300 episódios

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen

P3 Dokumentär Sveriges Radio

  • Sociedade e cultura
  • 4.5, 2 avaliações

Programmet som blickar bakåt, gräver i arkiven och pratar med dem som var med när det hände. Ansvarig utgivare: Şîlan Diljen

  Kattmördaren

  Kattmördaren

  Våren 2009 börjar husdjur försvinna i en mindre ort i Sverige. Några av husdjuren hittas senare döda under mystiska omständigheter. Invånarna misstänker att en och samma person ligger bakom.

  En natt kommer inte katten Båtsman hem. Några dagar senare får ägarna ett mystiskt brev. Det här blir början på en skräcksommar för ortens husdjursägare.
  Samtidigt engagerar sig allmänheten i fallet om katterna, och användare på Flashback lägger ett pussel för att ringa in gärningspersonen.
  Fallet blir till slut också en berättelse om rättspsykiatrin i Sverige, där påföljden innebär frihetsberövande på obestämd tid.
  Medverkande:
  Lina & Joakim, katten Båtsmans ägare.
  Peter Novén, polisinspektör.
  Eva Dahlberg, kriminalinspektör.
  Laura, vittne.
  Maria, katten Nosens ägare.
  Robert Beckard, åklagare.
  Peter Andiné, forskare och rättspsykiatier.
  Inläsningen av gärningsmannens röst gjordes av Lukas Orwin.
  En dokumentär av: Lova Nyqvist Sköld.
  Producent: Jon Jordås.
  Ansvarig utgivare: Silan Diljen.
  År: 2020.

  • 1h 6 min
  Familjen – Tonårsligan från Borlänge

  Familjen – Tonårsligan från Borlänge

  SERIE FRÅN 2018, NU SOM ETT ENDA SUPERAVSNITT. Om knark, våld och machokultur i det som på 90-talet var Sveriges farligaste stad.

  I slutet av 90-talet är Dalarna på löpsedlar över hela landet. Flera attentat riktade mot polisen visar sig vara utförda av en tungt beväpnad ungdomsliga. Här berättar flera av Familjen-medlemmarna för första gången om tiden när de satte skräck i Borlänge.
  Serien är ursprungligen gjord i fem delar, men nypubliceras här som ett enda långt avsnitt.
  Av: Sigge Dabrowski.
  Producent: Rosa Fernandez.
  År: 2018.

  • 2 h 9 min
  Domedagssektens saringasattack i Tokyos tunnelbana

  Domedagssektens saringasattack i Tokyos tunnelbana

  I mars 1995 blir Tokyos tunnelbana platsen för den största terrorattacken i Japans historia. I hopp om att starta ett tredje världskrig, sprider en domedagssekt ut nervgasen sarin.

  Samtidigt som hundratusentals tunnelbanependlare stressar i morgonrusningen sitter fem män från domedagssekten Aum Shinrikyo på olika tunnelbanetåg redo att genomföra attacken.
  Plötsligt börjar passagerares ögon rinna, någon får svårt att andas och en annan förlorar medvetandet. På några minuter förvandlats en vanlig morgon i Tokyos tunnelbana till en plats mer lik en krigszon.
  Domedagssekten Aum Shinrikyo har i hemlighet spridit det kemiska vapnet saringas  i hjärtat av centrala Tokyo och på varje perrong längs fem tunnelbanelinjer ligger människor skadade och döda.
  Och ingen förstår varför.

  Medverkande:
  Atsushi Sakahara: överlevde sarinattacken.
  Shizue Takahashi: änka till offer i sarinattacken.
  Akitoshi Hirosue: Fd medlem i sekten AUM Shinrikyo.
  Taro Takimoto: Advokat och överlevare i sarinattack.
  Shinichi Ishumatsu: Läkare på S:t Lukes Hospital, Tokyo.
  Anthony Tu: Professor i biokemi och molekulär bilologi på Colorado State University.
  Kimaki Nishida: Professor i psykologi på Rissho University Tokyo.
  Ian Reader: Pensionerad professor och författare i japanska och religösa studier.

  Rösterna som översatts från japanska lästes in av Tomoki Ikoma, Satoko Tomita och Ian MacDougall. Den svenska berättarrösten är gjord av Jon Jordås.
  En dokumentär av: Andreas Ståhl.
  Producent: David Mehr.
  År: 2020.

  • 1h 8 min
  Mordet på 2pac

  Mordet på 2pac

  DOKUMENTÄR FRÅN 2016. En fuktig septembernatt i Las Vegas kör en vit Cadillac upp bredvid rapparen 2Pac flera skott senare är ett av vår tids mest mytomspunna mord ett faktum.

  P3 Dokumentär publicerar alltid helt nya avsnitt varannan vecka.
  En dokumentär av: Måns Mosesson.
  Exekutiv producent: Caroline Pouron.
  År: 2016.

  • 1h 15 min
  Blodskandalen

  Blodskandalen

  Två dödliga virus sprids i Sverige. Det sker genom blodtransfusioner och mediciner framställda av blod. Många drabbas men vem ska ta på sig ansvaret?


  Historien börjar 1985 när en svensk pojke avlider i aids. Han är en av hundratals patienter som fått smittat blod som importerats från USA. Det skulle aldrig få hända igen.
  Men vid en rutinkontroll ett år senare upptäcks fyra nya fall. Den gemensamma nämnaren är Preconativ, en medicin gjord på svenskt blod som det statliga läkemedelsbolaget Kabi tagit fram. Nu inleds jakten på vem som gjort fel.
  Samtidigt sprids ett annat dödligt virus. Men det ska dröja decennier innan det upptäcks. Då har tusentals blivit smittade.
  En dokumentär av: Patricia Higson.
  Producent: Jon Jordås.
  År: 2020.

  • 59 min
  PODDTIPS: Verkligheten i P3 – Mamma dödad i sängen bredvid

  PODDTIPS: Verkligheten i P3 – Mamma dödad i sängen bredvid

  7-åriga Zanna blir vittne när en främmande man dödar hennes mamma. I åratal bär hon på skuldkänslor för att hon inte stoppade det. Hur ska hon bli fri? Sök på Verkligheten i P3 där poddar finns.


  I Verkligheten i P3 hör du dokumentära berättelser om avgörande händelser i vanliga människors liv. Varje avsnitt utgår från en person och ett öde direkt ur verkligheten. Varje tisdag släpper vi en ny berättelse. Och prenumerera där du hittar dina poddar så du inte missar några avsnitt!

  • 1m

Opiniões de clientes

4.5 de 5
2 avaliações

2 avaliações

Top podcasts em Sociedade e cultura

Ouvintes também assinaram

Mais de Sveriges Radio