1 283 épisodes

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

Zakendoen | BNR BNR Nieuwsradio

    • Actualités

Hét zakelijke nieuwsprogramma van de Nederlandse radio. Presentatie: Thomas van Zijl. Elke dag een nieuwe editie online, en elke dag om 12.00 uur te horen op BNR Nieuwsradio. 

    Frank Uffen (The Social Hub) over de internationale uitbreiding van de hotelketen

    Frank Uffen (The Social Hub) over de internationale uitbreiding van de hotelketen

    Een herfinanciering van ruim een half miljard euro stelt hotelketen The Social Hub in staat hun internationale ambities te verwezenlijken. Maar zitten de grote Europese steden eigenlijk nog wel te wachten op een nóg een nieuw hotel? En: waarom nam de keten in oktober 2022 afscheid van de naam The Student Hotel? Te gast is Frank Uffen, directeur community en partnerschappen bij The Social Hub en voorzitter van The Social Hub Foundation.   

    Macro met Boot  

    Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. 

    Ondernemerspanel 

    Door fiscale onzekerheid hebben zijn in de afgelopen zes jaar vier op de vijf familiebedrijven verkocht. En: na de patentrel rondom ex-formateur Ronald Plasterk zouden studenten gedemotiveerd zijn om universitaire startups te beginnen, maar hoe is de universiteit eigenlijk als aandeelhouder?. Dat en meer bespreken we om 11.10 in het ondernemerspanel met:

    - Monique Ansink, topvrouw van Jumbo Spanbanden

    - Quintin Schevernels, investeerder en commissaris in meerdere techstartups 

    Pitches 

    Elke vrijdag is het weer tijd voor jonge ondernemingen om zichzelf op de kaart te zetten. Dat doen zij via een pitch en het doorstaan van een vragenvuur. Vandaag is het de beurt aan Tim Goudswaard van Protemine en  Tim van Kempen van TwinAI. 

    En Quintin Schevernels blijft staan na het ondernemerspanel om de pitchers van te beoordelen en van advies te voorzien.

    Contact & Abonneren 

    BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail.  

    Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1h 53 min
    De top van NL | Waarom veranderde The Student Hotel twee jaar gelden haar naam in The Social Hub?

    De top van NL | Waarom veranderde The Student Hotel twee jaar gelden haar naam in The Social Hub?

    De merknaam The Student Hotel verdween twee jaar geleden uit de hotelwereld en maakte plaats voor The Social Hub. En: de hotelketen opent verspreid door heel Europa de ene na de andere vestiging. In ‘De top van Nederland’ een uitgebreid gesprek met Frank Uffen, algemeen directeur community & partnerschappen bij hotelketen The Social Hub. Presentator Thomas van Zijl vraagt hem... 

    - waarvoor de hotelketen de vorig jaar gerealiseerde herfinanciering van €566 miljoen euro gaat gebruiken; 

    - wat een stad geschikt maakt voor het openen van een vestiging van The Social Hub;  

    - of een hotelstop een geschikte maatregel is om overtoerisme tegen te gaan?; 

    - of er nog sprake is van inhaaltoerisme;  

    - wat de mogelijke verhoging van het Btw-tarief op hotelovernachtingen betekent voor de keten; 

    - waarom het bedrijf twee jaar geleden de naam The Student Hotel inruilde voor The Social Hub; 

    - en waarom de hotelketen onlangs de TSH Talent Foundation oprichtte.  

    Over The Social Hub 

    The Social Hub is een hotelketen met 8 vestigingen in Nederland. In totaal heeft het bedrijf momenteel 23 hotels in heel Europa. The Social Hub is naast een hotel in het laagseizoen ook een studentenwooncomplex.  

    Over Thomas van Zijl 

    Thomas van Zijl is financieel journalist en presentator bij BNR. Hij presenteert dagelijks ‘BNR Zakendoen’, het Nederlandse radioprogramma voor economisch nieuws en zakelijk inzicht, waar 'De top van Nederland’ onderdeel van is. Ook is hij een van de makers van de podcast ‘Onder curatoren’. 

    Abonneer je op de podcast 

    Ga naar ‘De top van Nederland’ en abonneer je op de podcast, ook te beluisteren via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 21 min
    Met een kortzichtig hoofdlijnenakkoord is het makkelijk scoren

    Met een kortzichtig hoofdlijnenakkoord is het makkelijk scoren

    Uit de doorrekening van het hoofdlijnenakkoord door het Centraal Planbureau blijkt dat er eigenlijk maar weinig met geld wordt geschoven. ‘Je zou bijna zeggen: dit gaat nergens over’, zegt econoom Arnoud Boot. ‘De Rijksbegroting en alle uitgaven bedragen bijna 450 miljard, en met een beetje moeite komen we hier tot 10 miljard.’

     
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 8 min
    Wat hadden twee dure zorgpanden in hartje Utrecht te maken met de ondergang van verslavingsinstelling Victas?

    Wat hadden twee dure zorgpanden in hartje Utrecht te maken met de ondergang van verslavingsinstelling Victas?

    Verslavingszorginstelling Victas, eerder bekend als Centrum Maliebaan, is in de jaren negentig een begrip in Utrecht en omstreken. De verslavingszorg staat bekend als kwalitatief hoogstaand. Van dakloze heroïneverslaafde tot gokverslaafde topadvocaat: ze krijgen er allemaal passende verslavingszorg; op afstand of binnen de instelling zelf.  

    In de jaren nul groeit de verslavingszorg van Centrum Maliebaan uit zijn voegen. Maar een nieuw pand aan de A.B.C.-straat in hartje Utrecht komt maar met moeite tot stand, onder meer door bezwaren van omwonenden. Als tijdelijke huisvesting van het hoofdkantoor huurt de verslavingsinstelling daarom een duur pand aan de Tolsteegsingel, eveneens een A-locatie.  

    Ondertussen verandert het overheidsbeleid na de kredietcrisis van 2008. Waar schaalvergroting eerst nog een toverwoord was in de zorg, blijkt dat totaal anders te liggen in de jaren tien. Zoveel mogelijk zorg moet buiten de muren van zorginstellingen worden geregeld en het aantal doorverwijzingen van huisartsen slinkt. Victas en andere zorginstellingen krijgen te maken met overcapaciteit.  

    Uiteindelijk komt het hypermoderne pand in de A.B.C.-straat er toch. Mede dankzij een hypotheek van 35 miljoen euro van de Rabobank. In 2010 wordt de eerste paal geslagen van het complex dat speciaal is ontworpen voor verslavingszorg. 

    Maar dan blijkt dat de zorginstelling, die vanaf 2013 Victas heet, niet zo makkelijk van het dure huurpand in de Tolsteegsingel afkomt. Het gehuurde én ontwikkelde vastgoed wordt een molensteen om de nek van Victas. En het aantal cliënten loopt terug door het nieuwe zorgbeleid. 

    Op 1 april 2016 vraagt de instelling uitstel van betaling aan. Advocaat en curator Johan Westerhof moet bliksemsnel aan de slag om ervoor te zorgen dat de verslavingszorg, waaronder het verstrekken van methadon, door kan gaan.  

     

    Onder curatoren 

    Niet elk ondernemersavontuur eindigt met een notering in de Quote 500, niet elk bedrijf overleeft een flinke crisis, niet elke onderneming weet het financiële spel goed te spelen. En als alles misgaat, als de chaos regeert en schuldeisers aan de poort rammelen, dan breekt het tijdperk van de curator aan.  

    In deze serie praten financieel journalisten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over onvergetelijke faillissementen met curatoren, de puinruimers van het bedrijfsleven. Abonneer je om elke twee weken op vrijdag een nieuwe aflevering te krijgen. Of luister vrijdag om 13.00 naar BNR. 

     

    Redactie: Jochem Visser / Vormgeving: Gijs Friesen en Connor Clerx / Audiobewerking: Wesley Schouwenaars / Artwork: FDMG | Milja Oortwijn / Eindredactie: Elisa Hermanides / Met dank aan: Wendy Beenakker en Sharine de Rooij 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 45 min
    Beursnerd | De koperprijs kan zomaar verveelvoudigen de komende jaren

    Beursnerd | De koperprijs kan zomaar verveelvoudigen de komende jaren

    Als je dacht dat aandelen of obligaties moeilijk waren, probeer dan de grondstoffenhandel. Het spel bestaat uit het inschatten van vraag en aanbod, maar hoe ver ga je om huidige voorraden, aankomende voorraden en daarna ook de vraag goed in te schatten? Alleen al de vraag naar huizen in China kan flinke roet in het eten gooien.

    De energietransitie en verregaande investeringen in infrastructuur (denk daarbij ook aan datacenters en AI) vergen veelvouden van de mineralen die er nu jaarlijks opgegraven en gebruikt worden in de hele wereld. Het International Energie Agentschap schrijft eens in de zoveel tijd rapporten waarin men waarschuwt voor een snel toenemende vraag naar allerlei mineralen. Toch zijn de prijsbewegingen op de markten grillig. De energietransitie en infrastructuur mogen dan wijzen naar een stijgende vraag, maar tussentijds ziet men flinke schommelingen.

    Behalve bij koper. Daar zijn de meeste handelaren het over eens: die prijs gaat omhoog. Koper is namelijk essentieel voor veel zaken die landen wereldwijd willen bouwen in de komende tien jaar, van windmolens tot elektrische auto's en, jawel, ook weer de infrastructuur achter A.I. Vooral op die laatste hadden producenten van het broodnodige metaal niet gerekend. Het kost nogal wat tijd om een mijn te vinden en te exploiteren. Zo'n vijftien jaar, is inmiddels de geaccepteerde wijsheid van ook het IEA.

    Ondanks schommelingen wegens wereldwijde omstandigheden is de prijs in het voorgaande jaar dus al met meer dan 30% gestegen, naar rond de 10.000 dollar per ton. Sommige bekende grondstoffenhandelaren denken dat de prijs gaat verveelvoudigen naar 40.000 dollar per ton binnen een een paar jaar, anderen houden een slag om de arm met slechts een verhoging naar 12.000 per ton binnen twee maanden. Zelfs degenen die zich voorzichtig opstellen noemen koper "het beste handelsidee dat ze hebben". Die laatste opmerking komt van Jeff Currie, hoofdstrateeg bij de Carlyle Group en ex-hoofd van grondstoffenonderzoek bij Goldman Sachs. Niet bepaald de minste.

    Zie ook de pogingen van Australische grondstoffenreus BHP om goedkoop Anglo American in te lijven. De twee mijnexploitanten zijn het nog niet helemaal eens over de prijs van Anglo American. Maar de pogingen van BHP om af te dingen zullen hoogstwaarschijnlijk uitmonden in een koop, juist vanwege het feit dat BHP zo op een handige manier grote voorraden van kostbare mineralen in handen krijgt. Waaronder koper.

    Beursnerd en Beursnerd XL

    Iedere werkdag iets na elf uur werpt de Beursnerd in gesprek met presentator Thomas van Zijl een blik op de AEX, waarbij hij of zij de diepgang niet schuwt. Daarnaast is er donderdag om tien voor twaalf een langere beursanalyse. Die neemt Beursnerd XL Jochem Visser voor zijn rekening.
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 3 min
    Ewout van Rossum (Lightspeed) over het doorontwikkelen van een kassasysteem en als softwareleverancier

    Ewout van Rossum (Lightspeed) over het doorontwikkelen van een kassasysteem en als softwareleverancier

    Kassasystemen zijn tegenwoordig veel meer dan alleen een simpele manier om betalingen uit te voeren. Voorraden worden er op gecontroleerd en je kunt zelfs het personeel in de gaten houden. Hoe blijf je relevant voor de horeca en de detailhandel? En: is het wel zo verstandig om als kassasystemenleverancier ook kredieten te verlenen aan je klanten? 

    Ewout van Rossum, directeur Retail in de Benelux van kassasysteem- en softwareleverancier Lightspeed, is te gast in BNR Zakendoen. 

    Macro met Mujagić 

    Elke dag een intrigerende gedachtewisseling over de stand van de macro-economie. Op maandag en vrijdag gaat presentator Thomas van Zijl in gesprek met econoom Arnoud Boot, de rest van de week praat Van Zijl met econoom Edin Mujagić. 

    Boardroompanel 

    De deconfiture van Ajax bereikte een hoogtepunt toen commissaris Leo van Wijk op tafel sloeg en zei dat de directeur van de Vereniging van Effectenbezitters mag “oprotten”. Hoe nu verder? EN: De slag om mediareus Paramount toont maar weer aan dat aandeelhouders met meer stemrecht dan anderen, niet altijd goed zijn voor een bedrijf. Dat en meer bespreken we om 11.10 in het boardroompanel met:  


    Ageeth Telleman, algemeen directeur van LTP Business Psychologists en voorzitter Raad van Toezicht ICK Dans  
    Rob van Eijbergen, Hoogleraar integriteit aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en organisatieadviseur 

    Contact & Abonneren 

    BNR Zakendoen zendt elke werkdag live uit van 11:00 tot 13:30 uur. Je kunt de redactie bereiken via e-mail.  

    Abonneren op de podcast van BNR Zakendoen kan via bnr.nl/zakendoen, of via Apple Podcast en Spotify. 
    See omnystudio.com/listener for privacy information.

    • 1h 56 min

Classement des podcasts dans Actualités

Journal Afrique
RFI
Global News Podcast
BBC World Service
Entertainment Headline News
Zoba Digital Media
AFRICA FOOTLIGHTS
Bill Andrew Palla
Journal Monde
RFI
The Foreign Affairs Interview
Foreign Affairs Magazine

D’autres se sont aussi abonnés à…

BNR's Big Five | BNR
BNR Nieuwsradio
Beurs | BNR
BNR Nieuwsradio
Macro met Boot en Mujagić  | BNR
BNR Nieuwsradio
Digitaal | BNR
BNR Nieuwsradio
De Wereld | BNR
BNR Nieuwsradio
FD Dagkoers
Het Financieele Dagblad

Plus par BNR Nieuwsradio

Amerika Podcast | BNR
BNR Nieuwsradio
Tech Update | BNR
BNR Nieuwsradio
Een Jaar Burgemeester
BNR Nieuwsradio
Het Nieuwe Geld
BNR Nieuwsradio
Investeren in blockchain. Wel? Niet? Nu!
Maven 11 Capital
Vastgoed gezocht | BNR
BNR Nieuwsradio