25 episodes

Radio Maria is een jonge radio zender die heel Vlaanderen wil bereiken om het Woord van God te laten weerklinken. Op ons DAB+ signaal heeft u een zeer gevarieerd programma.

Radio Maria Podcast Radio Maria België

  • Religion & Spirituality
  • 4.8 • 8 Ratings

Radio Maria is een jonge radio zender die heel Vlaanderen wil bereiken om het Woord van God te laten weerklinken. Op ons DAB+ signaal heeft u een zeer gevarieerd programma.

  Elke dag telt: Miss Universe dankt God, tips voor de Advent en een nieuw lied van Sela ‘Gaudete’

  Elke dag telt: Miss Universe dankt God, tips voor de Advent en een nieuw lied van Sela ‘Gaudete’

  We staan even stil bij de verkiezing van Miss Universe. De Miss Universe verkiezing van 2023 eindigde op 18 november en schreef op allerlei manieren geschiedenis. Voor het eerst mochten getrouwde vrouwen en vrouwen die moeder zijn meedoen. En voor de allereerste keer kwam de winnares uit Nicaragua. Maar het mooiste moment van de historische verkiezing was toen de winnares, Sheynnis Palacios, 23, God bedankte voor het winnen van de kroon. Dit is vooral opmerkelijk omdat de kerk in Nicaragua zo wordt vervolgd dat de paus het heersende regime heeft vergeleken met nazi's en communisten.
  Ik ben christen, katholiek. Voor mij is bidden een manier waarop ik me meer op mijn gemak voel. Als ik "Dank God" zeg, is dat omdat deze kroon niet van mij is. Het is voor Hem. Het is voor alle afgevaardigden met wie ik deel en het is ook voor mijn land en mijn familie.

  - Sheynnis Palacios


  Binnenkort start de Advent. We krijgen tips om deze periode wat intenser te beleven. Advent is een tijd waarin we ons kunnen herinneren dat het leven geladen is met betekenis en doel, op weg naar een toekomst vol hoop. In de wereld van vandaag is het relatief gemakkelijk om je te vervelen, niet alleen met het huidige moment, maar met het leven in het algemeen. Als we niet worden vermaakt door de nieuwste virale post op sociale media, kunnen we vervallen in een knagende verveling die tot in het diepst van onze ziel reikt. De remedie tegen deze verveling is volgens paus Benedictus XVI om hoopvol te leven en uit te kijken naar onze uiteindelijke vereniging met God. Hij legde in een adventspreek in 2009 uit hoe wachten "ondraaglijk" kan worden als we niet leven met betekenis. Paus Benedictus XVI geeft ons een tegengif!

  Advent is een krachtig spiritueel jaargetijde dat we maar al te vaak verwaarlozen door de drukte van ons leven. Toch biedt het ons een perfecte gelegenheid om een stap terug te doen en na te denken over de vele zegeningen die God ons heeft gegeven. Paus Benedictus XVI stelde in een preek voor om tijdens de Advent een "innerlijk dagboek" bij te houden, waarin we nadenken over Gods aanwezigheid in ons dagelijks leven.

  Ook luisteren we vandaag naar een nieuw adventslied van Sela: Gaudete! Sinds de 16e eeuw klinkt in de donkere dagen voor kerst een hoopvolle tekst uit Fillipenzen: “Verheugt u altijd in de Heer, ik herhaal verheugt u [...] want de Heer is nabij”. Deze Latijnse Bijbeltekst, de kerktaal van toen, opent onze harten. Nog even en dan vieren we de geboorte van Gods zoon hier tussen ons mensen. De tekst en muziek van Sela’s nieuwe lied ‘Gaudete’ zijn geschreven door Sela-zanger Lars Gerfen en Sela-pianist Arnold Dekker. Lars vertelt: “Het thema van advent - uitkijken naar de komst van Jezus - spreekt me heel erg aan. Voor mij betekent het niet alleen uitkijken naar Jezus’ geboorte, maar ook uitkijken naar zijn terugkomst op aarde. De ‘Zondag Gaudete’, de derde adventszondag, vind ik daarin een heel mooi uitgangspunt. Het staat voor onszelf verheugen, juist in duisternis. Die duisternis kun je interpreteren als de donkere dagen van december, maar ook als de schaduwkant van het leven.”In de katholieke kerk klinkt elk jaar op de derde adventszondag de Latijnse zin ‘Gaudete in Domino semper’. Lars heeft die tekst overgenomen en aangevuld met Nederlandse tekst. “De eerste zin kwam vrij snel tot stand: ‘Al wie verwacht, wordt niet teleurgesteld’. We mogen ook écht verwachten, omdat God ons heeft beloofd dat Jezus naar de aarde zal komen.” Waar de coupletten Gods belofte beschrijven, vormen de refreinen een aanmoediging: ‘Heel de wereld, juich en zing het uit!’ “Het is een oproep: laten we ons samen verheugen, uitzien naar zijn komst.”  Ook hebben we het met Kevin even over de gezondheid van Paus Franciscus. Deze ochtend hebben we vernomen dat de Paus toch niet naar Dubai zal reizen. De directeur van het persbureau van de Heilige Stoel zegt dat de artsen van paus Franciscus hem hebben gevraagd om zijn ge

  • 51 min
  Klassiekuur: Muziek aan het begin van de advent!

  Klassiekuur: Muziek aan het begin van de advent!

  Deze uitzending staat in het teken van het begin van de advent! Met muziek van Claudio Monteverdi en Jules Massenet.

  • 1 hr 15 min
  Elke dag telt: Heilige Andreas: over het legendarische martelaarschap, de Kerstnoveen, zijn relieken, en de perfecte Adventsheilige! En tips om je gezin voor te bereiden op de advent

  Elke dag telt: Heilige Andreas: over het legendarische martelaarschap, de Kerstnoveen, zijn relieken, en de perfecte Adventsheilige! En tips om je gezin voor te bereiden op de advent

  Vandaag hebben we het over de heilige Andreas, want het is zijn feestdag! We hebben het over het verhaal van zijn legendarische martelaarschap, over Amalfi in Italië waar zijn relieken zijn, over de kerstnoveen die vandaag van start gaat. Ook lezen we enkele fragmenten uit geschriften van Johannes Chrysostomus over de Heilige Andreas. Hij leert ons eigenlijk dat de heilige Andreas een perfecte adventsheilige is!
  Nadat Andreas bij Jezus was gebleven en veel van hem had geleerd, hield hij deze schat niet voor zichzelf, maar haastte hij zich om hem met zijn broer te delen. Let op wat Andreas tegen hem zei: We hebben de Messias gevonden, dat wil zeggen, de Christus. Merk op hoe zijn woorden onthullen wat hij in zo'n korte tijd heeft geleerd ... Ze onthullen de ijver en bezorgdheid van mannen die vanaf het allereerste begin met deze vraag bezig waren.

  (...)

  De woorden van Andreas laten een ziel zien die met het grootste verlangen wacht op de komst van de Messias, uitkijkt naar zijn verschijning uit de hemel, zich verheugt als hij verschijnt en zich haast om zo'n grootse gebeurtenis aan anderen bekend te maken. Elkaar steunen in de dingen van de geest is het ware teken van goede wil tussen broeders, van liefdevolle verwantschap en oprechte genegenheid.

  - Heilige Johannes Chrysostomus
  Hoewel Andreas Jezus pas ontmoette aan het begin van zijn openbare bediening, bieden de handelingen van Andreas in het Evangelie van Johannes ons een perfect model voor de Advent. Andreas wachtte vol ongeduld op de Messias en toen hij hem gevonden had, nam hij anderen mee om hem te zien. Moge Sint Andreas de apostel voorbede voor ons doen en ons helpen om de vreugde van het vinden van Jezus met anderen te delen!   

  We staan ook stil bij de Kerstnoveen, die eigenlijk niet echt een noveen is. Men kan vanaf vandaag tot en met 24 december het gebed bidden. Hoewel de oorsprong van dit gebed onbekend is, is het meer dan 100 jaar oud (op zijn minst) en komt het waarschijnlijk uit Ierland. Als de noveen van Sint Andreas gebeden zou worden als een gewone negendaagse noveen, dan zou deze eindigen op het feest van de Onbevlekte Ontvangenis op 8 december. Maar deze noveen wordt eigenlijk veel langer dan negen dagen gebeden - het wordt gedurende alle vier de weken van de Advent gebeden.

  Hier is het prachtige gebed:
  Heil en gezegend zij het uur en moment
  waarop de Zoon van God werd geboren
  uit de meest zuivere maagd Maria,
  om middernacht, in Bethlehem, in verzengende kou.
  In dat uur, smeek ik U,
  O mijn God, om mijn gebed te verhoren en mijn verlangens te vervullen
  door de verdiensten van onze Verlosser Jezus Christus,
  en van Zijn gezegende Moeder.
  Amen.


  Ook delen we 3 eenvoudige manieren om je gezin voor te bereiden op de advent!

  1) Haal je adventskrans tevoorschijn en zorg dat je kaarsen hebt!

  De adventskrans is een prachtig katholiek gebruik en samen met familie of vrienden de kaarsen aansteken voelt altijd magisch. De traditie vergroot echt het wonder en de vreugde van het seizoen, vooral voor kinderen. Je hebt hier een paar opties: Je kunt je eigen adventskrans maken, samen met je kinderen groen verzamelen voor een leuke en gedenkwaardige activiteit, of een kunstmatige krans kopen.

  2) Beslis welke adventsdevoties en -tradities je dit jaar wilt doen.

  Er zijn zoveel mooie manieren om het seizoen te eren. Kies de gewoontes die voor jou het leukst en uitvoerbaarst lijken. Hier zijn een paar opties:

  Adventskalenders zijn altijd een genot. Je kunt voor een traditionele gaan, of eentje met een klein geschenkje achter de ramen.
  Maak zelf een adventskalender met prentenboeken en maak speciale familieherinneringen door elke dag een nieuw kerstboek te lezen.
  De Jesseboom-traditie helpt je om je te verdiepen in de Schrift en de diepe symboliek achter het kerstverhaal.
  De Sint-Andreas Kerst noveen genoemd, is een mooie manier om Christus en zijn moeder te eren tijdens de Advent.
  Een leuke gewoonte voor gezinne

  • 43 min
  Vivendo: Muziek om God te danken!

  Vivendo: Muziek om God te danken!

  Vandaag luisteren we naar liederen om God te danken voor alles.

  • 41 min
  Veritatis Splendor – Deel 1

  Veritatis Splendor – Deel 1

  • 55 min
  De Kerk spreekt: Veritatis Splendor – De pracht van de Waarheid – H. Paus Johannes Paulus II – Deel 2

  De Kerk spreekt: Veritatis Splendor – De pracht van de Waarheid – H. Paus Johannes Paulus II – Deel 2

  In deze afleveringen lezen we u voor uit de encycliek 'Veritatis Splendor' of 'De pracht van de Waarheid' - Over enkele fundamentele vraagstukken van de Morele Leer van de Kerk.

  De encycliek werd geschreven door de heilige paus Johannes Paulus II en gepubliceerd op 6 augustus 1993, op het feest van de Gedaanteverandering van de Heer.   

  • 55 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
8 Ratings

8 Ratings

Theobra ,

Inspirerend

Een inspirerende zender die mijn gezin dichter bij God brengt.

Top Podcasts In Religion & Spirituality

Zaynab - Coran de mon Coeur
Mohammad ﷺ, le prophète de la miséricorde
MusVoice
Minute Islam
Inslifee
sheisilhaam