245 episódios

“Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste säkerhetsnyheterna och lyssnarnas frågor.

Podden produceras av IT-säkerhetsföretaget Nikka Systems och publiceras under CC BY 4.0-licens.

Bli säker-podden Nikka Systems

    • Tecnologia

“Bli säker” är podden som gör dig lite säkrare för varje vecka som går. Karl Emil Nikka och Peter Esse diskuterar dagens IT-säkerhetsutmaningar varvat med de senaste säkerhetsnyheterna och lyssnarnas frågor.

Podden produceras av IT-säkerhetsföretaget Nikka Systems och publiceras under CC BY 4.0-licens.

    #245 Dåliga utsikter för Microsoft Outlook

    #245 Dåliga utsikter för Microsoft Outlook

    Microsoft stöper om grunden för sin trotjänare Outlook. Nu ska Outlook bli enhetligt. Webbversionen, Windows-versionen och Mac OS-versionen av Outlook ska förenas till en enda app. Den appen, internt benämnd Project Monarch, ska också ersätta de Windows-inbyggda apparna “E-post” och “Kalender”.

    Den nya versionen av Outlook kallas kort och gott “Nya Outlook”. Till skillnad från föregångarna är Nya Outlook i själva verket en webbapp som paketeras om för skrivbordsdatorer. Nya Outlook är dessutom helintegrerad med Microsofts molntjänst (vid publicering fungerar inte ens Nya Outlook utan internetuppkoppling).

    Integrationen med Microsofts molntjänst är problematisk ur både ett integritetsperspektiv och ett säkerhetsperspektiv. Till skillnad från den Windows-inbyggda appen “E-post” visar nya Outlook reklam och ber om att få dela annonsdata med 815 partners. Den delningen går lyckligtvis att slå av.

    Något som däremot inte går att slå av är Nya Outlooks krav på att alla mejl ska gå genom Microsofts molntjänst. För att kunna lägga till traditionella e-postkonton i Nya Outlook måste e-postkontots lösenord skickas till Microsoft så att Microsoft Cloud kan fungera som en mellanliggande e-posttjänst.

    I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om integritets- och säkerhetsproblemen med Nya Outlook. Nikka hänvisar till analysrapporten som US Department of Homeland Security publicerade med anledning av fjolårsintrånget i Microsofts molntjänst Exchange Online. US Department of Homeland Security är inte nådiga i sin kritik mot Microsofts IT-säkerhetskultur.

    Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd245.

    • 38 min
    #244 Riktigt elaka annonser

    #244 Riktigt elaka annonser

    I förrförra veckans avsnitt av Bli säker-podden pratade vi om hur Facebooks annonsgranskare ansåg att hundratals bluffannonser var förenliga med deras annonsregler. Den här veckan avslöjar vi att problemet sträcker sig ännu längre. Resultatet är nämligen detsamma när vi anmäler skadeprogramsspridande annonser. Facebooks annonsgranskare avslår såväl anmälan som överklagan.

    Gemensamt för många av de skadeprogramsspridande annonserna är att de låtsas erbjuda någon typ av AI-app. Annonserna anspelar på att komma från AI-jättar såsom OpenAI, Bing, Midjourney eller Adobe. Annonserna försöker få användarna att ladda ned krypterade arkiv som i sin tur innehåller Windows-installationsprogram. Dessa installationsprogram är trojaner som i hemlighet lägger till spionerande webbläsartillägg. Därigenom kan bedragarna kapa ytterligare Facebook-sidor för att sprida ännu fler annonser för investeringsbedrägerier och skadeprogram.

    Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd244.

    • 33 min
    #243 Ryssland och Kina kapar routrar

    #243 Ryssland och Kina kapar routrar

    I veckan avslöjade Säpo att kinesiska Judgement Panda (även kallade APT 31) hade utnyttjat svenska privatpersoners routrar för att spionera och utföra cyberattacker. Avslöjandet kom i samband med att USA väckte åtal mot sju statsanställda vid Kinas ministerium för statssäkerhet.

    Ryssland har också visat intresse för privatpersoners routrar. Fancy Bear (även kallade APT 28), som har kopplingar till ryska underrättelsetjänsten GRU, infekterade tusentals routrar över hela världen i syfte att bygga en global spionageplattform. Det avslöjade FBI tidigare i år.

    I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om varför statsunderstödda aktörer kapar just hemmaroutrar. Nikka förklarar också vilka konsekvenserna blir och vad privatpersoner som vill skydda sig lite extra bör göra.

    Veckans avsnitt bjuder också på goda nyheter om Googles föreslagna lösning för att stoppa kakstölder. Avsnittet bjuder tillika på skrämmande nyheter om spiontrojanen som Facebook spred via VPN-tjänsten som de tillhandahöll fram till avslöjandet 2019. Nya domstolsdokument visar att Facebook spred spiontrojanen trots stark intern kritik och att skadeprogrammet var betydligt värre än världen tidigare vetat.

    Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd243.

    • 39 min
    #242 Facebooks regler tillåter bluffannonser

    #242 Facebooks regler tillåter bluffannonser

    Problemet med bluffannonser på Facebook tar inte slut. Bedragare fortsätter att utnyttja svenska kändisar i annonser för investeringsbedrägerier. Annonserna leder ofta till klonade versioner av populära nyhetssajter. Ibland står till och med den riktiga nyhetssajtens domän i annonsens länktext trots att annonsen i själva verket leder till en falsk webbplatskopia på en helt annan domän.

    Förra veckan lämnade över 500 personer in en stämningsansökan mot Facebook Sweden på grund av att Facebook inte har tagit itu med problemet. Då publicerade Kalla Fakta ett uppföljningsinslag till granskningen som de gjorde tillsammans med mig i fjol. I uppföljningsinslaget visade jag hur Facebook har slutat plocka bort uppenbara bluffannonser som jag anmäler.

    I veckans poddavsnitt berättar jag och Peter mer om hur bedragarna arbetar. Vi lyfter också några av våra hundratals exempel på bluffannonser som Facebooks annonsgranskare säger att inte bryter mot några av deras annonsregler.

    Korrigering i samband med publicering: stämningsansökan har lämnats in mot Facebook Sverige (inte Meta och Mark Zuckerberg).

    Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd242.

    • 36 min
    #241 Censurera mera!?

    #241 Censurera mera!?

    Medborgares fria tillgång till oberoende information hotar makten i totalitära stater. Länder såsom Kina, Ryssland, Egypten, Saudiarabien och Pakistan nöjer sig därför inte längre med att censurera internet. De försöker också blockera medborgarnas möjligheter att komma åt det fria internet via VPN-tjänster eller via Tor-nätverket.

    Säkerhets- och integritetsfokuserade VPN-tjänster, till exempel Mullvad VPN och Proton VPN, har vidtagit motåtgärder. De har bland annat implementerat lösningar som får användarnas VPN-trafik att se ut som vanlig webbtrafik, vilket gör det svårare för övervakningsregimer att blockera trafiken. Senaste versionen av Tor-webbläsaren har också fått stöd för så kallade webbtunnlar. Webbtunnlarna gör att samma servrar som driver vanliga webbplatser kan bli hemliga ingångar i Tor-nätverket och därmed vägar ut på ocensurerade internet.

    I den fria världen pågår samtidigt en oroväckande trend för ökad censur. I början av mars föreslog Liberalerna att sociala medier ska blockeras för barn efter klockan 23. Två veckor senare, på andra sidan Atlanten, valde världens största porrsajtsleverantör att blockera besökare från Texas i protest mot en ny lag om legitimeringskrav.

    Vårdnadshavare kan redan begränsa såväl skärmtid som webbplatsinnehåll för sina barn. Både IOS och Android har inbyggda och kostnadsfria funktioner för just detta. Trots det vill politiker lägga ålderskontrollkrav på webbplatsägarna. I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om varför det inte bara är en tekniskt vansinnig lösning utan rent av en farlig lösning.

    Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd241.

    • 35 min
    #240 Min mobil är inte en smörgås

    #240 Min mobil är inte en smörgås

    Hur länge kan en mobil förväntas förses med säkerhetsuppdateringar? Under smartphone-erans första decennium hade Apple och Android-mobiltillverkarna vitt skilda åsikter kring sitt underhållsansvar. Än idag anser många Android-mobiltillverkare att deras mobiler bara ska hålla i något enstaka år. Till och med annars välrenommerade mobiltillverkare som Motorola anser att två år från lanseringsdatum är skälig livslängd på en mobil. Det är förvånande eftersom två år är kortare tid än den lagstadgade treåriga reklamationsrätten, vilken dessutom räknas från köpdagen (inte modellanseringsdagen).

    Lyckligtvis är några Android-mobiltillverkare mer seriösa. Google utlovar sju års månatligt underhåll för sin senaste Pixel 8-serie. Samsung utlovar lika lång underhållstid för några av sina nya modeller men väljer att inte utfästa någon garanti för uppdateringsfrekvensen.

    I veckans avsnitt av Bli säker-podden jämför Peter och Nikka de olika Android-mobiltillverkarnas underhållsgarantier. I samband med detta snubblar podduon över ett oväntat uttalande från en av cheferna på Oneplus – som tycker att deras mobiler kan liknas vid en smörgås.

    Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd240.

    • 36 min

Top podcasts em Tecnologia

Tecnocast
Tecnoblog
Hipsters Ponto Tech
Alura
Giro do Loop
Loop Infinito
MacMagazine no Ar
MacMagazine.com.br
Área de Trabalho
Gigahertz
Data Hackers
Data Hackers

Você Também Pode Gostar de

Elbilsveckan
Peter Esse & Christoffer Gullin
Bilar med sladd
Bilar med sladd
SvD Tech brief
Svenska Dagbladet
IT-säkerhetspodden
IT-säkerhetspodden
Allt du velat veta
Acast - Fritte Fritzson
Höjd Beredskap
Patrik Syk