4 episodes

Podcast met extra interviews en achtergronden bij de uitzending van ZEMBLA

ZEMBLA BNNVARA

  • News

Podcast met extra interviews en achtergronden bij de uitzending van ZEMBLA

  De zaak-Sharleyne: Dag 4

  De zaak-Sharleyne: Dag 4

  Dag 4 in de zaak-Sharleyne. ZEMBLA-verslaggever Nikki van der Westen bespreekt met oud-rechter Frans van der Reijt de belangrijkste ontwikkelingen, waaronder: het verschil tussen moord en doodslag; de strafeis van 10 jaar; en het vellen van een oordeel wanneer er geen 100% waterdicht bewijs is.

  • 8 min
  De zaak-Sharleyne: Dag 3

  De zaak-Sharleyne: Dag 3

  Dag 3 in de zaak-Sharleyne. ZEMBLA-verslaggever Nikki van der Westen bespreekt met oud-rechter Frans van der Reijt de belangrijkste ontwikkelingen, waaronder: het spreekrecht van de vader; en hoe kansrijk is de schadeclaim die hij indiende?

  Extra informatie:
  Spreekrecht en schadeclaims; hoe zit het?

  Spreekrecht
  In de rechtbank hield de vader van Sharleyne een emotioneel betoog. Over de uitbreiding van het spreekrecht is veel maatschappelijk debat. Voorstanders vinden dat het slachtoffer recht heeft op een rol in het proces. Tegenstanders wijzen erop dat de verdachte nog slechts verdachte is, en emoties de objectiviteit van rechtbank kunnen beïnvloeden.

  Hoe zit het precies?
  Het spreekrecht voor slachtoffers, of hun nabestaanden, bestaat in Nederland sinds 2005. Toen werd ingevoerd dat slachtoffers, of hun nabestaanden, in het geval van ernstige misdrijven tijdens een rechtszaak hun verhaal mochten doen. Een slachtoffer mocht alleen over zijn eigen emoties en ervaringen vertellen. Uitspraken richting de verdachte, over het bewijs, of over de straf waren niet toegestaan.

  Sindsdien werd het spreekrecht een aantal keer uitgebreid. Op 1 juli 2016 werd het spreekrecht ‘onbeperkt’. De beperking voor slachtoffers om alleen over hun eigen gevoelens te praten, werd toen opgeheven. Sinds dat moment mogen slachtoffers dus ook praten richting de verdachte, over het bewijs, en over de op te leggen straf.

  En de plannen van minister Sander Dekker om de positie van het slachtoffer te versterken, reiken verder. Begin dit jaar kondigde hij aan dat hij wil dat de verdachte verplicht wordt in de zaal te blijven, wanneer het slachtoffer spreekt. Nu is het nog mogelijk dat een verdachte in zijn cel blijft tijdens dit onderdeel.

  Schadeclaim:
  In de zaak-Sharleyne diende vader Victor Remouchamps een claim in van 100 duizend euro voor ’shockschade'. Wat is dat en hoe werkt het?

  Een naaste of nabestaande van een slachtoffer kan tijdens een strafproces een claim indienen voor shockschade, ofwel confrontatieschade. Dat kun je doen wanneer je het ongeval zelf hebt gezien of meegemaakt, en daarvan psychische schade ondervindt.

  Shockschade is iets anders dan ‘affectieschade’. Daarbij gaat het om het verdriet van slachtoffers of nabestaanden.

  De advocaat van de verdachte kan bezwaar maken tegen de claim, en de hoogte ervan. Uiteindelijk beslist de rechter of en hoe de verdachte de claim moet betalen.

  Het kan zijn dat de verdachte niet voldoende geld heeft om het (hele) bedrag te betalen. Als betalen niet lukt, wordt het resterende bedrag betaald door de staat.

  • 7 min
  De zaak-Sharleyne: Dag 2

  De zaak-Sharleyne: Dag 2

  Dag 2 in de zaak-Sharleyne. ZEMBLA-verslaggever Nikki van der Westen bespreekt met oud-rechter Frans van der Reijt de belangrijkste ontwikkelingen, waaronder: de verklaring van een bovenbuurman; de emoties van de verdachte; en hoe beoordeel je toerekeningsvatbaarheid?

  • 9 min
  De zaak-Sharleyne: Dag 1

  De zaak-Sharleyne: Dag 1

  Dag 1 in de zaak-Sharleyne. ZEMBLA-verslaggever Nikki van der Westen bespreekt met oud-rechter Frans van der Reijt de belangrijkste ontwikkelingen, waaronder:

  • 6 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To