500 episodes

En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag med Louise Epstein och Thomas Nordegren. Ansvarig utgivare: Katarina Svanevik

Nordegren & Epstein i P1 Sveriges Radio

  • News

En aktuell och personlig talkshow måndag till torsdag med Louise Epstein och Thomas Nordegren. Ansvarig utgivare: Katarina Svanevik

  Borde vi värdera bostäder utifrån kulturhistoria?

  Borde vi värdera bostäder utifrån kulturhistoria?

  I en tävling i höstas presenterade tre studenter från Göteborg något de kallar för kulturhistorisk rating. Ett sätt att värdera en bostads kulturhistoria. Vilka detaljer ska man undvika att renovera?

  Många lyssnare har undrat hur Thomas Nordegren mår. Idag är han med och berättar om sin konvalescens och vi får också reda på när han är tillbaka i etern igen.
  Under en tävling i hållbar stadsutveckling i höstas presenterade tre Göteborgs-studenter något de kallar för kulturhistorisk rating, KHR. Alltså att man vid värderingen av en bostad även ska ta hänsyn till vilket värde som finns i ett kök av god kvalité från 1950-talet eller ett funkisdörrhandtag i förnicklad mässing och benvit plast. Studenterna tror att metoden kan minska det de kallar för aningslösa renoveringar. Håller mäklaren och byggnadsantikvarien med? Studenten Ludvig Ramberg som var med och tog fram förslaget medverkar tillsammans med byggnadsantikvarien Erika Åberg från tv-programmet "Det sitter i väggarna" och mäklaren Anders Larsson.
  Vi fortsätter vår serie om svenska uppfinnare som nyligen fått patent. Idag pratar vi med Louise Axzell som fått patent för en ny typ av duschstol som ökar självständigheten hos användarna. Hur fick hon idéen och vad händer nu?
  Och så undrar Louise om hon skulle bli en lyckligare människa om hon ägnade större del av sin tid åt internetfenomen och försöka skratta åt det som roar många andra?
  Programledare: Louise Epstein
  Bisittare: Henrik Torehammar
  Producent: Maria Bertell
  Research: Julius Bäckman

  • 40 min
  Hur ser tillvaron ut på elefantkyrkogården?

  Hur ser tillvaron ut på elefantkyrkogården?

  Vi gör en utgrävning av den mytomspunna elefantkyrkogården där före detta generaldirektörer samlas. Det blir även forskning om äldreomsorgens bemanning och uppfinnaryrkets status idag.

  Thomas är hemma och kurerar sig och ersätts idag av Henrik Torehammar från podcasten "Det politiska spelet".
  Med anledning av Joe Bidens installation igår tar Henrik med Louis Epstein på en resa i amerikansk musikalisk maffighet, en resa som han tror hon kommer vilja försöka glömma. Vi ringer upp Jon Lundberg, musiklärare på Kulturskolan.
  Idag följer vi upp en Ring P1-fråga från Kerstin: varför måste gamla träffa så många olika personal inom äldreomsorgen? - Vad skulle det kosta att fixa? Magdalena Elmersjö, forskare vid Södertörns högskola har forskat i den här frågan medverkar för att berätta mer.
  Vi fortsätter vår serie om uppfinnare. Idag pratar vi med ordföranden i världens äldsta uppfinnarförening om hur det var att va innovatör på 1800-talet jämfört med idag. Hur har statusen förändrats för en uppfinnare? Vi har bjudit in Jan-Erik Nowacki, ordförande för Svenska Uppfinnarföreningen.
  Elefantkyrkogården, den mytomspunna platsen där före detta generaldirektörer samlas. Hur ser de ut där? Vad har tidigare chefer för arbetsvillkor? My Rohwedder, politikreporter på Ekot tillika Henriks poddkollega i "Det politiska spelet" gästar för att berätta mer om denna mystiska plats.
  Programledare: Henrik Torehammar
  Bisittare: Louise Epstein
  Producent: Maria Bertell
  Research: Julius Bäckman

  • 40 min
  Varför avskaffades riksrätten i Sverige?

  Varför avskaffades riksrätten i Sverige?

  Riksrättsprocess inleds i Danmark och USA. Vi vill veta mer om riksrättens historia i Sverige? Avhoppen från kommunpolitiken har ökat, främst bland yngre. Vad får det för konsekvenser för demokratin?

  Inom kort kommer det att inledas riksrättsprocesser både i Danmark och i USA, något som har fått Louise att vilja veta mer om riksrättens historia här i Sverige. Varför avskaffades den i regeringsformen 1974 och hur fungerar dagens system där Högsta Domstolen har möjlighet att pröva om statsråd grovt har åsidosatt sin tjänsteplikt? Men inga brott av den här typen har prövats. Beror det på att svenska ministrar är ovanligt laglydiga eller en ovana att använda de regler som finns?
  Patrik Bremdal lektor i offentlig rätt och Hans Ekström riksdagsledamot (S) och vice ordförande i Konstitutionsutskottet hjälper oss att reda ut.
  Under de senaste åren har avhoppen från kommunpolitiken ökat. Och det är främst yngre politiker som lämnar sina uppdrag i förtid eftersom det är svårt att förena yrkesliv, familjeliv och politik. Vad får avhoppen för konsekvenser demokratin? Och vad skulle kunna vända utvecklingen.
  Richard Öhrvall forskare i statsvetenskap vid Linköpings universitet och Ann-Sofie Wågström Ordförande kommunfullmäktige (S) Eskilstuna berättar svarar på våra funderingar.
  Thomas Nordegren är ännu inte helt kurant så idag vikarierar Henrik Torehammar från podden Det politiska spelet.
  Programledare: Louise Epstein Bisittare: Henrik Torehammar Producent: Ulrika Lindqvist Research: Deniz Merdol

  • 40 min
  Vad gör en cybersoldat?

  Vad gör en cybersoldat?

  Sveriges första kull cybersoldater utbildas. Skillnad på riktig och mental ålder? Tänk om det gick att minska risken att få cykeln stulen? Jerusalema challenge har nått brandstation i Öjersjö.

  Thomas Nordgren är hemma och vilar så Helene Benno är på plats tillsammans med Louise Epstein idag. Kanske har ni hört att Sveriges första kull cybersoldater just nu är under utbildning och ska vara klara i juni? Vi hör Patrik Sternudd från försvarsmakten förklara för oss vad som förväntas att kunna, och vad innebär egentligen ett eventuellt cyberhot mot vårt land?  Förra veckan pratade vi om hur gammal man egentligen är jämfört med hur gammal eller ung man känner sig. Men vad är egentligen vitsen med sån forskning. Mickael Dahlén som är mitt uppe i det forskningsprojektet kommer till programmet.
  Jerusalema challenge har nått brandstationen i Öjersjö. Vi möter Martin Platerud brandman och initiativtagare till den virala dansutmaningen.
  Dessutom får vi i vår satsning på uppfinningar höra om ett nytt och av många cyklister efterlängtat patent. För tänk om det gick att minska risken att få cykeln stulen? Leif Stensson från Växjö berättar för oss om sin uppfinning. Och så uppmärksammar vi en sjungande 75- åring.
  Programledare: Helene Benno Bisittare: Louise Epstein Producent: Maria Bertell Research: Deniz Merdol

  • 40 min
  Kommer framtidens plogbilar vara självkörande?

  Kommer framtidens plogbilar vara självkörande?

  Louise har trots tveksamt väglag med snö och is fortsatt cykla till jobbet vilket har fått henne att fundera över snöröjning. Hur snöröjer man på bästa sätt? Är svaret självkörande plogbilar?

  För några dagar sen berättade kungaparet att de nu har vaccinerat sig mot Covid-19, något som väckt starka reaktioner både positiva och negativa. Idag har vi bjudit in filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö för att diskutera vaccinationsprioriteringar. Vilka undantag från Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning kan vara etiskt berättigade?
  Louise har tänkt mycket på snöröjning nu när hon trots det tveksamma väglaget cyklar till jobbet. Hur skulle den kunna bli bättre? Skulle självkörande fordon en lösning som kan snöröja när som helst på dygnet? Eller finns det ännu bättre sätt? Vi gästas av snöröjaren Eskil Nordenborg och Viveca Wallqvist, senior forskare som har forskat på självkörande snöröjningsmaskiner.
  Närsyntheten i världen ökar. Vad beror det på? Är möjligt att minska risken för närsynthet hos barn genom omfattande utevistelser? Ögonforskaren Rune Brautaset medverkar för att berätta mer.
  Programledare: Louise Epstein
  Bisittare: Hélène Benno
  Producent: Ulrika Lindqvist
  Research: Julius Bäckman

  • 40 min
  Hur viktiga är slogans för kommunerna?

  Hur viktiga är slogans för kommunerna?

  Just nu arrangerar Språktidningen en tävling för att kora bästa förslag på slogan till en svensk kommun. Hur mycket påverkar en slogan bilden av kommunen?

  Thomas är hemma och vilar rösten så Helene Benno är på plats tillsammans med Louise Epstein. Burj Khalifa i Dubai är 826 m hög och fyllde elva år förra veckan hur högt går det att bygga och vilken betydelse har en skyskrapa för en stad som vill synas? Vi pratar med Per Hammarström som är projektutvecklare på konsultföretaget Ramboll.
  Ni som lyssnade igår hörde en fiffig uppfinnare men vad ska man tänka på om man har en ide eller uppfinning och vill söka patent? Vilka är de främsta tipsen till någon som söker patent första gången? Vi gästas av Stefan Hultquist som är strategisk samordnare på Patent och registreringsverket för att höra mer om hur det går till när man söker patent.
  Just nu pågår en tävling som Språktidningen anordnar där Sveriges bästa alternativa kommunslogan ska koras. Tidningens läsare har skickat in förslag och nu har de tio finalisterna presenterats. Men hur viktig är en slogan för kommunerna? Vilken betydelse har den för sammanhållningen för invånarna och för marknadsföringen av kommunen? Vilhelmina kommun bytte slogan i våras, varför? Vi pratar med Anders Svensson, chefredaktör för Språktidningen och Emma Sandström, kommunikatör på Vilhelmina kommun.
  Programledare: Hélène Benno
  Bisittare: Louise Epstein
  Producent: Ulrika Lindqvist
  Research: Julius Bäckman

  • 40 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by Sveriges Radio