van de Schilderkunst. Kunstenaar Vaast Colson en Melanie Deboutte, directeur van het Roger Raveel Museum, maken Chantal Pattyn wegwijs door deze editie. Thomas Verstraeten, actief als theatermaker bij FC Bergman, toont zijn beeldend werk bij Fred & Ferry in Antwerpen. Christophe Vekeman brengt zomerlectuur mee: Iets wat helpt van de Noorse schrijfster Mona Hovring. Dit is de laatste aflevering van dit seizoen.

  • 50 min.
  Pompidou – woensdag 22 juni 2022

  Pompidou – woensdag 22 juni 2022

  De Nigeriaanse kunstenares Otobong Nkanga strijkt neer in het historische Sint-Janshospitaal in Brugge. Op deze plek, één van de oudste hospitaalgebouwen ter wereld, creëert ze een toevluchtsoord voor bezinning, dialoog en herstel. Heleen Debruyne praat met Otobong Nkanga en met curator Michel Dewilde over de tentoonstelling. Anne van Oosterwijk vertelt meer over een bijzondere collectie historische tekeningen die de Musea Brugge in beheer kregen.

  • 50 min.
  Pompidou – dinsdag 21 juni 2022

  Pompidou – dinsdag 21 juni 2022

  Het vijfjaarlijkse Documenta in Kassel is één van de belangrijkste kunstevenementen ter wereld. Documenta 15, geleid door het Indonesische collectief ruangrupa, is een editie als geen ander. Het draait niet om het individuele artistieke genie maar om samenwerking. Stuurt Documenta de kunstwereld een nieuwe richting uit? Kathleen Weyts en Jeroen Laureyns leggen hun impressies samen. Xavier Hufkens viert de 35ste verjaardag van zijn galerie met een uitbreiding, ontworpen door Paul Robbrecht.

  • 51 min.
  Pompidou – maandag 20 juni 2022

  Pompidou – maandag 20 juni 2022

  Chantal Pattyn gidst je door kunst- en antiekbeurs BRAFA. Kunstenaar Arne Quinze, eregast op de beurs, is o.a. aanwezig op de stand van Maruani Mercier. Francis Maere richt de blik op de Latemse School. Didier Claes specialiseert zich in Afrikaanse kunst. Douwes Fine Art bestaat al sinds 1770 en is daarmee het oudste familiebedrijf ter wereld! Traditie is er ook bij De Wit Fine Tapestries, gespecialiseerd in de verkoop, conservatie en restauratie van wandtapijten.

  • 49 min.
  Pompidou – donderdag 16 juni 2022

  Pompidou – donderdag 16 juni 2022

  De Nederlandse fotografe Bertien van Manen reist sinds de jaren 70 de wereld rond, van China tot de Appalachen, op zoek naar de man in de straat. Het Fomu in Antwerpen wijdt een retrospectieve aan haar. Filosofe Petra Van Brabandt las ‘De vrouw als zondebok’, een essaybundel van de Italiaans-Amerikaanse feministe Silvia Federici.

  • 48 min.
  Pompidou – woensdag 15 juni 2022

  Pompidou – woensdag 15 juni 2022

  In Buitenleven beschrijft Nina Polak wat er gebeurt wanneer stadsmensen het platteland opzoeken. Christophe Vekeman las ‘Van geen betekenis’, een roman waarin de Britse schrijver James Clammer een doordeweekse dag uit het leven van een loodgieter oproept. Olav Grondelaers trok naar Museum Ludwig in Keulen, waar een overzichtstentoonstelling loopt van de Japans-Amerikaanse ontwerper Isamu Noguchi.

  • 50 min.

Klantrecensies

4,0 van 5
38 beoordelingen

38 beoordelingen

the kwast ,

nieuws-berichtether-vervuiling

inderdaad hoogst vervelend het nieuws er niet wordt uitgeknipt.

axeldekimpe ,

De beste podcast (1 van) met het nieuws als anker 👌🏻

Chantal is, zoals steeds, uitermate geraffineerd en stuurt het programma, bijna moeiteloos naar interessante horizonten.

De gasten zijn heel divers, altijd een bron voor meer en ondubbelzinnig zichzelf.

Dat het nieuws ervoor komt, is super, het plaatst de podcast in de juiste context van de tijd.

Niets veranderen, perfect bezig ! 🥇

Baronijs ,

Pompidou

Verfrissende commentaar bij wat er gebeurt in cultuurland. Leuke boekenrubriek. Kurt, Christophe, Chantal en Claude zorgen voor een prettige afsluiter. 5 sterren indien die nieuwsberichten van de podcast geknipt zouden worden.

Top-podcasts in Maatschappij & cultuur

Klara
NRC & De Standaard
Klara
Stef & Wim Vanlee, Nieuwsblad
Radio 1
France Inter

Suggesties voor jou

Wim Oosterlinck
Radio 1
Radio 1
De Standaard
Klara
Jonas Goossenaerts & Filip Vekemans

Meer van VRT

Klara
Klara
MNM
Radio 1
Klara
Radio 1