47 episódios

Knjige na preseku znanosti, tehnologije in družbe, ki jih predstavljava Lenart J. Kučić in Darja Potočan

Membranje marsowci.net

  • Livros

Knjige na preseku znanosti, tehnologije in družbe, ki jih predstavljava Lenart J. Kučić in Darja Potočan

  044 Membranje: Koga naj volim s Tadevžem Ropertom (tri leta pozneje)

  044 Membranje: Koga naj volim s Tadevžem Ropertom (tri leta pozneje)

  V naši čisto prvi epizodi Membranja smo se pred dobrimi tremi leti vprašali, koga naj volimo. Nekaj dni pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami je enako vprašanje znova aktualno. Odgovori pa se zdijo še bolj oddaljeni kot takrat, ko smo na ljubljanskih Žalah posneli ta pogovor.

  ***

  V knjigarnah ne manjka priročnikov in nasvetov za samopomoč. Izvemo lahko vse o azijski kuhinji, izboljšanju spomina, odkrivanju notranjega božanstva in teku maratona. Manjkal je le odgovor na precej bolj pomembno vprašanje: koga naj volim?

  Ta odgovor je hotel poiskati študent psihologije Tadevž Ropert. Zato je začel pisati knjigo, v kateri bi svoji generaciji razložil osnove državljanstva in politične teorije.

  Pokazal je, da so demokracije večinoma demokratične samo po imenu, saj v parlamentu namesto predstavnikov ljudstva odločajo predsedniki političnih strank. Zavrnil je prepričanje, da je mogoče ostati zunaj političnega sistema in stranke nadomestiti z družbenimi gibanji. Namesto tega je predlagal ustanovitev demokratične politične stranke, kjer bi imeli vsi člani enako možnost odločanja. In nama v prvi epizodi membranja pojasnil, zakaj v politiki vedno odločijo tisti, ki jih politika ne zanima.

   

  Povezave:

  pobuda Odločaj o mestu (poskus uvedbe participatornega proračuna)

  projekt Mlade glave mislijo, ki ga Tadevž pripravlja skupaj z Aljažem Jelenkom

  dokumentarni film Boj ZA

  Saskia Sassen in Richard Sennet v Zagrebu

   

  Tadevževa bralna priporočila:

  Moses I. Finley: Antična in moderna demokracija

  Michels, Robert: Political Parties

  Steiner, Christopher: Automate this; How Algorithms Came to Rule Our World

  Wilkinson, Richard in Pickett, Kate: Velika ideja, Zakaj je enakost boljša za vse

   

  Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučić


  Naslovna fotografija: Lenart J. Kučić


  Produkcija: Milan Fras

  • 51 min
  043 Membranje: internetne laži z Ingrid Brodnig

  043 Membranje: internetne laži z Ingrid Brodnig

  Ko govorimo o internetnih propagandnih vojnah, najbrž pomislimo na Ameriko in Rusijo. Toda internetnega širjenja zmede, dezinformacij in laži ni treba iskati na drugi celini. To znamo zelo dobro početi tudi sami, sama je na Dunaju povedala avstrijska novinarka in raziskovalka Ingrid Brodnig.

  Brodnigova je začela že kot novinarka preiskovati (ne)kulturo digitalne debate v Avstriji. O sovraštvu, lažeh in manipulaciji na svetovnem spletu je napisala dve knjigi. Za lanske Laži na spletu je ravno pred pogovorom dopolnjevala spremno besedo in dve novi poglavji, ki jih bo vključila v drugo izdajo. V dobrem letu se je spremenilo marsikaj. Propaganda je postala še učinkovitejša, ljudje pa so ostali enako nepripravljeni na izkrivljene elektronske resničnosti.

  Tudi zato, ker na spletu še vedno vidimo in najdemo predvsem tisto, kar hočemo verjeti. Tehnologija namreč kljub prepričanjem zgodnjih internetnih optimistov ni spremenila človeške narave. Le izpopolnila je tradicionalne metode za izkoriščanje njenih temnejših plati. Ker smo ji tako naročili.

   

  Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučić


  Naslovna fotografija: Lenart J. Kučić


  Produkcija: Milan Fras

  • 1h 9 min
  042 Membranje: zapiranje revščine z Draganom Petrovcem

  042 Membranje: zapiranje revščine z Draganom Petrovcem

  Revni so sami krivi, da so revni. Revščina je posledica značajske in moralne šibkosti. Revni so grešniki. Grešniki so slabi, slabe pa je treba zapreti. Zato je v zaporu toliko revežev.

  O tej preprosti formuli je pisal francoski sociolog in socialni antropolog Loic Wacquant v knjigi Zapori revščine (*cf, 2008). V knjigi je predstavil nekatere trende v politiki kaznovanja, ki se iz ZDA širijo v Evropo: podaljševanje zapornih kazni, privatizacija zaporov in širjenje zaporniških razmer v civilno družbo – od prehodnih centrov za tujce do urbanih getov.

  O zaporih in kaznovanju sva se pogovarjala s penologom, profesorjem in raziskovalcem Draganom Petrovcem, ki je zelo dobro spoznal problematiko zaporov. Več let je vodil ženski zapor na Igu, uvedel drugačen (odprt) režim zapora in pri tem ugotovil, da je osebje včasih težje spreobrniti kot zapornike.

   

  Povezave in knjige:

  Mladina: Dr. Dragan Petrovec, penolog

  Dragan Petrovec: Fanči s psihiatrije in še hujše zgodbe (Sanje, 2017), Nasilje pod masko (Sanje, 2016)

   

  Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučić


  Naslovna fotografija: Lenart J. Kučić


  Produkcija: Milan Fras

  • 1h 5 min
  041 Membranje: novoletna marsowska poslanica

  041 Membranje: novoletna marsowska poslanica

  Kdo smo Marsowci? Kakšne so naše zgodbe? Kdaj smo se spoznali in kako smo sploh pomislili na mikrofonanje? Vse to smo se pogovarjali na letošnjem prednovoletnem srečanju in po kaki uri klepeta izvlekli snemalko. Da nas tudi vi malo bolje spoznate.

  V naši prvi skupni epizodi lahko slišite vse marsowske glasove za eno mizo: Darjo, Lenarta, Marka in Milana, ki ponavadi med montažo preklinja naša zvočna tehnična neznanja. Med drugim boste izvedeli, kaj nas je povezalo: kaj je Lenartova mama našla v stari zamrzovalni skrinji in kaj je Darja poslala na uredništvo Sobotne priloge. Kaj vse počne Marko in katera so druga življenja zvočnega Milana.

  Predstavili smo ozadje vseh treh podkastov – Membranja, Fotkasta in Tranzistorija – zato tokrat objavljamo enako epizodo v vseh treh „robotkih“. Tudi kot vabilo, da kdaj prisluhnete neznanim sogovornikom: glasbenikom, fotografom in bralcem, saj jih povezuje enak uredniški izbor.

   

  Povezave: 

  Sobotna priloga Dela: Denis Noble: Tudi znanost 
ima svojo modo in prevladujočo ideologijo

  Lumu: One Color Meter to Rule Them all

  Pod Črto: ustvarjanje kakovostnega novinarstva

  Glasbena skupina Okttober

      

  Avtorji: Darja Potočan, Lenart J. Kučič, Marko Pirc in Milan Fras


  Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič in Otrokinja


  Produkcija: Milan Fras

  • 42 min
  040 Membranje: švedska delavska džungla z Borutom Golobom

  040 Membranje: švedska delavska džungla z Borutom Golobom

  Švedska velja za zgled socialne države. Toda življenje švedskega pisatelja Kristiana Lundberga, ki se je moral preživljati z delom v malmöjskem pristanišču za pretovarjanje avtomobilov, je bolj spominjalo na prizore z začetka dvajsetega stoletja.

  V romanu Yarden (Goga, 2016, prevedla Danni Stražar) je opisal nečloveške delovne razmere v švedskih pristaniščih, kjer večinoma delajo tuji priseljenci. Njegova izkušnja je bila neobičajna – še zlasti za ustvarjalca in intelektualca –, saj Švedi večinoma niso doživljali takšne plati njihove pregovorno socialne države. Toda Lundberg je od otroštva živel na skrajnem družbenem robu. Zato je zelo dobro spoznal revščino in izkoriščanje.

  O knjigi smo se pogovarjali s pisateljem Borutom Golobom, ki je že v mladosti zelo dobro spoznal fizično delo in razmere, ki jih danes opisujemo kot »prekarne«. Pri tem se je naučil, kako visoka je lahko cena svobode – osebne in ustvarjalne –, in kako pomembno je spoznati proizvodne procese, če hočemo zares razmišljati o družbi. Prav tam se namreč skrivajo zametki, iz katerih vzniknejo totalitarizmi in se začnejo vojne.

   

  Povezave:

  Sobotna priloga Dela: Borut Golob: »Humor nam pomaga preživeti.«

  Delo, Književni listi: V boju za obstanek ni prostora za dobroto

  Pod črto: Mit prekarizacije: namesto gospodarskega razcveta slabša delovna mesta

  NYT: Adamic Dies of Shot, Home Aflame; Suicide Verdict Studied in Jersey; LOUIS ADAMIC DIES, APPARENT SUICIDE

  Louis Adamic: Dinner At The White House

  Washington Consensus

  The Atlantic: The Political Slant of the Nobel Prize in Economics

  NYT: Foxconn Says It Plans to Build Factory in Wisconsin, Adding 3,000 Jobs

  Youtube: BLUE IN THE FACE, the movie (Lou Reed Talk)

  NYT: 9/11: The Day Everything Changed, in Chile

   

  Izpostavljeni avtorji:

  Phillip Roth, Milton Friedman, Friedrich Hayek, Adam Smith, George Orwell, Jurij Gustinčič, Ervin Hladnik Milharčič, Tomaž Mastnak

   

  Borutova knjižna priporočila:

  Biblija

  Fjodor Mihajlovič Dostojevski: Besi

  Adolf Hitler: Moj boj

  Minqi Li: Vzpon Kitajske in propad kapitalističnega gospodarskega sveta

  Louis Adamič: Dinamit

  Upton Sinclair: Jungle

  Arthur Koestler: Mrk Opoldne

   

   

  Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič


  Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič


  Produkcija: Milan Fras

  039 Membranje: razkrivanje kriminala s Stevanom Dojčinovičem

  039 Membranje: razkrivanje kriminala s Stevanom Dojčinovičem

  Organizirana kriminalna družba Darka Šarića je delovala kot izjemno uspešna mednarodna korporacija. Upoštevala je pravila trga in konkurence, ponudila najboljše razmerje med ceno in kakovostjo ter s podporo domače politike osvojila evropski trg. Heroina in drugih trdih drog.

  Njegovo zgodbo je preiskal in popisal srbski preiskovalni novinar Stevan Dojčinović. Z njim smo se pogovarjali o nevarnostih njegovega dela, posebnostih organiziranega kriminala na Balkanu in njegovi zgodovinski prepletenosti z državo. Opisal je prijeme, s katerimi poskuša politika utišati kritične novinarje, in opozoril na visoko družbeno ceno mafijske države, kjer ni več mogoče potegniti meje med kriminalom in oblastjo. Pa tudi opomnil, da neodvisnega preiskovalnega novinarstva v našem prostoru ni mogoče uresničevati brez podpore tujih donatorjev in bralcev.

   

  Povezava:

  Krik: Vulin: Dojčinović je narkoman, mrzi Srbiju

   

  Avtorja: Darja Potočan in Lenart J. Kučič


  Naslovna fotografija: Lenart J. Kučič


  Produkcija: Milan Fras

  • 53 min

Top podcasts em Livros

Ouvintes também assinaram