16 episodes

Från 2008-2009. En programserie om familjebegreppets lyckohyckel och nattsvarta historia. Programledare är Maria Sveland. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

Heliga familjen Sveriges Radio

  • News

Från 2008-2009. En programserie om familjebegreppets lyckohyckel och nattsvarta historia. Programledare är Maria Sveland. Ansvarig utgivare: Cecilia Bodström

  Heliga Familjen 20090807 2009-08-07 kl. 11.00

  Heliga Familjen 20090807 2009-08-07 kl. 11.00

  Heliga Familjen belyser idag några alternativ till den traditionella heterosexuella kärnfamiljsnormen. Vi träffar Hanne Gorton Lindblad, 18, som växt upp med homosexuella föräldrar. Vi hör även Tove, som valt att inseminera sig för att kunna få barn utan att ha en partner.

  Och så äter vi middag med socialministern Göran Hägglund, känd för att ifrågasätta alla andra familjeformer än den heterosexuella kärnfamiljen.

  • 54 min
  Den naturliga familjen

  Den naturliga familjen

  När man talar om familj och jämställdhet hänvisar pessimisterna ofta till naturen, och säger att vi inte kan ändra på de roller som evolutionen givit oss. Eftersom Darwin fyller 200 år i år, så tänker Heliga Familjen titta lite närmare på vad vi egentligen vet om hur våra förfäder levde. Vi talar med professor emeritus i biologi Staffan Ulfstrand som skrivit boken "Darwins idé" och flera andra forskare som studerat den mänskliga naturen och vetenskapens ideologi. Och så äter vi middag med Göran Skytte, som tycker att biologisternas tankar är fascinerande.

  • 54 min
  Pappabilden

  Pappabilden

  Heliga Familjen granskar papparollen och frågar sig varför pappor hamnar på femte plats när barn graderar vem de helst vill bli tröstade av? Vi räknar också ut att det kommer att ta 211 år innan pappor tar ut lika stor del av föräldraledigheten som mammor, om vi fortsätter i den här takten. Vi talar med Dick Sundevall, som skrivit boken Du ska bli pappa, och så äter vi middag med Göran Skytte.

  • 54 min
  Familjen och konsumtionen

  Familjen och konsumtionen

  Drömmen om det perfekta boendet och de moderna kraven på att visa vem du är genom din konsumtion skapar problem för många familjer idag. Det finns mycket pengar att tjäna på kärnfamiljsidealet, men undersökningar visar att ägande skapar stress. Heliga Familjen talar med Ernst Kirchsteiger om renoveringshets och träffar trebarnsföräldrarna Inga och Clas, som har ägnat ett flertal somrar åt att jobba med sommartorpet, istället för att vara lediga. Och så äter vi middag med miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.

  • 54 min
  Den heligaste av familjer

  Den heligaste av familjer

  Om ett år ska kronprinsessan Victoria äntligen få gifta sig med sin Daniel, men vad hade hänt om Daniel hetat Mohammed istället, eller om han hade varit en hon? I monarkin Sverige 2010 får inte alla gifta sig med vem de vill, problemen med hederskultur kan ta sig fruktansvärda uttryck och bör tas på allvar, även när de återfinns i rikets allra heligaste familj. Hör Zelda 6 år, royalist, näringsminister Maud Olofsson, rörd ditt tårar vid eklateringen av den kungliga förlovningen, Are Hamednaca från Sharafs Hjältar på Fryshuset, Carl Johan de Geer, konstnär och styrelseledamot i republikanska föreningen, samt Helena Henschen, författare.

  • 54 min
  Varför är det så svårt att vara en bra mamma?

  Varför är det så svårt att vara en bra mamma?

  Heliga Familjen granskar den mammabild som tidningen Mama presenterar och undersöker varför så många mammor ständigt lider av dåligt samvete. Vi får även träffa Maggan och Birgitta i Degerfors, som fortsatt att fungera som mammor långt efter det att barnen flyttat hemifrån, nu till sina män Lennart och Leffe. Och så äter vi middag med Marianne Lindberg De Geer och Carl Johan De Geer och deras familj.

  • 54 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio