20 episodes

Science Quest is de wetenschapspodcast van Tilburg University. Hier bespreken onze wetenschappers de nieuwste, leukste en meest spraakmakende inzichten uit eigen onderzoek en wat die betekenen voor mens en maatschappij.

Science Quest Tilburg University

    • Science

Science Quest is de wetenschapspodcast van Tilburg University. Hier bespreken onze wetenschappers de nieuwste, leukste en meest spraakmakende inzichten uit eigen onderzoek en wat die betekenen voor mens en maatschappij.

    #15 Leef jij om te werken?

    #15 Leef jij om te werken?

    1,3 miljoen Nederlanders heeft te maken met burn-out klachten. Ongeveer een derde verzuimt wel eens vanwege werkstress en veel werknemers vertrekken omdat ze zich niet gewaardeerd voelen. En dat op een krappe arbeidsmarkt waarin werkgevers klagen niet aan het juiste personeel te komen. Hoe kunnen mensen wel happy worden op hun werk? En moet de werkgever zichzelf ook niet veranderen? Helpen de talloze cursussen coachings- en trainingstrajecten? Of is de maakbaarheid van je carrière en jezelf een illusie?

    Daarover spreken we met hoogleraar Marianne van Woerkom, expert op het gebied van hoe organisaties het welbevinden en de ontwikkeling van werknemers kunnen verbeteren. En met filosoof Herman de Regt, hij kent de achtergronden van de maakbaarheid van de mens.

    In onze rubriek de Wandeling praten we met socioloog Tim Reeskens en vroegen we hem of Nederlanders nou wel echt zo hard werken vergeleken met andere landen in Europa.

    • 34 min
    #14 Het Europagevoel

    #14 Het Europagevoel

    Wat heeft de Europese Unie, opgericht in 1993, dertig jaar geleden ons gebracht, economisch, democratisch? Wat merk je er persoonlijk van? En hoe komt het dat er hardnekkige anti-Europese stemming bestaat onder sommige bevolkingsgroepen die bijvoorbeeld in Nederland om Nexit roepen?

    Daarover praten we met Harald Benink, hoogleraar internationaal bankwezen, die alles weet over Brusselse financieel-economische besluiten en met Ico Maly, onderzoeker en kenner van politieke ideologie en extreemrechts. In de rubriek 'de Wandeling' vertelt socioloog Inge Sieben over het ‘Europa- gevoel’.

    • 35 min
    #13 Intellectuelen als activisten

    #13 Intellectuelen als activisten

    Kunstenaars, intellectuelen en wetenschappers nemen soms stelling in grote maatschappelijke debatten zoals we de afgelopen tijd zagen over het klimaat, Oekraine en de Gaza-oorlog. Soms vanuit persoonlijke betrokkenheid, soms vanuit hun expertise. Hebben zij hierin een taak? En als het over wetenschappers gaat, brengen zij de objectiviteit van de wetenschap niet in gevaar? Bestaat die eigenlijk wel?

    Daarover praten we met hoogleraar 'Comparative Literature' Odile Heynders, cultuurwetenschapper, gespecialiseerd in betrokkenheid van publieke intellectuelen en met hoogleraar Peter Achterberg, socioloog, hij deed onder meer onderzoek naar vertrouwen in publieke instellingen. In de rubriek de Wandeling vertelt hoogleraar milieueconomie Reyer Gerlagh over zijn deelname bij demonstraties voor het klimaat.

    • 29 min
    #12 Bestaanszekerheid

    #12 Bestaanszekerheid

    De paradox van welvaart en schrijnende tekorten roept vragen op over de oorzaken en mogelijke oplossingen voor honger, armoede en ongelijkheid.

    We praten erover met hoogleraar sociale zekerheid en economie Daniel van Vuuren en met Meike Reusken, die onderzoek doet naar voedselbanken en werkt in het Zero Hunger Lab. In de rubriek de Wandeling formuleert filosoof en econoom Huub Brouwer over een mogelijke uitweg door beperking van rijkdom. 

    • 25 min
    # 11 Slimmer dan ChatGPT

    # 11 Slimmer dan ChatGPT

    Hoe blijven we slimmer dan ChatGPT? Daarover praten we met onderzoeker Jan de Wit, docent Janneke van der Loo en sociaal psycholoog Seger Breugelmans.

    • 34 min
    #10 Hebzucht

    #10 Hebzucht

    Hebzucht is niet de meest fraaie menselijke eigenschap. Maar hoe slecht is het nou echt? Ja, het kan leiden tot materialisme, impulsaankopen, en veel, maar kortstondige relaties, zoals wetenschappers laten zien. Maar zonder hebzucht draait er ook geen economie. Als je ervan af wilt, kan dat?

    In deze tiende aflevering gingen we in gesprek met economisch psycholoog Karlijn Hoyer en onderzoeker consumentengedrag, Niels van de Ven. In de rubriek de Wandeling filosofeert Willem Marie Speelman, hoogleraar theologie, verder over de deugd of de ondeugdzaamheid van hebzucht.

    • 37 min

Top Podcasts In Science

Nerdland Podcast
Lieven Scheire
De Universiteit van Vlaanderen Podcast
Universiteit van Vlaanderen
La Conversation scientifique
France Culture
In utero
France Inter
La Terre au carré
France Inter
Votre cerveau
France Culture

You Might Also Like

De Stemming van Vullings en Van der Wulp
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
Maarten van Rossem - De Podcast
Tom Jessen en Maarten van Rossem / Streamy Media
WorkLife with Adam Grant
TED
Een podcast over voeding
iamafoodie