1,208 episodes

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

Zakendoen | BNR BNR Nieuwsradio

    • News
    • 5.0 • 2 Ratings

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

    Beursnerd XL | Het Noorse staatsfonds is niet te stoppen

    Beursnerd XL | Het Noorse staatsfonds is niet te stoppen

    Zaterdag vertrekken tienduizenden mensen weer naar de jaarvergadering van Warren Berkshire Hathaway in Omaha. Warren Buffett zal het voor het eerst zonder vriend en zakenpartner Charlie Munger moeten doen. De cliché's in de media zullen weer rondzingen. Die waren er al toen de Beursnerd langsging, in 2016:


    Wie worden de opvolgers als Buffett overlijdt? Antwoord: Greg Abel wordt operationele CEO van de bedrijven die volledig van Berkshire zijn, de briljante Ajit Jain wordt de baas van de verzekeraars in de holding en Ted Weschler en Todd Combs gaan de aandelenportefeuille hopelijk verzekeren van meer winst.
    Maken de aandelen van Berkshire een duikvlucht zodra hij overlijdt? Antwoord: vast, maar dat betekent niet het einde van de waarde van Berkshire Hathaway.
    Welke waarde zit er nog in Berkshire Hathaway? Antwoord: goedkope financiering voor investeringen als gevolg van de verzekeraars, een stel aankopen van de holding die al sinds jaar en dag voor de originele koopprijs in de boeken staan, en afgezien daarvan een stel goed functionerende bedrijven in de portefeuille.

    Luisteraars die écht geïnteresseerd zijn kunnen een blik werpen op de jaarlijkse brief van Semper Augustus Investments Group. De investeerreus is niet alleen vernoemd naar de duurste tulp van tijdens de Tulpenbubbel, maar schrijft ook elk jaar een brief die Berkshire Hathaway helemaal uit elkaar trekt tot op de prijs van de T-shirts van Fruit of the Loom.

    Berkshire Hathaway is dan ook een eindpunt. Het investeervehikel is één van de weinige bedrijven in de Fortune 500 die door één man in één leven is opgebouwd. De beurswaarde van meer dan 800 miljard dollar zegt genoeg, de berg ongebruikte cash van meer dan 160 miljard dollar ook.

    Stel: je wil alle advocatenkantoren in Amsterdam kopen. Dat kost wat. Maar op een gegeven moment moet je naar een andere stad. Dat probleem heeft Buffett zo'n beetje met alle bedrijven over de hele wereld. En hij weigert natuurlijk om dan maar in de marge te gaan priegelen. Want daarmee voeg je weinig waarde toe. Je weet natuurlijk nooit welk bedrijf in nood nou weer een miljardeninvestering vergt, maar Buffett is onderhandelaar pur sang en neemt dat soort deals niet altijd aan.

    Toch kan het groter.

    Werp vooral eens een blik op het Noorse staatsfonds. Een land met 5.5 miljoen mensen geeft namelijk een antwoord op de vraag hoe ver Berkshire nog kan gaan. Het antwoord? Ver.

    Wie de website erop naslaat, krijgt direct 17.5 biljoen Noorse kronen voor de kanis. Het metertje is de positieve versie van het bekende bord waarop de Amerikaanse staatsschuld rücksichtlos omhoog schiet.

    Ruim 1600 miljard dollar wordt inmiddels belegd in een portefeuille bij de Noorse centrale bank die voor 70% uit aandelen bestaat en voor 30% uit vastrentende waarden. Het Ministerie van Financiën maakt een index om te verslaan die ook zo is samengesteld. En wat blijkt? Sinds 1998 heeft het fonds, na kosten en inflatie, de index met 0.2% verslagen. Dat klinkt misschien niet als fantastisch resultaat, maar dat heeft inmiddels al meer dan 200 miljard dollar aan waarde opgeleverd, bleek uit een studie van 2022.

    'Tuurlijk: bruto is de jaarlijkse gemiddelde return van 6.09% sinds 1998 niet bepaald indrukwekkend. Maar men belegt het spaargeld van een heel land dan ook niet door het deels in de S&P 500 en deels in de wereldindex te stoppen. De 70/30 portefeuille is een veiliger blok aan het been. Maar toch maakt de relatieve outperformance versus geweldenaars als Buffett hier minder uit. Feit is dat er in een berg fondsen bij de Noorse centrale bank waarde wordt gecreëerd. Die 0.2% waarmee men de eigen index verslaat, tikt in absolute getallen keihard aan.

    Maar hoe voeg je dan waarde toe voor het Noorse volk? Nou, dat noem je negatieve selectie: als je al gemiddeld 1.5% van 9000 bedrijven op aarde bezit kan je je nergens verbergen, zoals topman Nicolai Tangen in 2022 zei na verlies te hebben geleden. Maar je kan wel een uitsluitingsbeleid voeren en

    • 5 min
    Vraagtekens bij rentebeleid Fed: ‘Inflatie zal langer hoger blijven’

    Vraagtekens bij rentebeleid Fed: ‘Inflatie zal langer hoger blijven’

    Zoals vrijwel iedere econoom en analist zag aankomen gaat de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, nog steeds de rente niet verlagen. Simpelweg omdat de inflatie nog te hoog is. Ondanks de verwachte uitspraak van topman Jerome Powell vond macro-econoom Edin Mujagic het een ‘memorabele dag’. 

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 7 min
    Ongevraagd Advies | Waarom de Eerste Kamer de wet betaalbare huur zou moeten tegenhouden

    Ongevraagd Advies | Waarom de Eerste Kamer de wet betaalbare huur zou moeten tegenhouden

    De nieuwe wet betaalbare huur van demissionair minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordering Hugo de Jonge, is door de Tweede Kamer aangenomen afgelopen vrijdag. De wet moet de woekerprijzen in het middensegment gaan aanpakken, maar het is de vraag of dat gaat lukken. Vanuit de huursector is er veel kritiek op de wet en ook de Raad van State heeft gewaarschuwd voor nadelige effecten. Het moet dan ook blijken of de wet ook door de Eerste Kamer komt. 

    En dus is het tijd voor advies, aan de Eerste Kamer. En dat advies komt van Eduard Schaepman van Tribes 

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 7 min
    De top van NL | Hoe kijkt bouwbedrijf TBI terug op de mislukte aanbesteding van de Van Brienenoordbrug?

    De top van NL | Hoe kijkt bouwbedrijf TBI terug op de mislukte aanbesteding van de Van Brienenoordbrug?

    Bouwbedrijf TBI was van plan de Van Brienenoordbrug te renoveren, samen met Mobilis, Dura Vermeer en Hollandia. Maar uiteindelijk mislukte de aanbesteding: vanwege de hoge kosten besloot minister Mark Harbers van Infrastructuur de stekker uit de aanbesteding van het project te trekken. Wat betekent de mislukte aanbesteding voor TBI, voor de kwaliteit van de Nederlandse infrastructuur en voor de bouw in bredere zin?  In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Bart van Breukelen, vertrekkend topman van techniek-, bouw-, en infraconcern TBI. Presentator Thomas van Zijl vraagt hem... 

    - wat gaat er gebeuren met de Van Brienenoordbrug nu TBI niet kan beginnen aan de renovatie;  

    - hoe hard het concern wordt geraakt door de hoge grondprijzen en de stikstofproblematiek; 

    - of de risicodeling tussen markt en overheid beter in balans is; 

    - of hij tevreden is met het werk van woonminister Hugo de Jonge; 

    - welke tips Van Breukelen heeft voor zijn opvolger. 

     

    Over TBI 

    TBI is één van de grootste Nederlandse techniek-, bouw- en infraconcerns. Het is onstaan in 1982, en en bestaat ondertussen uit meer dan 20 bedrijven met een gecombineerde omzet van ruim 2,5 miljard euro. 

    Over Thomas van Zijl 

    Thomas van Zijl is financieel journalist en presentator bij BNR. Hij presenteert dagelijks ‘BNR Zakendoen’, het Nederlandse radioprogramma voor economisch nieuws en zakelijk inzicht, waar 'De top van Nederland’ onderdeel van is. Ook is hij een van de makers van de podcast ‘Onder curatoren’. 

     

    Abonneer je op de podcast 

      

    Ga naar ‘De top van Nederland’  en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 23 min
    Bart van Breukelen (TBI) over de aanbesteding van de Van Brienenoordbrug

    Bart van Breukelen (TBI) over de aanbesteding van de Van Brienenoordbrug

    Techniek-, Bouw-, en Infraconcern TBI bestaat al veertig jaar, en heeft door de vele dochters overal wel een vinger in de pap. Hoe hard wordt het concern geraakt door de hoge grondprijzen en de stikstofproblematiek? En wat gaat er gebeuren met de Van Brienenoordbrug nu TBI niet kan beginnen aan de renovatie?  

    Bart van Breukelen, vertrekkend topman van Techniek-, Bouw-, en Infraconcern TBI is te gast in BNR Zakendoen. 

    Macro met Mujagić 

    Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. 

    Lobbypanel 

    Vier op de tien Eerste Kamerleden geven niet al hun nevenfuncties op En: de boetes die werkgevers krijgen als ze werknemers uit het buitenland illegaal laten werken, zijn niet meer afschrikwekkend genoeg. Dat en meer bespreken we om 11.10 in het lobbypanel met:   


    Mark van den Anker, mededirecteur We-public  
    Tristan Bons, adjunct-directeur van VBO 

    Luister | Lobbypanel 

    De economische stand van Nederland  

    Familiebedrijven gaan volgens netwerkorganisatie Familiebedrijven Nederland gebukt onder oplopende regeldruk, onzeker beleid en stijgende loonkosten. Maar dreigen met een vertrek naar het buitenland is in tegenstelling tot multinationals voor het merendeel van de de familiebedrijven geen optie.  

    Te gast is Albert Jan Thomassen, directeur van netwerkorganisatie Familiebedrijven Nederland. Presentator Thomas van Zijl vraagt hem... 


    Waarom familiebedrijven in tijden van economische onzekerheid zorgen voor stabiliteit; 
    Wat de consequenties zijn van de versobering van de bedrijfsopvolingsregeling en; 
    Waarom steeds meer familiebedrijven een adviesorgaan instellen. 

    Contact & Abonneren 

    BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail.  

    Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 2 hrs 3 min
    Beurzen vrezen rentebesluit: ‘Een onmogelijke spagaat’

    Beurzen vrezen rentebesluit: ‘Een onmogelijke spagaat’

    Met angst en beven sloot de Amerikaanse beursdag op dinsdag. Zowel de Dow Jones, de S&P500 als de Nasdaq sloten de maand april negatief af. Allemaal in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve. Later vandaag komt dat orgaan met het oordeel. Macro-econoom Edin Mujagicheeft vooral medelijden met de Fed. ‘De Fed zit in een onmogelijke spagaat’

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 6 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Top Podcasts In News

De 7 van De 7
De Tijd
De 7
De Tijd
Les Grosses Têtes
RTL
DS Vandaag
De Standaard
LEGEND
Guillaume Pley
De Stemmen van Assisen
Nieuwsblad

You Might Also Like

Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio
BNR's Big Five | BNR
BNR Nieuwsradio
FD Dagkoers
Het Financieele Dagblad
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
Digitaal | BNR
BNR Nieuwsradio
De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio

More by BNR Nieuwsradio

De Technoloog | BNR
BNR Nieuwsradio
Boekestijn en De Wijk | BNR
BNR Nieuwsradio
Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio
Cryptocast | BNR
BNR Nieuwsradio
Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio