294 episodes

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

Transformator Teknologiens Mediehus

    • Technology

Podcasten sætter strøm til ugens største nyheder inden for teknologi, forskning og naturvidenskab, og vi analyserer de svingninger, der på godt og ondt transformerer verden og vores samfund.

    Sådan bliver fremtidens krig med droner og AI

    Sådan bliver fremtidens krig med droner og AI

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende:
    Iben Yde, leder af center for operativ folkeret ved Forsvarsakademiet


    Morten Lykke Højfeldt Andersen, kampagnichef for 1. brigade


    Andreas Graae, forsker og underviser i militærteknologi ved Forsvarsakademiet


    Marianne Skovlund, EU journalist


    Paris Marx, podcastvært


    Krigen i Ukraine har vendt den europæiske del af verden på hovedet. En af de største overraskelser for mange har nok været, hvor dårligt forberedt Nato er til at håndtere en krise for slet ikke at tale om at skulle stoppe et angreb fra øst.


    Det er til gengæld lykkedes for Ukraine med stålsat vilje og stor opfindsomhed. Således er hobbydroner blevet en væsentlig faktor i nærkamp ved fronten, mens små hjemmebyggede havdroner har sænket russiske krigsskibe. Så det er ikke så overraskende, at dansk forsvar og Forsvarsakademiet følger nøje med i udviklingen i Ukraine.


    Det kom tydeligt til udtryk ved International Drone Show i Odense lufthavn i onsdags, hvor droneproducenter, udviklere, forsvar og indkøbere stimlede sammen om de nyeste dronemodeller og lyttede til eksperternes bud på fremtidens krigsførelse.


    Vi har tre af dem med i ugens Transformator, hvor brigadechefen fortæller om den praktiske anvendelse, forskeren om fremtidens muligheder og folkeretseksperten om alle dilemmaerne, der melder sig.


    Men det hele lader sig ikke gøre uden massive investeringer i nye våbentyper. Her er EU nu klar med en nye forsvarsstrategi, som vi gennemgår og leder efter penge til.


    Links

    Elendigt samarbejde i EU om militærteknologi: Producerer 15 forskellige kampvogne


    Danske EU-spidskandidater: Nu skal Europas forsvarsindustri op i gear

    • 34 min
    Transformator Tech

    Transformator Tech

    I dette første afsnit af Transformator Tech møder vi den canadiske techkritiker og journalist Paris Marx, som står bag podcasten 'Tech Won't Save Us'. Paris Marx bruger uge for uge sin podcast og en del skriverier på at dechifrere techgiganternes gøren og laden for at afkode deres motivationer. I dette første afsnit af Transformator Tech dykker Ingeniørens politiske redaktør Peter Christian Bech-Nielsen sammen med canadieren ned i det seneste halvandet års AI-hype og afdækker techgiganternes motivation for at satse milliarder på den bane. Og vi spørger: Bliver privatliv, som vi kender det, aflivet en gang for alle med fremkomsten af kunstig intelligens, som har slugt størstedelen af internettet?


    Vært: Peter Christian Bech-Nielsen


    Medvirkende: Paris Marx, canadisk tech podcast vært

    • 28 min
    Uge 20: Google forvandler sig fra søgemaskine til svaremaskine

    Uge 20: Google forvandler sig fra søgemaskine til svaremaskine

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende:



    Erik Henz Kjeldsen, ansvarshavende chefredaktør lex.dk
    Thomas Djursing, journalist Ingeniøren
    chatGPT4.o


    Når man ser Googles udvikling gennem årene, så kan man lidt sat på spidsen sige, at Google er flyttet fra at være en søgemaskine til at være en svarmaskine.


    I starten fik vi serveret en række prioriterede links, relevante for vores søgning. Hvordan søgemaskinen lige prioriterer links, kan være vanskelig at gennemskue. Men den baserer sig i en vis grad på vores personlige søgehistorik.


    Så fik vi det såkaldte knowledge panel, videnpanelet i højre spalte, der trækker informationerne ud fra andre sites og dermed gør det overflødigt at klikke sig videre. Det kan være biograftider, vejrudsigten eller en tekst fra Wikipedia. Det er godt for Google, men mindre fordelagtigt for de sites, der er afhængige af trafikken fra Google.


    Med den seneste transformation fra søgemaskine til svaremaskine ser det ikke meget bedre ud, mener hovedgæsten i denne uges Transformator. Chefredaktør ved lex.dk Erik Henz Kjeldsen udlægger perspektiverne og de mulige konsekvenser af Googles nye AI Overview, der netop er rullet ud til de amerikanske brugere.


    Her får man ikke længere blot en række links øverst i søgeingen. Nu sørger en generativ AI for at sammenskrive en helt ny tekst på grundlag af indhold overalt på nettet. Lex.dk er den danske online-encyklopædi med mere end 130.000 artikler skrevet af fagfolk og forskere. Og netop derfor er han bekymret for værdien af faglig korrekt viden i fremtiden:


    »Det arbejde, vi putter i af viden fra autoritative afsendere som eksempelvis forskere, bliver mindre værd. Det store problem her er, at sprogmodellen genererer teksten. Det betyder med andre ord, at Google står som afsender. De kan godt vælge at sætte nogle anbefalinger til videre læsning på. Noget der måske kunne ligne kilder. Men sprogmodellen ved faktisk ikke, hvor den har sit indhold fra.«


    »Men det er en logisk slutdestination for Google, at de giver alle svarene. Google er jo ikke forpligtet over for andre end deres annoncører. Google har ikke nogen demokratisk forpligtigelse og er ikke optaget af, at den viden, der bliver tilgået på deres side er korrekt. De har en interesse i at møde brugerne på en relevante måde, sådan at de kan sælge reklamer til dem,« siger Erik Henz Kjeldsen, der har bedt EU rejse en sag mod Google.


    I ugens Transformator forklarer han hvorfor og fortæller, hvad der sker, når man beder forskellige sprogmodeller forklare, hvem der startede krigen i Ukraine. Resultatet er mildt sagt overraskende.


    Men der bliver også tid til at vende måneraketter, der ligner en fuser og spækhuggere, der ikke bryder sig om heavy metal. Det er første – og vel nok også sidste – gang vi hører dødsmetal i Transformator. Men bare rolig. Det er kun i 15 sekunder. Det er værre for spækhuggerne.


    Links

    Transformators spørgeundersøgelse


    Spækhuggere har sænket syv både: Ny lydkanon skræmmer dyrene væk


    Forskning.no: Disse lydene holder spekkhoggere unna fiskenøter


    Youtube: Google keynote om nye tiltag

    • 34 min
    Uge 20: AI lyver om os, og solstormen stoppede traktorerne

    Uge 20: AI lyver om os, og solstormen stoppede traktorerne

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende: Agnes Rønberg, Laurids Hovgaard, Jens Ramskov og chatGPT4.o


    Sammen med eksplosionen af generativ tekst-AI har et nyt begreb bredt sig: hallucinationer. Denne bløde betegnelse for det, der i virkeligheden må betegnes forfalskninger er en indbygget, uundgåelig element ved de generative modeller.


    Man kan påpege, at det er et vilkår, når man beder en generativ AI om at gå ud over de træningsdata, den har haft at arbejde med.


    Men det bliver et problem, når AI-en begynder at opdigte og sprede falske personlige informationer om dig og mig. Informationerne kan nemlig ikke fjernes, siger skaberne af chatGPT.


    Men bor man i EU, har man en grundlæggende ret til korrekt information om sig selv og må bede om at få rettet, slettet eller ajourført forkerte oplysninger. Det står i både GDPR og EU’s charter, og derfor har privatlivsaktivisten Max Schrems indgivet en klage til det østrigske datatilsyn mod OpenAI, firmaet bag ChatGPT, som kan havne ved EU’s øverste databeskyttelsesråd EDPB.


    I Transformator tester vi det af og ser på, hvordan vi undgår, at AI spreder alle mulige sære informationer om os.


    Op til den seneste uges voldsomme solstorme og efterfølgende nordlys, var der udbredt frygt for, at alverdens elektronik ville blive sat ud af drift. Men det gik ikke meget værre end at traktorer gik i stå midt under såningen


    Og så skal vi have en rum-vejrudsigt til alle os, der ikke nåede at få set nordlyset i denne omgang. Der er mere på vej.


    Links

    Se rumvejret på SpaceWeatherLive


    Derfor kan du ikke tvinge ChatGPT til at sige sandheden


    ChatGPT kan ikke overholde GDPR: »Der er ingen gode løsninger«


    Kæmpe solstorm ramte danske landmænd: Maskiner gik i stå

    • 32 min
    Uge 19: Boeing har også problemer i rummet. Tre fisk er nok til en stime. Elfly rykker tættere på.

    Uge 19: Boeing har også problemer i rummet. Tre fisk er nok til en stime. Elfly rykker tættere på.

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende: Thomas Djursing, Rasmus Jessen Ginman, Jens Ramskov og Bjørn Godske


    Efter adskillige forsinkelser og udskudte forsøg skulle Boeings Starliner-rumkapsel natten til onsdag have været sendt af sted på den første bemandede flyvning til Den Internationale Rumstation. Men problemer med løfteraketten Atlas udskød opsendelsen få timer før starten, og fejlen er blot den sidste i rækken af Boeings udfordringer med rumkapslen.


    »Noget af det mest ubehagelige, jeg har oplevet«. Sådan beskrev direktør i Statens IT Michael Ørnø det nedbruds-mareridt, der lige efter påske blev kulminationen på flere ugers netværksproblemer og lukkede 40.000 statsansatte i ministerier og styrelser ude af deres arbejdscomputere. Men hvad gik der galt?


    De fleste kender nok sangen om de tre små fisk, som nær var havnet på en fiskerhandlers disk. Men hvad er det mindste antal fisk, der kan være i en stime? Det har forskere ved Heinrich-Heine-Universität Düsseldorf og Bristol University undersøgt med detaljerede observationer og efterfølgende analyser af zebrafisks svømmeadfærd i et akvarium i Bristol.


    Vi har tidligere talt om elfly i Transformator – ikke mindst om hvor lange udsigter det kan have med en prøvetur i sådan et. Men nu er en hel række udviklingsselskaber kommet i gang med at bygge fly, der skal være klar til certificering i slutningen af dette årti. Flere satser på modeller, der kan starte og lande på vandet.


    Links

    Hvad synes du om Transformator? Deltag i vores undersøgelse og vind gavekort


    Fejl på løfteraket udskyder opsendelse af Boeings Starliner


    Nu flyver Boeing astronauter op til rumstationen


    Software-fejl gav massivt nedbrud hos Statens IT: »Noget af det mest ubehagelige, jeg har oplevet«


    Værd at vide: Tre fisk er nok til en stime


    Elektriske fly kan give ny næring til verdens lufttrafik

    • 35 min
    Uge 18: Sådan blev Kristian selvforsynende med brugte færgebatterier

    Uge 18: Sådan blev Kristian selvforsynende med brugte færgebatterier

    Vært: Henrik Heide


    Medvirkende: Kristian Ranum


    Der er de parcelhusejere, som hopper på en af tidens mange annoncer for solcelle-batteripakkeløsninger til parcelhuset. Løsninger der lover intelligent styring af det hjemlige elforbrug, kort tilbagebetalingstid og store besparelser.


    Og så er der dem, som fylder udhuset med aflagte færgebatterier og slutter dem til solceller selvhentet på den anden side af grænsen. I denne uges Transformator viser Kristian Ranum rundt i have og hus lige uden for Sæby i Nordjylland, hvor han med en omfattende teknisk baggrund har fået batterier, solpaneler, jordvarme og varmepumpe til at spille sammen i et solidt selvforsyningsanlæg.


    Links

    Læs mere om Kristian Ranums batterianlæg og se billederne


    Tilmeld dig til EU-debat med IDA og Ingeniøren

    • 32 min

Top Podcasts In Technology

Apple Bitz XL w/ Brian Tong
Brian Tong
Genius Bar
Audioboom
Hard Fork
The New York Times
TED Radio Hour
NPR
Lex Fridman Podcast
Lex Fridman
The Apple WatchCast Podcast - A podcast dedicated to the Apple Watch
Apple WatchCast

You Might Also Like

TechTopia
Ingeniørforeningen, IDA
RumSnak
Tina Ibsen + Anders Høeg Nissen
Frigear
FDM
Prompt
DR
Videnskab fra vilde hjerner
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
Bilradio
Jyllands-Posten